headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna maj 2017

Sömnproblem

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.05.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Våra barn har alltid sovit relativt bra. Ända sedan de varit några veckor gamla har jag varit noga med sömnrutiner och att de skall somna själv. Jag har själv rätt stort sömnbehov, och får inte jag min minimisömn så lider vi alla... Tur att vi inte haft hemskt mycket skrikfester om nätterna med vare sej spädbarn eller toddlers hittills då. Den senaste månaden har dock Lillasyster lidit av sömnproblem om kvällarna. Hon kommer helt enkelt inte till ro på flera timmar. Hon bökar omkring, kastar bort täcket och alla mjukisar. Gömmer sej under madrassen, vill ha mer vatten, måste gå på pottan och så vidare. I timmar! Jag börjar bli rätt så utled. Så pass utled att jag bestämde mej för att lämna bort hennes dagssömn för att se ifall det skulle hjälpa. Det har kanske hjälpt en aning, men hon sover nog inte ännu i alla fall.....

Problemen började då vi tog bort tuttisarna. Så jag gissar att det främst är någon trygghetsrubbning som nu lett till nya dåliga vanor. Men hur får man liksom bort busbetéendet om kvällarna?! Man kan ju liksom inte riktigt låta bli att gå in till henne när hon slänger bort allt från sängen och sitter under madrassen med fötterna genom spjälorna och gallskriker! Jag märker med mej själv att jag också blir såå irriterad när jag inte får min egentid om kvällarna. Att måsta springa upp minst 10 gånger per kväll gör mej galen. En kväll testade vi till och med att ta fröken i vår säng, men det hjälpte inte heller. Nu hoppas jag att det här med dagar utan dagssömn skall hjälpa. Tyvärr så sover hon nog på dagis! Tidigare har jag också väckt henne hemma efter en halvtimme, men redan den halvtimmen gör att hon orkar härja till tio om kvällen. Vi får väl börja be att de håller henne vaken på dagis också eller nåt, om det ens funkar.

För oss är det här en helt ny situtation. Hubbe somnar alltid som ett ljus om kvällen och har alltid gjort det. Han kan till och med be att få gå och sova på kvällen när han känner att han är trött. Han har helt klart ärvt min kvällströtthet och mitt sömnbehov. Lillasyster är mer än nattuggla som Maken som inte behöver lika mycket sömn. Jag menar, hon fyllde två i förrgår  och sover inte ens dagssömn längre! Hubbe slutade sova om dagen först för ett år sedan då han var nästan 3½år. Tänk att det kan vara så olika med samma genförutsättningar?!

Nåja, nu tystnade det från barnkammaren (klockan är 20:12). Så att lämna bort dagssömnen funkar, jess. För de maratonläggningar vi haft på sistone har inte helt fallit mej i smaken minsann. Om någon annan har liknande erfarenheter eller tips angående två-åringar och läggningsrutiner så kommentera gärna! Men att börja sitta bredvid tills hon sömnar så det vägrar jag....

12somnproblemTur hon är så söt som hon är. Annars skulle kvällarna vara ännu värre...


2-års kalas

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.05.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Pust vilket veckoslut. Det blir liksom alltid så när det är kalas hos oss. Att jag går all-in. Fastän jag tänker att jag skall fixa lite mindre och inte städa så mycket eftersom man ändå måste städa efteråt... Men det är ju så roligt att baka! Och kalaspynta! Och vilken tur vi hade med vädret. I flera dagar har jag kollat väderapparna i telefonen för att se hur det skall bli, varannan gång har det lovats kallt och regn och varannan sol. Så skönt att det blev det senare. Med nästan 30 gäster blir det annars lite trångt i vårt vardagsrum nämligen.

Lillasyster har varit så nöjd med sin dag. Hon har fått så fina presenter, glittriga handväskor, klännigar, halsband och böcker. Tänk att min lilla sötnos redan är två år. Jag blir alltid så nostalgisk när barnen fyller år. Tänker tillbaka på de första stunderna då de fötts. Hur stort det var. Hur fort det går. Att min lilla rosa baby med den lilla pussmunnen nu är en kavat liten dam som minsann vet vad hon vill och busar så fort hon får möjlighet. Älskade Lillasyster! Här liten bildbomb från vår kalassöndag:

2arskalasKalaspyntat hem. Anna-Lenas ballongtrix är så bra! 

2arskalas0

Kalasfin Fröken. Lite kul också att märka att Jossan har typ exakt samma blomband och väska till sin dotter, som är nästan lika gammal som Lillasyster. God smak hon har den där Josefina...

2arskalas1Det blev två kakor i år. Den första en urenkel Pätkischeesecake. 

2arskalas2Och den andra en klassisk vitchoklad/hallon cheesecake. Men jag glömde sätta i hallonen som skulle i själva kakan... Hups! Men det räckte ju till destu mer bär ovanpå kakan istället. 

2arskalas3

Kakbuffén. Morotscupcakes a la Danni måste det alltid finnas på kalas hos oss. Denna gång lagade jag dem dock äggfria. Och så raw-chokobollar så man kan äta nåt lite hälsosammare också om man så vill...

2arskalas4Lillasyster ääälskar bär. Så hon brände sej nästan på ljuset då hon norpade åt sej några hallon när hon skulle blåsa ljuset och vi sjöng för henne.

 

 


Lektips

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.05.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag är tyvärr inte någon "lekmamma". Jag är inte alls som Blondinbella som älskar att släppa loss och leka med sina barn hela dagen. Jag tycker det är sååå tråkigt att leka. Lego klarar jag på sin höjd. Men mycket hellre spelar jag eller läser böcker i så fall. Barnen älskar ju dock då man leker med dem. Så ibland, väldigt sällan, kan jag tänja mej och leka lite lite. Eller åtminstone inspirera lite till någon ny lek och sen bara råka sluta efter en liten stund utan att de liksom märker det. På Kristi Himmelsfärdstorsdagen samlade jag på mej lite mammapoäng och lekte med Hubbe i drygt en timme. Så nu är min kvot fylld för typ hela sommaren. Men att jag inte tycker om att leka betyder ju inte att jag inte skulle uppskatta att vara tillsammans med mina barn och se på när de leker. För det gör jag ju.

Här kommer några små lektips ifall det finns några andra föräldrar som inte är sååå förtjusta i att leka. De här lekarna klarar jag dock av en stund eller två varannan månad eller så.

1. Restaurang. Barnen serverar mej mat som tillverkas av naturmaterial eller lekmat i vårt kök. Jag älskar att trigga deras fantasti till att hitta på nya rätter. Det funkar bättre på Hubbe, Lillasyster brukar hämta samma saker om och om...

2. Doktor, jag är patient. Helst har jag ont i ryggen och ber dem operera lite så att jag får kli på ryggen på samma gång. Smart vah!?

3. Fisketur. Tyvärr fanns det bara ett spö, så Hubbe måste fiska själv och jag kunde bara sitta och sola på en sten. Så pratade vi om vilka fiskar som kanske skulle kunna nappa. Hubbe gissade mest på mört, eller Nemo-fisk. Jag gissade att det inte nappar något alls eftersom lekspöt inte hade krok... Men det sade jag inte högt!

4. Måla lekstugan/terassen med vatten. Den här leken kräver två penslar och ett ämbare med vatten, men är sååå värt det. Barnen håller sej sysselsatta typ hur länge som helst. Perfekt om solen skiner och du egentligen vill sola, samtidigt kan du vara målarövervakare och påpeka var det ännu behöver "målas".

5. I billekar är jag ett ganska bra berg. Att vara tunnel med benen klarar jag också bra av. Men där tar ungefär mina billekskunskaper slut. I docklekarna låtsas jag vara mormor och behöver inte sköta de jobbiga delarna som läggning, pottande och trösta. Jag tar bara med dockorna till Hoplop, aka hjälpköket, nu som då och låter de små föräldrana få pusta ut en stund. 

