headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna juni 2016

Uppiffad lekstuga

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.06.2016

Det här veckoslutet besökte vi svärisarnas holme för första gången i sommar. Vi åkte ut på fredagen i den tropiska värmen och det var så skönt att komma bort hettan från stan. Sen höll ju inte värmen i sej hela veckoslutet, men det gjorde inget för oss som nämligen jobbat hårt med målartalko. Barnen behövde förstås inte jobba med att måla, utan de fick leka istället. Perfekt för dem eftersom lekstugan fått sej en riktig upppiffning förra sommaren. Själva stugan har deras Farfar byggt för ungefär 30år sedan till Maken och hans bröder. Men ingen har väl riktigt använt den sedan slutet av 90-talet. Så det behövdes nog liten mini-remppa. Farmor har målat allt och fixat så fint! Barnen stortrivdes. Speciellt Hubbe!  Han grillade, kockade och bjöd på te och kaka. De fina träleksakerna kommer från Biltema (!!) av alla ställen. Jag gissar att lekstugan kommer att vara i flitig användning i fortsättningen vid våra skärgårdsbesök. 

lekstuga1Innan var huset rött utanpå och omålat trä inuti. Med hjälp av lite svart, vit och grå färg så blev stugan som ny. 

lekstuga4Så gott som allt i lekstugan är handgjort av Farmor, Farfar och mej. 

lekstugaVimplarna sydde jag förra sommaren. De underbart söta träleksaksakerna kommer från Biltema.

lekstuga2Det tog ungefär en minut så var den fint städade inredda lekstugan ett enda kaos.. Men men, den är väl till för att lekas i och inte tittas på...

lekstuga3Inte behövs det några fancyga lekkök från Ikea, den här hemmasnickrade kokvrån är perfekt! Kastrullerna etc däremot kommer från Ikea. 


Sommarlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.06.2016

Kategorier:

barnenojagbloggenHär kommer min version av Carros sommarlista.

Vilka är de tre första sakerna du kommer att tänka på när du hör ordet SOMMAR?

Jordgubbar, skärgården och solsken

Vilken smak på glassen beställer du?

Kokos eller vithoklad! Eller kanske kinuskinöt.

Sia eller Ingman?

Papagallo. Vad är ens Sia?! Finns det i Hforsregionen?! Never ätit tror jag...

semsterbat

Var tillbringar du helst din lediga kväll?

Som mor till två små pluppar har jag typ aldrig lediga kvällar.... Men om det skulle ske så skulle jag nog dra till en terass med några vänner. Eller bara fara på springtur, bada bastu och läsa bok.

Ska du gå på student- eller examenskalas?

Nej inte i år vad jag kan komma på. Hoppas jag nu inte glömmer någon bara :/

Smörgåstårta – najs eller bajs?

Nja. Inte någon stor favorit. Alltså det är ju inte bajs. Men jag väljer nog hellre annan buffémat om vi säger så.

semester4Vad hittar man dig en regnig dag?

Framför brasan, läsandes en bok. Förutsatt att barnen och Maken gått ut i regnet vill säga...

Var och hur firar du midsommar?

Vi skall ut till skärgården tillsammans med syster och hennes lilla familj. 

Vilken blir årets sommarplåga?

Imse vimse spindel är den som Lillasyster gillar bäst just nu. Annars har jag själv helt fastnat för Justin Timberlakes Can't stop this feeling. Aaah så den är bra!!!

Vilket är ditt bästa tips för att koppla av i sommar?

Åk så långt ut i skärgården att internet inte fungerar. Ha ingen tv på holmen. Done! Sååå avslappnande. 

sommarhussovrum1 tile

Ska du resa någonstans i sommar?

Ja! Vi åker till Spanien om en vecka. 

Ska du sommarjobba – eller har du semester?

Jobbar 24/7 just nu. Men emellanåt är det så skönt att vara hemma med pluttarna att det nästan är som semester.

Den ultimata sommarmaten för mig är...

nypotatis med smör och något gott från grillen. Eller rökta flundror. Och jordgubbar!

När tar du det första doppet?

