headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna juli 2017

Veckoslutsrapporten

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.07.2017

Kategorier:

Det känns som att detta nu var det sista veckoslutet med sommar, eftersom vardagen kör igen igång imorgon på allvar. Men förhoppningsvis fortsätter sommarvädret ännu långt in i augusti. Vi har i alla fall försökt ta allt ut av de sista dagarna hemma alla fyra. Igår var vi över åtta timmar på Borgbacken. När vi bytte bil (jess, ingen mer opålitlig sak som lämnar en mitt på Åbo motorväg nu längre!) fick vi fyra armband till Borgbacken på köpet. Och till Hubbes stora lycka fick han äntligen 100cm stämpeln och tillgång till dubbelt fler åk. All glass han ätit i sommar har tydligen haft effekt... Vi hade en riktigt härlig dag, perfekt med lite mulet på dagen så att det inte blev för hett. Hemma var vi först vid nio. 

Idag har vi haft behövlig hemmadag. Jag har försökt ordna upp i knutarna och fixa lite på några projekt jag håller på med. Men samtidigt försökt hinna njuta ute på bakgården också. Barnen har badat plaskpool och vi har ätit alla måltider utomhus. Nu åkte resten av familjen iväg till Angry Birds parken och jag skall försöka få klart alla de tiotals projekt jag dragit igång med under förmiddagen. Grejer skall ner till källaren. Kläder in i skåpet. Dagiskläder igenomgås och mail svaras på. Skönt med sommar och semester, men nu känner jag att jag vill ha lite mer ordning på saker och ting igen. Rutin för barnen och  ännu mer mej själv! Nya tag, helt enkelt. Imorgon kör vi igång! Hur känner ni inför vardagsstarten? Eller har ni kanske ännu semester ännu?

bbackenFröken guldlock. Hon har helt tydligt böjligt hår likt sin mor, speciellt i fuktigare väder... 

bbacken1Så många nya maskiner att åka när man äntligen blivit tillräckligt lång!

bbacken2Den här var Hubbes favorit! Och för den här behöver man inte ens armbandet, den liksom ett tiotal andra maskiner är gratis. Så bra tycker jag för de som inte har råd att köpa de svindyra biljetterna. Vi hade ju fått våra gratis denna gång.

bbacken3Min favoritåktur. På tumis med min favorit. Vi spanade efter Sveaborg, Otnäs vattentorn, Granibacken och Pappas jobb. Min älskade stora lilla sötnos. 

 


Antingen eller-listan

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.07.2017

Kategorier:

Jag hittade en rolig lista hos Caroline. Allt eller inget. Svart eller vitt. Svårt att välja någondera. Får man vara lite grå? 

Inga barn eller tio barn: 
Hjälp. Två känns emellanåt redan som för många. Men utan vill jag då verkligen inte vara. Så måste säga tio. Fas burnout skulle man nog få. För att inte tala om fel i huvudet...

Silikonbröst eller fettsugning:
Den här är också svår. Jag skulle verkligen inte vilja göra någon skönhetsoperation alls. Vilket inte betyder att jag tycker att vare sej mina boobs eller mage är perfekta på något vis. Men en operation är liksom en operation... Men om jag måste välja, så kanske brösten då?! De har ju blivit lite tommare efter två amningar. Så en miniliten fyllning kanske inte skulle vara sååå farligt. 

Kaffe eller te:
Också svårt. Jag dricker ju båda två varje dag och älskar dem bägge. Men det känns ändå som att det skulle vara lättare att avstå från te. Det är inte lika rituellt viktigt som kaffe. Speciellt på jobbet är det svårt utan kaffe känner jag. Så jag väljer kaffe (men te på morgonen, heh..)

Julafton eller midsommar:
Nå julafton alla gånger! Julafton är ju magiskt. Visst är midsommaren också trevligt och så där, men inte på långa vägar lika viktigt som midsommaren...

Ge eller få:
Jag älskar båda, igen en så svår fråga. Men om jag måste välja så säger jag ge. Det är så härligt att komma på någon riktigt fint present. Slå in den fint och se hur glad mottagaren blir. Fast det här betyder alltså inte att jag inte skulle ääälska att själv få presenter (speciellt viktigt för Maken om du läser det här!!)

Kramas eller pussas:
Pussas. Kramen brukar ju liksom komma på köpet då.

Mjölk eller vatten:
Vatten. Mjölk kan man ju inte dricka så där bara, hu. Men i kaffe vill jag ju nog ha mjölk. Fast måste jag välja så skulle jag väl kunna vänja mej vid ikaffe havremjölken då... Kanske jag struntar i kaffet helt och hållet på samma gång och väljer te här ovan då istället.

Hund eller katt:
Ingendera! Är så inte en djurmänniska. Men av de två är nog ändå katter värre. Dem vet man ju aldrig var man har dem. En riktigt snäll labbis skulle kanske gå i en dag eller två.

IMG 0014 Här en bild på min nya krukväxt! Elefantöra heter den. Hoppas den ännu lever vid jul.


Sommaren 2017 på holmen

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.07.2017

Kategorier:

I år var vi "bara" tio dagar ute på holmen långt ute i Åbolands skärgård. Tidigare somrar har vi alltid varit minst tre veckor. Så det kändes nog lite kort. Men som tur hann vi med en hel del ändå. Jag älskar att vara där eftersom man blir så totalt avkopplad. Nätet fungerar uselt och det finns knappt en spegel på hela holmen. Det enda bekymret man här är när man skall äta nästa gång och vad man skall grilla då. Inga måsten, inga krav. Total nollning för hjärnarn. Så välbehövligt och skönt. Sommaren i år såg ut så här:

bholmbloggVarje sommar byggs det nåt. I år byggde Maken en koja/kiosk till barnen. Hubbe hjälpte också till. 

bholmblogg0Sol och hav. Men i år var det nog den kallaste sommaren hittills. Medeltemperatur under våra tio dagar kanske +16?!

bholmblogg1Den här gungan har i år igen använts flitigt. Nytt för denna sommar var att Hubbe var både ivrig och duktig på att ge Lillasyster fart!

bholmblogg2Kiosken klar. Den blev då kanske inte helt som jag hade ritat i mina planeringar... Maken freestylade lite. Men barnen var nöjda så det är huvudsaken.

bholmblogg3Utemiddagar med gäster.

bholmblogg4Jag har också börjat tycka om att diska på allvar. Så avkopplande, annars är det ju liksom ganska full fart med en 2 och en 4åring som ingendera sover dagssömn. I år fick jag dessutom hjälp ett par gånger av Hubbe.  

bholmblogg5Inga alger i år. Men istället iskallt vatten som var så klart att det nästan skiftade i turkost. Här åker Maken och plupparna iväg på glasstur till Nötö och jag fick någon timme skön ensamtid. 

bholmblogg6Sommarens finaste dag satt vi länge här och lyssnade på musik från Bang&Oluften spelaren som hänger där på stolen. Den är så bra! 

bholmblogg7Jag fotar den här utsikten varje år. Men det är bara så vackert att det kniper till i hjärtat. 

bholmblogg8Kvällar på terassen framför brasan. Nåt glas rose och kanske lite sällskapsspel. Just den här kvällen tror jag Maken tog fram motorsågen och bättrade lite på havsutsikten mitt i kvällen, haha. 

bholmblogg9På grund av kylan har det ätits en del inomhus också. Med gäster och utan. 


Sommartakten fortsätter

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.07.2017

Kategorier:

Det var tydligen inte så enkelt som jag tänkt mej att återuppta tätare bloggtakt så här mitt i sommaren. Jag har liksom blivit så datoravvänjd att jag glömmer att blogga. Eller inte glömmer men bara liksom inte orkar när ja väl skulle ha chansen. Efter mina jobbdagar förra veckan åkte vi ut till skärgården igen, och stannade där en natt längre än tänkt. Det värsta kaoset här hemma börjar också nu vara upprett. Eller jag har ännu typ tre maskiner tvätt otvättat och tre maskiner rent som skall in i skåpet, men så där annars... 

Idag har vi haft en riktig slödag. Maken och jag hade liten kräftpremiär på tumis igår kväll så vi har liksom varit lite extra trötta... Men en picknick i skogen tvingades vi i alla fall iväg på av Hubbe. Och det var riktigt mysigt. Det är något jag gillar med läget var vi bor. Att vi har så nära till större grönområden och ordentliga skogar. Efter skogspickning promenerade vi via sandstranden men där fanns det blåalger. Blä! Annars skulle det ju ha varit härligt sommarkvällsprogram. 

sommarPicknick i närskogen.

sommar1Det fanns hur mycket blåbär som helst. Nami!


Silja och Kolmården

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.07.2017 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Sommarens familjeresa gick i år till Kolmården. Jag har själv besökt djurparken för nästan 30 år sedan så det var liksom en stund sen sist. Barnen var mest ivriga över Bamses värld, eller Bamse Borgbacken som de kallar den lilla nöjesparken som hittas på Kolmården. Vi åkte till Sverige med egen bil och Silja Line.Jag är inte så där överförtjust i kryssningfartygen, men eftersom barnen älskar det så går det för mej med. Nu på sommaren hade de dessutom satsat extra på barnen med ett extra SommarSiljaland i Hoplop-stil på båtens konferenscenter.

Ätandet på båten gick också bra. Vi testade både buffén och den Italienska á la carte restaurangen som hade egen barnbuffé. Båda var bra tycker jag! Barnen fick också kritor och ett litet pysselhäfte vilket uppskattas stort. Duktigt satt de vid bordet i över en timme. Vi kollade också showerna som var lite tidigare nu på sommaren än vanligt. Tror den börjaden klo. 20?! Det tog nog sen en stund för barnen att somna, öven om de var i säng senare än vanligt, men också sovandet gick bra för alla fyra i den lilla hytten.

I Sverige valde vi att bo inne i Norrköping istället för att bo invid Kolmården. Vildmarkshotellet hade enbart familjepaket med fyra dagsbiljetter, men det skulle inte ha lönat sej då Lillasyster inte behövde någon biljett. Norrköping visade sej också vara en jättemysig stad med vacker fors, fina hus, mycket uteserveringar och bra park för barnen. Hotellet var vi också nöjda med, Best Western Princess, med superbra frukost planerat av MAT-Tina. 

Vi var på Kolmården i två dagar. Och det var just bra med tid. Första dagen koncentrerade vi oss mer på Bamsevärlden, såg teatern där och åkte alla karuseller. Men vi hann också med Safari-linbanan och några djur. Andra dagen gick vi runt hela området. Åkte Safari-banan pånytt, såg sälshowen och den superfina delfinshowen. Den får ingen som far till Kolmården missa! Så bra!! Vi åkte också lite karuseller pånytt. Den största livsfarliga Super-sågen-bergodalbanan med loopar och 350meter över havet hann dock varken Maken eller jag åka, just då tog liksom tiden slut....

Jag rekommenderar både Silja Line och Kolmården varmt till barnfamiljer med barn i vår ålder! Allt fungerade perfekt. Eller att ha Lillasyster och sova med oss i samma säng på hotellet var kanske inte någon hit, men i två nätter klarade vi det. Nu måste vi fundera vad det blir för sommarresa nästa sommar. Kanske Legoland? Eller Medelhavet igen som förra året?

 

IMG 2630Spännande att vara ute på havet. 

IMG 2648Bamseteater. Det var spännande, och hett! Vi hade inte riktigt förberett oss på full sommar. 

IMG 2651Safarit-linbanan var också en fin upplevelse. Jag minns då jag var liten då vi åkte med egen bil på kolmårdens safari, men det fanns inte kvar längre!

IMG 2654Dag två var det inte lika hett längre. Men som tur var vi förberedda med stövlar och ordentliga regnkläder. Enligt barnen var det här dagens bästa...

IMG 2662Fina djur. Björnarna hade dessutom fått ungar i år. 

IMG 2668Delfinerna. Showen var min favorit för hela vistelsen. Sååå otroligt fin och välgjord!

IMG 2676En sån här minns jag att min syster och jag också åkte runt i för 28 år sedan!

IMG 2699Lillasysters favorit: Skalmans bilar. 

IMG 2717Och så hem med båten igen.


Slut på semestern

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.07.2017

Kategorier:

Hej! Har ni saknat mej?! Om jag skall vara riktigt ärlig har jag inte saknat bloggen ett dugg. Det har varit både skönt och garanterat hälsosamt med rejäl somefasta. Och nu känns det kul att både blogga och läsa andras bloggar igen. Igår kväll kom vi hem från holmen. Tio dagar där ute gick alldeles för snabbt. Före det var vi på familjeresa till Sverige och Kolmården. Men mer om det i ett skilt inlägg.

Nu blir det jobb för mej i tre dagar, sedan tre dagar ledigt och sedan jobb igen. Så rätt soft start på jobbandet med andra ord. Maken är ännu på semester dessutom så han får sköta barn och markservice. Hemmet är rätt så kaos med tvätt från tre veckor tillbaka och damm i hörnen överallt. Så jag tror det blir bäst att fly iväg till skärgården igen så fort det bara går igen.... heh...

 

IMG 2907

 Sommaren enligt min insta. 

 


Veckans lista: Inredning

Skrivet av Hanna Stigzelius 06.07.2017

bloggenhemma

Vår matplats i vardagsrummet. Med favoritmattan och mitt omfixade vitrinskåp. Tavlan har Maken och jag fått i bröllopsgåva och bordet är ett gammalt Artek bord som tillhört Makens mormor. 

Inredning för mig är: En stor hobby. Jag älskar att fundera över nya lösningar. Fixa om möbler. Byta plats på nåt och piffa stilleben på vardagsrumsbordet och hyllan. Eller att få inreda och fixa i barnens rum. Tyvärr har jag inte alls tiden eller ekonmin för att förverkliga alla drömmar och planer som jag har i huvudet. Men lite grann i taget och så småningom. Det tycker jag också om. Att hemmet hela tiden förändras. Att man aldrig blir riktigt färdig.
Jag skulle beskriva min stil i hemmet som: Vit, beige och nordisk kanske?! Loppisfynd blandat med lite arvegods och några ikeamöbler. Lite halvfärdigt i några rum. Båda sovrummet och barnens rum känns inte alls klara än....


nymatta3Vardagsrummet sett från trappan. Kuddarna i soffan och grejerna på bordet ändras minst tio gånger per år. Jag älskar att byta ut dem för att få lite förändring hemma. Det är det mesta med en neutral bas. Att det går så lätt att förändra.

En inredningspryl jag ångrar att jag köpt: Nåt nytt kuddöverdrag kanske?! Man behöver liksom inte 10 olika när man har bara fyra kuddar i soffan. Men jag har blivit bra på att sälja vidare de grejer jag inte längre har framme eller gillar så mycket. Ljusstakar är en annan grej jag har lite för många av kanske. Men å andra sidan är det en sån där enkel och bra grej att byta på bordet och vips känns hela rummet som nytt.
Min favoritsak i hemmet: Kanske vår vardagsrumsmatta?! Eller mitt självfixade vitrinskåp?! Eller stringhyllan?
Så här vill jag ha mitt hem: Rofyllt, ljust och hemtrevligt. Helst städigt hela tiden, men det sker typ aldrig i en barnfamilj...


barnrum2Barnrumsinredning är kanske den roligaste inredningen eftersom det känns som att det är mer fritt att inreda med kul idéer och grejer. Fast samtidigt måste det fungera och vara praktiskt!

Den bästa inredningsdesignern: Den enda jag kommer på är svenska Lotta Agaton?! Jag gillar också Smulans stil jättemycket!!
Hade jag en miljon att lägga på inredning: Så skulle jag fixa de här tapeterna i barnens rum. Och ett sånt här slotthörn. Jag skulle fixa vår terass med nya möbler och piff. Sovrummet skulle också få sej en liten makeover. Och så skulle jag remppa vårt kök och badrum. Kanske lite i den här och den här stilen. 
Det finaste hemmet jag sett:  Jag kommer faktiskt inte på nåt enskilt hem?! Men på mina Pinterest-tavlor har jag pinnat vackra inspirerande hem i åratal. Pinterest är oslagbart då det kommer till inredningsinspis. 


brudsloja1Buddha härstammar från Indien då Maken jobbade där en tid. Iittlavasen fick jag i studentgåva. Ljusen är Enjoy Candles och tavlan har Nora Poppius målat. 

En inredningsstil jag inte förstår mig på: Jag är väl inte så förtjust i vinröd sammet, mörka trämöbler eller gulddetaljer när det kommer till inredning. Eller djurprints! Men annars så tycker jag det mesta kan vara fint, även om jag kanske inte skulle vilja ha det så just hemma hos mig. Det är ju bara tråkigt om allas hem ser likadana ut. 

barnrum3 horzMina bästa inredningsgrejer är faktiskt de som jag fixat till själv. Som den här lilla vimpeln i barnens rum och gunghästen. Tyvärr har jag inte alls tillräckligt med tid för hemmapyssel och DIY:s just nu känner jag. 


Tumisresa till Wien

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.07.2017

Kategorier:

Oj som jag hade väntat på det föregående veckoslutet. Vår efterlängtade tumisresa för bara Maken och mej, vår första resa bara vi två på nästan fem år. Även om vi var borta bara två nätter, var barnen borta hela fyra nätter på grund av flygtidtabellerna. Men de hade knappt saknat oss hos Svärisarna där de hade haft det så bra så. Men som tur ville de nog ändå hellre bor med oss än med Farmor och Farfar, sa Hubbe när jag frågade, pjuh, jag var nästan lite orolig... 

Resan gick till Wien. Perfekt stadsresmål. Vackert och lätt att se allt på två-tre dagar. Flygtåget in till city var jättesmidigt ocht tog bara 16 minuter. Vi bodde centralt och kunde gå överallt. Andra dagen hyrde vi dock vespa via hotellet! Så härligt och romantiskt att skurra runt på den. Vi åkte ut till slottet Schönbrunn som ligger ca 7km utanför Wiens centrum. Så vackert slott, även om jag var minilite besviken på att vi missat rosornas blomning med typ tre dagar. Labyrintbuskarna var också kul! Och som tur hittade vi ut. Förutom slott och vackra kyrkor gjorde vi inte så mycket annat turistigt. Jag försökte shoppa lite, men det slutade med att Maken fynade massor på rea och att vi köpte tuliaisin till barnen. 

Nu skall jag packa upp och packa ner. Igen, som vanligt denna sommar. Imorgon bär det igen av på resa. Denna gång för hela familjen och med destination Kolmården! Jag misstänker att mitt bloggande nu under juli kommer vara under alla kritik. Internet och datortid kommer inte prioriteras. Hoppas ni förstår och gör samma som jag! Njuter sommar och familjetid istället. 

wienbloggDeförsta vi gjorde då vi landat i Wien och hittat fram till hotellet var att beställa champagnefrukost. Mycket bra start på resan minsann!

wienblogg1rsta dagen ägnade vi åt att strosa runt i gamla stan och bocka av sevärdheter. Bland annat denna kyrka, Stefansdomen. Vi tog hissen upp i det norra tornet och kollade in utsikten. 

wienblogg2Hofburg palatset fick också ett besök. Här gick vi också in och kollade Sisi-museet och de gamla kejserliga lägenheterna. Värt inträdet! Ljudguiden funkade också jättebra. Spanska ridskolan och smyckesutställningen skippade vi dock denna gång. Man orkar väl inte turista hur mycket som helst heller...

wienblogg3Dag två i Wien susade vi omkring på denna. Så härligt! Perfekt sätt att se staden på. Barnen var också lite imponerade då de fick höra att vi åkt "motorcykel". 

wienblogg4Vackra slottet Schönbrunn. Också det värt ett besök. Eller vi gick inte in på slottet men stosade runt ägorna och gick in i labyrinthen. Tumisresa gör nog gott!


Möhippa som smyggravid

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.07.2017

Kategorier:

Facebook informerade mej om att det är exakt fem år sedan jag firade mina polttare tillsammans med alla mina vänner. Jag är inte säker på om jag någonsin bloggat historien om min möhippa. Grejen är nämligen den att jag inte alls blev överraskad och istället var det jag som förde alla mina vänner bakom ljuset hela dagen. Två dagar innan plussade jag nämligen på ett gravidtetstest och en liten Hubbe hade börjat gro i min mage. Maken var på jobbresa i Indien och hade varit borta ren i nästan tre veckor. Jag blev ju aningen chockerad av graviditetsresultate eftersom jag verkligen inte trodde att jag var gravid. Det var liksom inte meningen att det skulle ske innan bröllopet i augusti. Efter att jag ringt Maken (som inte kunde prata med mej då han väntade jobbsamtal!) ringde jag min syster Matilda och sa att hon måste komma till oss nu. Jag angav ingen orsak men hon fattade ändå. 

Ungefär tre minuter efter att Matilda kommit hem till oss så pressade jag ur henne att det var mina polttare på veckoslutet. Jag hade redan anat det en stund men jag kunde ju inte veta säkert.... Eftersom jag inte ens sett Maken ännu efter graviditetschocken och jag då var i supertidigt skede av graviditeten var det inget jag ville avslöja till alla mina väninnor ännu. Så det behövdes en masterplan. Tillsammans med syrran bestämde vi att jag har "urinvägsinfektion" och äter antibiotika som har antabuseffekt och därför inte kan dricka någon alkohol. Jag var nog inte allt för säker på att det skulle gå igenom. Men Matilda meddela gänget på Facebook att nu är det nästan kris, Hanna har urinvägsinfektion. Några ville ändra datum men hon lyckades avstyra de planerna. 

Och vilken tur att jag är en så pass bra skådespelare! Jag lyckades spela överraskad och smått kissnödig hela veckoslutet. Ingen av mina vänner genomskådade bluffen. Jag berättade inte ens för mina två brudfrämmor eller till min andra syster. Bara Matilda och dåvarande grannen Madde visste. Hon var också gravid och jag kunde inte hålla mej när vi sågs på fredagen. Jag kan inte fatta, än idag, att det gick igenom så bra. Den enda som misstänkte något var min kusins Man som studeradet till läkare. Men min kusin bara svarade honom att nej nej, det är inte möjligt att Hanna är gravid, Eric har ju varit i Indien i tre veckor... 

På bröllopet, fem veckor senare, visste några fler, me de flesta av mina vänner fick veta först efteråt. Vi ville hålla oss till efter rutinultrat då man säkert visste att allt var som det skulle. Och även om det inte var planerat att jag skulle vara gravid på vare sej min möhippa eller mitt bröllop, så gjorde det faktiskt ingenting! Jag hade hur roligt som helst även utan minsta droppe skumppa. Istället kommer jag ihåg allting så bra det går. Förs på honeymoonen i Italien med alla goda rödviner, ostar och lufttorkade skinkor störde det en aning att man inte kunde njuta dem fullt ut. Men men, det här betyder bara att vi måste åka tillbaka till Italien en annan gång så att jag kan äta och dricka allt jag missade senast....

polttareTemat på min möhippa var "The Perfect Housewife". Här sålde jag hembakade cookies till ett turistpar.

polttare1Förlåt att jag lurade er, världens finaste vänner <3