headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna juni 2018

Matförgiftad!

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Fy vilket dygn jag haft! Gårdagen började helt vanligt. Jag jobbade och mådde hur bra som helst. Lunchade i vår personalmatsal med en kollega. Och plötsligt två timmar senare, out of the blue, börjar jag må helt extremt illa. Spyr två gånger på jobbet. Sedan försöker jag köra hem. Måste två gånger stanna på vägen för att jag mår så illa. Väl hemma spyr jag igen, galla den här gången. Och hela gårdagskvällen kan jag bara ligga ner eller springa på toa. Inte ens vatten hölls i förrän framåt kvällen. Inte kiva alltså! 

Idag morse kändes det lite bättre, men fortfarande känner jag ett svagt illamående och svaghet. Lunch har jag just ätit. Så nu hoppas jag att det skall börja vända. Det var meningen att jag skulle ha kört ut till skärgården ännu ikväll. Men jag känner mej nog inte riktigt i skick för att köra flera timmar själv. Så tror jag stiger upp tidigt imorgon och kör ut då istället.

Extra typiskt att bli matförgiftad just igår dessutom. Vi hade inbokat skumppakväll med två väninnor jag inte sett på evigheter. Och kvällen var inbokad sedan en dryg månad tillbaks. När jag började må illa försökte jag faktiskt ignorera det för jag ville så att kvällen skulle bli av. Nåh, det kommer väl fler möjligheter. Men så typiskt alltså. Nu när jag inte ens hade några barn hemma som kunde ha blivit sjuka och ställt till det, så går man och blir sjuk själv. 

1bloggblommorJag gissar att ni inte vill se bild på mycket sliten illamående bloggerska. Så istället blir det en bild på vackra syrener som vi hade inne för någon månad sedan. 

 


Köksremppa-update

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.06.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag lever i ett kaos för tillfället. Så jag försöker undvika att vara hemma över huvud taget. Hela vår nedre våning är full med köksdelar och maskiner. I måndags revs det gamla köket ut. Och igår började det nya sättas in. Det är så spännande. Ännu är det mesta bara stökigt och råddigt. Men lite kan man börja ana hur det kommer bli. Och det kommer bli bra!!! Vi valde ett kök från Keittiömaailma. Främst på grund av att deras servicenivå var något helt annat än de andra köksbutikerna vi besökte och kontaktade. Dessutom gillade jag både utseende och priset på vårt à la carte kök. Bra också att stöda finskt! 

Killen som sätter ihop köket menade att han tänker få det klart senast på torsdag, för då måste han vidare till nästa! Om det lyckas är jag nog väldigt imponerad. Nytt kök på fyra dagar?! Skåpdörrar och lådor i mattvitt, utan några handtag. Bänkskivan är i trälaminat och bakskivan där kaklen tidigare satt är en vit skiva i nåt material jag inte minns. Vår diskho är i svart komposit och så pass stor att man till och med kan diska ugnens plåtar. Köksfläkten är integrerad i skåpen. Vi behöll vår diskmaskin och spis då de bara var några år gamla, men kylskåp får vi nytt. Ååh! Jag kan inte vänta tills det blir klart.  

IMG 4219Inget kök i köket!

IMG 4208Istället har vi alla köksdelarna i vardagsrummet...

IMG 4227Snart börjar man se hur det kommer bli. Och det verkar bli finfint.

 


Midsommarhelgen som var och nu ensam i stan

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.06.2018

Kategorier:

Hej hej! Jag skulle blogga ren på söndag, men så orkade jag bara inte efter den lång hemkörningen från holmen. Så jag tänkte att jag bloggar på måndag. Men så igår så kom jag hem så sent och datorn ville uppdatera sej och ja, det blev inget bloggande. Men nu så! Nu skall jag blogga. Jag borde ju logiskt sett ha all tid i världen, eftersom jag är ENSAM i stan. Maken och barnen blev kvar i skärgården eftersom de redan har semester. Men tydligen tar det mycket tid att jobba, förbereda och instruera köksremppa samt umgås med andra nära och kära om kvällarna. 

