headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna oktober 2016

Halloweenpartyt

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.10.2016 | 1 kommentar(er)

Vilket lyckat party det blev i lördags! Hela förmiddagen ägnade jag åt att pynta det sista och förbereda maten. Klockan femton anlände gästerna, totalt var vi 6 vuxna och 5 barn. Det blev minst sagt fullt upp. Men ändå inte totalkaos. Bara lite så där passligt stökigt. Efter välkomstdrinks och spindelsnittar lekte vi och pratade lite. Därefter åt vi god middag. Maken hade grillat en fårstek som blev så saftig och god. Till efterrätt hade jag bakat en pumpakaka med extra mycket frosting. Faktiskt så mycket frosting att det fanns en skål med bara frosting att sätta lite extra på kakan om man ville. Mmm. Småkillarna hade ett eget bord och de fick halloweenpasta och spöknuggetar som jag hittade på Lidl. 

Efter maten hade det blivit mörkt och därmed dags för spökbana. Väldigt spännande för småkillarna minsann! Jag hade hägnt reflexer en tiotals meter in i vår lilla skog som den fick följa med ficklampor i händerna. När de kom till banans slut hittade de en spöksskatt med varsin godispåse. Efter ännu lite mera lek, kvällsgrötsrumba och annan yrsel lyckades vi faktiskt med konststycket att får alla fem barnen att sova. Halleluja så skönt det var. Två timmar bara vuxenprat innan den förbeställda taxin med bilstolar anlände. Så lyckad dag och kväll på alla sätt. Jag tror att vi startade en liten tradition. Nästa år igen!

Här kommer en enorm bildbomd. Funderade först på att dela upp inläggen lite, men sen tänkte jag att äsch, sätter nu allt i ett bara. Så kan vi sen lämna det här med halloween bakom oss.

halloweenpartyHalloweenpyntat hem. Flygande spöken, pumpor, spindelnät och skelett.

halloweenparty1Halloweendukningen. Vårt vardagsrum är inte såå stort. Men mysigt och perfekt för en bjudning av den här storleken.

halloweenparty2Jag karvade två pumpor. Den ena fick stå ute (där jag tyvärr inte hann ta några bilder på pyntet) och den andra inne på skåpet. Inuti hade jag ledljus så ingen brandrisk!

halloweenparty3Svartvit halloweendukning. 

halloweenparty4Jag var väldigt nöjd med allt pynt jag fixat. 

halloweenparty5Vid halv tre klädde vi om oss och började vänta på att gästerna skulle anlända. Här mitt lilla spöke som inspekterar Maken som står ute och grillar.

halloweenparty6Jag var riktigt nöjd med min dräkt. Sminkningen blev nästan lite för skrämmande, Lillasyster måste vänja sej i typ tio minuter innan hon inte längre var rädd för mej... 

halloweenparty7Gästerna var utklädda till bland annat vampyrfamilj, Supermario, enhörningar och så Maken som är Robin.

halloweenparty10Spindelsnittar och välkomstdrinkar när gästerna anlänt. Jag lagade egen pesto med rostade solrosfrön. Spindlarna är utskurna av oliver. 

halloweenparty8Lite lagom kaos, haha. Ruuhkavuodet kallas det visst. Så skönt att vi alla är i samma sits dock. När månnde det lugnar ner sej? Om fem år? Tio? 

halloweenparty9Efterrätten. Pumpakaka med frosting och spindelnät av lakritssås.

halloweenparty67Söta lekande barn. Alla lite pysslade med sitt eget just här. 

 

 


Det börjar dra ihop sej

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.10.2016

Kategorier:

Imorgon är det dags för vårt Halloweenparty. Hela dagen har gått åt till diverse förberedelser. Nu är så gott som hela huset pyntat. Jag är så nöjd. Allt är så fint. Skall försöka hinna fota en massa imorgon också. Efterrätt har jag också fixat. Och pumporna har karvats. Hubbe är också så ivrig. Få se om han alls kommer kunna vänta till eftermiddagen då gästerna kommer. Måste erkänna att jag är nästan lika ivrig själv....

1halloweenDagens fredagsblomma är lite annorlunda än vanligt....

1halloween1Så perfekt Halloweendekoration. Kvistar från egen skog, spindelnät och plastspindlar från Prisma. Allt pynt har jag inte pysslat själv... 


DIY Tipi till barnrummet

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.10.2016 | 1 kommentar(er)

Gårdagens lunchdejt avbokade på grund av flunssa så vips hade jag en helt tom hemmadag. En sådan kan man väl inte låta gå till spillo så efter att vi lämnat Hubbe på dagis körde vi till Bauhaus och köpte några rundstavar. Så igår och idag då Lillasyster sovit dagssömn har jag sytt en tipi till barnens rum. Ett projekt som jag haft i tankarna i flera år. Eftersom tyg kan vara rätt dyrt per meter så använde jag istället en gardin från Ikea. Bara enda gardinen gick åt, så tyget kostade mej alltså 5€ för en tipi. Rundstavarna kostade 3€/styck och jag använde fyra. Total kostnad alltså under 20€. Jämfört med en färdig köpetipi så sparade jag alltså närmare 100€.

Det är inte svårt att sy en tipi. Men det tar en stund. Närmare tre timmar tog det mej. Och då måste jag nog sprätta lite emellanåt. Som alltid när jag gör något nytt känns det som. Måtten för tipins botten är 1mX1m. Höjden måste jag gå efter gadinens bredd så den är 145cm. Men jag tycker tipin blev just passligt stor. Den är lätt att flytta på och tar inte mer plats än vad pinnarna tar plats om man vill städa undan den eller flytta på den.  Pinnarna sågade jag till så de är 170cm höga. Stumparna som blev över har jag tänkt att får bli en mini-tipi till Nalle bara jag orkar sy en sån också... 

Så här gjorde jag, om någon känner sej inspirerad att försöka på ett liknande projekt:

tipi8Eftersom gardinen hade en upphängningsgrej som jag måste klippa bort i ena kanten så stämmer nog måtten :)

tipiMät och såga först av rundstavarna. Jag sandpapprade också dem lite så de inte var vassa och taggiga. Sågar du inomhus rekommenderar jag husis/vasabladet under...

tipi1Mät och rita upp dina trianglar på tyget enligt bilden ovan. Den färdiga tipin blir ca 1x1meter, men lite sömnmån behöver man ju för kanalerna till pinnarna. 

tipi2Jag satte först ihop pinnarna med gummiband och ställde ut dem och mätte så jag visste hur stor jag ville ha min tipi. Jag hade ritat ut små märken på pinnarna vid 145cm så jag visste hur hög den skulle vara. 

tipi3Där uppe var pinnarna kommer ut måste jag klippa upp lite eftersom jag inte riktigt tänkte på att de skule rymmas fyra pinnar... Så det lönar sej att göra innan. Klipp alltså av ca 5 cm av toppen på varje triangel bit och sicksacka. 

tipi4Jag sicksackade först alla kanter. Sedan sydde jag ihop frambiten till halva ungefär. Därefter sydde jag fast alla bitar i varandra. Sy in band mellan framstcyket och de två sidobitarna! Det glömde jag och det skulle ha varit mycket lättare att göra det här i det här skedet. 

tipi5Sedan sydde jag en till rak söm bredvid den andra med plats mellan för att trä in pinnarna. 

tipi6

Sedan är det bara att trä in pinnarna i "kanalerna". Och hoppas att du inte sytt en för trångt som jag så du måste sprätta.... 

tipi7Fäst pinnarna lite med ett gummiband. Inred tipin med en fårfäll och några kuddar. Tadaa! Klart!


DIY Halloweenpyssel: Spindelljuskoppar

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.10.2016

Kategorier:

Jag diskade ur några barnmatsburkar till och fixade mer ljuskoppar till Halloweenfesten. Den här gången pyntade jag dem med spindelnät och spindlar. Det enda som behövs är urdiskade glasburkar och en vattenfast smal tusch. Jag tycker de här blev nästan ännu bättre än spökansikteljusburkarna jag gjorde förra veckan. Eftersom det kommer vara en hel del barn på vår fest så känns det också tryggare att ha alla levande ljus ordentligen och säkert inne i sådana här glasburkar. Och så tror jag nog vi ställer dem högt också.... 

1spindelljusEn vattenfast penna och en urdiskad burk är allt som behövs.

1spindelljus1Spökligt stämningsfullt. 

1spindelljus2Det är lätt att rita spindelnät. Rita först ett kors. Därefter ett till kors snett över det första korset. Sedan är det bara att rita streck emellan genom att börja inifrån. Simpelt och snyggt. 


DIY Halloweenpyssel: Spökdräkt till toddler

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2016

Kategorier:

Börjar ni tröttna på mitt Halloweenpysslande redan!? Hoppas inte, för det kommer ännu mera. Idag stod Lillasysters dräkt i turen. I pysselskåpet hittade jag en bit tyll och via pinterest fick jag inspiration att sy en spökdräkt till henne. Det enda som behövs är typ en halv meter tyll, en liten bit svart filt och ett gummiband. Jag mätte gummibandet runt fröktens barm och vek sedan tyllen i passlig form och sydde ihop. Sydden sedan en kanal uppe för gummibandet och trädde i det. I filten klippte jag ut ögon och mun och sydde fast dem i det yttersta filt lagret. Klart! Lillasyster hade på sej kjolen här hemma hela eftermiddagen och gick omkring och sade "Buu", så jag tror att hon också gillar sin dräkt.

1spokdraktKjolen klar, dags att sy fast spökets ansikte. 

1spokdrakt1Buhuu! Kjolen är meningen att hänga strax under armarna. Så att ansiktet liksom blir på magen.

1spokdrakt2Dagens outfit. På själva festen kommer hon så klart ha vit body och vita strumpisar under och inte så här...


Äppelchips

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2016

Kategorier:

På husbolagets talko på veckoslutet så fick vi några äpplen av grannarna. Troligen höstens sista. Och nu äntligen kom jag till skott och lagade äppelchips, något jag tänkt göra ända sedan de första inhemska äpplena mognade i början av september. Det var väldigt enkelt och resultatet gott, men det tar länge. Nästan fyra timmar var mina chips i ugnen. Och så krympte de massor. Jag lagade två plåtar, totalt fyra äppel, och det blev inte ens en halv full burk. Så jag måste nog laga en sats till av de fem äpplen vi ännu har kvar tror jag. 

Så här gör du: Tvätta äpplena och skär bort kärnhuset. Jag har ingen skild mojäng för det här utan använder en skalkniv som man skär runt från båda hållen på äpplena. Funkar finfint. Skiva äpplena tunt och lägg på plåt med bakplåtspapper under. Om man vill kan man krydda äpplena med kanel. Jag kryddade en plåt och lämnade den au naturel. Jag hade mina i ugnen på 100 grader i 3,5 timmar. Med en timmes mellanrum bytte jag plats på plåtarna så att bägge fick vara överst. Det lönar sej också att släppa ut fukten från ugnen med jämna mellanrum. Chipsen är klara när de är helt hårda och torra. Låt svalna och förvara sedan i någon trevlig burk. 

aappelshipsEn skalkniv funkar utmärkt som äppelhusbortskärare. 

aappelships1Skiva och bred ut på en plåt. Strö lite kanel över om du vill.

aappelships2Klara, knapriga och sötsyrliga chips. 

aappelships3Jag satte burken på Stringhyllan. Myslin är slut förresten. Borde laga mera... 


DIY Halloweenpyssel: Skelettdräkt

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.10.2016

Kategorier:

Idag har jag fixat min dräkt till vårt Halloweenparty. I flera butiker har jag sett skelettdräkter och jag tänkte att det skulle vara kul att klä ut mej till. Men att köpa en ny dräkt är inte riktigt vad jag har budgterat just nu. Dessutom är det roligare att pyssla själv. Så jag köpte textilfärg för 3€ istället och målade på ett par gamla svarta tajts och en svart blus jag hade i skåpet. Och resultatet är riktigt bra. Jag har ännu tänkt måla ett par strumpor om jag hinner. Men annars får den duga som den är. Skelettsminkning kommer förstås också höra till... Men hela outfiten får ni se sen efter partyt!

Jag började med att rita hur ja ville att mitt skelett skulle se ut på ett vanligt papper. Sedan tog jag en vit färgpenna och skissade lite innan jag började måla. Det gick åt ganska mycket färg men den var lätt att måla med och klottade inte. Lite suddigt blev det i kanterna men jag tycker det bara passar och ser ut som skuggor. Hubbe var i alla fall imponerad av min dräkt. Och jag själv är också riktigt nöjd. Och jag kommer garanterat att var bekvämast klädd av alla Tänk att få ha sina skönaste tights på sej på fest. Perfekt!

1skelettHalloweenskelettdräkten ligger och torkar på matbordet. 

1skelett1Roligt att måla. Nu skall jag ännu stryka det jag målat så borde det hålla tvätt. Ifall jag vill vara skelett också nästa år. 


DIY Halloweenpyssel: Spöksugrör

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.10.2016

Kategorier:

1spoksugror

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buhuuu!

Fladdermussugrören har fått sällskap. Av några spöken. Jag gjorde dem enligt samma princip som fladdermössen. Klippte ut spöken i vitt papper. Ritade på spökansikten och tejpade fast dem med vit tejp på sugrören. Vi kommer åtminstone inte att behöva vara törstiga denna halloween. Det finns tillräckligt med sugrör så det räcker två till alla. 

1spoksugror1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spöke eller fladdermus? Vilkendera tycker du blev finare?

1spoksugror2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om man blandra något orange (havtornssaft?! morotssaft?!) med mousserande vin så blir det väl en ganska bra halloween aperitiv eller hur?!


Etiketter av kontaktplast

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.10.2016 | 1 kommentar(er)

barnrumsforvaringfore

Vanliga gråa förvaringslådor från H&M home. Och i vilken var det nu det var flygplan månne?!

Jag piffade till förvaringslådorna i barnens bokhylla med lite kontaktplast här i veckan. Kontaktplast är förresten ett av mina favoritpysselmaterial. Så lätt och mångsidigt att använda! Den här gången klippte jag ut silouetter att ha som etiketter till lådorna. Så barnen lättare kan hålla koll på var det nu var bilarna fanns och i vilken låda det fanns platsdinos. Själva bilderna ritade jag av från datorn med hjälp av googlande. Sen var det bara att klippa och klistra. Lätt att ta bort också om man tröttnar eller vill byta innehåll i förvaringslådorna. Så det här får bli dagens tips!

barnrumsforvaringefterTadaa! Nu ser man tydligt vilken låda som har vad för innehåll. 

barnrumsforvaringefter1Stjärnan symboliserar Hubbes dagtäcke som har sjtärnor på. Mörklöggningsgardinerna förvaras också här.

barnrumsforvaringefter2Lite roligare så här eller hur?! Personligt och praktiskt. 


DIY Halloweenpyssel: Spindelnät av en sopsäck

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.10.2016

Kategorier:

Svarta sopsäckar är väl något som man hittar i de flesta människors hem. Jag använde en för att klippa spindelnät att dekorera med till vår halloweenfest. En säck räcker till 8 spindelnät, förutsatt att du inte klipper fel som jag gjorde... Här ser du hur man skall klippa. Fast bilden är lite fel. Efer att du vikt första gången på hälften så sväng på allt så att skarven blir där på den sidan som blir stommen som blir kvar. Och det lönar sej inte heller att försöka klippa fyra nät på en gång, då blir de bara håliga eftersom sopsäckarna är lite glidiga. Men jag blev till slut helt nöjd med mina nät. Nu måste jag väl ännu pyssla en spindel eller två att hänga i dem...

1spindelDu behöver sax och svart sopsäck till dagens halloweenpyssel.

1spindel1Några vikningar och  klipp senare så blir det så här.

1spindel2Ett stort spindelnät att hänga på väggen. 

1spindel3Perfekt Halloweenpynt!