headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna februari 2016

Den farliga tiden

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

För bara några veckor sedan kunde hon inte ens dra sej framåt! Nu ålar hon omkring i hela vårt hus som en lite mask. Och snabbt går det. Ser hon något intressant så far hon som en liten pil. Intressant är till exempel elsladdar, tidningskorgar, Hubbes små bilar, små stenar i hallen, skor, min handväska eller en gammal makaron som ligger på köksgolvet. Pust. Det är visst någon som lever lite farligt hos oss just nu. För två dagar sedan började hon också klättra. Nu kan hon dra sej upp på duplolådan, men att ta sej ner går inte ännu riktigt lika smidigt. Ibland vippar dessutom hela lådan så vi har duplo överallt.... Mina fridfulla lugna mammalediga dagar är definivt över! För en timme sedan hittade hon min palm. Så nu blev det också lite tillfällig omändring här hemma. Hubbe var aldrig så här överallt om jag minns rätt?! Eller så hade jag bara mer tid att vakta och underhålla honom. Inte hålls hon i bumbostolen heller längre. Nåh, om ett halvt år har hon kanske lärt sej vad nej och försiktigt betyder?! Visst?! 

123 tilePalmen fick flytta upp på Bestån. Fast snart klättrar hon väl dit också?! Och hjälmen fick komma fram. Få se hur länge den hålls på...


Piratkalas ☠

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.02.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Igår var vi äntligen så pass friska och krya, att vi kunde ställa till med Hubbes 3-års piratkalas. Och allt gick just som planerat. I år satsade jag på enkelt. Inga fyllkakor, inga pompoms och minimalt med stress. Perfekt när man har två små barn som tar det mesta av ens tid. Jag älskar att fixa kalas, men även jag måste inse mina begränsnigar just nu. Och jag tycker vi fick till det även om det inte fanns sugarpastekaka i två våningar eller heliumballonger som jag nog båda funderat på i något skede av planeringen... Vi bjöd faktiskt bara på sött den här gången. Just för att förenkla det hela för mej. Vi har båda rätt stora familjer och med bara närmsta familjen och gudföräldrar blir vi över 20 vuxna. Att laga både sött och salt till så många är inte något man fixar på en halv dag precis. Så gästerna fick bara kaffe och sött. Och ingen klagade i alla fall högt...Extra kul dessutom med klädkod. Ni kan ju tänka er att Hubbe tyckte det var roligt med Pappa som Kapten Krok och alla farbröder utklädda till pirater!

piratkalasjake

Min fina treåring i sin hemmasydda Jake-dräkt! Svärdet glömde jag dessutom visa i det tidigare inlägget. De har jag gjort av paff, washitejp och målat med dekolack-hobbyfärg. 

piratkalasjake1

-Kommer gästerna snart Mamma?!

piratkalasjagotingeling

Jag var den i familjen som satsade minst på min piratoutfit. Randig klänning, svärdhänge i örat och ögonlapp fick duga. 

piratkalasmatmera

Buffén. Bara sött denna gång. Men också lite mera hälsosamt i form av raw-chokobollar och frukt. Men maten skall få ett eget mer ingående inlägg senare tänkte jag!

piratkalaspiratmamma

Pirat-Mama. Ovant med så här röda läppar. Men jag tycker det passar rätt bra... fast vågar mej nog inte på så här röda läppar annat än på maskerad! Det är Kapten Krok som skymtar här till höger...

piratkalastingelingVärldens finaste Tingeling ❤

 


DIY: Baby-Tingeling maskeraddräkt

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.02.2016

Kategorier:

Att komma på en maskeraddräkt till Lillasyster var betydligt svårare än att hitta på något till oss andra... Hon kändes liksom inte riktigt som en pirat. Papegoja funderade jag också på, men det kändes lite väl komplicerat. Tingeling tänkte jag att får bli bra. Men att hitta mjuka babyvänliga fe-vingar var inte lätt. Så det fick återigen bli till att fixa egna. Tyll hittade jag på Eurokangas och det kostade inte många euro metern. Det var dessutom perfekt underhållning för Lillasyster som lekte med fluffet i säkert en halv timme då jag höll på att fixa med Hubbes dräkt. 

Jag måttade bara ut hjärtformade vingar i sammanlagt 6 lager. Sydde fast lagren tre och tre och i sen alla i mitten med liten sicksacksöm. Mjuka gummiband tråcklade jag fast efter att ha kollat på Lillasyster var de borde vara. Av skarv-tyllen som blivit över då jag klippte ut ving-bitarna fixade jag ännu ett enkelt hårband. Det här får duga som accesoarer till vår Tingeling. Tillsammans med den rosa klänningen Maken köpte i Indien. Jag vet att Tingeling skall var ljusgrön men hemma hos oss är hon rosa.

tingeling

Den roligaste leksaken på länge. En meter vit tyll. Hon virvlade in sej och gömde sej och skrattade så!

tingeling1

Min vingmodell. 

tingling2 Den färdiga dräkten. Perfekt med mjuka babylekvänlig maskeraddräkt som man kan snurra runt med på golvet utan att få en ståltråd i ryggen.... Totala kostnaden för denna dräkt typ 50 cent!