Hm. Nästan bara utomlands nuförtiden. Eller sen då havet blivit några grader över 20 också här. Tycker det känns riktigt obehagligt med kallt vatten. Det har defintivt kommit med åldern. När man var tio kunde man ju simma en timme i 16 gradigt hav. Brr.

skargarden2

Beskriv din idyllsommar.

Långledigt i skärgården hela familjen. Varma ljumma dagar. Passligt med gäster, utfärder och program. Någon resa. 

Avslutningsvis: nämn tre saker du ser fram emot med sommaren 2016!
1. Spanien-resan. Vår första resa som fyrapersoners familj. 
2. Makens ledighet och lite mer frihet för mej.
3. Ledighet på holmen i skärgården.

 


Nötfri rawkaka med kokos och jordgubbar

Skrivet av Hanna Stigzelius 02.06.2016

Kategorier:

Jag har redan länge haft lust att testbaka en nötfri raw kaka. Att hitta recept på raw-kakor utan nötter har dock varit nästan omöjligt! Nästan alla har nötter i bottnen eller i fyllningen, och det funkar inte hos oss pga allerier. Så jag bestämde mej för att komponera ett eget recept utgående från inspiration från främst det här och det här receptet. Resultatet blev riktigt bra, inte perfekt ännu, men tillräckligt bra för att jag skall våga dela med mej av hur jag gjorde. Enligt mina basrecept så skulle man ta ut kakan ur frysen 4 timmar innan man skulle äta den, men det ledde till att kakan var lite för lös och smulten i mitt tycke, så 3 timmar innan räcker nog! I alla fall om man som jag, gör sin kaka i en mindre form med diameter på 18 cm. 

Raw kaka med kokos, citron och jordgubbar på en dadelhavrebotten

Till bottnet behöver du:

 7 torkade dadlar

5 torkade plommon

1,25 dl havregryn

1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön

3 msk kokosflingor

2 msk kokosolja

1 msk honung

ett krm vaniljpulver

1 msk vatten

lite salt

-->Mixa allt i en matberedare och tryck ut i en form med löstagbar kant som du klätt med bakplåtspapper. Ställ kallt medan du fiar fyllningen

Till fyllningen behöver du:

2 burkar kokosgrädde (det tjocka i en burk med kokosmjölk som du haft i kylskåpet några timmar)

150 gram färska jordgubbar

1 ekologisk citron, rivet skal och lite saft

3 msk agavesirap eller honung

1 krm vaniljpulver

3 msk kokosolja

1 dl raw kakaosmör, smultet

-->Mixa allt i en matberedare tills det blir fluffigt och genomrört. Häll ovanpå bottnet och ställ i frysen över natten. Ta fram kakan ett par-tre timmar innan ni skall äta den så den hinner tina nästan helt.

rawkakaJag pyntade kakan med ätbara violer och jordgubbar.


Veckans vardagsmiddag: Tabbouleh

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.06.2016 | 2 kommentar(er)

Veckans vardagsmat är inte en hel rätt, men världens godaste tillbehör. Vi äter tabbouleh nu minst en gång i veckan. Det är perfekt till grillmaten. Hur kan det förresten vara så att grillad mat smakar  så mycket godare än om man lagar inomhus?! Jag har gjort tabbouleh på både bulgur och couscous och båda funkar fint. Så ta bara det du har hemma. 

Du behöver:

bulgur/couscous tillagad enligt förpackninen för 2-4 pers

en kruka koriander

två tomater

en halv rödlök

Gör så här: Fixa först grynen, glöm inte att olja och salta. Hacka tomater, lök och koriander fint och blanda ihop med grynen. Klart! Kan ätas både ljummen eller kall. Perfekt också för större grillmiddagar eller buffé! Allra bäst passar tabboulehn med grillad höna och någon röra, tzatsiki, hummus eller vanlig gräddfilssås till exempel. Mmm...

1bloggtabboulehEn stor skål ljummen tabbouleh, lite som sallad, men matigare. Hubbe gillar inte det övriga innehållet, så har brukar få en egen lite skål med bara bulgur eller couscous...

1bloggtabbouleh1Sommarens favorit!