Först lite kort om vår midsommar. Den höll, som vanligt på att gå lite snett till en början! Först fick Hubbe feber på torsdag dag på dagis. Men vi beslöt ändå för att åka ut. Sen hade akkun i båten dött och båten ville inte starta. Som tur hade Maken råka köpa en extra akku, som egentligen skulle installeras i lilla båten på holmen, som funkade! Och båten startade efter någon halvtimmes mixtrande. Puh! Seeent på torsdag var vi ute. På fredag var det regn och storm. Men varmt och skönt inomhus. På lördag söndag var vädret sen bättre, även om luften ännu var lite kall. Vi har spelat spel, ätit gott, badat bastu och annat skärgårdsaktigt. En midsommar just i min smak. 

midsommarbloggenJag hittade till och med blommor! Men inga kransar i håret i år. Midsommarmaten bestod av nypotatis, sallad, gräddfilssås och mycket mumsig grillad lax. Till efterrätt hade jag fixat mina minipavlovas!

midsommarbloggen1Popcornsgrejen för brasan invigs. Men det krävs ännu lite övning för att se till att inte hälften av poppisarna bränns... Kanske man borde ha väntat på glöden?!

midsommarbloggen2En av gästerna hade med sej en radiostyrd båt!! Gissa om Hubbe var ivrig?!

midsommarbloggen3På lördag kunde vi duka lunch utomhus. Så härligt!

midsommarbloggen4Och på söndag var vädret ännu bättre.

midsommarbloggen5Där lämnade jag dem sedan. Lekandes på solvarma klippor. Sommaridyll! Medan man själv måste knega på i stan. Bara en och en halv vecka kvar så får jag också joina!


På måndag börjar remppan

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.06.2018

De senaste kvällarna har jag varit sent i säng. Jag har nämligen tömt skåp och lådor i vårt kök. För på måndag börjar vår köksrenovering. Iiik så spännande! De mesta är nu tömt, bara några glas och bestick kvar som vi ännu behöver. Det sista tömmer jag på söndag när jag kommer tillbaks från skärgården. Remppakillen ringde igår och frågade om det passar att de kommer klockan sju på måndag. Så då börjar det. Vi river ut allt utom spis och diskmaskin, eftersom de är utbytta för bara nåt år sedan. Vitt vitt och fint fint kommer det bli. Lovar visa mer sen när det börjar hända nåt!

IMG 4105Hejdå gamla köket! Jag kommer inte sakna dina metallhandtag, de ojämt blå "silja line" kaklen eller den brunröda köksbänken!


Helt totalt slut

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.06.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Alltså herrejess. Hur orkade man vara hemma med barn på heltid? Eller ens halv? Eftersom Lillasyster hade feber ännu igår på eftermiddagen måste vi ännu vara hemma från dagis idag. Måendet var som tur (?) väldigt mycket bättre. Maken behövde bilen i jobbet så jag tänkte att jag håller båda barnen hemma. Får lite kvalitetstid med gullegrynen eftersom jag nästa vecka knappt kommer se dem alls. Jag tänkte tydligen fel. 

Idag har varit stora "gå varandra på nerverna-dagen". Barnen har bråkat sjuttioelva gånger. Och jag har tapppat nerverna med dem nästan lika många. Det började ren i morse i sängen med gnäll om ipad-spelande. Och slutade inte förrän för nån timme sen, då var det mjukisar som flög från sängar och gud vet vad. Båda barnen har retat både varandra och mej, samt inte lyssnat på ett ord jag sagt. Det kommer vara så lugnt och skönt imorgon på jobbet att hoho! Jag har måsta limmat leksaker som gått sönder i deras bråk. Och både jag och barnen har små skrapsår av fajtandet från när det gick riktigt vilt till. 

Jag känner mej på riktig helt dränerad! Att vara hemma med barnen är tuusen gånger tyngre än att vara på jobb. Tänk att man glömmer det. Eller kanske det inte var såå här intensivt då det begav sej?! Fast några små ljuspunkter fanns det väl under dagen. Som när vi gräddade våfflor med Hubbe till frukost och han spotankramade mej mitt i allt och sa att han älskar mej. Eller som när syskonen för en gångs skulle lekte fint med varandra och byggde ett duplotorn utan min hjälp som blev lika högt som jag! Och nästa vecka, då Maken och barnen blir kvar på holmen och jag kommer ensam in till stan för att jobba har jag garanterat glömt allt bus och bråk och kommer sakna dem igen oerhört. 

