headersevendayssvartvitrosa2

Busenkel Rabarbersaft

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.05.2017 | 3 Kommentarer

Kategorier:

rabarbersaft0

Veckans housewifebedrift. Ger ca 350 husmorspoäng. 

Jag har varit riktigt "housewifig" denna vecka och både bakat och saftat. Och jag blev faktiskt väldigt förvånad över hur otroligt enkelt det var att göra egen rabarbersaft. Det hela gick på 20 minuter och den smakar gudomligt. Ännu bättre än Brunnebys lyxköpesaft, jag lovar. Min housewife-filosofi är att det måste vara enkelt. Annars går det bort. Jag trodde faktiskt att saftfixande var krånligt och krävde en massa saftmajor och konserverinsmedel och allt möjligt. Men tji fick jag. Att göra egen rabarbersaft är lätt som en plätt.

Det enda som behövs är alltså:
1kg rabarber
1,5 l vatten
3,5 dl socker (lite mindre går också fint, jag satt bara 3dl!)
saften från 1 citron

Gör så här: Skär rabarbern i små bitar och sätt i en kastrull med vattnet. Låt koka upp och puttra i ca. 15 minuter. Rör inte för då bli saften grumlig. Sila av rabarbermojset och släng det. Blanda i sockret och citronsaften i rabarbervattnet och koka upp pånytt så allt socker löser sej. Låt svalna och häll upp på flaska. Det blev ca 1,5 liter färdig saft. Saften späds ut ungefär 1:1 beroende på hur läskande/stark man gillar. Att blanda saften med bubbelvatten gör att man får egen rabarberlimonad! Sååå gott med några isbitar i. Och det här gillade till och med skeptikern i familjen...

rabarbersaftSvårare än så här blir det alltså inte. Varför har jag trott att det är svårt att laga egen saft?! Hädanefter får nog mina barn bara dricka hemlagat så de slipper de äckliga köpesaftarnas e-ämnen och annat strunt. 

rabarbersaft1Inte så lätt att fota till bloggen när man har busiga små assistenter. Den ena var väääldigt törstig på att dricka upp den goda saften och den andra vägrade gå bort från soffan utan gömde sej bakom kuddarna istället...

Kommentarer

 • Porslinet 20/05/2017 11:22am (4 år sen)

  Vi brukar sen ännu koka sylt på rabarberresterna som man silar bort. Lägg bara lite extra socker med och koka upp mojset på nytt!

  • Hanna Stigzelius 21/05/2017 7:37pm (4 år sen)

   Aah! Jag funderade på det. Men smakade på det o tyckte det var så vattnigt!?

   • Porslinet 21/05/2017 9:40pm (4 år sen)

    Det har bog blivit riktigt bra när vi har gjort det. Man kan ju också sätta t.ex jordgubbar med så ger det mer smak.

 • Erica 20/05/2017 10:06pm (4 år sen)

  Ska testa det här, men ska det faktiskt bara vara 1.5 dl vatten?

 • Linn 21/05/2017 9:57am (4 år sen)

  Tack, detta recept kommer definitivt prövas! Vi brukar få ganska mycket rabarber och jag har alltid lite svårt att veta vad jag riktigt ska göra av den för man kan ju inte baka hur många pajer som helst :)

Skriv en kommentar