headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna mars 2017

Thailandresan i siffror

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Tänkte plita ner lite siffror från vår resa. Thailandsstatistik kan man kalla det. Så här kommer då antal:

-koppar kaffe: 0. Under tre veckor drack jag inte kaffe alls. Det bara blev så. En lite halvt i misstag kaffe detox. Rätt så skönt faktist. Få se om jag slutar (eller i alla fall minskar!) nu i Finland också. 

-bråk om solkräm: typ 500. Jag tänkte att man skulle slippa krånglande med barnen tack vare att man slipper ytterkläderna... Men istället blev det bråk om uv-dräkter och solkrämen. Varje dag!

-regnskurar: kanske 10?! förvånansvärt många i alla fall eftersom det inte borde regna i Thailand just nu. De sista två veckorna regnade det så gott som varje eftermiddag eller kväll. Men de flesta kvällar var det bra skurar som varade i max 20-30 minuter. Och varmt var det ju ändå.

-fried rice: minst 10. Vid de flesta måltider gjorde vi så att endera av oss vuxna beställde en barnvänlig rätt (dvs oftast fried rice) och så delade vi med Lillasyster. Fried rice är ju bara så gott!

-medelkostnad för lunch/middag på thairestaurang: ca. 400-500 baht vilket är ungefär 10-12 euro. I det ingick 3-4 rätter plus ris, oftast 1-2 öl, cocis och vatten. Ibland också efterrätt. Rätt så billigt med andra ord! Och då skulle man kunna göra det ännu billigare genom att äta mer street food och skippa ölen. Inte riktigt samma prisnivå som om man går och äter här i Finland!

-massager: 4. Ah, fyra av mina favoritstunder på hela resan. Jag bara älskar massage i Thailand. Så avslappnande, så billigt, så skönt. De bästa är de som finns direkt på stranden tycker jag. Så man går dit i bara bikini och ligger där och hör vågornas brus. 

-lästa böcker: 4, alla lästa i mobilen via appen Nextory. Så praktiskt, speciellt på resor! Jag läste "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins ( den får HHHH), "Björnstad" av Fredrik Backman (HHHHH), "100 mil" av Jojo Moyes (HHH) och "Störst av allt" av Malin Persson Giolito (HHHH). 

-besök på gymmet: 4. Jag hade som mål att gå två gånger i veckan, så kom inte riktigt upp till det. Men är helt nöjd ändå. Och vågen visade på samma som innan resan, var lite orolig att allt ris och söta drycker satt sina spår men tydligen inte. Skönt!

-spyor: 7... Allt för många med andra ord. Lillasyster spydde tre gånger då hon var magsjuk sista veckan. Sedan fick Hubbe nåt liknande nästsista dagen och spydde tre gånger han med. Och så spydde ännu Lillasyster på flyget hem. Det måste ju vara det värsta med föräldraskapet, att tvätta spyttiga kläder. Hu.

-plagg shoppat åt mej själv: 0. Överlag blev det väldigt lite shoppat denna resa. Man behöver ju inte så mycket i värmen. Och inte är utbudet något vidare heller. För att inte tala om energin som går åt till att pruta...

-minuter i en solstol: kanske 95?! Max. Inte så många med andra ord eftersom vi var borta totalt tre veckor.... Ett par gånger smet jag iväg då Lillasyster sov dagssömn och Hubbe och Maken slappade på rummet. Om vi var alla vid poolen eller på stranden så blev det enstaka minuter. Eller oftast inte det. Att resa med barn alltså...

-foton fotade med systemkameran: under 200. Vilket är extremt lite fastän det kanske inte låter så! Kameran har varit i safetyboxen på hotellet nästan hela tiden.  Det har kännats så omständligt att släpa med den. Första veckan fotade vi lite grann, men andra mycket mindre och tredje så gott som inget alls. Med mobilen har jag istället tagit massor! Och videon. Men kvaliten är ju inte lika bra. Men minnen är det förstås också.

thailandblogg2Foto taget under första veckan, vid en av de sällsynta tillfällen då jag lagt mej ner i en solstol för nån minut eller två. 

 


Tillbaks i verkligheten

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.03.2017

Kategorier:

Jaha, så var man tillbaka i verkligheten då. Med bara kanske fyra-fem timmars sömn inatt så känns det lite mosigt. Men solen skiner och mitt jobb har flyttat till nya fina utrymmen med hälften kortare arbetsväg på morgnarna! Flygresan var nog rätt så jobbig. Lillassyster är inte så bra på det här med nattflyg... Just som vi somnat så spydde hon ner hela sej och mej och alla våra väskor. Inte direkt någon flygdröm. Charter är inte heller det ultimata då man flyger nattflyg. Hela tiden skall det säljas så lamporna tänds mitt i natten. Gissa hur det funkar med en toddler som sover lätt?! Men men, vi överlevde. Och nu behöver vi väl bara lite mer flygträning eller nåt, heh.

Jag vet inte om jag nämt på bloggen att Maken skall fortsätta vara pappaledig också nu efter resan?! I tre veckor till stannar han hemma med barnen och jag får vara working-mama på heltid. Senast han var pappaledig då Hubbe var 1,5år var jag också ledig samtidigt så det blev liksom inte riktigt föräldraledigt på riktigt... Men nu så. Jag har väldigt höga förväntnignar måste jag erkänna. Att vara hemma har ju sina för- och nackdelar och jag hoppas att han skall få mer insikt i nackdelarna nu. För det blir ju ojämställt då den ena är hemma. Så är det bara. Hoppas att tre veckor skall vara tillräckligt också för att se att det inte alltid är bara så bara att vara hemma. Och så är jag förstås glad för att han får mer tid med barnen och tvärtom. Fast det kommer kännas konstigt för mej att se dem så lite. Tur jag fått nästan överdos nu efter tre veckor med dem dygnet runt!

IMG 0983Från bikini till business... Lite annan outfit idag än igår samma tid vid poolen!


Bara fem dagar kvar

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.03.2017

Kategorier:

Hjälp! Jag räknade just att vi bara har fem dagar kvar nu. Vart har dagarna försvunnit!? Äää. Nå det gäller väl att njuta till max nu. Vi flyttade i måndags tillbaks till Khao Lak. Nu bor vi på hotellet The Leaf by Kathathani. Inget lyxhotell men fräschare än Sunwing Bangtao!! Internätet här är dock uselt så därför har min uppdatering varit lite sämre. Men kanske helt hälsosamt med lite mobildetox.

Inatt har tyvärr Lillasyster inte alls mått bra. Så det har blivit lite dåligt med sömn inatt... som tur verkar det bara ha varit en kort liten matförgiftning för frukosten har hållits i och hon är på gott humör. Men vi håller oss inne nu på förmiddagen för säkerhetsskull. Om läget verkar fottsatt lugnt tror jag det blir en eftermiddag på stranden sen. Stranden här är perfekt för snäckjakt!

IMG 0792


Lite egentid

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.03.2017

Kategorier:

Är det lördag idag!? Jag har noll koll längre. Dagarna bara flyter ihop. Men det är väl så det skall vara på semester. De senaste dagarna har det faktiskt kommit ett par regnskurar här på eftermiddagarna och det har varit lite mer moln än tidigare. Men det är bara skönt eftersom solen här är så stark. Äntligen börjar vi få lite färg förresten. Det tar sin tid när man har sfp 50... men better safe than sorry när det kommer till solen enligt mej! 

Både igår och idag har jag fått lite längre stunder för mej själv. Igår gick jag på massage och idag låg jag bara och läste vid poolen för mej själv. Så otroligt skönt! Det är det enda jag saknar så här på familjesemester, mer tid för mej själv... det blir lätt lite intensivt med samvaro 24/7 alla fyra. Massagen är förresten sååå underbar och kostar typ ingenting. Om en timmes massage skulle kosta bara 10€ i Finland också sku jag gå en gång i veckan.... Minst!

IMG 0616

Såå skönt med en stund för sej själv. Jag passade på och läste vidare på min bok via "nextory-appen". Så smidigt!!


Helt okej ändå

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.03.2017

Kategorier:

Efter att den första besvikelsen lagt sej så har vi trots allt haft helt sköna semesterdagar även här. Eller Lillasyster är lite snorig och Hubbe har fått två skrubbsår, men förutom det så är det mesta väl riktigt bra. Igår var  i på elefantsafari. Riktigt lyckat för barnen. Vi fick den stösta elefanten så vi kunde rida alla fyra på en gång. Det var rätt så spännande, också för mej... wow vilka djur alltså.  Efteråt fick vi mata elefanten Kongfun med bananer. Lillasyster var så modig och gav flera stycken. Hubbe var mer törstig på sin fanta... 

Hubbe har också fått några vänner i poolen här. I miniland har vi inte varit så mycket. Tror det redan är lågsäsong enligt schemat för den enda ledda dagsaktiviteten var på tisdag, när vi just kommit. Och då kände Hubbe sej ännu lite ovan med allt och ville inte gå med. Och nästa äventyr är nu först nästa tisdag... typiskt! Men Lollo och Bernie är poppis. Och minidiscot med. Båda barnen dansar med stor iver. Så nåt positivt finns här ändå. Och idag bytte vi rum. Fast eftersom rummet ser likadant ut är skillnaden inte så stor. Tycker mögellukten är lite bättre men inte helt borta..

Hur har ni det i Finland!? Är det vår ren!?

IMG 0515Stranden var tex helt fin igår kväll... inga försäljare där just då! 

 

 


Besvikna på Sunwing Bangtao

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.03.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Hej från Phuket och Bangtao beach! Här är det same same but different och tyvärr inte different bättre... Vi är rejält besvikna på hotellet vi flyttat till. En liten nedgradering hade vi nog räknat med men inte riktigt så här stor. Hotellet är väldigt slitet (och skall också stänga under sommaren för att renoveras, men det hjälper ju inte oss...). Och vårt rum luktar riktigt mögel. Dessutom är det bredvid typ central aircon maskinen som är väldigt högljudd. På torsdag får vi byta rum om vi vill, men jag tvekar på att det leder till något bättre...

Restaurangen är inte mycket bättre. Servicen är under all kritik och idag på lunchen bajsade en fågel på vårt bord typ samtidigt som en gubbe i speedos gick förbi. Inte precis vad vi hade tänkt oss när vi bokade om vi säger så! Stranden är också långt från Khao Laks lugna tomma stränder. Här är det proppfullt med både folk och trugande försäljare. Det här känns liksom inte alls som Thailand. Utan mer som nåt hysteriskt kanarieöarna som parat sej med en sunkig Viking Line båt... 

Jag känner mej nog lite bortskämd. Men å andra sidan så tycker jag nog att man kan kräva lite standard när man betalar mycket och hotellet säger sej ha fyra stjärnor. Vi hade väl lite för höga förväntningar. Jag hade bara hört och läst så mycket gott om Sunwing och just Bangtao... Det hjälper ju inte heller att det tidigare hotellet var typ paradiset på jorden och helt top notch! 

Men men. Det är vad det är och nu får vi göra det bästa av det. Sista veckan fick vi till all tur bortbytt efter att vi klagat till researrangören (jag visste att charter sku vara till nån nytta!) så bara fem dagar kvar här och sen tillbaks till Khao Lak. Inte samma hotell som tidigare men ett som jag tror vi kommer gilla mer än det här i alla fall.

IMG 0393Förmiddag på kaosstranden...

 

 


Dagsrytmen

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.03.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det händer inte så mycket att rapportera om här borta. Vi badar och badar och badar lite till. Sen äter vi lite fried rice och curry och badar en gång till. Hubbe har lärt sig hoppa från poolkanten och Lillasyster simmar omkring själv med swimfin och puffar. Imorgon är sista hela dagen på det här hotellet innan vi byter till Sunwing Bangtao.

 

Khao Lak har i alla fall varit helt ljuvligt. Och mars är perfekt restid, den värsta turistruschen är över och det är inte längre trängsel nånstans. Men vädret är ändå ännu inte föör hett. I alla fall nu är Khao Lak väldigt lugnt. Inga songsam buckets så långt ögat når. Mest pensionärer. Men så vackert och här vi bor är det dessutom rätt lyxigt. Jag gillar också att det inte är så mycket andra finnar här. Några svenskar och ett par danska barnfamiljer. Annars mest australiensare och tyskar. Och så vi förstås. Få se hur det är på nästa ställe!?

IMG 0303

En bild på vår familj på stranden i solnedgången. Thailand som bäst.


Avslappnande?!

Skrivet av Hanna Stigzelius 09.03.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Att resa med två små barn är väl kanske inte så avslappnande semester. Inga långa stunder i solstolen och inga lugna hotellfrukostar minsann. Idag tror jag att jag steg upp fyra gånger under frukosten för att hämta något, och ingen av de gångerna hämtade jag nåt till mej själv. Man sitter nog inte stilla många sekunder här nere. Än är det nån som skall dricka, eller ha på/av simpuffar, bättra på solkräm, gå på toa eller som har stött sej. Trotsen och syskontjabblandet blev inte heller kvar i Finland utan det bråkas nog här också. Men ändå är här alldeles alldeles underbart! Och vi njuter alla fyra. Vardag i värme istället. Utan att behöva laga mat eller fixa andra måsten. Men inte sån semester som man kanske tänker när man hör att någon rest till Thailand... Jag kommer inte ens ihåg hur vi gjorde på resa utan barnen!? Satt man bara stilla vid middagen? Kunde man sola längre än en halv minut i sträck!? Tro ändå inte att jag klagar, för det gör jag absolut inte. Jag älskar det här, älskar att kunna ge barnen ett sånt här äventyr. Det är bara väldigt annorlunda från senaste Thailands-semestern...

IMG 0105Vad våra dagar mest går ut på just nu

 


Siesta i skuggan

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.03.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Hej från Thailand! Efter en smått jobbig (Lillasyster sov kanske fyra timmar!?) flygresa kom vi äntligen fram till hotellet igår kväll. Och vilket hotell sedan. Så fint. Och vårt rum ligger typ tio steg från en av de tio poolerna. Och granne med kids club. Barnen är ännu lite yra av tidsomställningen. Hubbe fick tex inte sömn igår förrän vid tolv. Och sen var det förstås trögt att stiga upp imorse. Men ett par dar så är vi nog  inne i thaitiden. Vi har redan hunnit bada i både pool och hav. Båda är badkarsvarma. I luften är det också hett. Men jag njuter och vet att man dessutom snabbt vänjer sej vid värmen. Just nu är jag på dagssömns duty medan Maken och Hubbe gick på äventyr på hotellområdet. Lillasyster sover inne i air-conen och jag sitter på vår lilla gård och njuter i skuggan. Så värd detta efter det senaste dygnet! Tur vi har många veckor kvar till hemresan...

IMG 9997


Packat och klart

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.03.2017

Kategorier:

Stress-Hanna här hej. Alltså resfeber och packningskaos gör mej inte precis till den trevligaste av människor måste jag erkänna... Jag blir så lättretlig och sur. På allt och alla. Lite som pms-deluxe. Stackars min familj. Som tur känner de mej och har haft vett att hållas borta en stor del av dagen. Heh. Och nu börjar det mesta vara packat. Bara handbagage och tandborstar och annat man inte ännu kan packa kvar. Så förhoppningsvis är jag lite gladare imorgon.

Flyget går först sent imorgon kväll. Så vi har hela dagen på oss ännu imorgon att fylla magen med ännu fler fjärilar och fixa det sista. Lite funderar jag förstås över hur det långa flyget skall gå med två barn. Elva timmar i luften. Hoppas vi sover ens hälften av det. Annars har vi laddat upp med tarror, pennor, lego, pixi-böcker, snäcks och nerladdade filmer på Netflix. Och oberoende av hur det går så är det värt det. Tre veckor i värmen.

Förhoppningsvis funkar nätet även i Thailand. Beroende på hur snabbt det är så har jag nog tänkt försöka slänga in nåt litet suddigt mobilinlägg emellanåt. Och på min instagram kommer jag garanterat att uppdater så gott som dagligen. Kanske jag skall testa lite instastories också?! Hejda Finland på en stund. Jag kommer inte sakna dej....

packningDet här skall Hubbe klara sej med i tre veckor. Några shorts, t-skjortor, sandaler och hattar. 

packning1Nej jag har inte haft någon tid och ro att ta snygga flatlays av min packning. Här Lillassyters "hög" innan jag lyften ner den i kappsäcken.