På någon vänster har jag ändå lyckats packa våra midsommarkassar nu ikväll. Få se vad för viktigt som jag glömt. Ett år glömde jag helt att packa strumpor till Maken (fast i år får han iof packa sin kass själv!). I mitt virrhjärnstillstånd skulle det nog inte förvåna mej om jag typ glömt mina trosor. Eller inte packat byxor till barnen över huvudtagen?! Vi får väl hoppas på det bästa. Förra året inledde vi ju midsommarfirandet med att bilen gick sönder mitt på Åbo motorväg. Så det kan liksom bara bli bättre i år, vah?! 

hemmadagLilla fröken Rufs som just vaknat. Man vet när hon är sitt vanliga jag när hon orkar busa med brorsan en heel dag! Och kolla in vilket torn de byggde. Jag höll på att sortera tvätt och hjälpte inte alls. Sign: Stolt mor!

IMG 4099I ett skede när jag höll på att bli tokig av allt ojud och härjande gick jag bara ut i trädgården för att andas en stund. Då märkte jag att pionerna nästan slagit ut! Jee! Min favvoblomma. 


Ja, vardag var det ju....

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.06.2018

Kategorier:

Ja efter semester kommer ju åter vardagen. Och den kom då med besked så där som den brukar. Efter halv dag på jobbet igår så ringdes det från dagis. Feber för Fröken. Väldans olägligt som det alltid är med VAB. Men vad kan man?! Nu får vi bara kryssa fingar och tår och hoppas ingen annan drabbas och att vi hinner bli friska till midsommaren. För trots att vädret ser ut att bli mer traditionell finsk sommar än vad det varit hittills i år, så vill jag ändå ut till skärgården med vänner! Så håll tummarna för oss nu. Midsommar i stan har jag firat en gång, och jag gör det ogärna igen. 

IMG 4082 1Efter feberkramperna hon fick i samband med influensan i februari är jag dessutom supernojig när hon har feber! Bli frisk snabbt nu Sötnosen. På sommaren ska man ju inte vara sjuk...


Romantiskt veckoslut i Riga

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.06.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Tänk vad ett veckoslut kan göra gott! Två dygn i Riga borde vara obligatoriskt för alla småslitna småbarnsföräldrar. Vi hade så roligt. Det blev inte helt som jag planerade. Men sen igen, när har nu nånsin blivit det?! Men de viktigaste delarna, att prata djupa samtal, har roligt, dricka och äta gott samt shoppa hanns alla med. Flygresan dit började redan bra. På flygfältet var det knökfullt med folk, så det kändes extra bra att få använda mitt loungekort för första gången. Efter att man en gång fått tillgång till en lounge tror jag det blir svårt att inte alltid ha det då man flyger. Lugn och ro, gratis mat och dryck innan take off. Perfekt om du frågar mej!

Från luften såg man sen hela sommarhelsingfors från luften. Jag såg mitt jobb, Fölisön, Hietsun, kyrkor osv. Coolt. En timme senare var jag framme i Riga. En kort taxiresa senare var jag framme vid vårt hotell, Radisson Blue Latvija men måste vänta på Maken i typ 10 minuter innan han kom från deras office. Efter en drink i baren och snabbt ombyte på rummet tog vi taxi för att gå ut och äta. Två av Makens kollegor joinade. Och det var bra för de var supertrevliga. Maten var god, men långsam då det råkade komma ett stort sällskap just innan vår huvudrätt, så vi kompenserades med gratis drinkar. Antagligen var det där det hela sattes i rullning. För några timmar senare hittade vi oss själva dansandes på Rigas hetaste nattklubb. Haha! Ja inte helt som planerat då. Men roligt! Vi var tillbaks på hotellet först vid tretiden. 

