headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna december 2016

Årets sista

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.12.2016

Kategorier:

Här pågår nyårsförberedelser för fullt. Det blev nämligen inte som planerat i år. Ingen bal på slottet hos exgrannarna då de fortfarande ligger sjuka i influensan. Istället blir det b-plans party hos oss med resten av de inbjudna. Får väl duga det med. Och med tanke på barnen är det förstås skönt att vara hemma. Vi kör på fondue så blir det inget middagsfix. Och efterrätten fixade jag igår kväll. Jag kunde inte heller motså att pyssla lite nyårspynt. Så nu skall jag hänga upp silverpompoms och gott-nytt-åt girlanger. Lite extra glitter är aldrig fel! 

Gott nytt år till er alla som läser också! Det gör mej så glad att ni vill läsa min blogg skall ni veta. Så tack för det. Höres nästa år. Mina nyårslöften skall jag skriva om till näst... Kom på en massa faktiskt.

1nyar

Nyårspartypiffet. Man tager vad man haver liksom... Lite glittriga servettringar, stjärnpynt och bordsplaceringskort.

1nyar1 Lillasysters nyårsoutfit går i grått och guld. Själv drar jag nog bara på mej nån gammal svart klänning... 


Årsresumé 2016

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.12.2016

Kategorier:

Liksom alla år sedan jag startade min blogg tänker jag summera året som gått med en lista. (Här hittar du listorna för år 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015). 2016 har för mej personligen varit ett bra år. Jag känner att jag liksom landat i min roll som tvåbarnsmor. Att jag haft balans i det mesta och att jag hunnit med tillräckligt. För omvärlden har det kanske inte gått lika bra... Trump, terrorister och bakslag för finlandsvenskheten bland annat. Så kanske likaså bra att det blir nytt år. 2017 tror jag att kommer att bli fantastiskt!

1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Hm. Blev moster. Flög ensam med två barn. Köpte en fejkgran. Testade baka raw-kaka. 

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Ja ganska så bra faktiskt! Här hittar du mina löften för året. Angående löfte ett så har jag i alla fall kommit i gång med kom-i-form projektet på allvar nu mot slutet av året. Mitt mål är ju -5kg till Thailand och hittills är jag redan -2kg. När det kommer till rensandet så har jag har haft två loppisbord det här året och också sålt en del på facebook och tori, så jag har definitivt lyckas rensa en del. Men det projektet fortsätter nog under nästa år! Sockersuget lyckades jag göra med av med först i december... Men bättre sent än aldrig. Och jag har läst hela 23 romaner i år! Så 15 böcker klararade jag med glans. 

1

Året började med ny stringhylla i köket, babyopera och en massa stilleben hemma hos oss. Ja flyttade bloggen till Sevendays i början på februari. Pysslade barntallrikar och fixade Jake sjörövar kalas för treåringen Hubbe. 

3. Fick någon du känner barn?
Nå jaa! Mina båda systrar fick barn på våren. Och min fina Emma också. Och Makens bror. Och vår Bestman. 

4. Dog någon som stod dig nära?
Som tur inte. I år har vi skönt nog sluppit begravningar. Hoppas det fortsätter så. 

5. Vilka länder besökte du?
Kort lista här, Spanien i juni.

6. Är det något du saknade 2016 som du vill ha 2017?
Mer egentid kanske?! Men det känns som att det liksom är naturligt att det inte finns så mycket av den varan nu under småbarnstiden... Nästa år får jag i alla fall egentid på bussen till jobbet tre dagar i veckan. Mer partid på tumis med Maken skulle jag också gärna ha. Men få se om det känns som att man ändå vill prioritera det då man inte ser barnen lika ofta när man börjar jobba... 

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
7 februari och 18 april då mina systerbarn föddes (hoppas jag mindes dagarna rätt nu, hahaha!)

2I Mars var vi på vintersemester i Ukkohalla och Hubbe skidade första gången. Mina systrar har jag sett massor i år eftersom de båda varit mammaledig <3. Det blev påsk där lite senare på våren. Jag åt både övernattengröt och smoothiebowls till frukost. Pysslade i barnens rum med dockhus och virkade korgar. 