På bättringsvägen

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.02.2016 | 2 kommentar(er)

Hipp hurra! Barnen mår bättre och kalasplanerandet är återigen i full gång. Men istället för att kalasa idag så firar vi imorgon. Som tur passade det för de flesta gästerna. Piratvimplarna är upphängda och kanonkulorna (raw-chokobollar) är rullade. Nu skall jag ännu baka piratkaka och trä en massa frukt på svärd. Maskeraddräkterna är också klara. Skepp ohoj!

battre

Jag måste köpa röda nejlikor som fredagsblommor så att de skulle passa in i piratdekoren här hemma. 

battre1 tile En av tre vimplar på plats! Du kan printa ut din egen version HÄR


DIY: Maskeraddräkt, Jake från landet Ingenstans

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hubbe ville försås absolut vara Jake på sitt piratparty. Jake och piraterna från landet Ingenstans är en stor Netflix favorit hos oss. Efter lite googlande konstaterade jag att jag nog inte tänker betala 60$ för en Disney version av en Jake-dräkt där huvudmaterialet är polyester... På Pinterest hittade jag en massa inspiraton för hur man enkelt fixar en egen version. Och det var verkligen inte svårt. Både Hubbe och jag är väldigt nöjda med Jake-dräkten. 

Det som behövs är: mörkblått tyg (jag hade collegejersey), gult kantband (jag klippte till själv i filttyg), rött tyg, brunt filttyg. För västen använde jag denna guide och mönster. Efter att ha klippt ut västen så nålade jag och sydde fast filten i kanterna. Sedan vek jag ner de övre hörnen framme och sydde fast dem. Västen fick också gula knappar av filt. Det röda hårbandet som Jake har sydde jag av en rak avlång bit rött tyg jag hittade. Jag sicksackade kanterna och sydde fast och svängde in och ut. Lätt som en plätt. Jakes stövlar sydde jag av brun filt enligt denna idé. Jag hade ännu tänkt sy gula J i filt på sidorna men här tog orken slut... 

jake

Väst och hårband. Lätt att fixa själv och Hubbe är jättenöjd med sin dräkt. Blåa byxor har han redan i sin garderob, liksom en vit t-skjorta. 

jake1Stövlar i filt som är öppna undertill. Så man kan tex ha vanliga skor under om man går på utemaskerad!


Verkligen inte enligt plan

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vi borde ha varit på roligt 3-års kalas idag på förmiddagen hos Hubbes söta kompis. Och jag borde baka, pynta och förbereda vårt eget piratkalas här hemma, som vi tänkt ha imorgon. Men det har inte varit minsta kalasigt idag. Lillasyster fick feber igår och Hubbe är inte heller riktigt i form. Två krassliga sötnosar som helst bara sitter i famnen. Det blir väldigt lite bakat, pyntat och städat då kan jag tala om.... Så typiskt som det bara kan vara. Vi som varit feberfria och krya sen sommaren typ. 

Jag misstänker starkt att vi skjuter upp vårt eget kalas också. Förhoppningsvis kan alla gäster komma på söndag istället. För inte en chans att jag hinner styra upp ett kalas på en halv dag när jag inte alls hunnit med några som helst förberedelser idag. Lillasyster verkar som tur piggare idag, men hade nog stegring i morse. Så förhoppningsvis är alla friska imorgon och då kan vi ha kalas på söndag istället... Annars är det nog någon liten Jake "piratkopia" hemma hos oss som blir väldigt besviken!

sjukstugaLite hann jag pyssla och förbereda igår som tur. Vi får hoppas att jag inte gjort det i onödan....

 


Hipp Hurra för Hubbe idag!

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Hubbes 3-års dag. Hurra Hurra Hurraaa! Morgonen började kanske inte på bästa sätt, med att jag lyckades smälla lillasyster i sängens kant då jag skulle lägga henne tillbaka efter att vi morgonammat. Hon skrek i högans sky och väckte Hubbe alledels för tidigt. Så han var inte alls på gott humör när vi sedan sjöng och överöste honom med paket... Som tur blev han nog glad igen efter en stund då han öppnade presenterna! Lillasyster däremot var supersur hela morgonen, eftersom hon också vaknat typ en timme för tidigt. Suck. Så min tanke om mysig födelsedagsuppvaktning, som skulle filmas hdae jag planerat, och sedan lugn morgon med amerikanska pannkakor och mys gick liksom lite i stöpet... Man skall inte planera och drömma allt för mycket med två små barn i huset. Men Hubbe var i alla fall nöjd och det är huvudsaken. Jag får väl filma lite i eftermiddag istället. På dagis fick han en krona på huvudet. Och med sej hade han raw-chokobollar som han skulle få bjuda efter lunch. Troligen blir det också restaurangmiddag ikväll. Det stora lilla födelsedagsbarnet önskade sej sushi. Det skulle passa också mej ypperligt. 

hubbesfodis

Här är vad som gömde sej i paketen i morse. En brandbil i trä, som jag hittade i fyndhörnan på Lidl av alla ställen! Några böcker och ett bokstavspussel. 

hubbesfodis1Halvan böckerna har länge varit favoriter här hemma och nu fick han en till i samlingen. 


