headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna 2017

Årsresumé 2017

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.12.2017 | 1 kommentar(er)

2017 börjar gå mot sitt slut. Min vana trogen fyller jag i min årslista. 2017 var nog ett bra år på det stora hela. Men att vara småbarnsmor är ju inte precis något som gör en fylld av energi. Så lite sliten har jag nog varit mellan varven. Men det hör väl till. Snart är barnen större och jag kanske kommer sakna den här småbarnsrumba tiden?! Vad vet jag...

1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Jag började jobba på nytt jobb, mitt första heltidsjobb sedan barnen kom.  

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Flera. Men också några som föll på målstrecket och några som jag inte nådde alls. Så går det väl när man har flera mål. 

3. Fick någon du känner barn?
Jaa! Nu i veckan föddes barnens fjärde kusin ♥

arsresume1

Året inleddes med fest hos oss då våra nyårspartyvärdar låg däckade i influensan. Jag började skriva i min bujo (men slutadet till sommaren...). Skrev om hur det är att vara en vandrande bloggkliché. Lillasyster började dagis och jag gick tillbaks till jobbet. Dock bara 60% så under våren hann jag vara en del hemma också. Jag stickade matchande mössor till Lillasyster och mej. Och så ordnade vi legokalas när Hubbe fyllde fyra år i februari.

4. Dog någon som stod dig nära?
Som tur inte. Men min Mormor fick Alzhemersdiagnos i april, nånting som förstås emellanåt varit tungt. Som tur mår hon ännu relativt okej och minns åtminstone fortfarande vem jag är. Men man vet aldrig hur snabbt det kommer gå....

5. Vilka länder besökte du?
Vi var i Thailand i tre veckor i mars. Jag var på flickresa till Tallinn i Maj. Och i juli åkte Maken och jag på tumis till Wien, Österrike. Helt okej år resmässigt med andra ord! Även om man förstås alltid kan resa mer... 

6. Är det något du saknade 2017 som du vill ha 2018?
Bättre kondition! I synnerhet hösten har varit helt katastrof för mej träningsmässigt. Min kondis är lika med noll. Mer balans i vardagen skulle också vara önskvärt. Rutiner som funkar. Nu på sistone har Lillasyster somnat allt för sent. Och Hubbe har igen haft en dålig ätar-period. Sånt är tungt när det redan färdigt är lite ansträngt med energidepåerna. 

arsresume2

Nästan hela marsmånad spenderade vi i Thailand. Så ljuvligt med värme och att slippa vardagsmåsten. Väl hemma hann vi med playdates, kusinens ett-års kalas. Påskmiddag och vappenparty. 

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
Jag är inte bra på datum... Men 28.12 då färskaste lilla kusinen föddes minns jag i alla fall. 

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag fick mitt nya jobb. Mer ansvar, utmaning och passande arbetsuppifter. Jag har trivats jättebra!

9. Vilket var ditt största misstag?
Nå som Mamma gör man väl små misstag mest hela tiden. Tappar tålamodet, mutar och hotar. Muminmamman är min idol när det kommer till moderskap. Men jag är nog tyvärr mer som Lilla My...

10. Vilket var ditt bästa inköp?
Min nya vinterjacka med vit pälskant gillar jag mycket. Och så mina MoshMosh jeans.

arsresume3

I slutet på våren hade jag tydligen tid att äta goda frukostar och bygga koja med barnen. Vi odlade krasse och jag gick på bloggträff med Malin Båtmästar. Jag njöt av vår nya fina matta och lagade rabarbersaft för första gången. Ett veckoslut åkte jag med två väninnor till Tallinn och bodde på hotell. I slutet av maj fyllde sedan Lillasyster två år och vi hade kalas igen. 

11. Vad spenderade du mest pengar på?
Jag har faktiskt shoppat en del till mej själv nu i höst. Behövde det i och med nytt jobb och businesscasual-klädkod på jobbet. Men annars är det nog lån, hyresvedelag, mat och dagisavgifter som det går mest pengar till. 