1landelekDet här fiskespöt är pefekt för fiskelek i solen. Både mor och son gillade. 

1landelek1Nam, en portion med kottbullar och gräspasta. Serverat i restuarang Hubert på Solö. Minst 12 michelinstjärnor.

1landelek2Måla måla liten stuga. Hur roligt som helst. Och det räknas väl nästan som att jag är med och leker om jag hittat på leken?!


Instastories

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.05.2017

Kategorier:

Väldans skönt med en ledig torsdag så där mitt i veckan. Eftersom vädret var så fint passade vi på att åka ut med svärisarna till skärgården redan på onsdag kväll. Så den lediga torsdagen har kännats minst som ett helt veckoslut. Härligt med måndagskänsla och så är det redan fredag, även om det nog tog emot att komma tillbaks till stan igår kväll för att jobba idag.

Bloggmässigt har den här veckan varit riktigt usel. Men istället har jag varit destu aktivare på instastories. Det är så roligt att snäppa dit nåt tycker jag. Och det känns så kravlöst. Inte för att jag nu har så stora krav på mina blogginlägg heller (som ni märker just nu, heh), men ändå. Det känns liksom skönt att veta att storiesbilderna försvinner efter ett dygn. Så in på insta och följ om ni saknar mej här på bloggen. Ikväll får ni sneakpeak på vårt ballongpimpade kalashem!

instastoriesSå här såg till exempel mina instastories ut på onsdagkväll! 

 


Skönhetslistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.05.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det är så bra med Sevendays-veckotema när man har det lite skralt med inspis till blogginlägg. Skönhet och ideal är kanske inget jag funderar på så där jätteymycket till vardags. Men i och med att jag har en dotter så måste jag erkänna att jag blivit mer medveten om hur jag beter mej när det kommer till utseende över lag. Jag har nog alltid varit fåfäng, ända sedan jag var riktigt liten. Men samtidigt är jag lite lat när det kommer till skönhet. Inte en chans i världen att jag skulle se det som lönsamt att stå och föna håret varje gång jag tvättar det liksom. Så, ja jag vill väl se bra ut, men helst skall det liksom gå av sej själv... Inte så lätt alla gånger!

Det här är skönhet för mig: Spontant tänker jag först på smink. Men sen tänker jag natur och vackra landskap. De senare ger mej också mycket mer. Jag orkar inte riktigt med smink. Eller lite solpuder och mascara orkar jag med men inte mycket mer än det.  
Mina bästa skönhetstips: Låt bli att sminka dej några dagar i veckan och tvätta inte håret så ofta. Jag tror att det är bra att låta huden och håret sköta sej själv emellanåt. För oberoende hur bra produkter man använder så rubbar det ändå den naturliga balansen med produkter. Funkar i alla fall för mej, eller?!
Dagens skönhetsideal är: Alldeles för snäva. Man kan liksom inte vara rätt på nåt sätt. Jag tror inte att jag känner en enda kvinna som skulle vara helt nöjd med hur hon ser ut. Och då är alla mina vänner hur vackra som helst. Och visst är det galet att man skall gå omkring och känna sej fel hela tiden, fast man bara ser ut som folk gör mest.  
Jag motarbetar/följer skönhetsidealen på det här sättet: Jag försöker att lära mina barn att alla är olika och att det är bra. Jag har nog själv en ganska bra självkänsla och gillar hur jag ser ut. Jag är stolt över min kropp som klarat av att odla och föda så fina barn, även om jag nog ännu jobbar på att känna mej helt bekväm i bikini. Jag köper nästan aldrig smink och fixar mitt hår kanske max 5-10 gånger per år. Men jag sheivar, noppar och drar nog in magen om jag känner att någon tittar. Och jag försöker klä mej smickrande och så att jag känner mej snygg och bekväm. 
Min skönhetsrutin: Jag orkar inte alltid tvätta bort mitt smink ens. Så kanske 1/3 gånger sover jag med mascaran. Hemska saker. Annars tvättar jag med dermosils ansiktsskum och smörjar med Flows ekologiska ansiktskräm och olja. När jag går i bastun brukar jag lägga en ansiktsmask. Och så använder jag sån där duschkräm som gör att man inte behöver smörja sej så mycket efteråt. Det är lättare nu när det är sommar. Om vintrarna blir jag torr och fnasig överallt oberoende hur jag smörjer. Naglarna fixar jag aldrig och håret tvättar jag en gång i veckan. Torrschampo är super!
Senaste gången jag upplevde skönhet: Hubbe har börjat få fräknar i solen. Det är så fint att jag spricker. 
En person som är vacker: Mina barn är nog de finaste jag vet. När det kommer till kändisar tycker jag Julia Roberts är magiskt vacker!

3ADen dag jag känt mej allra vackrast. På vår bröllopsdag för snart fem år sedan. Fotot är taget av duktiga Nina Ahtola (fotograftips om du själv skall gifta dej i sommar/höst!)


Strålande Tallinn

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.05.2017

Kategorier:

Mitt ansikte stramar av all sol jag fått det senaste dygnet. Och jag måste packa alldeles upp min väska som ligger där på sängen och väntar, bara jag fått bloggat först. Men det är det så värt efter två härliga soliga dagar i Tallinn. Väldigt härligt att komma bort. Även om resan inte blev fullt så härlig som jag planerat, eftersom jag drabbades av något onödigt migränafall igår kväll. Så middagen blev lite halv för min del. Men resten var perfekt. Spabesök, långa luncher i solen, hotellfrukost och sovmorgon (till 8:20, men det är sovmorgon det med för en mamma med småbarn, haha). Tänk att det skulle ta över tio år innan vi fattade att åka på resa i den här trion. Nå nu hoppas jag i alla fall inte att det tar lika länge tills nästa gång!

tallinn 2För att minimera tiden till havs tog vi den snabbaste båten, Linda Line. 

tallinn 3Tallinn är nog så fint. Speciellt då gamla stan!

tallinn 4Vi promenerade upp till utkiksplatsen på muren. Här hade jag inte ens varit förut. Gillade utsikten! Gillade ej den närgågna truten...

tallinn 5Vi bodde på Swisshotel. Även om läget är lite på sidan om så är hotellet nog så fint. Gillar att det är lite lyxigt! Och vi rymdes hur bra som helst tre personer på ett rum.

tallinn 6Mitt enda måste på redan var att köpa hem billiga blommor från marknaden där var man går in till gamla stan. Gissa vilka det blev?! (svar hittar man på min instagram: lillahannaistoravarlden )

tallinn 7Bästa ressällskapet! Mina vapendragare sen studietiden. 


Busenkel Rabarbersaft

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.05.2017 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

rabarbersaft0

Veckans housewifebedrift. Ger ca 350 husmorspoäng. 

Jag har varit riktigt "housewifig" denna vecka och både bakat och saftat. Och jag blev faktiskt väldigt förvånad över hur otroligt enkelt det var att göra egen rabarbersaft. Det hela gick på 20 minuter och den smakar gudomligt. Ännu bättre än Brunnebys lyxköpesaft, jag lovar. Min housewife-filosofi är att det måste vara enkelt. Annars går det bort. Jag trodde faktiskt att saftfixande var krånligt och krävde en massa saftmajor och konserverinsmedel och allt möjligt. Men tji fick jag. Att göra egen rabarbersaft är lätt som en plätt.

Det enda som behövs är alltså:
1kg rabarber
1,5 l vatten
3,5 dl socker (lite mindre går också fint, jag satt bara 3dl!)
saften från 1 citron

Gör så här: Skär rabarbern i små bitar och sätt i en kastrull med vattnet. Låt koka upp och puttra i ca. 15 minuter. Rör inte för då bli saften grumlig. Sila av rabarbermojset och släng det. Blanda i sockret och citronsaften i rabarbervattnet och koka upp pånytt så allt socker löser sej. Låt svalna och häll upp på flaska. Det blev ca 1,5 liter färdig saft. Saften späds ut ungefär 1:1 beroende på hur läskande/stark man gillar. Att blanda saften med bubbelvatten gör att man får egen rabarberlimonad! Sååå gott med några isbitar i. Och det här gillade till och med skeptikern i familjen...

rabarbersaftSvårare än så här blir det alltså inte. Varför har jag trott att det är svårt att laga egen saft?! Hädanefter får nog mina barn bara dricka hemlagat så de slipper de äckliga köpesaftarnas e-ämnen och annat strunt. 

rabarbersaft1Inte så lätt att fota till bloggen när man har busiga små assistenter. Den ena var väääldigt törstig på att dricka upp den goda saften och den andra vägrade gå bort från soffan utan gömde sej bakom kuddarna istället...


Veckans blogglista: Resor

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.05.2017

Kategorier:

Jag tycker väldigt mycket om att resa. Mitt bloggnamn redan anspeglar på det, och då jag började blogga bodde vi utomlands. Då var bloggen ett sätt att berätta om utomlandslivet och våra resor för alla som var kvar i Finland. Efter att vi fick barn har ju resandet lite ändrat form. Men man behöver absolut inte sluta resa bara för att man har småbarn! Och jag tycker resandet är en så fin sak att kunna ge barnen, tänk vilka äventyr de får vara med om. 

Min senaste resa gick till: Thailand i mars. Hela tre veckor var vi borta i värmen. Fast nu känns det redan som en avlägsen dröm... 
Så ofta reser jag: Så ofta som möjligt. Gärna minst två gånger per år. Vår framtida resplan då barnen är lite äldre är att varannat år resa på skidresa, och vartannat år till värmen. Utöver det åker jag ännu gärna på någon kortare resa med bara Maken på tumis eller med vänner. 
Min drömresa går till: Just nu är jag sjukt sugen på lyxresa till Maldiverna. Det verkar vara så paradisiskt underbart. New York vill jag också uppleva. Och sen skulle det vara så coolt att få se Antarktis. 
En plats alla borde se: Hm. Eiffeltornet och kinesiska muren är platser som etsat sej fast i mitt minne. Och den Mongoliska landsbygden är så vacker.
Tre saker jag packar med: Öronproppar, kamera och pass.
Mitt ultimata resesällskap: Familjen är bäst att resa med. Då kan man vara som mest avslappnad. Även om resor alltid brukar innebära lite smått stress i något skede. Någongång skulle jag också vilja resa själv. Det har jag aldrig gjort!
Den sämsta resan jag gjort: *Peppar, peppar*, men hittils har jag lyckats undvika värre resekatastrofer. Klart det var lite störande att Hubbe hade vattkoppor förra sommare då vi var i Spanien. Och när Maken var sjuk och måste få dropp då vi var på Bali. Men det förstörde ändå inte resan utan vi hittade glädjepunkter ändå. 
Den bästa resan jag gjort: Vå bröllopsresa till Rom och Sorrento är nog den bästa resan jag gjort. Det var så härligt att åka iväg efter världens bästa bröllop och bara njuta. Att vi dessutom önskat oss bidrag till resan i bröllopsgåva gjorde att vi kunde göra allt vi ville på resan utan att allt för mycket fundera på kostnaderna. Så borde det alltid vara när man reser...
En inplanerad resa är: Nu på veckoslutet åker jag på Spa-getaway till Tallinn med två väninnor. Wihuu!

frukostsorrrentoEn av de bästa grejerna med resande är enligt mej hotellfrukost! Här med vy över vulkanen Vesuvius dessutom. 

miami1Jag har nog sett en och annan strand under mina resor. Miamis South Beach hörde inte till en av favoriterna... Men de här färggranna lifeguardhusen var fina.

roadtriprigaVilnius gamla stad. Kullersten är inte det ultimata underlaget för vår resevagn men det gick...

solnedgangThailändsk strand i solnedgång och lekande barn. Tänk att vi var här för bara två månader sedan. 

thailandblogg2Jag gillar att blanda aktivitet med att göra inget alls när jag reser. Maken gillar aktivitet mest hela tiden. Tur vi har barnen nu som håller honom sysselsatt, heh.

tursithannaTurist-Hanna i Rom. Med en liten yttepytte Hubbe-räka i magen gravid i v.11

washington1Washington DC. De två filurerna i rött är mina ♥


Barnvänliga banankex

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.05.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Igår bakade vi banankex barnen och jag. De är perfekta eftersom de inte innehåller något tillsatt socker. Annars försöker jag sträva efter att barnen inte skall äta så mycket sött i veckan. Och ja, det samma gäller förstås mej också. Men banankex är absoolut tillåtet. Det enda som behövs är en mogen banan, 2dl havregryn, 0,5dl kokosflingor och lite vaniljpulver. Jag satte faktiskt i nån tesked honung också för att få Hubbe att bli mer välvilligt inställd, men det hjälpte tyvärr inte... Sen är det bara att mixa ihop allt till en smet (eller mosa med gaffel om man inte har foodprocessor). Klicka ut på en plåt och platta till till små runda kex. Grädda ca 15 minuter på 180 grader. Mums till mellanmål! Jag tänker ta med några till jobbet imorgon också för att äta till mellanmål när blodsockret sjunker efter lunchen.

banankex2

Barnen fick kex till mellanmål igår. Eller närmare bestämt, Lillasyster åt kex till mellanmål. Hubbe, den skeptikern, vägrade smaka, han luktade på ett och sa nej tack. 

banankexDet blev förvånansvärt många kex på bara en banan tycker jag. I skålen rymdes bara en tredjedel.

banankex1Tips för ettårskalas kanske, eller annars bara om man vill ha ett hälsosammare sötare snack!


Tisdagstipset

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.05.2017

Har du barn hemma i åldern under skolålder? Då tror jag att de skulle gilla dagens tips. Jag älskar ju all sort av pyssel. Så även trädgårdspyssel, plantering och sånt. Men med mindre barn är det lite tråkigt då det tar så lääänge för allt att börja växa. I synnerhet om man planterar frön utomhus och det inte är ordentligt varmt ännu. På Lidl köpte Hubbe och jag en påse krassefrön för 0,39€. Väldigt överkomligt pris med andra ord.

Vi sådde dem förra tisdagen. På två dagar hade de redan grott. Och på fyra dagar vuxit till sej till en ordentlig liten buske. Så roligt! Hubbe har älskat att kolla odlingen varje morgon och se hur mycket det har vuxit, för man kan faktiskt se att det har vuxit under natten. Lite besviken var han när jag sa att det inte blir några tomater av det hela. På fröpåsen fanns nämligen bild på tomatskivor med krasse på. Och han ville inte smaka på det gröna bladen heller.

Men det gör inget. För jag klarar nog av att äta upp krassen helt själv. På avokadosmörgås, tomatsalladen, som pynt på middagen eller som till gårdagens lunch; med just tomatskivor, grynost och rågbröd. Nami. Så har ni barn i samma ålder som Hubbe ungefär så rekommenderar jag absolut lite odlingspyssel. Så roligt med snabba resultat. Vi har planterat en massa ängsblommor ute på bakgården också. Men där har det inte ännu hänt något alls...

atisdagstipsKrasse-odlingen 6 dagar efter sådd.

atisdagstips1Inte bara gott. Dekorativt att ha framme på köksbänken också!

atisdagstips2Min lunchsmörgås igår. Efter att jag tagit första tuggan måste jag ännu klippa över dubbelt mera krasse. Så gott med den peppriga smaken.