headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna augusti 2016

Snurrigt

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.08.2016 | 2 kommentar(er)

mandag

Det snurrar väldigt mycket i mitt huvud just nu. Jag bara tänker och tänker men kommer liksom inte riktigt någon vart. Det är både stort och smått som jag funderar på. Livet, framtiden, drömmar, mig själv och vad jag vill. Jag skulle gärna börja komma någon vart så småningom. Det tar ju en massa energi det här tänkadet. Och det är inte produktivt överhuvudtaget. Frustrerande. Men säkert rätt viktigt emellanåt.

Det hela startade väl mest tack vare boken jag läser som bäst, Munken som sålde sin ferrari. En självhjälpsbok i just min smak. Om hur man skall göra och tänka för att få ut det bästa av sitt liv. För trots allt så har vi bara ett. Det man lever just nu. När allt går så fort som det gör så glömmer man det lätt. Eller jag gör det i alla fall. Så nu funderar jag. Vad det är som jag vill ha av mitt liv. Min mål och drömmar. Och hur jag tänker komma dit. Hurdan jag vill vara och hur jag skall göra för att bli sådan. Kanske min höstdepp har gått in i höstkris nu. Men det blir nog bra. Jag skall köpa en fina anteckningsbok och börja skriva ner allt har jag tänkt. Klistra moodboards och kanske också skriva ut några mål här på bloggen?! 

mandag1Ser man hur det snurrar inuti utanpå?!

mandag2Vackra blommor hjälper mej att fokusera lite grann i alla fall.


Höstlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.08.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Bättre sent än aldrig har också jag fyllt i Carolas höstlista.

Vad kommer du äta i höst?

Jag kommer äta hälsosamt och kolhydratsfattigt i höst. Hälsohösten 2016 på gång nämligen. Denna kropp och Mama skall komma i form med hjälp av såväl bättre mat och mer motion.

Vad kommer du dricka i höst?

Kaffe ur min nya loppisfyndade kaffekanna. Och te såklart. Det dricker jag nästan varje kväll. 

Vilken blir din favoritmöbel i höst?

Förhoppningsvis barnens bokhylla, bara jag sku få den målad först...

Vilket klädesplagg kommer användas flitigast i höst?

Leggings och klänning är ju bara för bekvämt. Och dessutom snyggt tycker jag. Passar perfekt också på hösten med stövlar! Ett par nya jeans borde jag skaffa för mina favoriter sprack i somras. De gör de alltid. Jag sliter tydligen så mycket på innerlåren att de förr eller senare sedan slits hål. 

Hur kommer den typiska höstdagen se ut?

Utelek med barnen på förmiddagen. Värmer lunch av gårdagens middagsrester (det här vill jag bli bättre på! orkar liksom inte laga mat två gånger per dag...). Innelek/försöker göra något nyttigt när Lillasyster sover. Utfärd någonstans på eftermiddagen kanske. Middag och ifall Maken kommer hem i tid kanske vi hittar på nåt alla fyra, bibban/Angry birds parken/cykeltur/pokemonpromenad. Sen barnen i säng och jag sjunker ner i soffan med nåt handarbete och bra serie  på tv:n.

Vad kommer du läsa i höst?

Förhoppningsvis lika mycket som hittills i år. Ett av mina nyårslöften var att läsa minst 15 böcker i år. Redan nu har jag läst 17 böcker och höjt målet till 20st. Just nu är jag sugen på Peppes nya, den nya Harry Potter och så den nya Kepler som kommer i Oktober.

Vad kommer vara din största förändring i höst?

Att jag äntligen kommer få in motion i vardagen på allvar. Minst 2-3 gånger i veckan skall det bli har jag bestämt. 

Vad kommer vara din största utmaning i höst?

Samma som tidigare fråga skulle jag tro... Och att hinna med allt som jag ännu vill hinna med som Mammaledig. Det känns som att tiden rusar och att jag inte riktigt hinner med. Jag skall försöka bli bättre på att ta vara på alla fina stunder med barnen, pyssla mer och hinna träffa alla mina härliga mammaväninnor innan det sen blir annan vardag än hemmamammalivet igen. 

Vad är det bästa med din höst?

Att jag får vara vårdledig med världens finaste barn. Min födelsedag. Svampskogen!

Vem kommer du mysa under filten med i höst?

Med Maken när barnen somnat lite över åtta. Jag längtar redan till PH starten om en vecka. Netflix kommer nog också rulla en del om kvällarna hos oss... Just nu tittar vi på den finska miniserien "Toisen Kanssa", rekommenderas!

hostlistanDet går lättare att äta hälsoamt om man har en massa gott och grönt hemma! 

hostlistan1Min nya kaffekanna. Kostade 2,50€ på loppis. 


Lillasyster bus

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.08.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Lillasyster har verkligen förändrats nu den senaste månaden. Hon är liksom inte längre någon bebis. Utan en liten fröken som promenerar omkring, äter själv med sked, apar allt som storebror gör och är glad nästan hela tiden. Hennes egen personlighet kommer också fram allt mer. Självklart jämför jag ju med storebror och de är nog rätt lika tycker jag. Fröken blir också allt mer social. Hubbe har alltid varit super social och jag tror nog att hon också kommer bli det. Men lite blygare än vad Hubbe var är hon nog. Däremot är hon inte lika försiktig som han alltid varit och är. Hon klättrar, hoppar, sticker iväg och busar på ett helt annat sätt. Eller så kanske jag inte heller hinner passa på henne på samma sätt som med Hubbe i samma ålder?!

Storebror är hennes stora idol och hon gör och vill ha allt samma som honom. Därmed älskar hon att leka med bilar och dinusarierna, på samma sätt som han. Hon klättrar upp i soffan om han är där. Sparkar boll som han. Vilket förstås kan vara lite frustrerande om man är Storebrodern som vill ha lite egen tid och space... Men det går nog bättre mellan dem hela tiden. Hon har förstått att det inte lönar sej att förstöra utan bara vara lite mer försiktigt nyfiken. Och äntligen har de också börja leka lite tillsammans. Jag gissar att det blir mer och mer av det hela tiden. 

Hon är ett riktigt litet matvrak som äter allt. Så skönt då Hubbe alltid varit väldigt selektiv och ätit dåligt. Samma vecka som hon började gå började hon också äta själv med sked, även om nog handen används simultant fortfarande. Tack vare skeden började gröten också smaka igen. Det var några grötvägringsveckor eftersom hon insåg att Hubbe får smörgås.... Hon tror förresten alltid att maten på bordsgrannens tallrik är godare än hennes egen! Men kanske det är ngåot med åldern?!

Tack vare att hon nu går så är det också så mycket enklare och roligare att vara ute och leka. Kläderna förstörs inte och hon hänger med på ett annat sätt. Helst skulle hon nog vara ute fem gånger per dag tror jag. Hon blir alltid eld och lågor och springer till dörren då jag säger att vi skall gå ut. Att gunga och leka i sandlådan är favoriterna. Hon gräver redan fint med spade och försöker göra allt som också Hubbe klarar av. Att gå på promenader, åka buss eller sitta i butikskärran är också väldigt spännande. Dagssömnen sover hon 1-2 timmar ute i vagnen. Jag bara sätter ut henne och hon somnar själv. Nätterna sover hon också 10-12 timmar utan att vakna. 

Det känns som att vi har en härlig höst framför oss med Lillasyster. Ingen trots ännu. Bara nyfikenhet, nya färdigheter och spännande grejer att upptäcka. Och jag njuter av att inte längre ha en bebis med allt jobbigt oförutsägbart det innebär. Älskade Lillasyster!

lillasysterAtt ta foton på fröken är näst intill omöjligt. Hon sitter inte stilla mer än ½ sekund...

lillasyster1I sommar har hennes hår äntligen börjat växa! Men långt är det ju nog inte ännu....

lillasyster2Buseli bus!


Lite nere

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.08.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Äsch. Den här lilla höstflunssan jag drabbades av tog liksom helt musten ur mej. Jag som var så pepp på höst, nya projekt, hälsosamt leverne och att få ordning på livet igen, kom liksom helt av mej. Har inte orkat nåt annat än att ligga på soffan och scrolla instagram. Men idag har jag ändå långsamt känt hur lite av energin kommit tillbaka så jag hoppas på nya tag imorgon. Det är så trist när det blir så här. Man är så ivrig. Men så blir man som en ballong där luften pyser ut. Som en lindrig liten depression eller nåt. Post-sommar-trauma orsakat av snuva i huvudet. Det är knappt så att tankarna på allt man ville göra ens orkar tänkas, än mindre då ta tag i allt. Men men, jag måste väl bara acceptera att det nu blev så här den här veckan och inte som jag hade tänkt mej. Och nu håller vi bara tummarna att barnen eller Maken inte smittats. Hittills verkar det lovande i alla fall. Och som tur är det en ny dag imorgon.

zenJag borde meditera mej till lite mer zen och energi, eller nåt. 


Bröllop

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.08.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Vi var på bröllop nu på veckoslutet. Ett riktigt härligt sensommarbröllop med perfekt soligt varmt väder. Min väninna Hellu som gifte sej hade verkligen lyckats planera allt så fint. Underbara detaljer som passade perfekt på Calliola där bröllopsfesten hölls. Jag hade verkligen en kiva kväll, trevligt bordssällskap, roliga tal god mat och efterföljande dans i ett båthus. Nästan lite för trevligt, heh. Igår var jag nämligen lite trött. Men det är väl så det går när man äntligen kan festa loss lite efter nästan fyra år av graviditeter och amning... 

brollop 1Vigseln hölls i Snappertuna kyrka. Så fin liten träkyrka. Festen var sedan på Calliola. Härligt stämningsfullt ställe vid havet, middagen åt vi här i "ladans" övervåning.

brollop 2Se nu bara på det här! Så stämningsfullt med lyktor, pompoms och ängsblommor i glasburkar. Maken och jag var så glada, bröllopsstämning gör en lite extra kär.

brollop 3Dans och party i båthuset. Kolla taket och reglerna! Jag älskar bröllop. 


Små förändringar

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.08.2016

Ett säkert hösttecken är att jag får lust att ändra om lite hemma. Inte så att jag skulle behöva måla om eller byta allt, men det känns liksom lite som att något fattas eller som att det man har är fel. Ändringen denna höst var väldigt enkel och billig. Det fick bli två blågrå soffkuddar från H&M home för 4,99 styck och så grävde jag fram en bambubricka som vi hade i skåpen. Gillar kombinationen, bambu, mässing och det gråblåa. Och genast kändes vardagsrummet nytt och fräscht igen. 

Annars känns det väldigt mycket som måndag idag. Och tyvärr inte på något bra peppande sätt... Jag har fått nån dum flunssabobba och är helt snorig och slut. Ute är det grått och regningt och barnen går varandra, och mej på nerverna mest hela tiden. Kanske vi bara borde orka dra på oss kurakläderna och gå ut i sandlådan ändå. För att rensa huvudet med lite frisk luft. Kanske det botar flunssa också?!

v rumVardagsrummet höstedition 2016. Och jo det borde hänga tre tavlor på väggen, men en av dem hade trillat ner när vi var på landet och nu måste ramen fixas. 

v rum1Blomman är en kvist av min nya höstblomma ute på trappen som hade gått av som jag räddade till ett nytt liv i vas.

v rum2Bambubrickan passar jättebra så här tycker jag. Gillar naturelementet. Den passar nu på hösten, den passar med vår sisalmatta och med de gråblå kuddarna. 


Fixa namnstenar till kräftisen

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.08.2016

Kategorier:

Om du skall ordna kräftis så kommer här ett litet dukningstips. Eller egentligen passar väl de här namnstenarna vilken fest som helst som har bordsplacering. Men kanske lite extra bra om man sitter ute!  Det enda som behövs är lika många mellansmå stenar som gäster, nån sorts vattenbeständig målfärg och en pensel. Måla bara namnen på stenarna och låt torkar. Perfekta dukningspiffet för bordsplaceringen. 

namnstenarStenar var ju inte så svårt att hitta på en holme precis. Målfärgen hade vi också i förrådet. Det var någon akrylfärg om jag minns rätt. 

namnstenar1Perfekt att duka med på kräftisen. Om man har annan fest kanske man kan ta vit eller svart färg istället.

namnstenar2Min sten var den minst fina.... Den hölls bara sned och stå. 

namnstenar3Och Makens sten var den finaste. Alldeles perfekt rund. Skulle jag ha haft lite mer tid att leta stenar skulle jag har letat tills alla var sådana här...


En titt på lilla stugan på holmen

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.08.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

På holmen finns det två hus, varav det ena är en supersöt liten gäststuga. Stugan består av bara ett enda rum. Men den har ändå kök, dubbelsäng, soffgrupp, matbord och nytt för i år, en fin terass. Makens bror och sambo har fixat det så fint i stugan de senaste åren. Med små medel kan man göra så mycket. Över huvudtaget tycker jag det är bara två saker som är viktigt då det kommer till inrdening i skärgården; funktion och enkelhet. Det enkla är tillräckligt om somrarna. Och bor man enkelt som måste det man har fungera. Jag tycker stugan blivit så mysig. Och visst känns det extra roligt att bjuda gäster till holmen när de får bo så här fint!

lillastuganSå här ser stugan ut urifrån. En liten svartmålad stocksstuga med vita fönsterkarmar och gammaldagsblå spröjs och dörr. Det finns inte el här, men nog en solpanel. Den nya terassen ser man till vänster. 

lillastugan1Stockväggarna här är vitmålade. Det var det första som gjordes, och det luftade upp och ljusade stugan enormt. Sängen och lådorna under den är hemsnickrade. Soffbordet och hyllorna likaså. 

lillastugan2En byrå för kläder, ljus och annat viktigt. Och så matbordet med de finaste korgstolarna. Bordet och stolarna är också nytt för i sommar. Bordets delar har gjorts av en snickare och sen har Makens bror byggt ihop och behandlat det. 

lillastugan3

Eftersom det inte finns el så behövs ljus och petroleumlampor då det blir mörkare. Köket är litet och öppet, med gardiner som skyddar mot insyn. Tyget till gardinerna köpte Makens brors sambo på H&M Home för några somrar sedan. 

lillis7Hyllan som lite delar av köket från sovdelen har Makens bror snickrat. Dörren ut är vänster om kylskåpet allra längst bort på bilden.

lillis2De härliga tavlorna och målade brickorna som hänger på väggarna kronar hela stugan. De har Makens farfar målat! Det är han som tidigare huserat på holmen innan vi kom hit. Så fina och personliga. 


DIY: Ljuslyktor av sillburkar

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.08.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag kan tydligen inte ens vara på semester utan att pyssla lite grann. En dag åt vi sill. Det var gott och flera av burkarna tömdes. Vi försöker att minska vårt avfall på holmen så gott det går, eftersom det inte är det lättaste att släpa allt med båt till roskisen. Så jag kom på att de fina glasburkarna kunde bli ljusburkar. Det var bara att diska ur dem, dra loss etiketterna och pryda med ett fint band jag hittade i verktygsboden. En av lyktorna fick till och med en upphängningssnodd, men eftersom jag inte hittade någonstans att hänga upp lyktorna så skippade jag den på resten. Lyktorna har lyst så fint flera kvällar på holmen. Både på terassräcket och på dukat bord. Det är det som är en extra bonus med att vara kvar i skärgården ännu i augusti. De mörkare kvällarna ger sådant härligt mys. 

abbaljusFrån abbasill till hänganda ljuslykta. Inte svårt alls. 

abbaljus1Jag tyckte burkarna var så fina med sin kantiga rundhet. 

abbaljus2Total kostnad för 5 nya ljuslyktor, 0€.

abbaljus3Och de lyste så fint flera kvällar. Här placerade på rad på terassräcket. 

abbaljus4Augustistämning i skärgården. 

kraftisPerfekta också att rada på rad  på bordet när man skall ha kräftskiva! De högre lytkorna har jag pysslat redan ett par somrar tidigare av Hubbes barnmatsburkar. 


Blåbärspaj

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.08.2016

blabarspaj

Blåbärspaj hör sommaren till. Finns det något godare än en ljum paj med vaniljsås? Kanske efter att man ätit kräftor... Mmm... Min bästa paj har kommit till genom att jag blandade svärmors pajbotten med min egen smulpaj och midiferade båda lite till. Det här är den godaste pajen enligt mej. För det är ju degen som är det bästa. Och den här har deg på båda sidorna om blåbären. 

Nu är kanske den allra bästa blåbärssäsongen redan över. Men kanske du plockat och har i frysen, annars kan man ju köpa frysblåbär i vilken butik som helst året om. Då är det perfekt att baka en paj, och så vips har du lite sommar igen. 

Botten:
150g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
½tsk bakpulver (kan uteslutas)
½dl socker
-->blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform, gärna en med löstagbar kant, lägg då bakplåtspapper i formen innan.

Förgrädda bottnen i ugnen ca 8 minuter på 200C

Påsmul:
75g smält smör
1dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Blanda ca. 1½ påse frysbär eller 4dl färska bär med någon matsked socker och en matsked maizena. Lägg i det förgräddade pajskalet. Klicka över påsmulet.

Grädda i 200C i cirka 35 minuter.

Ät med vaniljsås eller glass. Mums!

blabarspaj1

Mmm, knäckigt smultäcke ovanpå och klassisk pajdeg under. Min favoritblåbärspaj alla gånger.