headersevendayssvartvitrosa2

Blinier, den ultimata vintermaten

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.01.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Har du redan planerat vad du skall laga för mat nu på veckoslutet? Om inte så kommer här ett hett tips. Blinier är den ultimata vintermaten. Lyxigt, så gott och inte alls så svårt att få till själv hemma. Tillbehören kan man sen själv anpassa efter tycke och smak. Men frågar man mej så är det rom, smetana och rödlök som är det enda rätta. Och champagne skall det drickas till. Vi åt blinier andra veckoslutet i januari här hemma. Och det var så gott. Men hjälp så mätt man blir. Receptet är perfekt för 3-4 pers. Är man två som vi var så blir man nog lite för mätt... Vi har två blinipannor som vi steker plättarna i, men jag tror nog att det går att steka i vilken liten stekpanna som helst!

Blinier, räcker till ca 6 plättar:
10g jäst
2,5 dl fingervarm mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
0,75dl gräddfil
1 äggula
1 msk smält smör
1 äggvita

Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen i den och blanda i mjöl, gräddfil, äggula och smöret. Låt jäsa i ½-1 timme. Vispa äggvitan hårt och vänd i smeten just innan du skall steka. Stek i smör. Ät med tillbehör, tex. rom, smetana och rödlök. Eller en röra gjord på färskost, gräslök och renkött. Kallrökt lax passar också bra!l

minskadeDSC02005Extra gott smakar det ifall man dukar fint.minskadeDSC02031Våra blinipannor är från Stockmann. Gjutjärn skall det vara. minskadeDSC02036Kanske det godaste man kan äta under vintermånaderna?!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar