headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna april 2017

Kaktus i halsen

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.04.2017

Kategorier:

Redan igår kväll kunde jag ana det. Att jag också höll på att drabbas. Maken har nämligen varit rejält flunssig nu i ett par dar. Och imorse vaknade jag med kaktus i halsen och ont överallt. Först tänkte jag att jag nog orkar på jobb. Men om man blir snurrig, svag och känner huvudet dunka bara av att klä på barnen så går det ju inte riktigt. Så idag blir en kureringsdag. I hopp om att det här eländet går snabbt om. Vi skall ju ha vappenfest på söndag! Typiskt nog har Maken dessutom en kvällgrej på jobbet idag. Så jag är ensam med kidsen. Hoppas innerligt att de också skulle klara sej undan bobborna den här gången. Lillasyster har redan varit snorig i en vecka, så kanske det är hon som är orsaken till flunssan till och med... 

flunssaDagens plan: snorpapper, chaite och soffläge. 


Deltidsvårdledig, hur funkar det?!

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.04.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Så var veckans hemmamamma dagar över. Fick en kommentar om ifall jag kunde berätta lite hur vi gör då vi kom fram till att jag skulle jobba bara 60% och det är klart att jag kan det! Med både Hubbe och Lillasyster var jag hemma i drygt 1,5 år. Det kändes just lämligt för oss. Att vara vårdledig är ju inte precis något man blir rik på. Så att stanna hemma allt för länge skulle inte av den orsaken inte kännas kul, även om det kanske skulle ha gått att snålas och spara ännu mera. Men samtidigt kände jag inte att jag är redo att gå tillbaks till jobbet fulltid heller. Att inte få se barnen mer än två dagar i veckan?! Att fem dagar i veckan stressa med dagislämningar och -hämtningar? Tungt också för barnen att vara långa dagar på dagis som så små, även om vi är väldigt nöjda med dagis och de trivs bra.

Så jag kollade med jobbet ifall det skulle vara ok att jag bara jobbade 60%. Och som tur var det det. Arbetsgivaren har skyldighet att låta en stanna hemma delvis, men kan om det krävs, bestämma att man måste jobba kortare dagar istället för att låta en vara hemma dagar i veckan. Just nu känns det som att jag får det bästa av två världar. Jag är ännu hemma, med allt vad det innebär, men också på jobb med friheten det innebär. Ekonomiskt är det inte sååå fiffigt ändå. Eftersom dagisavgifterna inte bara är 60% av fulldag, utan man får bara ett litet avdrag, medan jag får bara 60% av min lön. Men det är så värt det. Och visst tjänar jag ju betydligt mer nu än som heltids vårdledig förstås. Då får man väl typ bättre som studerande till och med?! Jag tror också att barnen vinner på vårt upplägg. De får social stimulans och samarbetskunskaper på dagis. Medan de ännu får mera mamma-trygghet och sköna lugna hemmadagar samtidigt. 

Det bästa med mina hemmadagarna är absolut att hinna umgås med vänner och familj. Igår var vi hos ex-Grannen på lunch och playdate. Och idag var mina systrar med kids hos oss. När skulle vi hinna träffas om jag skulle jobba heltid?! Någon gång varannan månad kanske?! Nej, det vill jag inte ännu. Den vardagen kommer nog i sinom tid. Men eftersom vi kan göra det så här nu så gör vi det. Mitt deltidkontrakt är för tillfället skrivet till slutet av augusti. Hur det blir efter det är ännu öppet. Men 100% och heltid känns nog inte riktigt som något jag är färdig för ännu. Men kanske 80%. Eller kanske Maken kan vara hemma en dag i veckan och jag en? Vi får se hur det känns sen efter sommaren. 

bloggmatiBara businessluncher och inget mer tjejsnack om vardagarna?! Nej jag vill gärna bli bjuden på fler sådana här luncher hos vänner om måndagarna, jag.

bloggmati0Playdates är bästa hemmadagarna fyllda med. 

bloggmati1Se nu bara på de här! Det har varit så fantastiskt att träffas med syrrorna och barnen flera gånger i månaden det senaste året. 

bloggmati2 Och jag gillar ju att laga  och bjuda på mat. De dagar man jobbar är det sannerligen inte samma njutning...


Hemma hos oss

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.04.2017

Kategorier:

Några små "snaps" som jag knäppte i vardagrummet under helgen. Sen vi fick nya mattan på plats är jag bara så nöjd med det här rummet. Och att solen och vårljuset gör under för foton och hela stämningen är också härligt. Nejlikor är förresten bara de mest ekonomiska blommorna. De håller ju i veckor! Och är dessutom så fina. Färska blommor gör så mycket hemma tycker jag. Tänk också om det alltid kunde vara så här städigt här... Och inte fullt med småbilar och matlagningslekar längs soffor och bord. Men men, det är ju det som ger hemmet själ, eller nåt?!bloggenhemma2

Rosa nejlikor ♥ favoriterna just nu.

bloggenhemma"Matsalsdelen". Bordet är från Artek, det är säkert minst 30 år gammalt och har i tiderna stått hos Makens mormor. Skåpet har jag fyndat på tori.fi och målat vitt. Tavlan är en bröllopsgåva. 

bloggenhemma1Jag älskar att soffan är så stor att vi alla fyra kan breda ut oss utan att det blir det minsta trångt. Puffarna under bordet dras ut då vi har så många gäster att man inte ryms i megasoffan. Vilket faktiskt händer rätt så ofta!

bloggenhemma3Varje vecka ändrar det både uppe på skåpet och på soffbordet. Jag byter ljusstakar, blommor, vaser och pynt. Det ger mej glädje! Och hemmet får variation....


Kalassöndag

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.04.2017

Kategorier:

Idag har vi varit på systersonens ettårskalas. Som vanligt hängde man inte riktigt med, vart försvann ett år liksom. Inga bebisar mer i familjen nu. Full fart istället. Kalaset innehöll bland annat fina presenter och god mat. Jag var vrålhungrig eftersom jag fick sovmorgon och därmed inte var hungrig lunchtid då jag just ätit frukost.... Hubbe han åt bara muffins han. Eller nästan bara frostingen på muffinsen. Själva muffinen fick Maken eller jag heller äta upp...

bloggenkalasKalasfina Lillasyser var väldigt nyfiken på kusinens paket. Inuti fanns det små kappsäckar att förvara leksaker i. 

bloggenkalas1Spegelselfies på två kalastyper. Halsband har varit grejen detta veckoslut. Jag letade fram några gamla i min smyckeslåda och dem har hon gått med sedan dess... Och tänk att den här spegeln alltid är smutsig! Fast inte så konstigt då små händer rör den varje dag...

bloggenkalas3Familjen <3 Här syster, syskonbarnen, Mamma, systers man och kusin.

bloggenkalas4Smoothiekaka! Både god, hälsosam och toddlervänlig. Tror syster använt sej av detta recept.


Veckans hiss och diss

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.04.2017

Kategorier:

Efterlängtad fredagkväll. Även om veckan, tack vare, påskmåndagen var en dag kortare än vanligt, så kändes det inte så. Kanske det är den berömda vårtröttheten som hunnit fast mej?! Efter att jag bloggat detta tänker jag i alla fall slänga mej på soffan med ett glas vin. Veckoslutet till ära kommer här en lista med veckans bästa och sämsta i tre punkter. 

Veckans Hiss

1. Att jag orkade fredagsstäda hela huset trots att jag var ensam med barnen ikväll efter jobbet. Jag bänkade bara dem framför buu-klubben och drog ett varv med dammsugaren samtidigt som jag lyssnade på ljudbok. Så skönt att ha det gjort.

2. Andra hissen får bli ljudböcker! Jag är helt frälst. Lyssnar varje dag på väg till och från jobbet, antingen i bussen eller på speaker när jag kör. När jag nyss vek kläder satte jag också på boken. Känns som att jag liksom får två flugor i en smäll, nytta kombinerat med nöje. Just nu lyssnar jag på Läckbergs nyaste deckare.

3. Dagens temperatur! Biltermometern visade TIO GRADER när jag körde hem. Och det kändes liksom ljumt i luften. Och jag fick hett i min yllehalsduk. Kanske våren ändå kommer nu?! 

Veckans Diss

1. Läggningarna denna vecka har ju inte varit så smidiga... Annars har Lillasysters tuttavvänjning gått bra, men hon har svååååårt att komma till ro utan sina tuttisar. De flesta kvällarna har hon inte slocknat förrän närmare tio. Oftast följt av timmar av raseriutbrott och trötthetsanfall. Hubbe har oftast hunnit somna men vaknar sedan till när hon skriker och sen blir det ännu mer skrik. Nu har hon blivit rejält snuvig också så få se om vi får sova alls i natt...

2. Att jag inte fått till en enda springtur nu på två veckor. Uselt. Extra dåligt eftersom jag skall springa ett 5kms lopp om bara två veckor! Nu blir det slutspurt som gäller. Imorgon skall jag i alla fall bege mej ut. Så det så!

3. Mitt förfärliga sötsug som ännu sitter kvar efter påsken. Jag är så lättpåverkad av socker. Några dagar med sött och jag är totalt fast. De senaste kvällarna har jag krupit på väggarna och rotat igenom skåpen här hemma för att hitta något sött. Som tur utan lyckat resultat eftersom allt är uppätet och nytt är förbjudet! Jag har försökt dämpa det med te och nötter men det går så där. Som tur vet jag att det lättar efter varje dag och efter två veckor är det helt borta. Måste vara stark nu bara. För så här vill jag inte ha det!

IMG 1213Påskpyntet fick också ryka i fredagsstädningen. Men några av körsbärskvistarna fick bli kvar som en vårig blombukett istället. 

IMG 1217 Pjamisen är redan på fastän klockan inte ens är nio. Leksakerna är bortstädade och jag har makten över tv:n för mej själv. Allt upplagt för en prima fredagkväll med andra ord!


Barnens vår-garderober

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.04.2017

OBS! Inlägget innehåller reklamlänkar!

Barnen växer så det knakar just nu känns det som! I synnerhet Lillasyster. Hennes fot har vuxit minst två storlekar den här våren. Så nu då man äntligen fått städa ut vinterkläderna märker man att barnens garderober är i behov av en massa nytt. Jag försöker hitta en del second hand, för att spara både pengar, samvete och miljö. Men en del plagg som jag vet att Lillasyster kan ärva efter att Hubbe haft dem, samt sådant som det är viktigt att ha bra plagg av, så som utekläder och skor måste man nog köpa nytt emellanåt. I sådana fall gillar jag nätshopping. Så lätt och smidigt. Mina favoritmärken till barnen är bland annat Name-it, Reima, Crocs, Kavat och GAP. Många av dem hittar man bland annat hos Ellos, Zalando, Lekmer, Bootz och Bestseller

 

hubbe,vår
 

 

Så här uppdaterar jag gärna Hubbes garderob i vår! Med basplagg för dagisdagar från Next, Name-it och Zalando. Den randiga collegen skulle jag gärna ha i min storlek också. Härligt randigt set med bomullsmössa och dra-på-halsduk. Favoritskorna från Nike (de gamla håller på att bli för små) och superfina gummistövlar från Vincent. Jackan, från Reima, passar lika bra på gården när det skall lekas som när man åker till butiken. 

Lillasyster,vår

 

När det kommer till Lillasysters garderob är nya skor det hon behöver mest. De här tre från Kavat, Ecco och Kavat (på rea dessutom!) är alla underbara och superbra kvalitet. Den prickiga jackan i softshell-material från favoriten Name-it är tåligare än hennes rosa gamla variant som blir smutsig direkt... Och GAP-koftan med öron är bara för söt. Bomullsklänningar och leggings hör till baskläderna. De här versionerna med hjärtan och ränder verkar mycket prisvärda! Jeansleggingsen och de svarta tajtsen med rosettdetaljer likaså. Och tyllkjolstajtsen är jag bara för fina. Små rosa Hunters kan också vara det gulligaste jag någonsin sett. Molnlampan är en favorit sedan länge. 


Tillbaks till vardagen

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.04.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Så var jag återigen deltids vårdledig efter tre veckor som heltidsarbetande. Det kändes rätt så skönt i morse kan jag tala om. Att bara ta det lugnt och inte behöva åka iväg till jobbet. Istället var det Maken som måste tillbaks efter sex veckor med barnen. Jag hade tänkt att jag skulle köra bloggklassikern ett-foto-i-timmen idag. Men jag kom ihåg att fota kanske varannan eller var tredje timme, så klarade det inte riktigt. Men det får nu duga ändå. Så här kommer min dag i bilder:

IMG 1129Vi vaknade lite efter sju. Jag älskar när barnen kryper upp i sängen på båda min sidor och är sådär morgonrufsiga och härliga. Bästa starten på dagen! Efter kanske tio minuters mushande steg vi upp och åt frukost. Barnen åt grekisk yoghurt med kokos och lite honung och jag åt äggröra. 

IMG 1151Efter frukost hoppade vi i bilen och körde till Grani för lite mys med syrrorna och kusinerna. Minsta syskonbarnet fyllde ett år idag! What?! Han föddes ju igår. Annars kan man ju konstatera att randigt var dagens trend. Och syrrans nya lägenhet var supertrevlig. 

IMG 1165När vi kom hem gick vi bara av och an in för att klä oss i bättre utekläder. Sedan gick vi ut igen. Mina blommor på trappan är så fina. Och de är de bara för att jag lyfter in dem varje natt i farstun. Annars skulle de frysa ihjäl. För det är ju inte riktigt vårigt där ute ännu i temperaturna...

IMG 1167Vi började med att kratta vår bakgård. Jag krattade så jag fick en blåsa på min ena hand. En är helt klart inte gjord för tyngre fysiskt arbete... heh. Skulle nog inte ha blivit så långlivad som slav på 1800-talet precis. Jag hittade också de första små blommorna i rabatten. Några söta små krokusar som ingav lite hopp. 

IMG 1176Barnarbetskraft är den bästa kraften! Nej men skämt å sido. Det är sååå stor skillnad att var ute med dem nu än det var i höstas. Än mot hur det var förra våren. Lillasyster leker, lyder (ganska bra) och kan hjälpa till. Tidigare har det varit ett enda rymmande, trillande och busande. Vi var förresten alla klädda i mössar made by me. 

IMG 1177Jag är ju så där egentligen inte värst förtjust i att vara ute med barnen. Tycker i ärlighetens namn oftast att det är dötråkigt. Sandlådkanten är det tristaste som finns och jag är inte riktigt den där lekmamman (tyvärr lååångt ifrån Blondinbellas farande!). Men om solen skiner och jag har något att göra så då kan jag till och med gilla det. Som idag. Fast trots solen var det ju nog ganska så iskallt. 

IMG 1185Efter att gården var krattad och barnen dessutom fått gräva lite i sandlådan så gick vi in. Jag lagade mat och städade köket. Eftersom vi varit hela dagen på språng stod till och med frukosten ännu framme... heh. Påskgräset har nu äntligen vuxit sej fint. Ni som följer mej på instagram har sett att det inte riktigt hann med till påsken... Örterna köpte jag samtidigt som vårblommorna på Plantagen. Älskar örter i köket. Fast de där plastgrejerna runt omkring är ju inte så vackra. Men kanske de är praktiska och behövs?! Och kolla hur mycket leksaker som vi fått ur påskäggen. Någon har visst ätit några i påsk! 

IMG 1189

Efter middagen (pasta med höna i gräddsås och tomatsallad) kom också Maken hem och tog med Lillasyster till butiken. Jag fortsatte städa lite till (hur kan det bli råddigt fastän vi inte ens varit hemma!?). Hubbe och jag lekte lite tillsammand. Byggde duplohus och räknade hur många smålegogubbar han har. Jag planerar nämligen att förverkliga ett litet DIY-projekt med dem inom snar framtid. 

IMG 1192

När vi (läs: jag) inte orkade leka mera så tog vi lite knasiga selfies i soffan. Sedan kom resten av familjen hem och det blev kvällsmatsdags. Medan barnen åt tiger-yoghurt som Lillasyster valt själv på Lidl så packade jag dagisväskor med extrakläder etc. Imorgon blir det dagis igen för plupparna efter sex veckors paus. Hoppas Lillasyster inte glömt allt... 

IMG 1202Sedan nattade jag den här härliga brandmannen och hans syster. Efter de tre obligatoriska nattsångerna smet jag själv iväg på promenad med Malin. Vi gick en härlig ljus promenad trots att klockan var halv nio och när jag kom hem hade fröken utan tuttisar fortfarande inte somnat... Igår somnade hon också först efter tio! Och dagssömnen idag var inte lätt. Hon var arg som ett bi i över en halvtimme innan hon till slut gav upp. Lite segare virke än brorsan verkar det som... Fast det visste vi nog redan. Hoppas det går bättre på dagis imorgon! 

Att en sån dag idag. Mycket bra dag enligt mej. Känns som att vi hunnit med mycket. Både umgåtts med familjen, varit hemma och borta. Varit ute, fått egen tid och träffat vänner. Städat hemma och lagat mat. Att vara vårdledig igen får tio poäng av tio möjliga. Men det skall nog bli helt skönt att gå till jobbet imorgon också. I synnerhet som Maken tar morgonpasset och lämnar älsklingarna på dagis!


Bye Bye Tuttisarna

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.04.2017

Kategorier:

Lillasyster har idag gett sina tuttisar (nappar för er svenskar) till ekorrarna. Hon var först jätteivrig, men sen då vi väl skulle lämna dem på terassbordet så ville hon inte riktigt. En stund stod vi och såg på dem genom fönstret, och sedan gick hon iväg och lekte. Några minuter senare var tuttisarna plötsligt borta och istället hade ekorrarna lämnat ett paket till henne som tack. Det var ganska så spännande minsann. Och flera gånger har hon talat om ekorrarna som sprang till skogen med hennes tuttisar. 

Dagssömnen gick helt okej. I kanske tre-fyra minuter var hon sur och ville upp. Men sedan lugnade hon sej och somnade. Få se hur kvällsläggningen går. Vi har påmint henne om hur snäll och duktig hon är som gett tuttisarna till ekorrbabysarna flera gånger. Och hon säger själv att hon är stoor flicka om man frågar... Så får hoppas att hon somnar duktigt. Då vi i tiderna gjorde samma med Hubbe så gick det, som jag minns det väldigt smärtfritt. Ett par nattningar som drog lite ut på tiden jämfört med normalt, men annars super. Få hoppas att Lillasyster brås på sin bror! 

IMG 1122

 De fyra tuttisar som vi hade kvar som ekorrarna fick. Resten har försvunnit eller gått sönder. Och eftersom vi hela tiden tänkt lämna bort dem snart så har vi förstås inte köpt nya på länge.


Påskgäster

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.04.2017

Påsken knallar på och vi äter betydligt mer godis än vi skulle behöva. Igår hade vi gäster nästan halva dagen. Ex-Grannarna kom hit lite före ett-tiden. Vi inledde faktiskt terass-säsongen med grillade hot-dogs och skumppa  på bakgården. Men så fort solen gick i moln blev det iskallt. I något skede till och med singlade det ner snöflingor! Man kan nog inte riktigt tro att det är vappen om bara två veckor. Efter att killarna värmt upp sej i bastun dukade vi upp tre rätters påskmiddag. Sparris, får och pasha. Jättegott och nästan så jag känner mej mätt ännu. Idag blir det mera påskmat men nu slipper vi laga maten själva då vi skall till svärisarna på påskmiddag. 

paskmiddagJag blev väldigt nöjd med min påskdukning. 

paskmiddag1Pastellrosa och gult är så fint ihop! Puppegirlangen hittade jag på Plantagen. 

paskmiddag2Påsk i min smak.


Fusk smoothiebowl

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.04.2017

Kategorier:

Godmorgon Påsklördagen! Så härligt att det är bara lördag idag fastän det känns som söndag. Skönt att ännu ha två lediga kvar. Idag fick Maken sovmorgon och jag steg upp med barnen. Det var ändå inte så farligt eftersom de väluppfostrade sötnosarna vaknade först lite före åtta. För tillfället sover de så bra. *Peppar, peppar*. Somnar snällt om kvällarna och sover hela nätterna igenom och vaknar inte allt för tidigt. Vi hade planer på att ta bort Lillasysters tuttisar nu under påsken men vi får se om vi orkar ta fajten. Det är ju så skönt att sova...

Efter att barnen ätit frukost och bänkat sej framför barnprogram på tv:n, så åt jag frukost ensam i lugn och ro. Älskar det! Idag blev det en fusk-smoothiebowl. Att dra fram mixern och ha sej kan ju kännas lite väl omständligt på morgonen. Så jag blandade bara lite chiafrön (som svällt till sej i lite vatten i 5 minuter), kvarg och Valios luonto+ yoghurt med blåbärssmak och hällde upp det i skålen. Några frysta hallon, kokosflingor och hampafrön på och vips har man en mumsig smoothiebowl med mycket lite ansträngning. 

fusksmoothiebEn lugn och god frukost är livskvalitet för mej.

fusksmoothieb1Supergott och mättande. Både kvarken och chiafröna gör att man inte blir hungrig så snabbt. 

fusksmoothieb2Te är också ett måste för mej varje morgon. När jag packade upp nejlikorna jag köpte i veckan så bröts en av blommorna med den räddade jag i denna minivas från H&M home.