headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna mars 2018

Påskens bästa TV-tips

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Den senaste tiden har jag faktiskt tittat ovanligt lite på tv. Lillasysters timslånga läggningar, min allmänna rastlöshet och kvällströttma har gjort att jag helt enklet prioriterat annat än tv. Och dessutom har jag inte kollat något som skulle varit tillräckligt bra för att få mej att verkligen fastna. De senaste halvåret är det end jag sett Brons senaste säsong, halva säsongen av Vår tid är nu och Divorce på HBO. Inte så mycket med andra ord. Men den senaste veckan hittade jag dock serien som jag saknat. Nämligen Advokten på Viaplay. Såå bra! Faktiskt ännu bättre än Bron i mitt tycke. Men eftersom det även i denna serie talas både svenska och danska så är parallellerna ju rätt så många.

Så alla ni som inte ännu sett den. Lyckos er! Er TV-påsk är räddad. Alla avsnitt har dock inte kommit ut ännu, hittils finns det fem stycken på Viaplay (första månaden av tjänsten är gratis för er som inte haft tidigare). Varje måndag släpps det ett nytt avsnitt. Så nu läängtar jag till måndag. Serien handlar i sin korthet om två syskon, vars föräldrar blir mördade framför deras ögon genom att någon placerat en bilbomb under deras bil. Syskonen, varav den ena är advokat den andre polis, försöker sedan i vuxen ålder ta reda på vem mördaren är. Och varför det hände. Så spännande. Så bra skådisar och så bra personporträtt. Jag är helt fast. Tur det är måndag snart igen! Äntligen känns det kiva att se på tv igen. 

IMG 2705Min utsikt för några kvällar sedan. Det var så spännande och bra att jag inte ens kunde slita mej för att tända ljus eller nåt!

Bubblare för er som liksom jag väntar på nästa måndag: Collateral på Netflix med bl.a Carey Mulligan. Också här är det krim-story. Men brittiskt och involverar bland annat människohandel och invandring. Sevärt, men inte riktigt lika medryckande som Advokaten. Men det duger som substitut. Nu när jag en gång kommit igång med tv-tittandet igen måste jag ju försöka hålla det uppe.

 

 


Fyllda påskägg

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.03.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

På söndag skall vi på kompisbrunch till vänner. På plats kommer det finnas fem barn. Eftersom jag varit sjuledig i veckan och haft lite för mycket tid så bestämde jag mej för att fixa fyllda påskägg till alla barnen. Få se om vi orkar ställa till med äggjakt också?! Själva traditionen med fyllda påskägg är inte så vanlig här i Finland vad jag vet åtminstone. Men i Sverige har de ju fyllbara ägg överallt. Så mitt första fyllda påskägg fick jag i Stockholm påsken 2007 då Maken bodde och studerade vid KTH. 

Men att hitta ägg att fylla här i Hfors var inte det lättaste! Jag letade i pysselbutikerna, på Stocka och Tiger, i alla bokhandlarna och hittade ingenting! Men sen gick jag till BR-lelut och där hade de. Som tur. Nå, vad fyller man påskägg med då kan man undra. Mottagarna till de här äggen är tre fröknar på 2år och två killar på nästan 5år. I de större barnens ägg är huvudgrejen en liten legobyggsats. I de yngres en lite mjukispuppe, spännen, samt pennor och ett litet häfte. Godis, tarror, träsnurror och mini hatchimals får alla. Hatchimalsen är små ägg som kläcks efter att man värmer upp dem och innehåller en liten figur. 

Få hoppas barnen blir glada! Jag blev i alla fall glad att att fixa och fylla äggen. Att fixa fyllda påskägg till barnen vill jag absolut få till en årlig påsktradition. 

IMG 2734Fyllbara pappersägg i tillräckligt stor storlek. 

IMG 2736 1Innehåll från leksaksbutiken, Tiger, Tingeling och matbutiken (godis).

IMG 2744Lite gott och blandat till olika ålders barn. 

IMG 2747Jag tycker det här känns som en ganska bra mix. Lite att göra, lite att äta, lite gulligt. 

 

 


Mammalistan 2.0

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.03.2018

Kategorier:

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
Jag har två. När jag var gravid med Lillasyster så tänkte jag att om det blir en flicka kanske två barn får räcka. En av varje liksom. När hon föddes så tänkte jag ändå att jag att jag nog ändå vill ha ett trejde i alla fall. Men inte ännu. Och än idag så vet jag inte riktigt. Jag vet att jag absolut inte skulle vilja ha en trea nu. Det känns fortfarande svårt emellanåt att balansera bara två barn och två heltidsjobb, även fast det blir lättare hela tiden i och med att barnen blir större. Men hur skulle det liksom funka med ännu ett barn till? Så jag vet inte riktigt vad vi planerar. Inga bebisar just nu i alla fall!? Sen vet man ju aldrig hur snabbt eller om det alls vill sej när man väl bestämt sej för en bebis. Vi har haft den otroliga turen att bli gravida båda gångerna väldigt snabbt och enkelt. Men det finns inget som säger att om det skulle bli en tredje gång att det skulle gå lika lätt då...

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
Pyssla och läsa. Leka är däremot inte riktigt min grej. Men pyssel och kreativs skapande älskar jag att uppmuntra dem till. När det kommer till läsandet så riktigt längtar jag tills de är ännu lite äldre så vi kan börja läsa riktigt tjocka kapitelböcker! Typ Harry Potter och Roald Dahl.

Trivdes du som gravid?
Ja, det gjorde jag nog. Även om jag i båda graviditetena mådde illa typ hälften av tiden. Men jag kände mej ändå lycklig och harmonisk. Och fin med magen. Eftersom jag inte är så där jättekompis med min mage vanligtvis så kändes det härligt att tycka att den var fin för en gångs skull då man var gravid. Klart jag hade lite småkrämpor som halvsbränna, karpltunnelsyndrom och under andra graviditeten en hel del foglossning. Men jag gillade det ändå.

magen4dagarkvarSå här såg jag ut fem dagar innan Hubbe föddes. Hur fin och fräsch som helst.

Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
Ja men klart det har gjort det! Som tur kommer förändringen långsamt så man nästan inte märker den. Men mitt liv nu mot hur det var för 6 år sedan är ju enormt annorlunda. Friheten man har då man inte har barn är ju något helt annat än nu. Två personer är ju helt beroende av mej och kräver enormt av min energi (men ger förstås ännu mer tillbaka i form av kärlek och underbarhet). Men att vara spontan idag är ju kanske inte så lätt. Samtidigt tycker jag att vi varit duktiga på att fortätta leva fastän vi har barn. Vi brunchar ute på stan, ordnar fester och middagar, reser och är aktiva. Men det sker ju nog på lite andra villkor nuförtiden än innan barnen...

Det bästa som finns med att vara mamma?
Kärleken. Ibland går jag in till barnen när de har somnat och bara tittar på dem. Hur fina de är. Att se dem utvecklas, växa och lära sej nytt är ju fantastiskt. Och det är den bästa känslan som finns. 

IMG 6896 Edit2Bild av Björn Fagerholm. Här är Hubbe typ en månad gammal och jag väldigt ny som Mamma. Och här tycker jag hans ansikte kan få synas eftersom han inte ser ut så där längre...

Något mindre roligt med att vara mamma?
Ja de kan ju vara lite väl intensivt ibland. Båda mina älsklingar är rätt så temperamentsfulla och envisa, nåt de tagit efter sina föräldrar. Så de skär sej ju lite ibland. Våra nattningar av Lillasyster är också för tillfället lite mindre roliga. Eftersom hon sover på dagis så somnar hon inte om kvällarna och vi har en rumba på upp till två-tre timmar varje kväll...

Ditt bästa tips för en ny mamma?
Gör som det känns bäst för dej. Läs på, lyssna på andra, men gör ändå på ditt eget sätt och inte så bara för att någon annan säger att det är rätt. För alla sätt är rätt bara det känns rätt. Alla är olika, såväl barn som föräldrar och det finns lika många rätt som det finns familjer. Att vara Mamma är ibland skitsvårt. Men om man är snäll mot sej själv och kommer ihåg att en Mamma inte behöver vara perfekt så blir det nog bra.

Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
Jag hade nog inte förväntat mej att jag skulle ha ett så stor behov av att ibland få vara själv. Att det kan kännas ganska kvävande att vara med någon (även om det är dina underbaraste barn) hela tiden. Och att ordet intensivt är ganska beskrivande över vissa faser.

lillasysterojagLiten nyfödd Lillasyster och själv är jag nybliven tvåbarnmor. Två barn är ju nog verkligen dubbelt fler än ett. Men också dubbelt mer kärlek. 

Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
Tja. Jag visar inte bilder på barnen på min öppna insta eller här på bloggen. Jag skriver inte heller ut deras riktiga namn. Men jag skriver ju nog om dem. Dock allt mindre ju äldre de blir. Det är väl någon form av skydd för deras integritet som är min baktanke. Även om den inte varit såå genomtänkt utan det bara utformat sej alltefter. 

Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
Alltså Hubbe är ju extremt selektiv i sitt ätande. Sp vi har typ tre rätter totalt som alla i familjen går med på att äta. Det är ungefär pasta med korvsås, spenatplättar och hotdogs. Kanske inte helt vad jag hade föreställt mej att jag skulle laga om mor till mina barn. Jag hade nog mer tänkt mej hälsosamma woker och vegetarisk fullkornslasagne.

bloggsyskon2

Ger du ditt barn/dina barn sötsaker?
Jamen jo. Med Hubbe var vi väl lite mer strikta i början. Och han fick nog inte mycket socker innan han var kring 1,5år. Men med Lillasyster var det svårare, eller så orkade vi bara inte på samma sätt. Så det blir ju nog en del socker. Båda i form av godis på veckoslut och kalas. Glass till efterrätt ibland. Och limonad när man äter ute. Jag skulle gärna vara striktare medan Maken har en mer liberal sockersyn. 

Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
Vi försöker få till dejtnights nu som då. Även om jag känner att det nog skulle kunna vara fler. Jag hade ju en tanke om att vi skulle ha dejtnights en gång i månaden detta år. Det är nu slutet på mars och vi har bara haft en dejtnight än så länge. Det är svårt att hitta orsak och planera in, konstigt nog. Vi har ju ändå turen och lyckan att ha närvarande far- och morföräldrar som gärna hjälper till och umgås med sina barnbarn. Plus farbröder och mostrar som också kan ställa upp om det kniper. Förra sommaren var vi också på vår första tumisresa sen barnen kom, tre nätter i Wien. En väldigt lyckad resa som jag hoppas blir en årlig tradition?!

wienblogg4Tumisresa till Wien förra sommaren!

Umgås du ofta med andra mammor + barn?
Ja! Nästan alla av mina väninnor har barn. I rätt så samma ålder som mina egna dessutom. Sådan rikedom och det var speciellt härligt då vi alla var mammalediga. Nu jobbar ju jag igen och har inte riktigt tiden för playdejts längre på samma sätt. Men visst ses vi fortfarande.

Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
Nja, inte direkt. Mer som kvinna överlag med alla mina roller (mamma, fru, karriärist, feminist, inredare, husfru, självutvecklare osv) Hur jag sen skall hinna med allt och få nån sorts balans mellan alla de olika rollerna tycker jag är ursvårt. Men som Mamma känner jag mej väl nog ganska stark och självsäker, om man lämnar bort de andra. Lite mer tålamod kunde jag kanske ha. Men jag jobbar på det...

Listan hittade jag i Carola Ekmans blogg! Tack Carola för den :)

 

 

 


Påskgräsfiaskot, eller tur att man har barn!

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.03.2018 | 1 kommentar(er)

Jag förstår inte hur det kan gå så här varje år?! Vårt påskräs blir bara ingenting. Ett fel jag gjort tidigare är att jag sått för sent. Men i år var vi till och med ut i  god tid. Redan för en dryg vecka sedan såddes fröna. Men de började inte gro. På söndag strödde jag lite mer frön över i hopp om att det skulle kunna hjälpa. Och igår syntes de första små groddarna. Men inte är de ju vackert, grönt eller frodigt ännu. Ett ganska total fiasko skulle jag vilja påstå... Som tur har man barn. Som går på dagis. Och kommer hem med fint tillvuxna gröna gräs i underbart söta små pyntade burkar. Kanske det lyckas nästa år?!

IMG 2733Lillasysters gräs, hemmamyllan med frön och Hubbes gräs.

IMG 2723 1Det börjar blir lite påskigt här hemma nu!

IMG 2727Fiaskot i mitten... 


En riktigt skön morgon

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.03.2018

Kategorier:

Det är inte så tokigt det här med sjukledighet ändå! Om jag inte använder handen så tar den inte ens ont längre. Idag har jag haft en riktigt bra morgon. En sån där som händer typ aldrig i mitt liv nuförtiden. En långsam frukost i lugn och ro. Efter att jag hade assisterat Maken i morgonrumban (de jag nu kan hjälpa till med med en hand) vinkade jag hejdå till barnen. Så gick jag i duschen och efter det fixade jag en riktigt superfrukost. Med smoothie, te och smörgås. Samtidigt som jag lyssnade på en P3-dokumentär. Att få klä på sej och fixa sej i alldeles egen långsam takt är också så skönt. Nu skall jag hoppa på bussen och träffa ex-Grannen på stan! 

IMG 2700Påskriset kom upp i måndags med hjälp av min syster som var här på lunch.

IMG 2708 1

Mmm. Frukost! Jag har alldeles för sällan möjlighet och tid att verkligen äta frukost på allvar. Min favoritmåltid på hela dagen. 

IMG 2715Så här ser jag ut idag. Jeansskjortan är såå skön! Mina fingrar är ännu lite svullna och i handen syns ännu blånad. Men den känns hela tiden bättre.


Påskpynt av Hama-pärlor

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.03.2018

Om man inte kan pyssla själv får man ta till barnarbetskraft för att få till nåt att visa upp här i bloggen. På veckoslutet frågade jag därför Hubbe om han hade lust att pyssla lite påskpynt av hamapärlorna. Och eftersom han är superduktig och ivrig pärlare ville han gärna. Via pinterest hittade vi en massa fina idéer och modeller. Och en halvtimme senare hade vi flera ägg och några kycklingar. Söta harar hade vi också lust att pärla men då tog tiden slut och vi skulle äta middag. Men kanske vi ännu hinner under veckan? Att få fast sytråd i dem för att få upp dem i risen går dock inte så bra med en hand.... Men vi såg också versioner som var fastlimmade på grillpinnar och nerstuckna i påskgräset. Kanske det skulle gå att får till som enarmad? Fast vårt påskgräs har förstås, på tradiotionsenligt vis, inte ens grott ännu....

0hamapask

Det rosa ägget, som enligt Hubbe inte alls är så äggformat, har jag gjort... Vi hade bara ett underlag som var fyrkantigt så jag testade laga på hexagonen.

0hamapask1De små kycklingarna kanske man kan limma fast på coctailstickor och sticka ner i gräset? Äggen skall nog få trådar och komma upp i riset.


Stilla veckan

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.03.2018

Kategorier:

Handen känns lite bättre idag. Och jag har fått bort det handkirurgiska omslaget, så nu känns det lite mindre klumpigt. Men istället blir jag lite lätt illamående när jag tittar närmare på såret. Blä, skulle nog inte ha klarat av att bli något inom sjukvården. Att det är stilla vecka passar mej perfekt. Hade tänkt ha samma tema för veckan oberoende det skulle vara påsk eller ej. Det gör nog en småstressad håsapelle ganska gott att måsta varva ner lite och inte ens klara av att sköta sånt som man vanliga veckor gör i en handvändning.

Men att vara stilla är lättare sagt än gjort, tycker jag. Så heelt händelselös kommer nog inte veckan bli ändå. Idag kommer syrran hit på lunch. Vi skall ta en powerwalk i solen och sen äta färdig sallad som Maken köpte igår. Två andra dagar har jag också redan dejter inplanerade. Idag är annars planerna att sköta undan lite tråkiga mustdoes i form av räkningar, budgetuppföljning och försäkringsanmälningar. Och så skall jag påskpynta färdigt! Hoppas ni alla får en riktigt solig måndag!

0stillaveckanPåskpyntet hittills. Väldigt minimalistiskt... Så det skall åtgärdas! Jag vill ha ris, ägg, gult och fjädrar. Återkommer med uppdatering då jag pyntat klart.


Påskinspis

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.03.2018

Kategorier:

Obs! Inlägget innehåller adlinks!

På grund av operationen är mina pysselförmågor något begränsade för tillfället, vilket gör att jag inte riktigt kan pyssla. Något som jag alltid brukar så här inför påsken. Men lite nytt pynt skulle ja ändå vilja ha. Som tur funkar det att nätshoppa med bara en hand, hehe. För jag hittade faktikt en hel del superfint pynt. Och klickar man hem det idag borde det nog hinna fram innan påsk dessutom.

pask21. Fjädrar hör påsken till. De här spräckliga tycker jag var fina. De hittas på adlibris!
2. Indiska har alltid en massa fint till påsk. De här pastelliga glasäggen är perfekta. Just sådana jag faktiskt letat efter nu ett par år!
3. Den här stora vasen skulle vara perfekt som riset. Den ser ju till och med ut lite som ett ägg.
4. Den nya muminmuggen faller mej i smaken och passar till påsken färgmässigt. En påskpresent till sej själv!? Kan förbeställas här.
5. Jag gillar de här silverpynten från danska Lene Bjerre. Super sött med små puppar.
6. Royal Copenhagens porslinsägg är ju lyxdrömmen. Så vackra! Både de stora att gömma påskgodiset i och den lilla att hänga i påskriset.
7. De här rosa påskäggen med silverprickar ropar Hanna!! Såå fina. Också de från Lene Bjerre. Och Royal Design har dem på rea just nu... klicketiklick...
8. Vi skulle faktiskt behöva söta äggkoppar. De här silvriga från Day Home skulle vara perfekta när det vankas äggmåleri.


Inte lika kaxig

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.03.2018

Kategorier:

OBS! Inlägget innehåller adlinks!

Okej, idag är jag inte lika kaxig som igår. Trots maxdoser av paracet och ibuprofen har jag nog ont. Hela tiden. Men speciellt om jag rör handen. Vilket förstås leder till att jag spänner hela mig i onaturliga poser och får ännu mer ont. I min "kipuohje" som jag fick med från sjukhuset står det att det kan lindra smärta att lyssna på musik. Så spotify försöker lindra med hjälp av "Chill Hits", det går sådär. Barnen och Maken har också förstånd att hålla sej på avstånd så efter en förmiddag ute, åkte de just iväg till ett lekland. Snart får jag ta mer medecin. Jee! Månne skumppa ikväll kan hjälpa?! Skumppa brukar ju hjälpa mot det mesta...

1asjukBlommorna piggar också upp. Och tänk; de här köpte jag en vecka INNAN vår semester. Så de är inne på sin tredje vecka! Inte så illa. 

1asjuk1Och igår kom nyaste Kotivinkki (adlink). Har en halvårsprenumeration på den just nu och gillar mixen. Fast lite typiskt med massa härlig påskinspis när man inte kan kocka, baka eller pyssla så bra just nu....


Jag överlevde operationen!

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.03.2018

Kategorier:

Wihuu! Jag överlevde operationen av min andra hand. Men det var nog lika obehagligt som förra gången. Dessutom hade inte bedövningen helt tagit överallt, så jag måste be om lite mer när det plötsligt kändes. Och överlag är nog känslan när någon gräver inne i ens hand under lokalbedövning väldigt konstig. För man känner ju, men det tar inte alls ont. Jag var också dagens sista i operationskön, så måste igen sitta ganska länge och vänta på min tur. 

Handen är ännu också bedövad och har inte börjat värka ännu. Men vad jag nu kommer ihåg från förra gången så värkte den inte så farligt, mer än att det lite kändes de första dagarna. Så hoppas det känns på samma sätt också den här gången. Herrejess, så det ät trögt att skriva med bara en hand förresten. Dessutom skriver jag fel hela tiden. Så nu skall jag nog ta ovh avrunda. Och slå mej ner i soffan med familjen för lite fredagsfilmmys istället. Nyaste Blixten Mc Queen har tydligen kommit till Viaplay. 

IMG 2661Jag är nog tacksam över vårt sjukvårdssystem. Tänk så bra det funkar! 

IMG 2664Och de här gourmetsmörgåsarna blir man serverad när man väl överlevt.

IMG 2666 1 Skönt att det är över. I tre dagar skall nu det handkirurgiska bandaget vara på. Och i två veckor är jag sjukledig.