Och sov sen så länge att vi missade hotellfrukosten! Det har aldrig hänt mej förr. Och där och då skippade vi rätt så snabbt dagstrip till Jurmala. För trots att vi sovit länge så var vi lite, krhm, trötta.  Men jag fick i alla fall medlurat Maken på shopping till gamla stan. Och vi hittade faktiskt båda en hel del fint. Länge sen jag shoppat till mej själv överhuvudtaget. När vi inte orkade shoppa mer satte vi oss ner på en uteservering där de passligt nog visare Argentina-Island matchen. Heja Island! Även om nu fotboll inte heller heelt ingick i mina planer. Men men, vad kan man nu då det är VM bara vart fjärde år....

Sen kom Maken på den brillianta idén att testa Escape Room. Jag hade aldrig varit i nåt tidigare. Men tur vi testade. För det var jätteroligt. Och vi kom ut ur rummet inom utsatt tid! Jess, perfekt teamwork övning. Escape room går alltså ut på att lösa en massa uppgifter i ett rum för att lösa någon gåta och komma ut eller annars bara klara av storyns uppgift. Vi var diamanttjuvar som skulle komma åt diamanter efter tips som vår vän säkerhetsvakten lämnat kvar till oss. Man skulle knäcka koder, låsa upp luckor, leta igenom ställen, flytta på saker osv. för att klara av allt. Och vi kom åt dimanterna just med typ minuter kvar av timmen! Pust!

Sen blev det igen taxi (eller eg. taxify via appen sjukt förmånligt och smart, Rigatips nr 1) till restaurang Goya (Rigatips nummer 2!). God mat, goda drinkar och bra prat. Men den här kvällen var vi lite mer förståndiga och var i tid tillbaka på hotellet. Tio timmar skönhetssömn senare fick jag sen min efterlängtade hotellfrukost. Sen kämpade vi oss ut på lenkki. Riga är nog vackert på sommaren. Vi sprang mest längs parken och den rinnande lilla floden som går igenom parken. Så fint med fontänder, blomrabatter och trampbåtar! Och jag orkade med i Makens takt. Jee, kanske mina lenkkin ändå gett nåt resultat. 

Efter att ha packat ihop oss, testat ett till Escape Room, ätit lunch och njutit mer fotboll och free food i loungen på Rigas flygfält kändes det nog riktigt bra att sätta fötterna på finsk mark igen. Två dygn kändes som dubbelt fler. Barnen hade haft det så bra med svärisarna att Lillasyster meddelade att hon tänker fytta in hos dem... Den här resan lever jag länge på. Eller i alla fall några dagar. Vardagen kommer ju tillbaks snabbare än man anar.

IMG 3952Helsingfors from above! Här Muncca, Lövo, Fölisön (i mitten) Hietsun och de två Drumsöbroarna. 

IMG 3975Efter middag på restaurang Osta (lite utanför centrum vid en småbatshamn, kiva ställe och god mat!) tog vi drinks i hotellets skybar. Inte så illa solnedgångsutsikt. Och killarna var nöjda eftersom man kunde titta på fotboll istället för utsikt om man hellre föredrog det...

IMG 3998Om man är småbarnsförälder och festar till klockan tre på natten, så kan man se lite sliten ut följande dag... 

IMG 4012Fast för sliten för shopping kan man väl aldrig vara?! Jag hittade hela fem klännigar, ett par byxor och tre t-skjortor. Maken köpte två t-skjortor och två par shorts. Och så köpte vi ännu pjamisar och simkläder till barnen! 

IMG 39931Vacker stad! Här vid den här statyn till vänster börjar gamla stan. Och under den går och den här lilla söta floden med sina parker runt omkring. 

IMG 4045 1Efter att vi lyckats råna diamanter i en bank så blev det drinks och middag på Goya. Också den belägen lite utanför centrum och vackert vid havet. Trendigt ställe där också maten smakade bra. Och blommor i proceccodrinken är väl aldrig fel?!

IMG 4056Så kiva att bara vara vi två <3 Tänk att vi nu varit tillsammans i 16år?! Det är liksom halva mitt liv! Helt crazyt.