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag känner att jag landat i min roll som tvåbarnsmamma. Att Lillasyster blivit större och lättare att hantera. Bebis och trotsig tvååring var litet tungt där i något skede hösten 2015 känner jag nu så här efteråt. 

9. Vilket var ditt största misstag?
Alltså jag funderar inte så mycket på vad jag gör fel! Säkert massor hela tiden. Att jag hetsat upp mej för en massa onödiga saker säkert. Men det är nu inte så farligt.

10. Vilket var ditt bästa inköp?
Jag har knappt köpt något i år känns det som?! Har liksom levt på vårdbidrag och sparpengar=ingenting. Säkert något loppisfynd!? Skrivbordet jag fixade upp fick jag ju gratis så det kan väl inte räknas!?

11. Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, hyresväderlag och barnkläder

12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Mina barn <3 Jag är så tacksam över att få vara deras Mamma. Varje dag.  

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Noupp, frisk som en nötkärna all year long. Eventuellt någon miniflunssa nånstans men inte så att jag skulle komma ihåg det i alla fall. Jag trodde att min tand gick av, men det var bara en porslinsbit som lossnat som satts tid när jag var typ 12 år.  

27Våren knallade på och vi matchade randigt Lillasyster och jag. Jag var på bloggträff i Ekenäs. Pysslade en bilbana och vi ordnade vappenfest på bakgården. Under kristihimmelsfärdshelgen åkte vi ut till skärgården. Jag upptäckte kalkfärg och målade mitt fyndskrivbord vitt. Lillasyster fyllde ett år och vi hade kalas med raw-kaka och key lime paj.

15. Mådde du bättre eller sämre under 2016 än vad du gjort tidigare år?
Bättre än under 2015. Känner att jag har haft mer balans det här året. Mer ork och energi. Att jag känner mej säker som tvåbarnsmamma. Jag har ocskå varit jättefrisk så där hälsomässigt. 

16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Kanske lite mer motion skulle jag nog ha kunnat klämt in. Annars tycker ja faktiskt balansen varit rätt bra i år. Passligt med hemmatid, vänner, familjen, städande, kreativitet och tvtittande. 

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Nå mobilen är väl lite för ofta i handen kanske...

18. Hur var din julafton?
Fin. Massa god mat, alla små söta kusiner, julgubben och fina klappar.

25

 Det blev sommar och Lillasyster flyttade in i barnrummet och började i samma veva sova hela nätter. Vi åkte till Spanien där Hubbe fick vattkoppor. Vi hade kusinträff med mina kusiner och deras barn hos oss och firade midsommar i skärgården. Jag bakade raw-kaka med svärmor och sen fick Lillasyster de dumma kopporna. Vi åkte till mina föräldrars sommarställe och fick segla en sväng. Och den tredje kusinen för året föddes, den fösta på makens sida. 

20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Downton Abbey, Oitnb, Game of Thrones. Masterchef of Australia. Saara Aalto i X-factor. Och så SKAM!!!! 

21. Hatar du någon som du inte hatade förut?
Nä jag hatar inte nån. Sysslar inte med sånt det tar och ger bara negativ energi. 

22. Vilken var den bästa boken du läst under året?
Kanske en Man som heter Ove. Eller Keplers nyaste! Och munken som sålde sin ferrari. Kon Mari gav mej också en del insikter i början av året. 

23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Spotify radio! Äntligen funkar det på våra Sonos högtalare. 

24. Önskade du dig något som du fick?
Ja, ett fint Jane Konig halsband i födelsedagspresent bland annat. En frisk fin familj. Och en massa fina julklappar. 

25. Önskade du dig något som du inte fick?
Nå en lottovinst önskar jag ju mej varje fredag.... 

26. Vilken var årets bästa film?
Alltså jag kommer knappt ihåg vad jag sett för filmer i år?! En man som heter Ove var i alla fall bra. Och så såg vi Lejonkungen med Hubbe förra veckoslutet. Den är nog så fin. 

28

Jag pysslade en SOV GOTT-girlang. Gjorde youtube-jumppa och fixade, tillsammans med svärmor, upp lekstugan på holmen. Jag var på Hellus polttare och efter det åkte vi ut för långledigt till skärgården. Där var vi tre veckor och jag hann bland annat måla och fixa till det nya dasset. I Augusti var vi också på bröllop och jag planerade mitt kommande liv i en rosa bok. 

27. Vad gjorde du på din födelsedag?
Blev uppsjungen av min familj. Sen tror jag inte vi firade nåt speciellt just den dagen annars?! Men några dagar senare ordnade jag brunch för mina väninnor. 

28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Nå mina systerbarn förstås! Och Nellie och Amos. Bara bra bebisar som fötts det här året med andra ord. Andra nya människor träffar man inte riktigt som Mammaledig. 

29. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Bekväm. Rätt klassisk?! Lite för praktiskt emellanåt... Kanske typisk hemma-mamma-klädstil?! 

30. Vad fick dig att må bra?
Mina vänner och min familj. Att göra andra människor glada. Passlig balans mellan familj, hemmafix, egentid, kreativitet, vänner osv.

26

Jag hittade ett äppelträd på gården och köpte blå kuddar till soffan. Vi besökte höstmarknad i Ingå och lekte i parken med vänner. Hubbe och jag plockade trattisar och Lillasyster fick en ny mössa. En pappersförvaring med panda på pysslade jag till barnens rum. 

31. Vem saknade du?
Inte vem men vad: Att få vara alldeles ensam hemma. Det är det bästa jag vet nu för tiden. Tyvärr händer det alltför sällan.... Vem hade trott det för typ fem år sedan?! Haha.

32. Vilken var din bästa månad?
December var nog bra i år känner jag! Eller november. Sommaren är annars alltid favorit med i år hade vi lite vattkoppor som ställde till det. 

33. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Det finns det väl alltid. Som småbarnsmor till trotiga busungar snäser man väl till en gång för mycket om dagen typ. Men jag gör mitt bästa. Alltid är man väl lite på minus någonstans känner jag. Men jag försöker fokusera på det jag har fått gjort istället. Blir det inte perfekt är det inte hela världen.

34. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Mina sköna lugna hemmamamma dagar är över för den här gången (eller för alltid?!) och jag återgår till jobbet i mitten på januari. Visserligen bara 60% men ändå. Det kommer nog ändra en del hos oss. Mindre tid tillsammans med barnen. Mindre tid till hemmafix. Mindre tid till kreativitet och mammaträffar. Men mera tid att gå framåt i min karriär (som stått väldigt stilla de senaste fyra åren). Mer egentid och tid för luncher med andra jobbande vänner. Mer inkomster till familjen (som väl knappast kommer synas i plånboken i alla fall...)

3

Hösten fortsatte med mer mammaträffar. Ingefärashots (tror det är tack vare dem jag hållit mej frisk hela hösten!!) och en massa halloweenpyssel inför vår fest. Vi åkte till Åbo för spaveckoslut och den andra november kom det massor snö. Jag sydde en tipi och försökte ta julkort på busungarna. I december julpysslade och -stökade jag för fullt och blev till och med publicerad i Vasabladets julbilaga. 


Hälsosammare middagstips: Morotsspagetti med solrospesto

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.12.2016 | 1 kommentar(er)

Jag fick en spiralizer i julklapp. Det är en snurrgrej som man kan göra långa trådar av vilka grönsaker som helst. Sjukt lätt att använda och funkar superbra. Så nu kommer jag äta grönsakspasta hela 2017. Så gott och perfekt för mej som inte vill äta vanlig pasta. Mitt första test blev solrospesto och morotsspagetti. Här kommer receptet, ifall du inte har en spiralizer kanske det funkar att bara hyvla med osthyvel och sedan skära tunt, inte helt samma men nästan?! Eller gör zuccinipasta på samma sätt. 

Solrospesto

½dl rostade solrosfrön (rosta snabbt i torr stekpanna tills de får lite färg)

½dl riven parmesan ost

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

2-3 msk olivolja

lite salt och peppar efter smak

Kör allt ovan i en matberedare tills du har en pesto! Klart. Jag hade inte fattat att det är så här enkelt att laga egen pesto... Så gott dessutom. Passar också som röra på en bit knäcke eller batong!