12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Mina barn gör nog mej glad varje dag! För samtidigt som de ibland retar gallfeber på en så är jag så otroligt tacksam över att få vara Mamma till just dem ♥

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Jag opererade handen nu i höst. Och återhämtningen gick ju inte helt som på Strömsö. Iställer för två veckor sjukledigt som det var meningen, blev det fem veckor hemma, infektion och antibiotika, väldigt ont, öppnande sår och kvarglömda stygn inne i handen... I höst har jag också varit flunssig FYRA gånger. Så störande att vara konstant täppt och ha ont i halsen. Barnen har också haft spyttis och Hubbe sin första (och förhoppningsvis sista!) öroninflammation. 

arsresume4

På väg ut för att fira midsommar gick vår bil sönder mitt på Åbo motorväg. Som tur kom vi ändå ut till holmen för att fira midsommar med våra vänner. Jag sydde hakklappar till Lillasysters Puppe. Det blev annars också mycket dagar i skärgården under sommaren. Och så besökte vi förstås Borgbacken. Maken och jag åkte på tumisresa till Wien. Och vi for hela familjen bilandes med nya bilen till Kolmården och Bamsevärlden. På holmen byggdes det kios-lekstuga och vi njöt de några dagar det var varmt. 

14. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2017?
Ed Sheeran, Antti Tuisku och 

15. Mådde du bättre eller sämre under 2017 än vad du gjort tidigare år?
Kanske lite sämre?! I synnherhet hösten har varit stundvis tung. När man heltidsarbetar och har små barn är egentiden och tiden för återhämtning väldigt knapp. Det är alltid minst tio saker som snurrar i huvudet som borde åtgärdas.

16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Mej själv och mitt välmående. Både yttre och inre. Kondition och hjärna. Göra sådant jag får energi av och mår bra av. Som att träffa väninnor, handarbeta, pyssla, läsa böcker, vara ensam hemma och motionera. 

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Slösurfande på mobilen. I synnerhet där just innan jag skall gå och sova. Så otroligt onödigt att surfa runt på hela internätet i 45 minuter, istället för att läsa eller bara släcka lampan. 

arsresume5

Sommaren tog slut och jag började jobba på mitt nya jobb. 100% och full vardagsrumba på. Tydligen hade jag ändå energi att testa mej på att laga dumplings. Det blev jättegott! Hemma var det vab och kaos emellanåt. Men jag tände ljus och njöt av min nya elefantöra krukväxt. Och på veckosluten flydde vi ut till skärgården eller till svampskogen. 

18. Hur var din julafton?
Bra, om än lite stressande med överenergiska barn som blev lite smågalna av alla paket. 

20. Vilket program har varit det bästa på tv?
SKAM och Gilmore Girls. Älskade Gilmore Girls och har sett ut alla säsonger i år. Oitnb och Game of Thrones är annat som jag sett i år. Och Vår tid är nu. Annars har jag faktiskt sett rätt så lite på tv i år. Bra så!

21. Hatar du någon som du inte hatade förut?
Jag hatar inte. 

22. Vilken var den bästa boken du läst under året?
Björnstad ettan och tvåan! Älskar hur Fredrik Beckman skriver. Man både gråter och skrattar högt. 

23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Igår när jag letade efter romantisk musik på Spotify hittade jag Tony Bennett skiva som han gjort med Lady Gaga. Så bra lounge aktiga femtiotals jazz-sånger i just den stil jag älskar. Pentatonix julsång Thats christmas to me har annars varit den mest spelade sången hos oss den senaste månaden. Älskar accapella!

arsresume6

I oktober ordnade vi igen Halloweenfest. Och två dagar efter det var det dags för min karpaltunnelsyndrom-operation. Operationen gick bra men återhämtningen drog ut på tiden och jag var sammanlagt hemma fem veckor. Med en hand pysslade jag en legotavla till Hubbe. Maken byggde också ihop en ny vånningssäng till barnen. Och vi besökte Sealife. Hemma kom en ny ljusstake upp på väggen. Och de vita tavlorna fick äntligen nya ramar. 

24. Önskade du dig något som du fick?
Mycket! Nytt jobb, vita lakan, champagnekupor, en Pow-ljusstake och hörlurar bland annat. 

25. Önskade du dig något som du inte fick?
Mycket! Några miljoner på kontot, en liten ompalompa som skulle kunna sköta allt tråkigt här hemma och en halsduk från GANT som Maken vägrade köpa till mej på onsdagen.... 

26. Vilken var årets bästa film?
Star Wars i 3D på bio var faktiskt sjukt bra! Och jag har sannerligen inte varit något StarWars fan tidigare. La La Land var också underbar! Och med barnen älskar vi att titta på Vaiana. 

27. Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag jobbade... Men sen firade jag några dagar senare med brunch med mina vänner. 

28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Alla mina nya kollegor på nya avdelningen på jobbet. Vi skrattar varje dag! Det uppskattar jag oerhört. 

29. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Varierat lyckade försök till kontorschic på jobbet och bekvämt i collegebyxor och cashmere tröja hemma. 

arsresume7

Året började gå mot sitt slut, men vi hann ännu träffa några vänner och besöka brandstationens öppna dörrars dag. Jag tog tomtefoton på busungarna och vi firande Finland 100år. Jag pysslade julpyssel till min kalender som en dåre och vi tog in granen rekordtidigt. Julafton firades hos Svärföräldrarna i år. 

30. Vad fick dig att må bra?
Att slippa dammsuga hemma och låta städerskan göra det varannan vecka istället. Att få bara vara själv i några timmar. Att pyssla och få vara kreativ. 

31. Vem saknade du?
Jag saknar mer tid att umgås med vänner och systrar. Det älskade jag med att vara mammaledig att man hann se vänner och systrar så pass ofta. Emellanåt saknar jag också vår Bugaboo dubbelvagn som jag sålde nu i höst....

32. Vilken var din bästa månad?
Kanske mars, för då var vi i värmen i Thailand. Eller juni. Då var jag halft på semester och halvtid hemma. Plus att jag signade kontraktet till nya jobbet då. 

33. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Alltid finns det saker man kunde göra bättre. Men jag vet med mej själv att jag nog pressar mej så mycket som det bara går just nu. Det har blivit så bra det har kunnat bli under omständigheterna!

34. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Förhoppningsvis kommer jag ta tag i mitt motionerande igen och få rutin på att röra på mej. Jag känner mej trött, däst och oformlig som det är nu. Inte en skön känsla. Dessutom spänner alla mina kläder. Jag hoppas också hitta ännu mer balans i vardagen, mellan jobb, familjen och egentid. Pussla och jonglera allt ännu bättre. Utan att hela tiden känna att jag ligger lite efter på alla fronter. Me är det en möjligt?! 

 

 


Barnfria mellandagar

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.12.2017

Kategorier:

Det har varit ett par annorlunda mellandagar för oss. Barnen har nämligen varit hos sin Farmor och Farfar två hela nätter. Maken och jag har jobbat och vårt dagis har hållit julstängt. Vi tog vara på våra barnfria kvällar med två datenights. Inte så ofta det händer minsann! På onsdagen åt vi först sushi, gick lite på mellandagsrea i butiker och sedan på nya Star Wars på bio. Igår hade vi bara date här hemma. Men trevligt det med. Vi åt fondue, drack lite rödvin och pratade. Sen vill Maken spela Nintendo. Vilket kanske inte var den bästa idén eftersom jag inte är den bästa förloraren om vi spelar något tillsammans... Och eftersom han har ca 15års försprång när det kommer till tv-spel så har jag inte riktigt någon chans. Så det skall vi i alla fall inte göra på fler dejter!

Men fler dejter har vi tänkt att det skall bli. Minst en per månad är vårt mål för år 2018. Det borde gå att få till. Jag tänker dessutom att alla dejter inte behöver vara så avancerade så att de skulle kräva barnvakt eller så. Men bara något lite speciellt och att man gör något tillsammans. Varannan dejt skall jag planera och varannan faller på Maken. Efter några småtunga småbarnsår är det nog bäst att börja satsa lite på oss igen känner jag. Förhoppningsvis får det oss att orka bättre i vardagsrumban sen. För logistikmöten och bråk om vem som skall tömma diskmaskinen är ju inte speciellt romantiskt...

datenightIgår var det destu mer romantiskt. Candle light dinner hemma i vardagsrummet. Utan några barn som stör. Lyxigt!

datenight1Vi åt fondue. Perfekt datemat då det kräver väldigt lite lagande innan men tar destu längre att äta tillsammans. 


Julen 2017

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.12.2017

Kategorier:

Julen kom och for. Och var så där som julen är och ska vara. Underbar, lite småstressig, massa släktmiddagar, otåliga barn, alldeles för mycket mat och klappar i drivor. Och även om jag är en julmänniska som njuter allt, så känns det fakstiskt lite skönt att få gå på jobb imorgon.... Fyra dagar tätt inpå familjen kan liksom bli lite före mycket av det goda. I synnerhet som Lillasyster varit lite snorig och därmed väligt gnällig! Dessutom tror jag hon smittat mej och min näsa började just rinna och jag känner mej också lite gnällig... Julen tvåtusensjutton såg ut så här, i de några bilder som inte blev allt för suddiga i mörkret. För någon vit jul blev det ju inte!

1julenDet har nästan blivit tradition att försökta ta några julbilder av julfina busfilurer innan vi åker iväg för julaftonsfirande. 

1julen1Bara tio minuter efter att vi kommit fram till svärisarna var det någon som kom gående över parkeringsplatsen och alla samlades för att kolla! Gissa vem det var som kom?!

1julen2Nå, julgubben förstås! Det var väldigt spännande. Lillasyster blev väldigt skraj, medan Hubbe var modigare, även om han nog också tyckte det hela var mycket spännande. 

1julen3En glad jul-Hanna!

1julen4Vi var väldigt många i år. Och jag hann sitta i bordet bara i små etapper. Barnen, som satt bredvid mej åt knappt något alls... Och inte orkade de sitta i bordet mer än typ fem minuter heller. Nästa år måste vi nog ha både smak- och sitta länge i bordet-skola innan julafton....

1julen5Jag bidrog med efterrätten. Det blev den här kinuski-tranbärs-cheesecaken, men på äggfri browniebotten istället för den i receptet. Riktigt god om man får säga sånt själv....

1julen6Idag fortsatte vi julfirandet med kalkon hos mina föräldrar. 

1julen7Mera paket! Den här filuren, iklädd ny starwars-college, var väldigt nöjd över alla nya smålegon han fått. Och alla andra klappar förstås. 

1julen8Titta jag hade också varit snäll! Så snäll att jag fick ett ljusrött paket ♥ Med just det innehåll jag önskat dessutom, ett par bluetooth hörlurar. 


Lucka 24: Alla luckor är öppnade

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.12.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

25God Jul! Äntligen är dagen vi väntat på hela månaden här. Julafton, en magisk dag. Och på julafton skall man inte pyssla tycker jag. Då skall man mysa, äta gott och umgås med nära och kära. Så i dagens lucka hittar ni istället en tillbakablick på alla luckorna i årets kalender. Ganska mycket pyssel blir det ju nog så här i en bloggjulkalender. Det tar ju också tid såväl att hitta på pyssel, utföra dem, fota, redigera och sen blogga dem. Så vi får se, jag har lite på känn att detta var den sista pysseljulkalendern för mej... Som tur har ni ju en del pyssel att pyssla nästa år också. För jag gissar att ingen pysslat alla 23 luckorna?!

del11

1. I första luckan hittade ni tomtedörren, årets stora hit.
2. På tredje advent pysslade jag en adventskalender med fyra adventspaket, ett för varje ljus som tänds.
3. I lucka tre fanns tips på en pedagogisk nedräknare i form av ett tomteskägg. 
4. I lucka fyra tipsade jag om enkla nätta julkort.
5.Tillsammans med Hubbe hade vi pyssla hamapyntet i lucka fem.
6. På Finlands 100-års dag hittade man bokänglar i pysselluckan.
7. Av glasspinnar, målfärg och lite pynt pysslade vi små granar med Hubbe.
8. Lillasyster fick fyra nya spännen i lucka åtta.
9. I lucka nio pysslade jag reflexer. Både tassels och rosetter. Viktigt att synas i mörkret.
10. De här söta små pappersbollarna gömde sej i lucka tio.
11. Mjuk pepparkaka med mumsig frosting, att baka till julbasaren eller glöggfesten till exempel?

del212. I lucka tolv limmade Hubbe och jag papperssugrör till stjärnor.
13. På luciadagen hade jag pysslat lucia-inspirerade julkulor.
14. Av den gamla boken fixade jag också en honeycombkula i lucka fjorton.
15. Snöglober är så fascinerande! Och det är inte svårt att göra en egen. Men använd inte grönt diskmedel bara....
16. De här söta ren-flaskorna piffar upp varenda mellanmål under hela december.
17. Och då det vankas glöggmingel så spetsar jag skumppan med glöggkoncentrat!
18. I lucka aderton gömdes en nyhet i julgodisasken, citronfudge.
19. Garntomtar är ett tradtionellt julpyssel som passar i vilken gran som helst.
20. Pepparkakor bakar väl de flesta i december?! I lucka tjugo tipsar jag om hur man gör får att kunna hänga dem i granen.
21. I den tjugoförsta luckan återanvände jag detta gamla pyssel från 2014, en stjärna i halm att hänga i granen. 
22. Raw pepparkaksbollar är ett lite hälsosammare alternativ så här i söta juletider. Receptet hittas i lucka tjugotvå.
23. I gårdagens lucka pysslade jag en liten pompom i silver att hänga i granen. 


Dan före dopparedan

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2017

Kategorier:

Bara en sömn kvar till julafton. Vi har peppat inför julen hela dagen här hemma. Och nyss har jag lagt fyra paket under granen som får öppnas på morgonen. Nu gäller det bara att se hur tidigt Hubbe kommer vakna imorgon... Jag sätter mina pengar på att han vaknar innan sju! Men vi hoppas att jag har fel. Julafton firar vi i år hos mina svärföräldrar med alla i Makens familj. På annandagen tar vi sedan jul nummer två med firande hos mina föräldrar tillsammans med mina systrar med familjer. Men på juldagen skall vi bara vara. Det skall bli så skönt med slappardag!

Igår inledde vi julledighetsfirande med champagne i mina nya champagnekupor. Det känns så mycket fancygare att dricka bubbligt i sådana här glad. Jag älskar dem! Och hur de kom till mej är också en story i sej. Jag önskade mej nämligen champagenkupor i födelsedagspresent, men hittade inte någonstans några till vettigt pris. Jag  ville gärna ha dem lite vintage-aktiga. Så råkade jag se fina glas på instagram-kontot till inredningsbutiken Tre Små Rum som finns i Pargas. Och satte instameddelande till dem och frågade om de postar. De vågade de inte göra, men ägarinnans son bor i Esbo. Så jag betalade glasen och körde efter glasen till grannstadsdelen. Ganska så bra!

Men nu känner jag att jag skall gå och sova. Att fixa jul tär på krafterna. Imorgon vill jag vara full av energi. Jag älskar julen!! En riktigt god jul till er alla fina bloggläsare. Jag är så glad över att ni vill titta in här.

IMG 1564 tileChampagne och julblus. Imorgon smäller det! GOD JUL!


Lucka 23: Pompomboll

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2017

Kategorier:

26Jag gillar ju att pynta med pompoms då det vankas party och kalas. Och eftersom honeycomb-bollen blev så fin som pynt så tänkte jag att jag måste testa att hänga pompoms i granen också. Och det funkade det också! Det som behövs för att laga ett pompom-pynt att hänga i granen är  silkespapper (gärna i någon julig färg), sax, tunn ståltråd och ett fint juligt band. 

pompomDet här är materialet som du behöver!

pompom1

Ta en bunt med minst 10 kvadratiska ark silkespapper och vik som på bilden. 

pompom2Fäst ståltråd i mitten på vikningen och frisera till kanterna.

pompom3Veckla ut silkespappret så det formas en pompom. Fem uppåt och fem neråt och sen fluffa till och forma. 

pompom4Häng upp i granen. 


Lucka 22: Raw pepparkaksbollar

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2017

22Känner du att det blir lite mycket vitt socker så här kring jul? Men du vill kanske ändå äta något juligt och gott i alla fall. Då tycker jag du skall testa de här pepparkaksbollarna. Principen är samma som i mina raw chokladbollar, men istället för kakao har jag satt i pepparkakskrydda. Mm, sa Lillasyster när hon smakade på en efter att hon hjälpt mej med bakandet.

Det som behvös till en sats, vilket ger ca 20 bollar är:

8 dadlar (eller 4 dadlar och 3 fikon eller bara fikon typ 5 stycken eller 6 dadlar och 2 fikon)
½dl kokosflingor
½dl solrosfrön (eller cashewnötter eller pumpafrön eller sesamfrön eller andra nötter)
2 dl havregryn 
1½ tsk pepparkakskryddor (jag använde mej av färdig mix från butiken)
3 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung eller lönnsirap)
1 msk kallt vatten 

Mixa allt i en matberedare. Rulla till bollar som rullas i kokos. Förvaras svalt.

pepparkaksbollarPepparkaksbollar kan man äta med gott samvete. Inget vitt socker här inte. 

pepparkaksbollar1Smakar nästan som pepparkaksdeg!


Årets mörkaste dag

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2017 | 1 kommentar(er)

Årets mörkaste dag. Och den har faktiskt känts rätt så mörkt. Hubbe har öroninflammation. Sin första någonsin! Och att få ihop julvecka, vabb och två typers jobb, där båda har mycket att göra, har inte varit helt lätt. Idag var jag halva dagen på jobbet och sen kom jag hem och avlöste Maken eftersom han i sin tur hade ett viktigt möte. Jag försökte jobba lite hemifrån. Det blev till att varva kreditanalys med instruktion i nytt ipadspel, glasspaus och jobbsamtal... Imorgon skall jag jobba hemirfrån hela dagen, eller så mycket som det nu går med Hubbe i släptåg. Lite legopauser måste jag nog troligen ta! Men skönt att kunna få bort nåt i alla fall. Mellandagarna kommer bli bråda, det vet jag redan nu. Så måste försöka maxa julledigheten så mycket det går.

Imorgon typ klockan tre tänker jag nämligen ta julledigt. Och jag har faktiskt så gott som allt klart. Förutom efterrätten till julafton som jag lovat laga. Men den borde inte ta så länge. Alla klappar är redan klara och inpaketerade. Julgodisarna kokade och inslagna. Granen har ju varit klädd sen länge. Ännu har jag inte kännt något stress. Så skönt. Tror det här är första julen som mina planer verkligen hållit och att jag är så här klar redan med flera dagar till godo. En bra känsla faktiskt. Imorgon kommer också städerskan, så julstädningen behöver jag inte heller stressa för. Ah! 

Nej, nu känner jag faktiskt att jag gjort mej förtjänt av en mugg med glögg. Kanske spetsad med lite rödvin till och med?! Finns månne the Holiday eller Love Actually på Netflix? Några av julgodisarna kanske jag också skulle provsmaka på. Eller några pepparkakor med mögelost... Mmm. Julen är nog den bästa tiden. Och tänk, nu går vi dessutom mot ljusare tider! Två dagar kvar till julafton. Det blir bara bättre nu. 

0aTomtar lite i varje hörn hos oss just nu.

0jul1Hyacinten är min enda julblomma i år. Men varför doftar de nästan inte något längre?! När jag var liten doftade de mycket mer...

0jul3Gran, tomtedörr och gammaldagstomte. Röd, vit och grön jul hos oss. Traditionellt och mysigt. 


Lucka 21: Julstjärna av halm

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2017

Kategorier:

21Återvinning är väl bra?! Därför tänker jag nu återvinna ett pyssel från min bloggkalender från 2014. Jag tänker att ni nog är ganska många som inte läste min blogg då. Och ni som gjorde det får en uppfrächning av minnet. De här stjärnorna är nämligen så fina. Och verkligen inte svåra att få till, bara lite pilliga att knyta. Men kom ihåg att sätta halmen i blöt några timmar innan du skall pyssla! Annars går den bara i bitar. Snöret har jag köpt på tgr för några år sedan. 

lucka17Klipp fem små halmbitar i samma längd. Sen är det bara att lägga ut dem som en stjärna och börja knyta.

lucka172Lite pilligt att få till alla små vinklar men inte svårt. 

lucka173Visst är den fin?! Och fint med äkta gran också... På grund av allergier måste jag ge med mej och nu har vi inte äkta gran inomhus längre.....


Lucka 20: Pepparkakspynt

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2017

20Pepparkakor hör verkligen julen till. Själv gilla jag egentligen degen mer än själva kakorna. Men att baka dem är så roligt och hör till. I år gjorde vi en liten tvist på peppisarna. Med hjälp av ett sugrör tryckte vi ut små hål i dem. Efter gräddning och dekoration så var det sen bara att hänga en tråd i pepparkakan och vips hade den blivit ett pepparkakspynt. Men ett litet tips, om du som jag har små barn, häng då pepparkakorna lite högre upp i granen. Annars tar det cirka tio minuter så finns det inga pynt kvar.... 

pepparkakspynEtt sugrör var perfekt för att göra hålen i pepparkakorna i bakskedet. 

pepparkakspyntHubbe hjälpte mej att pynta. Fina blev de tycker jag!

pepparkakspynt2Den här hänger tyvärr inte kvar längre... den finns inne i en liten tös mage....

pepparkakspynt1Men den här som hängdes upp högt i granen hänger ännu kvar!

pepparkakspynt3Fint och enkelt pynt. I mångas smak, bokstavligen, hehe.