headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna januari 2018

När sonen får välja färg

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.01.2018

Kategorier:

Ett av mina nyårslöften går det i alla fall bättre med. Nämligen kreativa projekt-målet (lenkki har jag ju inte varit på ännu i år, krhm). Januaris kreativa projekt blev klart redan för några veckor sedan. Och projekt nummer två blir typ klart ikväll. Årets första projekt blev att sticka yllesockor till barnen. De sockor som passar förra vintern var inte direkt passliga längre... För att uppmuntra till användning av sockorna så har jag låtit barnen själva välja garn. Och de valde inte precis de färger jag själv skulle ha använt... Men men, huvudsaken är att användarna är nöjda och vill ha sockorna på fötterna när det är bitande kallt ute. 

Att sticka om kvällarna är förresten så rofyllt. Och jag älskar att det känns nyttigt fastän man samtidigt gör något slappt som att sitta i soffan och titta på tv. Det blir liksom mer okej när man stickar. Att sticka är faktiskt nästan lite som terapi. Man slappnar av och blir lycklig. Kanske februaris kreativa projekt också blir något på stickorna?! Jag har faktiskt några idéer på lut redan. 

1hubbessockorSockor enligt Hubbes önskemål, orange med gråa ränder. Lätta att hålla reda på på dagis i alla fall!

1hubbessockor1Lillasysters sockor är också fem före färdiga, bara tåintagningarna kvar på den andra sockan nu.


Energisk måndag utbytt till trött tisdag

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.01.2018 | 1 kommentar(er)

Igår hade jag så mycket energi. Orkade till och med åka till butiken efter jumppan klockan tio på kvällen. Och föna håret efter att jag duschat och klockan nästan var elva. Och röra ihop en övernattengröt som jag åt imorse på jobbet. Idag orkar jag ingenting alls. Jag kände redan på jobbet på eftermidden att musten liksom sögs ur mej. Inte såå konstigt kanske eftersom jag somnade först närmare tolv. Och steg upp lite efter klockan sex imorse. Jag vet inte om det är på grund av min stigande ålder, men jag känner att sömn blivit allt viktigare för min energi. För att inte tala om glåmigheten. Det är så stor skillnad på hur man ser ut, om man sovit 8 eller 6 timmar. Jag ser det i alla fall direkt i spegeln. Så var det inte för fem år sen minsann. 

Men en grej som åtminstone gav lite energi, var den glädjande upptäckten att det inte längre är mörkt när man hämtar på dagis lite före fem! Det finns hopp. Snart är det vår. Bara en dag kvar av januari och sen är det redan februari. Februari är en kort månad och sen är det redan mars. Och i mars blir det nog vår. Jag kommer överleva också den här vintern! Halleluja. Kanske det också skulle hjälpa om man kom ihåg att ta sina d-vitaminer?! Jag är världssämst på att komma ihåg mina. Till barnen ger jag nog deras multivitas varje dag, men kommer jag ihåg att äta själv?! Noupp!

P.S. Denna vecka är det jag som uppdaterar sevendays.fi:s instagramkonto. Så klicka dej in där för att se lite småglimtar från min vecka. Minst ett inlägg och några stories varje dag är mitt mål. 

villhavarFör ett år sedan just denna tid på året, försökte jag lura mej att det var vår med hjälp av rosa blommor. Ser ut att ha funkat ganska bra. 

 


Veckans lista: I mitt badrumsskåp

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.01.2018

Kategorier:

Veckans lista handlar om skönhetsprodukter och vad man hittar i badrumsskåpet. Hur råddigt det exakt ser ut i mitt skåp har jag ju tidigare visat i det här inlägget. Så nu tänkte jag fokuser lite mer på själva innehållet. Jag är sannerligen inte någon skönhetsjunkie, -expert eller så. Men alla gillar väl att se bra ut. Jag vill gärna se möjligast bra ut med minsta möjliga effort, tid och kostnad. Haha. Fast lite mer har jag kanske börjat satsa nu på sistone. 

I mitt badrumsskåp finns alltid: Jag har ju två badrumsskåp eftersom vi har två badrum. I övre våningen, där duschen finns har jag mer hudvårdsprodukter. Nere hittar man hårstyling, smink och nagellack. Jag har i alla fall alltid lite för mycket grejer i skåpen. Och skulle troligen kunna rensa bort hälften... 
Så här är skåpet organiserat: Hm. Mitt smink är i en lite neccesär. Annars är allt bara radat lite där det råkar sig. Organisering av skåp är inte min starkaste sida. 
En sminkprodukt jag inte klarar mig utan: Min mascara kanske?! Det är den som gör att man ser sminkad ut tycker jag. 
En produkt som ligger och dammar: Jag försöker rensa ut de jag inte använder så ofta. Och att platta och fixa håret gör jag alldeles för sällan, så troligen någon anti-heat-produkt som man skall använda innan man fönar! Eller sen mina tolv naggellack av vilka jag använder ett. 
Jag brukar/brukar inte kika i andras badrumsskåp: Nej! Varför skulle man gå och kika i andras skåp?! Brukar folk gå och kika i mitt när de är här på besök?! Eller alltås om toapappret tar slut måste man ju leta efter nytt, men inte annars. 
En produkt som är alldeles för dyr, men nödvändig: Jag köper inte dyra sminkprodukter... Jag har svårt att tro att dyrt verkligen skulle ge mervärde! I så fall skulle det måsta vara någon ansiktskräm tänker jag. Som är riktigt återfuktande och bra!
Ett bra budgettips: Bephanten! Bästa "läppglanset" och oumbärligt för mej och mina fnasiga läppar på vintern. 
Så här mycket lägger jag på toalettartiklar/smink i månaden: Typ 10-20€. Köper bara nytt om jag måste eller om jag i misstag går in på Kicks. 
De här finns alltid i min väska: Läppglans, parfym och extra hårsnoddar. 

1sminkMin "hudvårdsrutin" består just nu av följande produkter. Oil wash från Olivia Klein, serum från Estelle&Thild, hudolja från Lumene (den här återgår jag till gång på gång på gång! De när bara så bra). Och ögonsminkborttagning fr¨n Natura Siberica. Tre av fyra produkter är ekologiska! Det är tydligen det jag gillar och satsar på just nu.

1smink1Blondinbellas deo är verkligen bra! Har använt den i flera år nu. Den här trendmasken har jag inte testat ännu, så kan inte säga om den är bra eller inte. Men månne jag inte kommer bli hur snygg som helst... Jag gillar masker annars! Har säkert 3-4 olika just nu. Den här rose shea buttern från Flow är super! För nariga händer, barnens torra kinder, fötterna, allt! Och den är också ekologisk. 

1smink2Utan Batistes torrshampo och Bephanten skulle jag inte klara mej! Det här gel nagellacket från Lumene har jag också varit nöjd med. Och Clean har de fräshaste parfymerna. Har doftat olika Clean dofter nu i snart tio år. Den här har Hubbe valt åt mej i morsdagsgåva förra året. 

1smink3Det här är de smink jag äger och använder. Inte så mycket, men det räcker mer än väl. Bas från Lumene, blush från Paese. Ögonskuga från Isadora, matt vill jag att det skall vara, och de mörka skuggorna använder jag bara till party. Mascara från Clinique (som kan tvättas bort med varmt vatten!) och kajal från Lumene. Lumene är bra!


Isprinsessan har röstat!

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag är återuppstånden från det döda! Hurra. Även om magen ännu bubblar lite oroväckande emellanåt. Och än så länge har barnen inte börjat spy *peppar, peppar*. Denna förmiddag har vi lekt hurtiga familjen då vi alla fyra åkte iväg till skridskoplanen. Barnen har bar ett par skidskor än så länge så de turas om. Jag hade inte skrunnit på säkert åtta år! Men det var roligare än jag kom ihåg. Och jag trillade inte ens.

Efter att vi skrunnit färdigt, promenerade vi till röstningslokalen som låg i en skola intill och utförde vår demokratiska plikt. Jag har röstat i varenda val sedan jag fyllde 18 år. Det är en självklarhet. Vem jag skulle rösta på denna gång var dock inte lika självklart. Det är inte något fel på vår sittande president, men jag blir lite irriterad på att han varken tänker ta ut några pappadagar då bebin föds eller vill kalla sej feminist. Och av princip brukar jag vilja rösta på en kvinna. Fast det blev det ändå inte denna gång.... Men jag bestämde mej faktiskt först inne i valbåset!

IMG 1950Lillasyster i Hubbes hokkaren och hjälm <3 Ganska vingligt är det ännu. Men hon är modig och tror på sej själv!


Magsjuk redan för tredje dagen i rad

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.01.2018

Kategorier:

Ush och blä! Jag har drabbats av någon riktigt nedrig noro-bobba. Sedan i tisdags har jag knappt kunnat äta. Igår kväll kulminerade det hela genom att jag måste springa och spy mitt i matlagningsrumban (man kan liksom inte ta sjukledigt från moderskapet). Så fräscht. Och ännu idag känns min mage uppåner och bubblig som bara den. Alltå magsjuka måste vara det värsta man kan drabbas av såhär när det kommer till vardagliga bobbor. Och så här sjuk har jag inte varit på år och dar! Jag hade till och med feber igår kväll. Jag har typ aldrig feber. Och hur i helsike orkade man förresten må illa i 20 veckor när man var gravid?! Jag är ju helt förstörd av bara tre dagar nu. Och snälla snälla högre makter, låt barnen klara sej denna gång.

1Vardagsrumsbordet ser betydligt piggare ut än vad jag gör just nu. 

 


Ett foto i timmen (nästan...)

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.01.2018

Kategorier:

Imorse hade jag en idé om att förverkliga ett "ett foto i timmen"-inlägg från min dag. Det gick väl så där kan jag tala om. Jag kom inte ens ihåg att fota varannan foto i timmen. Men men. Vi kör väl, krhm, kvalitet framom kvantitet här eller nåt... Här får ni, i vilket fall som helst, en inblick i min måndag:

1efitVäckarklockan ringde 6:15. Typ fyra minuter efter det steg jag upp, duschade pikapika, klädde mej och gjorde mej i ordning. Klockan 7 väckte jag barnen. Klädde dem och cirka 7:20 tog jag denna bild på min frukost. Två fullkornstoast med ett skivat ägg och lite herbamare. Och min obligatoriska megamugg med te, julte idag. 

1efit2Kl. 8:50 var jag äntligen i Gräsviken. Att lämna barn på dagis och köra vägen till jobbet (som utan trafik tar typ 13 minuter) tog idag en timme! Det var halt och massa trafik. Men jag lyssnade på ljudbok i bilen så det gick ingen nöd på mej. Och hellre sitter jag i egen bil en står och trängs i västmetron....

1efit3Cirka klockan 14:15 på mitt skrivbord på jobbet. Jag måste köpa mej en megamugg hit också. De som finns här rymmer bara typ två klunkar te så det går ju inte för sej. Kaffe har jag inte druckit nu på tre veckor, med undantag för en kopp nu på veckoslutet och en förra torsdagen då jag var supertrött. Men inte blev jag piggare av kaffet ändå... Post-its går det åt fler per dag. Skriver kom-ihågs, anteckningar från telefonsamtal och allt möjligt viktigt på dem. Och jag har ännu papperskalender! Fast det är inte helt optimalt eftersom det mesta bokas in elektroniskt. Men jag hatar att inte ha bra överblick i den elektroniska, så jag kör nu lite dubbelkalender ändå. 

1efit4Lite före kl: 17 kom vi hem, barnen och jag. Det råkade sej så idag att jag både förde och hämtade på dagis, även om vi strävar efter till att den ena för och den andra hämtar. Det var extra härligt att komma hem idag eftersom städerskan varit här. Och så är mina tulpaner så fina! Jag bänkade barnen framför Pikku Kakkonen och började själv laga mat. 

1efit5Klockan 17:20 åt jag denna måndagsgourmet. Åtta Pikku-Pullan nuggetar, en avokado, en halv mozarellaboll och en liten tomat. Barnen fick också makaroni på sina tallrikar men jag skippade den. Och allting blir ju godare med citronpepper och olivolja! En typisk man-tager-vad-man-haver-småbarnsmamma-måndag-middag.

1efit6När köket var uppstädat bänkade jag mej i soffan med min stickning. Så skönt! Barnen gick dessutom upp på sitt rum och lekte snällt med duplona i säkert tjugo minuter. Stickningen skall bli ett par yllesockor till Lillasyster. Hubbes sockor blev redan klara. Barnen har själva fått välja färg på garnet till sina sockor. Och färg på randen. Jag försökte få Lillasyster att välja ljusrosa, men hon skulle prompt ha denna pinka nyans. Nå, helt fina blir de väl. Jag räknar med att få klart den här ena ikväll. Bara busungarna somnar skall jag titta på gårdagens Bron-avsnitt och återgå till soffan! 

 

 


Söndagsfrukost

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.01.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag är flunssig, IGEN! Redan andra flunssan det här året. Jag blir galen. Det är liksom lite svårt att hålla sitt nyårslöfte om att springa minst en gång i veckan, när man är sjuk hela tiden. Det allra värst den här gången är att Maken varit i ännu sämre skick än jag. Så trots att jag verkligen inte hade ork eller energi igår, så måste jag förstås vara med barnen och fixa allt mat etc med dem hela halva dagen. Efter lite panadol piggnade Maken till för några timmar och tog ut barnen på kvällen så jag fick slappa ens en stund. 

Idag känns det tyvärr inte hemskt mycket bättre. Men vi dukade ändå upp en söndagsfrukost tillsammans med Lillasyster. Det är sällan vi alla vaknar samma tid och äter frukost så här tillsammans. Men hoppas vi börjar göra det oftare. För det är ju supermysigt. Och bra arbetsfördelning att flickorna dukar fram och fixar fint, så får killarna duka undan och städa sen efteråt. 

Nu åkte resten av familjen iväg för att skrinna och åka pulka, man måste ju passa på medan det ännu är snö och kallt. Men jag blev hemma för att vila. Eller vila och vila. Jag skall sortera ett berg med kläder som tvättats igår och under veckan... Men jag slipper i alla fall stå ute och frysa och snora. Vintersport och snö är kanske inte helt min kopp te precis!

1sondagFindukad frukost, bästa starten på dagen. Fast det är en flunssig feelis i övrigt.

1sondag0

Vad kan man göra för att aktivera kidsen när båda föräldrarna är sjuka då!? Jo tex rita och måla. De här kritpennorna är superbra (OBS adlink!) Och funkar samtidigt som vattenfärg om man målar med vatten på.

1sondag1Tulpaner och tända ljus hjälper! Då kan man fokusera på dem istället för det begynnande kaoset runt omkring en och snoret inuti huvudet. 

1sondag4Man kan hjälpa barnen grunda café om de gnäller att de har tråkigt.

1sondag5Caféets "kök". Kaffe och våfflor coming up! Kunden var mycket nöjd med beställningen. Och barnen tyckte leken var rolig en lång stund. 


Äntligen Fredag!

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.01.2018

Kategorier:

Så skönt med fredag! Min hjärna är helt mos. Jag hade min första större presentation och utbildningstillfälle idag på jobbet. Var till och med lite nervös innan, men det gick riktigt bra. Nu fick sej mitt jobbsjälvförtroende en liten boost. Jeij. Men samtidigt har jag ju spänt och förberett med för det här hela halva veckan. Så nu känns det lite som att luften gick ur mej.

Här hemma landade jag inte heller förrän nu. Maken känner sej krasslig så jag tog med Lillasyster när vi förde Hubbe på ett kompiskalas. Vi skötte sen veckoslutshandlingen (bl.a. lösgodis, tulpaner, veckoslutsfrukost ingredienser!) och passade på att gå och äta sushi på tumis. Hon var, stakin, så besviken när inte hon fick gå på kalas utan bara Hubbe. Med sushi och godis efteråt tröstade lite åtminstone. 

Eftersom Maken inte mår helt tiptop har vi avbokat våra veckoslutsplaner. Två tomma dagar framför oss. Men som tur finns det alltid saker att göra. Och jag tror barnen också tycker det är riktigt skönt att bara vara hemma efter flera veckoslut med fläng och program. Jag tänker pulkabacke, kanske något långkok till middag imorgon, pjamis halva dagen och som morgondagens projekt; tvätta så att tvättkorgen blir tom. Ganska extravaganta planer med andra ord... 

fredagJag var till frissan igår. Är mycket nöjd nu då frisyren är lite lättare och kortare. Förutom tvättprojektet detta vs tror jag att jag tänker försöka jobba bort de där ringarna under ögonen också... 

fredag1Dagens detaljer. Min snyggklocka, rosa blus med lite utsvängda ärmar och matchande nagellack. Jag har faktiskt hållit naglarna rätt så fina nu denna månad! Har lackat dem minst en gång i veckan. 


Det svarta hålet; eller vart försvinner all min tid?!

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.01.2018

Kategorier:

I julklapp önskade jag mej en timme till per dygn. Så att jag skulle hinna med allt det som det känns som att jag inte hinner med nu. Jag fick förstås inte den där timmen. Kanske hade jag inte varit tillräckligt snäll eller nåt... Men den fick mej i alla fall att fundera lite på min tidsanvändning. Vilket ledde till att jag inser att jag har tillräckligt med "lösa" timmar, men att jag inte riktigt vet vart de försvinner!?

Jag sover i medeltal ca 7 timmar per natt. På jobbet är jag ungefär 7,5 timmar. Och det tar ungefär en timme för mej att ta mej till och från jobbet (kanske lite längre nu pga skitmetron men kör jag bil båda vägarna så tar det kortare tid så det väger upp). En timme ägnar jag åt morgonbestyr och cirka en timme lagar jag mat på kvällen och städar upp i köket. En halv timme kanske går åt till plockstädande eller klädtvätt eller annat hembestyr. En halv timme till bloggen. Men, då är vi bara uppe i 18,5 timmar. Och dygnet har ju 24!

Vart försvinner fem timmar av min dag?! På fem timmar hinner man ju göra hur mycket som helst! Och även om jag kanske somettar på telefonen lite för mycket, eller slappar på soffan en stund, så kan det väl omöjligt gå fem timmar till det. En del av det umgås jag väl med barnen. En stund om kvällen läser jag bok. Men FEM TIMMAR. Jag kan bara inte fatta vart min tid försvinner. Det måste vara ett svart hål som suger iväg min tid utan att jag ens har chansen att göra något. Så måste det vara. Någon annan förklaring finns inte! Eller?!

januarihemmaOkej, två minuter av min tid gick åt till att fota detta foto. Och två minuter till för att redigera det i Photoscape och förminska det så det passar till bloggen. Men resten av tiden?! Va?!


Veckans blogglista: Mina gröna fingrar

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Har jag gröna fingrar?! Tja, lite ljusgröna kanske man kan kanske kalla dem. Mina växter varken prunkar eller dör. Men de brukar vara rätt så seglivade. Kanske för att jag brukar välja sådana sorter som man kan glömma bort lite emellanåt. För det händer nog att de kan gå ett par veckor mellan vattningarna här hemma. Och ny mylla byter jag kanske var tredje år eller så, så inte är jag speciellt vurmande för mina stackaras grönisar. 

Dessa grönväxter finns just nu hemma hos mig: Jag har tre orkidéer som inte blommar, två palmer som inte mår så bra och en elefantöra som inte verkar gilla vintern. 
Mitt bästa odlingstips: Köp lätta växter som man kan glömma bort och som inte behöver så mycket omvårdnad. Att odla krasse med barnen är också roligt då det växer så snabbt. Chili har jag också odlat ett par gånger. Och om jag minns rätt är det just nu i januari-februari som man skall så chilifröna!
I min trädgård vill jag odla: Örter, olika blommor som blommar från maj till september, körsbärsträd och bärbuskar. 
Så ofta köper jag växter: Alltid då någon dör... Så varannat år kanske?! Just nu mår båda mina långlivade palmer inte alls bra, den ena står för mörkt i vårt hörn i vardagsrummet och den andra hade jag lite glömt bort att vattna... Så jag tror att jag snart tänker köpa en ny palm. Och få se om min lilla elefantöra överlever vintern. Den tappar blad och hänger lite. Kanske den också har det lite för mörkt?! Vår lägenhet just nu är lite dåligt planerad för växter då vi inte har några fönsterbräden. Eller så är det är bara med mina växter som med mej, att de inte gillar vintern!
Den fulaste växten/blomman jag vet: Allstå jag tycker både grönväxter och snittblommor är fina! Ogräs i så fall då?! Räknas det?!
Så inreder jag med växter: Snittblommor piffar ju vilket rum som helst! Och grönväxter gör det mer hemtrevligt. En grönväxt i varje rum tycker jag nog behövs. Och till veckoslutet vill jag har blommor.  
Så mycket tid lägger jag på odling: Två minuter vattnande i veckan?! Räknas det som odling? På sommaren kanske lite mer om jag orkar och har tid. 
En blomma/växt som alltid går som present: En bukett tulpaner så här på våren är alltid rätt!
Så får jag mina växter att klara sig: Jag försöker komma ihåg att vattna dem, men alltid lyckas det inte. Oftast överlever de, ibland inte. Då köper jag bara en ny! Mer allvarligt än så är det liksom inte. 

1gronvaxterMin elefantöra står på skåpet. Och palmen som inte mår så bra står i hörnet. Nu skulle det vara ganska så tomt utan dem eller hur?!

1gronvaxter0Jag har ännu inte lyckats få en enda av mina orkidéer att blomma på nytt... Men en dag kanske?! Det sägs att de börjar blomma om man glömmer bort den och det har jag åtminstone gjort...