Morotspasta gör du genom att spiralisera 2-3 morötter per person med en spiralizer. Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull. Doppa i morotspastan i det kokande  vattnet i någon minut och häll sedan över i ett durkslag. Blanda med peston. Ät med till exempel några halva minitomater och lite fetaost. Mmm. Så gott och betydligt mer näringsrikt än vanlig pasta. 

morotspasta1Dagens lunch! Jag tycker faktiskt konsistensen och formen gör att man tror det är pasta man äter. 

morotspasta

Det här kommer bli min lunch och middagsfavorit under det kommande året har jag på känn....


Reatips

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.12.2016

Kategorier:

OBS! Inlägget innehåller reklamlänkar!

Mellandagsrean är här med besked! Och ifall man ännu har pengar över efter allt julshoppande så gäller det väl att passa på. Jag älskar rea. Men man skall förstås inte köpa bara för att det är billigare. Nej det gäller att bara köpa det du hade gjort i vilket fall som helst, men passa på nu då det är nedsatt. Om man liksom jag har en presentlåda med framtida födelsedagspresenter så är det till exempel utmärkt att fylla på lite i den när det är rea. Eller att köpa dyrare plagg till sej själv. Jag har till exempel inte köpt en enda av mina fyra Odd Molly koftor till fullt pris utan alltid passat på då det är rea.

Att köpa till barnen är också smart. Speciellt de dyra vinterhalarna och skorna är nu nedsatta! Bara man kan gissa sej till vilken storlek som kommer vara rätt nästa vinter så lönar det sej absolut att haffa vinterkläderna för nästa säsong redan nu. Du sparar massor! Annat jag köper till barnen är baskläder som de ändå alltid behöver som collegebyxor, strumpisar och koftor. Varför betala fullt pris när du kan köpa billigare?! 

Jag fick faktiskt både några sedlar och presentkort i julklapp själv. Så de kommer nog också att få gå till lite reashopping tror jag... Men bara sådant jag verkligen behöver. Min garderob behöver ju uppdateras nu i vår eftersom jag återgår till jobbet och noppiga hemmamammatrasor kanske inte riktigt passar där. Perfekt att köpta uppdateringen på rea då! Och precis som med julklapparna orkar jag då sannerligen inte stå i de fysiska butikerna och riva i några realådor och trängas med alla andra som ha jullov. Nej jag sköter min reashopping online. Klick klick! 

Köper du på rea? Eller blir du bara nervör och anti hela shoppinghysterin?!

Här kommer i alla fall några reafynd som jag spanat in och är sugen på! Till mej själv, till barnen, till presentlådan och till hemmet....

 

rea

 

1. Sött köksset till lekköket

2. Randig basklänning, den här skulle passa perfekt i Thailand också!

3. En liten mixer i trä.

4. Basströja i fin rosa nyans med diskret Frozen figur (för en gångs skull!)

5. Lillasyster behöver ju en ryggsäck nu då hon skall börja på dagis!

6. Snygga skor i bra kvalitet! Perfekta reakap med andra ord.

7. Supersöt basklänning i college funkar perfekt på dagis

8. Strumpisar behövs alltid.

9. Den här dockmatstolen ville jag köpa redan till jul. Tur jag inte gjorde det för nu är den nedsatt! Perfekt till Lillasysters födelsedag i maj.

 

rea

 

1. Randig vardagsklänning att ha på jobbet, det här är just jag!

2. Handkräm i snygg pumpflaska

3. En fin polisstation i trä till barnen! Eller till presentlådan...

4. 100% ylle, klassisk kofta från Benetton, ja tack! 

5. Sängöverkast och kudde från Ellos

6. Snygg ljusstake i mässing

7. De här lakanen gillar jag! Skulle gärna ha dem i vitt eller grått... Priset är perfekt. 

8. Så fin blå kruka, perfekt till sommarblommor... Ja det blir ju nog sommar igen snart!

9. Odd Molly kofta. Den här modellen har jag inte ännu....

 

rea hubbe

 

1. Vantar och halsduk till Hubbe från Benetton. Så fina att jag skulle kunna ha samma själv...

2. Baströjor att ha på dagis från Benetton och Wheat

3. Benettons fleece har vi haft flera av, så mjuka och bra!

5. Snygg Reimajacka tills då det blir varmare igen. Ta bara en eller två storlekar upp så blir det troligen perfekt till nästa säsong!

6. Ljuvlig lyxig cashmere mössa från Livly, kanske påklädningen skulle gå smidigare med hjälp av den här?!

7. Lego är klassiker. Smart att köpa på rea nu!

8. Snygga skor är smart att köpa nedsatta, adidassneakers eller läder från Kavat. 

9. De här snygga gummistövlarna från Kavat skulle också få pryda barnens fötter

10. Vesta-Linnea är så bra! Nu på rea hos Adlibris. Jag tänker klicka hem flera och ge i gåva. Böcker är alltid bra att ge i present!

11. Collegebyxor behöver barnen alltid. Så bra att köpa dem billigare då. Dessutom skall det alltid finnas ett par par extra på dagishyllan. 

 

rea

 

1. Så söta rosa små snekers från Benetton. Skulle passa perfekt till Lillasyster nu i vår!

2. Livly har jag inte riktigt råd med till fullt pris... Men på rea! 

3. Så söt mössa från Name it.

4. En tunn dunrock är kanske det mest användbara ytterplagget som finns! 

5. Baströja från Benetton till kommande dagisdagar

6. Och dagistossor behöver hon! I de här i silver skulle Lillasyster vara extra fin.

7. Vinterhalare för nästa vinter, check! Där sparade jag 30€ -->Mer pengar att shoppa annat för....

8. Tyllkjolar är min stora svaghet. Som tur är de det perfekta kalasplagget för små prinsessor. Svart och grå passar till allt.

9. Så fint dockhus! Kanske en till födelsedagspresent?!

rea

 

1. En randig kofta, kan det bli mer Hanna?! 

2. Så snygg duvblå kappa. Skulle passa betydligt bättre på jobbet än de som jag använder nu vid sandlådskanten....

3. Cheap Monday borde väl ha bra jeans. Bra pris var det på dessa i alla fall...

4. Den här klänningen skulle jag ha både till vardags och fest.

5. En lite lyxig nyckelring, till presentlådan kanske?!

6. Så fin väska från Marlene Birger, jag behöver ju kanske en ny då jag inte skall gå med skötväska längre?!

7. Den här Odd Mollyn gillar jag också

8. Gummistövlar behöver man alltid i detta land oberoende av om man jobbar eller är hemmamamma. De här från Odd Molly var fina tycker jag.

9. Snygga klassiska läderboots är också bra reafynd tycker jag


Det långa julinlägget

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.12.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Så kom den och for den, julen 2016. En väldigt bra jul på alla sätt. Med alldeles för mycket mat, berg av julklappar, julgubben, mera mat och regnigt ruskväder. Barnen har varit överlyckliga över alla nya saker och leker så fint. Maken och jag fick en bonuspresent idag morse med lyxig sovmorgon då vi fick lämna sovande barn hos svärföräldrarna efter gårdagens juldagsmiddag.

Nu har vi hämtat hem busungarna och ordningen (!?) är återställd. Men jag gissar att hela kommande veckan kommer gå finfint tack vare allt nytt och spännande. Smålego, mjukisar, transformers, små väskor, duplon, pussel och spel. Och inte bara barnen har fått fina grejer. Vi vuxna har tydligen också varit snälla och har fått både ny kökslampa, sällskapsspel, sovkudde, skönhetsprodukter och nya strumpor bland annat. Tack tack alla inblandade för gåvor och fina julfiranden. Vi är nog så lyckligt lottade vi! 

Imorgon åker Maken iväg på liten jobbresa, så det blir pang vardag för oss direkt. Som tur har vi trevliga playdates inbokade. Mina sista veckor hemma som vårdledig. Men det känns bra. Jag känner mej redo. Det som jag också känner mej redo för är att köra ut julen... Tycker den har hängt hos oss ren över en månad. Men kanske man måste stå ut med granen ännu några dagar!? Adventsstaken städade jag redan bort. Och julduken flyger nog i tvätten imorgon. Chokladen är som tur slut så imorgon börjar också det hälsosamma livet igen. Bara dryga två månader till Thailand!

Har ni haft en härlig jul?

julen

 

Juldekorationer hemma hos oss julen 2016. 

 

julen1

 

Jag har varit så nöjd med granen! Men nu skulle den nog kunna städas bort så småningom... Samma sak varje jul. På annandagen blir jag trött på den röda och alla tomtar!

 

 

julen2

 

Rött, halm och guld. Några glasbollar och mycket lampor. Så skall det vara enligt mej!

 

julen3

 

Innan vi åkte iväg till Syrran på julafton försökte vi ta trevliga julbilderpå barnen och oss. Det gick ju sådär... Alltså hur gör till exempel kungligheterna med alla sina fotograferingar?! 

 

julen4

 

Julafton för första gången hos syster. Stämningsfullt dukat! 

 

julen5

 

Alla kusinerna! Med tanke på hur många och hur små de är så gick det faktiskt rätt lugnt. Våra barn vägrade dock att somna så vi halv tio gav vi upp och körde hem så inte hela julfriden skulle förstöras....

 

 

julen6Innan middagen kom den här skäggige gubben på besök. Väldigt spännande. Lite för spännande enligt Lillasysterm men med Pappas hjälp vågade hon gå fram efter sitt paket. 


Lucka 24: Tomteservetter

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.12.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

24Julafton är äntlligen här! Men det betyder inte att man inte skulle ha tid till att klämma in ett litet pyssel ännu. Det här funkar kanske för några otåliga barn som behöver något att göra. Du behöver: röda servetter, vit kartong, penna och sax. Klipp ut bubliga rundlar av kartong, jag använde en blompepparkaksform som mall. Skär ett hack i bollen, rita ett tomteansikte på och trä in en servett som är vikt som en hög triangel. Vips så har du förvandlat en tråkig röd servett till en julgubbe. Mina barn tyckte i alla fall att det här var helfestligt!

1servettMaterial som behövs!

1servett1Lite klipp och rit senare! Passar pefekt på julbordet, i alla fall där barnen skall sitta.... 


Lucka 23: Pynta paketen med rosetter

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2016

Kategorier:

23Blev årets paket lite tråkiga? Har du färglatt papper och lite tejp eller lim hemma? Då kan du fixa en pappersrosett att pimpa paketen med. Lätt som en plätt och blir hur fint som helst. Gör så här:

1rosettKlipp ut bitar i färgglatt papper ungefär som ovan. Om du vill ha en mall klickar du här.

1rosett1Limma fast ändorna på den rundlade biten med lite lim i mitten.

1rosett2Limma fast den med sömmarna neråt på den flikbit. 

1rosett3Limma den sista lilla biten över rosettens mitt. Tadaa!

1rosett4Pryder paketen hur fint som helst. 


Lucka 22: Julkulor

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2016

Kategorier:

22Inför dagens luckas pyssel hade jag storartade planer! Men så hann jag bara förverkliga tre stycken. Men bättre det än inget i alla fall. Och fler julkulor skulle ändå inte rymmas i vår gran så kanske lika så bra... Men detta pyssel går i alla fall att förverkliga på massvis olika sätt. Jag köpte alltså julgranskulor i akrylplast som man kan öppna från en pysselbutik i början av månaden. En påse med typ tjugo kulor kostade kring 6€ så det var inte dyrt. Med förpackningen kom små rundlar som man kunde pynta och ha i kulorna, men de skippade jag. Men man kan ju klippa rundlar av annat, till exempel foton på nära och kära, och sätta in i kulorna. Jag hade också tänkt att Hubbe skulle få måla några men det hanns inte heller med...

Andra sätt att dekorera kulorna är att till exempel fylla dem men något, en kvist av gran, eller lite glitter, eller någon liten leksak som först spraymålats! Eller så kan man göra det som jag gjorde och bara ta en permanent tusch och rita på bollarna. Jag valde vit tusch, men till exempel röd, silver eller guld skulle också ha gjort sej fint i vår gran. Som sagt, möjligheterna är många! Jag sparar mina opysslade bollar till nästa december och pysslar loss fler olika varinater då, garanterat! Och ifall du hittar liknande bollar ännu innan jul så är det här ett perfekt pyssel för hela familjen så väntan inte blir så lång... Några av kulorna kan ni sedan ta med då ni åker iväg till släkten på julemiddag! Och bra att de är plast fastän de nästan ser ut som glas! Betydligt mer barnvänligt så här.

1julkulorJulkulor i Stigzelius design...

1julkulor1Den här blev min favorit! Ritade en krans och skrev godjul på båda sidorna. 

1julkulor2Men den här blev nog också fin! Boll med bollspiraler på. 


Lucka 21: Julkort på sidenband

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

21Dagens lucka är väl kanske inte direkt ett pyssel, utan mer ett tips. I alla fall i vår postlåda droppar det in en massa julkort just nu. Jättetrevligt tycker jag. Men lite svårt att förvara och ha framme alla korten. Man vill ju gärna se dem och minnas nära och käram och inte bara sätta dem i en korg eller hög. Så i flera år har jag hängt upp våra julkort på ett rött sidenband. Tidigare år har jag använt små klädnypor men dem hittade jag inte i år så nu har jag använt knappnålar för att fästa korten. Funkar utmärkt det med. Sidenbandet har jag bara fäst med vanlig tejp. Riktigt juligt, dekorativt, praktiskt och fint tycker jag!

211Ett rött sidenband och några knappnålar och vips har du ett fint och fiffigt sätt att hänga upp julkorten från nära och kära!


Lucka 20: Julaftons efterrätt; lingonparfait med vitchokladkinuskisås

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2016

Kategorier:

20Är det redan den tjugonde!? Bara fyra dagar kvar nu. Hög tid att börja tänka på julmaten med andra ord. Vi hade redan ett julmöte med alla familjemedlemmar, exceltabeller och hela köret för flera månader sedan och på vår lott föll bland annat att laga efterrätten. Den fixade jag därför klart igår kväll. Jepp, redan. Jag lagade samma som jag lagade ifjol, eftersom min familj inte ännu fått smaka på den här och den var en succé hos Svärfamiljen. Nämligen lingonparfait med vitchoklaskinuskisås. Det bästa med receptet (som jag hittade i ett av förra årets nummer av Kotivinkki) är att det är urenkelt att göra och kan förberedas flera dagar i förväg. Det är dessutom en fräsch kall och inte så tung eller söt efterrätt vilket jag tycker är ett måste efter all julmat. Så i dagens lucka hittar ni den ultimata julaftons efterrätten. Bara att fixa klart ikväll då!

efterrattLite syrligt, lite sött, lite kallt, mest fräscht och gott!

 

För 6-10 portioner Lingonparfait behöver du

200g frysta lingon (+ ca 30g till dekorationen på själva julafton...)

½dl socker

1 dl honung

2 dl turkisk yoghurt

3 dl vispgrädde

Smält lingonen och mixa/mosa dem till slät puré. Blanda i socker, honung och yoghurt. Vispa grädden och vänd i lingonblandningen försiktigt med en slickepott. Ös upp i portionsformar/en muffinsplåt av silikon om du har sådana. Det har inte jag så jag klädde istället muffinsformar i paff med färskfilm (aka elmokelmo) och öste i dem. Fäste färskfilmen runtom och ställde in i frysen. Frys minst en natt. 

På julafton gör du sedan detta: Ta ut parfaitarna och dekorationslingonen ur frysen ca 15 minter innan ni skall äta efterrätt. Gör kinuskisåsen medan de tinar. Du behöver

2 dl grädde

1 ½ dl farinsocker

100 gram vit choklad (+några extra bitar som du river på rivjärnets största riv)

Koka upp grädde och farinsocker och rör tills allt farinsocker smultit. Ta bort från värmen och bryt i chokladen, rör om tills allt smultig. Låt svalna en stund. 

Servera parfait med ringlad kinuskisås på , strö över lite riven vitchoklad och lingon. Klart att serveras!

efterratt1Kanske detta blir efterrätten också hos er den 24?!