Blåbärspaj
Blåbärspaj hör sommaren till. Finns det något godare än en ljum paj med vaniljsås? Kanske efter att man ätit kräftor... Mmm... Min bästa paj har kommit till genom att jag blandade svärmors pajbotten med min egen smulpaj och midiferade båda lite till. Det här är den godaste pajen enligt mej. För det är ju degen som är det bästa. Och den här har deg på båda sidorna om blåbären.
Nu är kanske den allra bästa blåbärssäsongen redan över. Men kanske du plockat och har i frysen, annars kan man ju köpa frysblåbär i vilken butik som helst året om. Då är det perfekt att baka en paj, och så vips har du lite sommar igen.
Botten:
150g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
½tsk bakpulver (kan uteslutas)
½dl socker
-->blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform, gärna en med löstagbar kant, lägg då bakplåtspapper i formen innan.
Förgrädda bottnen i ugnen ca 8 minuter på 200C
Påsmul:
75g smält smör
1dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Blanda ca. 1½ påse frysbär eller 4dl färska bär med någon matsked socker och en matsked maizena. Lägg i det förgräddade pajskalet. Klicka över påsmulet.
Grädda i 200C i cirka 35 minuter.
Ät med vaniljsås eller glass. Mums!
Mmm, knäckigt smultäcke ovanpå och klassisk pajdeg under. Min favoritblåbärspaj alla gånger.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar