headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna oktober 2017

Spysjuka in da house

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.10.2017 | 3 kommentar(er)

Operationen gick bra. Allt annat runt omkring lite mindre bra. Båda barnen har nämligen spyttis. Spysjuka kommer väl aldrig lägligt, men det här måste väl vara den sämsta kombinationen någonsin?! Nyopererad och med värkande hand är det ju jag som sku bli omvårdad hade jag tänkt. Nu torkar jag istället spyor med vänsterhand och försöker hålla bandaget rent... Maken hjälper förstås till så mycket han kan, men hans jobb väntar inte precis. Så fritt fram att tycka synd om mej, det gör i alla fall jag själv. Nu kan det liksom inte bli mycket värre va!?

D626E7CF DFAA 48B2 91E2 C60682F5A1E3Handkirurgiskt bandage och spysjuka barn. Ingen bra kombination minsann!


På sjukhuset

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.10.2017

Hej hej från sjukhuset. Här sitter jag och väntar på att det skall bli min tur att få komma in i operationssalen. Tydligen hade avdelnings sms-utskickningssystem fått nåt fel i fredags. Vanligen skickas det tydligen ut exaktare tid för nr man skall vara på plats, så man inte behöver vänta i onödan. Men något sånt meddelande kom aldrig, så jag har varit här sen klockan sju... och först vid 12:20 är det min tur. Lite tråkigt minsann men jag försöker göra det bästa av situationen. Och nu är det ju bara en dryg timme kvar. 

Lite nervös är jag. Små fjärilar i magen. Men jag har i alla fall både burana 600 hemma samt en massa osett på netflix som jag sparat för sjukledigheten. Få se hur allt skall gå att göra med bara vänster hand!? Blogga till exempel?! Hur går det med bara en hand? Nå, månne man inte vänjer sej... 

63680EED B453 48AF 99EB 6D722B8C08E4Är man pinsam när man börjar fota skyltar i väntrummet!? Heh..


Årets Halloweenparty

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.10.2017

Kategorier:

När har vi Halloweenfest nästa gång undrade Hubbe idag? Hur länge är ett år? Såå länge... Sötnosen! Som tur kommer det andra fester innan det. Årets fest var lika lyckad som ifjol. Med fem små barn blir det ju lite intensivt emellanåt men jag tycker det gick över förvängtan. Partyt innehöll halloweenskattjakt, halloweenbubblor (några havtorn i skumppan så ser det genast halloweenaktigt ut!), god grillad mat (kanske sista för säsongen?) och mycket bra sällskap. Bildbomb kommer här:

1halloween2Spindelnät både här och där. Lätt och effektfullt. I år blev pyntet ljusare och mer orange än ifjol. Lite måste man ju förnya sej även om det mesta var återanvändning...

1halloween3Årets dukning. Orange servetter och spindlar på bordet. 

1halloween4En liten Darth Vader i soffan får spela lite ipad i väntan på gästerna. 

1halloween8Spindelfrun. Hittade diademet på Lindex barnavdelning. 

1halloween7Halloween cupcakes enligt nyaste Pirkka-tidningens recept. Frostingen föreställer sej vara orange... 

1halloween5Härligaste ungarna <3 Fem stycken på 1-5 år.

1halloween9Vad skulle man göra utan sina härliga vänner?! Snygga är de dessutom. Särskilt som FBI-agent och mexikansk häxa!


Fulbogg

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.10.2017

Kategorier:

Klockan är snart nio. Det betyder att jag tänker byta till pjamis alldeles snart. Så skönt. Fast jag bävar lite för att gå och sova ifall det leder till att vakna till winter wonderland imorgon. Jag gillar inte snö. Om den första snön tänker komma redan den 26 oktober så kan det ju inte leda till annat än att det blir en onändligt lång vinter. Som tur kommer vi ha vinterdäck på bilen åtminstone. Tack vare att jag tjatat öronen av min kära man i flera dagar. Till slut lyssnade han på mej (men för sent för då var redan alla ställen som byter däck fullbokade) så nu byter han däcken själv. 

Barnen somnade snällt ikväll. Hubbe sover i sin koja nu för fjärde natten. Ikväll somnade han dessutom med sina nya innesportskor på dej. De är knallgula och här är stoltast i världen. På lördag skall han och Maken börja på sähly. Jag har länge varit lite emot hobbys. Jag anser att Hubbe, som bara är fyra år, ännu är lite för liten för att behöva en hobby. Han får tillräckligt med social stimuli på dagis. Och vi (eller främst Maken då, heh) är aktiva av oss själva, är mycket ute, spelar bollspel, besöker simhallen och så vidare. Men Maken är så ivrig. Och min svaga punkt är finskan. Så det att hobbyn är på finska och han förhoppningsvis får språket via hobbier gör att jag tycker det är okej. Men en hobby får i all fall räcka! Fler tidigast sen då han börjar skolan! 

Jag känner förresten av min hals lite igen. Egentligen har jag varit lite småflunssig hela oktober! Jäkligt störande. I typ tre dagar kände jag mej nu lite bättre innan halsonten var tillbaka med besked. Är det dagisbobborna som bara är så sega och drabbat mej, eller vad är det?! Allra mest störande är hur det påverkar min träning. Jag har inte gått på måndagsjumppan en enda gång denna månad pga flunssig. Och bara sprungit en lenkki! Den kvällen fick jag också dirket mer flunssasymptom. Jag håller på att bli galen. Och jag får ju verkligen inte bli sjuk på allvar. Vi skall ju ha party på lördag! Och jag ska opereras på måndag! Nu blir det nog till att knappra lite ingefära och dricka dubbeldos te. Eller vad annat som skulle kunna hjälpa!? Pjamisen kanske? Att gå tidigt i säng. Jaaa. Det gör jag. Pjamis, ljudbok och godnatt! Vi hörs!

IMG 1042 Fulblogg kräver "fulbild". Suddig selfie på Lillis och mej i soffan ikväll. 


Halloweenlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Veckans lista passar mej utmärkt. Temat är ju Halloween. Det är ju lite av temat för hela min vecka annars också så klart jag fyller i den.

halloweenBra pynt hittar man till exempel billigt på TGR

Jag brukar fira Halloween så här: Brukar och brukar. Men från och med i fjol så firar jag Halloween med party hemma hos oss. Vi klär ut oss, pyntar hel huset och bjuder in två vänfamiljer som har barn i samma ålder som våra och så äter vi middag och har spökbana på gården.

I år kommer jag: Köra samma upplägg som ifjol. Allt som kan pigga upp hösten när den börjar bli som mörkast är välkommet. OCh vad är inte bättre än lite vänner och party!?

Det här ska/skulle jag vilja klä ut mig till: Nå det är ännu hemligt... Men först hade jag tänkt klä ut mej till prinsessa. Sen ångrade jag mej eftersom jag tänkte att det är för snällt och mesigt för Halloween. Så nu blir det något lite läskigare. Ifjol var jag skelett. Min sminkning blev så bra att det tog tio minuter för Lillasyster att våga komma nära mej...

halloweenparty6Så här såg jag ut ifjol. Till Lillasyster hade jag sytt en spökkjol i tyll.

Den ultimata Halloween-maten: Hm, ifjol bjöd jag på spindelsnittar. Halloweengodis är väl heller aldrig fel?! Men vi har tänkt grilla i år. Om det nu inte kommer en meter snö vill säga.... Det skulle ju vara lite typiskt i så fall. Recept med pumpa är ju också halloweenigt! Ifjol bakade jag pumpakaka i samma stil som morotskaka. Och pumpasoppa är också gott!

halloweenparty2Efter att ha använt pumpans innehåll till mina kakor så blev den perfekt jack-o-lantern. 

Det här tycker jag om "bus-eller-godis"-traditionen: Den är ännu totalt främmande för mej. Men jag är väldigt posititv till hela Halloween-påhittet i övrigt, så varför inte köra på bus eller godis också. Jag är helt med sen när barnen är några år äldre! Jag tycker absolut man kunde börja pynta husen också så som de gör i USA. Så coolt ju!
Tips på Halloween-pyssel: Klicka här så kommer du till allt mitt pyssel jag gjorde ifjol. Och det var en del... Mitt favoritpyssel var kanske den här fladdermusgirlangen?!

halloweenparty4Här ovan ser ni lite av mitt pyssel från ifjol. Hängande spöken, skelettallrikar, spindelnät, servettringar och spöklyktor av glasburkar.

Den hemskaste film jag sett: Jag ser inte längre skräckfilm efter att jag typ 2004 gjorde misstaget och gå och se the Ring 2an på bio. Fy fasen så hemskt det var. Aldrig mer skräckfilm, ALDRIG!
Det bästa med Halloween: Att man får pynta, klä ut sej och umpgås med vänner. 
Det sämsta med Halloween: Att det inte innebär någon ledig dag?! Äkta högtider borde ju ge en åtminstone en ledig dag. 31.10 skulle bra kunna bli röd i mitt tycke...
Så mycket tid lägger jag på kostym/sminkning: Det beror på hur mycket tid och energi jag har. I år blir det kanske tio minuter?! Ifjol blev det någon timme då jag målade hela dräkten själv. Men allt för krångigt får det inte vara. 
Mitt starkaste Halloween-minne: Det jag minns bäst från ifjol är i alla fall hur rädd Lillasyster var för mej. Och hur söta småkillarna var när de skulle gå spökbana. 

1halloweenSpindelnät på bordet ger perfekt Halloweenstämning!


Veckoslutsrapport

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Här kommer en liten veckoslutsrapport. Tycker att jag bloggat ganska lite vardagsblogg nu på sistone. Ni vet ju liksom inte alls vad jag gör nuförtiden. Nå, same old same old. Detta veckoslut har dessutom varit väldigt lugnt och hemmabetonat. Men jag kände att jag behövde det. Hade trehundrafemtio saker på min to-do-lista som jag faktiskt lyckats beta av riktigt duktigt. Bland annat har vår älskade Bugaboo Donkey flyttat till ett nytt hem. Känns lite vemodigt, men om man använder en så fin vagn bara högst en gång i månaden så är det liksom lite synd om den. Så nu fick den komma till ett nytt hem där den får komma till användning istället. Jag bestämde att vi har så stora barn att vi klarar oss med bara en liten resevagn. 

Jag har också sålt bort en del barnkläder på fb-loppis. Hade också ett loppisbord förra veckan så nu börjar det vara lite tommare i barnens lådor. Jag kan liksom inte förstå varifrån alla kläder kommer?! Vi nästan drunknade i barnkläder innan detta rens. Jag har också inventerat barnens vinterkläder och bestältt det som fattas. Lade in en beställning hos Babyshop (adlink!) som råkade ha både vinterkläder och skor till nedsatt pris. Det blev ju plötsligt iskallt där ute. 

Jag har också börjat planera julen 2017. Inte en dag för tidigt om man frågar mej. Jag älskar julen, men avskyr julstress och anser att man bäst undviker stressen genom att börja planera i god tid. Nu vet jag hur många julkort jag skall beställa i år. Jag har redan några idéer för julklappar (eller faktiskt så har jag redan köpt två!) och så har jag börjat planera julkalendern hit till bloggen. Om det skall bli någon sådan så måste jag börja i god tid nu då det finns heltidsjobb och annat inblandat. Men jag vet att det är en bra morot för mej själv att pyssla och fixa, som jag älskar, så därför vill jag nog ha bloggjulkalender i år igen. Till barnen däremot har jag redan beställt färdiga kalendrar. Till Lillasyster blev det en Pixi-kalender (adlink!), och till Hubbe en Brio-kalender (adlink!). 

Sen har jag tvättat fem maskiner tvätt och sorterat in kläder i skåp och lådor i närmare en timme. Det verkar vara temat för varje veckoslut numer... På veckorna får jag inte riktigt till det där med tvätten. Tack vare ljudbok så var vikandet dock nästan angenämt. Just nu lyssnar jag på Rudbergs nyaste i elegant crime genren. Riktigt lyssningsvärd (läsvärd kan jag ju inte skriva då jag lyssnarpå boken!?). 

Till den kommande veckan har jag inbokat hela två afterworks. Ser mycket framemot dem. Den första ren imorgon kväll. Måste passa på nu innan jag sen ligger hemma sjukskriven med min nyopererade hand. Nästa lördag har vi också Halloween-fest hos oss. Så lite små förberedelser för den borde jag väl hinna med under veckan också. Även om jag tänkt baka och pynt först på fredag. Ett par strumpisar behöver jag i alla fall ännu skaffa till min egen utklädningsoutfit.... 

IMG 0930Lite har jag faktiskt hunnit pyssla också mellan alla todoes. Hubbe och jag gjorde de här fina Halloween-hama-grejerna!

IMG 0933Ser ni bambin?! Plötsligt stod den bara där på vår bakgård och mumsade i sej rönnbär på berget.

IMG 1009Hubbe ritade världens finaste robot som nu hänger på kylskåpet. 

IMG 1024Och jag har börjat planera julen i min julbok. Här skriver jag in julkappsidéer, vem vi skall skicka julkort till, vad jag skall lägga i årets julchoklad-ask och sen vad vi alla fått i julklapp och av vem efter julen. 


Mitt bästa Halloweenpyssel

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Förra året startade vi en ny tradition när vi ordnade Halloween-fest hemma hos oss för några vänner. I år är det dags igen och vi är mycket peppade hela familjen. Som sig bör inför Halloween så skall hela huset pyntas i passligt spookyt pynt. Lägligt nog har jag sparat allt jag pysslade förra året, så det är bara att gå till källaren efter lådan och hänga upp allt. För som heltidsarbetande har tiden och energin inte precis räckt till för något nytt pynt... Jag får hoppas gästerna inte har allt för bra minne och tycker att det ser nytt och fint ändå. 

Genom att klicka på bloggkategorin halloween kommer du åt allt jag pysslade ifjol. Men jag tänkte återge best of Hannas-halloween-pyssel här också. Kanske ni bloggläsare också har dåligt minne. Eller kanske det är någon som också skall ordna Halloweenparty för första gången i år och behöver lite inspiration?!


1halloween1Spindelnät och spindlar i några kvistar från skogen. Mycket passligt som substitut till blommor...

1servett1Servettringar av tuppappersrulle och washitejp.

1skelettJag själv var utklädd till skelett. Jag gjorde dräkten genom att måla med vit textilfärg på en par gamla tajts och en svart bomullsblus. 

1spoksugror1Vanliga papperssugrör blir mer halloweenaktiga med spöken på.

1spole2Spökpompom av silkespapper och flörtkula. 

afladdermusFör att göra en fladdermusgirland behöcer du svarta kort, en mall, snöre och svart tejp.

aljusGamla barnmatsburkar blir mycket spököiga ljuslyktor med hjälp av lite svart dekoplast. 

asugror1Fladdermussugrör. Lätt som en plätt med perfekt halloween-effekt.

atallrik2Papperstallrikarna pimpades med hjälp av en svart vattenfast sharpie. 

halloweenparty1Spindelnäten på väggen klippte jag ut av svarta sopsäckar.

halloweenparty9Pumpakaka med frosting. Spindelnätet har jag spritsat ut med lakusås.

halloweenparty10Aperitiverna bestod av crostini med solrospesto och olivspindlar. 


#metoo men inte min dotter

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.10.2017

Min dotter är bara två år.  Det är henne jag tänker på när jag ser alla #metoo:s flimra förbi i flödet. Kommer det här vara hennes verklighet också om cirka tio år? Eller kan det ske en förändring? Är det här äntligen startskottet för att vi alla som varit där vågar säga ifrån. Att man verkligen börjar se det här som det problem det är. Att inte bara skämmas, vara tyst, låta det gå förbi som "ingenting". Jag hoppas innerligen. Men jag tror tyvärr inte det. Men bra att det pratas och lyfts upp oberoende. 

Jag har kanske kommit lindrigt undan. Har haft turen (?!) att inte råkat ut för några värre övergrepp. Men visst sker det ändå hela tiden. Senast för två veckor sedan då jag råkade befinna mej på en nattklubbs dansgolv. Plötsligt var det någon som klämde på min rumpa. Eftersom jag inte dansar på klubbar särskilt ofta hade jag helt förträngt att det här ju händer varje gång. Och det kändes inte bra alls. Jag blängde riktigt surt på snusken. Vad mer kan man göra? 

Det är det som jag tycker är så svårt med all sorts övergrepp av den här typen. Att det är så svårt att ta upp. Så svårt att markera. Säga nej. Ifrågasätta. Jag känner samma angående vardagsrasism. Jag tycker det är så fel. Men hur markerar jag? Jag har förstått att det bästa är att spela dum och bara fråga vad hen menar, men oftast blir jag så paff att jag kommer av mej. Det känns nästan enklare att komma med en föreläsning, men det blir också bara så fel och går aldrig hem. 

Sen undrar jag också vem det riktigt är som beter sej så här mot oss kvinnor? För i och med att alla jag känner varit med om det, så måste männen som beter sej förkastligt också vara många. Hur blir man så att man tycker det är okej att knipa någon vilt främmande människa i baken på krogen? Vad är det liksom som gör att man tänker att det okej? Jag kan inte fatta! Hur gick det så här fel? Jag skall i alla fall se till att min son vet att det inte är okej. Och göra allt för att hjälpa till att öppna upp problemet så att det inte skall hända min dotter. 

bloggenkalas1Min fina fina dotter. Jag hoppas innerligt inte att det blir #youtoo


Övernattengröt på jobbet

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.10.2017

De dagar jag hämtar på dagis försöker jag komma iväg till jobbet tidigt. Mitt mål är att ge mej av hemifrån senast kvart före sju. Om jag är duktig kvällen innan lagar jag då en burk med övernattengröt som jag tar med när jag går. Det sparar så mycket tid då jag inte behöver äta hemma utan bara kan klä mej, sminka mej och gå till bussen. Sen när jag kommer fram till jobbet tar jag och fixar kaffe och äter frukost. Jag älskar den rutinen. I min gröt har jag i lite olika saker, beroende på vad ja har lust på och vad vi har hemma.

Mitt grundrecept ser ut ungefär så här:

1½ dl gryn och flingor (tex kornflingor, havregryn)
1½ dl vätska, (tex äppelsaft, kokosmjölk, havremjölk)
1 msk kli eller frön (tex rågkli eller solrosfrön)
2 msk naturell yoghurt
1 tsk honung/agavesirap
2 msk frysta eller torkade bär (tex lingon, frystorkade hallon eller torkade blåbär)
1 msk chiafrön

Blanda allting i en burk med lock på kvällen. Ställ i kylskåpet över natten. Glöm inte att ta med gröten till jobbet följande dag!

IMG 0862Frukost på jobbet! Mycket bra start på dagen som i mitt tycke sparar tid och energi.

IMG 0865Dagens variant innehöll: kornflingor, rågkli, kokosmjölk, chiafrön, solrosfrön och frystorkade hallon. 


Ordning&Reda

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.10.2017

Veckans lista handlar om att ha ordnig med sej. Jag har till och med en kategori här på bloggen som heter Ordning och Reda. Så man kunde ju kanske tänka sej att jag är ordningsam. Men det är jag inte. Kanske när det kommer till att hålla ordning på to-does och saker man skall komma ihåg, men inte när det kommer till att hålla ordning på innehåll i skåp och lådor. Jag skulle så gärna vilja vara det. Jag skulle så gärna vara pedant som vill ha allt i raka linjer och välvikta högar. Men jag bara inte är sådan. Jag bryr mej bara för att jag måste. För att jag även om jag inte gillar att städa och organsiera, inte mår bra när det är kaos. Jag försökte mej lite halvhjärtat på Kon-Mari, men skyller på tidsbrist att jag inte kom i hamn med projektet. Fastän sanningen kanske är att jag bara inte har lust. 

Så är min garderob organiserad: Jag måste re-organisera den typ varannan månad eftersom det då blivit så kaos att om man tar ut en t-skjorta så faller allt ut. Men så där på det stora hela så har jag två hyllor, en för byxor och träningskläder och en för t-skjortor och koftor. Och så har jag en stång med hängplagg och två korgar för underkläder. 
Mitt kylskåp är organiserat på detta sätt: Vadå?! Organisera i kylskåpet? Grönsaker i grönsakslådan, mjölk och annat som står i dörrens fack och resten där jag råkar ställa in det och det ryms. Maken ordnar väl om lite där ibland, men jag skulle aldrig komma på tanken ens. 
Så strukturerar jag upp min dag: Jag älskar rutiner så oftast gör jag på samma sätt som igår. Vaknar, duschar, klär mej, äter frukost, skriver to-do lista över saker jag inte skall glömmar, åker till jobbet, skriver listor där och prioriterar i vilken ordning jag skall göra dagens jobb. Kommer hem, lagar middag, städar köket, tittar på Masterchef, leker lite med barnen, ger dem kvällsmat, lägger barn, tittar på ett eller två avsnitt av någon serie på tv. Så ser mina dagar ganska långt ut just nu. 
Så här ser det ut i mitt badrumsskåp: Jag räknade just att jag har 6st deodoranter i skåpet just nu, heh. Annars försöker jag ha bara det jag verkligen använder dagligen i skåpet. I övre badrumemt har jag rengöring och krämer, i nedre bdarummet har jag smink och parfymer.. Det är väl inte totalkaos men det skulle nog kunna vara lite mer ordning tycker jag. Men när skall man liksom orka ordna i badrumsskåpen?! 
När jag planerar en fest: Skriver jag alltid listor. Gärna flera veckor i förväg. Listor över inbjudna, listor över allmänt kom-ihåg- och när vilket skall göras. Och så listor över mat, vad som skall köpas och när. Samma dag brukar jag ha en tidtabell för när vad skall göras och vara klart. 
Min åsikt om bullet journals: Jag älskar idéen och skrevi min bujo i ett par månader under våren. Sen kom sommaren och jag glömde lite bort den och nu känns det på nåt sätt övermäktigt. Även om det inte alls är det egentligen... Men till mitt listande skulle det nog vara bra att ha allt samlat på ett och samma ställe igen. 
Jag städar mitt hem: Lite varje dag. Men låter vår städerska sköta grovjobbet varannan vecka. Så ofattbart skönt!
Jag bevarar alla "viktiga papper" så här: Krhm. I teorin: i min mapp med alfabet-mellanblad. I praktiken: lite här som där och i en hög för att sorteras in i mappen i senare skede...
Så är min dator organiserad: Alltså vah? Samma som med kylskåpet, kan man organisera en dator? Allts bilder och dokument har ja ju koll på och tydliga folders och så. Men vad annat kan man organsiera i datorn? Jag försöker back-uppa med jämna mellanrum (alldeles för sällan dock) och städa bort strunt med hjälp av anti-virusprogrammen. 
Så här mår jag om det är stökigt runt mig: Alltså inte gillar jag ju det inte. Det gör mej stressad och får mej att känna att jag måste städa. Vilket jag inte gillar. Men å andra sidan kan jag nog fint leva med lite kaos runt mej. Bara det inte blir för mycket. Att städa lite hela tiden, rensa med jämna mellanrum och organisera när jag får inspiration för det hela är mitt sätt. Fungerar väl någotsånär. Jobbar på att försöka bli mer ordningssam, men det är svårt att ändra sej själv minsann. Men kanske en dag? Det skulle ju vara så praktiskt att gilla att städa och ordna istället för att se det som ett nödvändigt ont!

IMG 0894

Nedre badrumsskåpet. Inte totalkaos i alla fall?! Men inte kan man nu riktigt kalla det ordningssamt heller....

IMG 0898

Vårt kylskåp. Rätt tomt för tillfället, Maken skall just iväg till butiken. Inte är det tiptop-ordning här heller men inte kaos heller. Vi har nog ganska bra koll här tror jag. 

IMG 0905Alltså jag skäms nästan för den här bilden. Inte precis någon drömmig walk-in-closet. Jag skyller på att hela rummet är oändåmålsenligt. Det bara inte hålls i prydliga högar hur jag än försöker....