Bacon&Ägg-muffins

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

baconagg3

Här kommer nu det ultimata brunchreceptet, nämligen bacon- och äggmuffins. Urenkla att göra och jättegoda. De är också goda kalla så om det blir några över så gör det inget. Perfekt till din nästa brunch eller helgfrukost. Jag lade mina pappersformar i en muffinsplåt av aluminium vilket gör att de håller formen men jag tror nog det funkar också utan. Då skulle jag ta dubbla formar för säkerhetsskull. 

 

För 6 muffins behöver du:

5 ägg

½dl riven ost

2 msk grädde

6 skivor bacon

Sätt på ugnen på 200grader. Lägg en skiva bacon i varje form längs med kanten. Vispa ägg med grädde och ost. Häll i formarna. Låt någon centimeter bli kvar till övre kanten av formen, muffinsen stiger i ugnen! Peppra lite med pepparkvarn innan du sätter in dem i ugnen. Grädda ca 10 min eller tills du ser att allt ägg stelnat ordentligt.

 

Om du är riktigt morgontrött av dej, kan du förenkla det hela ännu mer! Strunta då i att göra äggsmeten. Kläck  bara ägget direkt i formen där du först satt baconet runt. Peppra och grädda 8-10 min, beroende på om du vill ha gulan lite krämig eller inte. Kanske det enklaste sättet att laga bacon och ägg?! Och så gott. Hubbe gillade också de här då jag lagade dem till oss en söndagsmorgon för några veckor sedan. 

 

 


Mera brunch

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.02.2016

Kategorier:

Idag har jag igen haft brunch-gäster. Blev kanske liiite för ivrig med fixandet så jag blev nästan lite stressad, haha. Så skall det ju inte vara. Men jag bara ville testa allt nytt, gott och roligt jag hittat på sistone. På menyn stod egenpressad juice, smoothiebowl, bacon&ägg-muffins (recept kommer!), raw chokobollar, fruktfat och färskt bröd. Frukost/brunch är nog bara så gott. Och inte behöver jag någon lunch idag efter att ha ätit hela förmiddagen heller....

lyxbrunch

Mmmm. Brunch <3

lyxbrunch1

Bacon och äggmuffinsen är kanske inte de vackraste (de syns här i bilden i mitten till vänster) men jättegoda och enkla att svänga ihop.

lyxbrunchaDagens juice bestod av morot, blodapelsin, päron, ingefära och grönkål. Recept på smoothiebowl hittar du här. 


Femårsdagbok

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

För drygt ett år sedan läste jag på Lindas blogg, om den geniala uppfinningen med dagböcker för flera år framåt. Eftersom jag själv skrivit dagbok till och från i nästan femton år så kände jag att jag bara måste ha en. Efter lite googlande råkade jag hitta en på Akademen. På varje sida ryms typ 7 rader text om dagen, krux för vädret, år och dag. Och idag är det exakt ett år sedan jag började skriva i min femårsdagbok. Så roligt att jag nu varje kväll kan se exakt vad vi gjorde förra året denna dag. Jag skriver nämligen varje kväll innan jag släcker för natten. Det har blivit en rutin och jag tycker det är så kiva att kort skriva av mej lite. Det känns som man minns saker bättre också efteråt då man skrivit in det i dagboken. Jag reflekterar lite över dagen, skriver ner framsteg (eller snedsteg) som barnen eller man själv gjort. Vem vi har träffat eller hur vi mått. Ikväll skall det bli extra roligt att skriva dagbok då jag får börja på år 2. 

femarsdagbok

De hade flera varianter på Stocka, men jag valde en med tillräckligt många rader per dag, men samtidigt överskådlig layout för att jämföra dagar. Tio-års kalendern hade till exempel för lite plats per dag i mitt tycke! 

femarsdagbok1

Tyvärr kändes det lite för utblottande att visa er innehållet... Men jag kan ju berätta att för ett år sedan så var jag ganska gravid och hade foglossning på kvällen, hade lomadag och lunchade på stan med en kompis. Det var tydligen halvsoligt och +3 grader. 

femarsdagbok2Att skriva bara några dagar per dag är inte svårt och blir snabbt en rutin. Jag har dagboken i min låda bredvid sängen och skriver just innan jag släcker för natten.