IMG 4071Lenkki! Vår andra gemensamma springtur någonsin! Maken har alltid tyckt att jag är så långsam haha. Men nu då han samtidigt samlade pokemon och det var riktigt varmt ute så hade vi helt samma takt. Jee!


Weekend getaway

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.06.2018

För att få lite ordning på (o)balansen har jag tagit ledigt imorgon och bokat in en lite småspontan romantisk getaway med min Man. Egentligen beror ledigheten på att dagis har planeringsdag, och veckoslutsresan på att Maken ändå åkt på arbetsresa. Men det har väl ingen skillnad egentligen huvudsaken är väl att båda blir av. Så förmiddagen skall jag vara med kidsen. Lite efter halva dagen kommer Svärmor efter dem och jag kör iväg till flygfältet. Imorgon kväll landar jag i Riga där Maken alltså redan är. Det lovas 27 grader varmt och en liten weekendtrip är nog just vad vi behöver just nu. Hotellfrukostar, springtur längs med floden, lite shopping och dagstur till Jurmalas stränder är vad jag har planerat in. Låter ganska så bra tycker jag.  

Nånstans läste jag att man borde satsa på sitt förhållande enligt den regeln att man umgås minst 30 minuter per dag, en kväll i veckan, ett veckoslut i månaden och en vecka per år. Det låter ju kanske ganska mycket i mina öron. Men skulle säkert göra riktigt gott. Att bara diskutera logistik, barnuppfostran och veckohandel är ju inte speciellt romantiskt. Det är så lätt hänt att man inte orkar ta sej tid att verkligen pratprata med sin partner. I alla fall inte om annat än vardagliga ting. Men hur skall man då känna varandra och trivas om man inte pratar och umgås?! Så där påriktigt, inte bara bor tillsammans jämsides varandra. Tiden går så fort och energierna är begränsade. Så jag är verkligen glad att vi får tid till det här nu efter en lång vinter.  

wienblogg4.JPGFörra sommaren var vi på vår första tumis resa sedan barnen kom, då åkte vi till Wien! I år blir det Riga. Hoppas det här nu blir en tradition och att vi kommer oss iväg på tumis, minst en gång per år! Kanske till och med flera?! Jag vill inte glömma bort oss mitt i småbarnsåren. För även om barnen är prio ett så kommer nog vi och vårt förhållande också högt upp!


Våra sommarplaner

Skrivet av Hanna Stigzelius 12.06.2018

Kategorier:

Barnen har bara sju dagar kvar till sitt sommarlov. Jag själv får ännu vänta i dryga tre veckor till mitt. För ja, i år blir det en sommar som går lite i pusslandets tecken. Maken och jag har nämligen bara två gemensamma veckor ledigt, emedan barnen kommer få vara lediga i hela 6 veckor. Och även om det förstås är lite trist att inte kunna vara lediga tillsammans hela tiden, så tror jag nog det här också kommer bli riktigt bra. Maken funderar som bäst på vad de skall hitta på för äventyr veckorna efter midsommar då jag ännu jobbar. Troligen kommer de dra iväg på någon liten resa utan mej! Eller så blir det kvar ute i skärgården dit vi åker för att fira midsommar tillsammans med några vänner.

När min semester då sen äntligen börjar, två veckor efter midsommar, så drar vi direkt ut till skärgården. I två veckor skall vi vara där ute. På stället där jag verkligen kopplar av. Där inte ens internet fungerar på halva holmen. Där ens största funderar om dagarna är ifall man skall ta ett glas vin till maten och vad man skall laga för mat. Sånt gillar jag om somrarna. Kanske vi får någå båtvägna gäster? Eller tar oss själva iväg på nån liten båttur till någon spännande holme? Men för min del kan vi också bara stanna på holmen och bada bastu varannan dag i två veckor i sträck. 

Efter de två veckorna är Maken semester slut, men barnen och jag är ännu lediga en vecka till. Då tänker jag att vi kör några dagar i stan för att tvätta och duscha. Kanske ett besök på borgbacken? Och sen ut till skärgården igen, den gången till mina föräldrars sommarställe i Ekenäs. Där jag spenderat alla mina barndomssomrar. Det är väl den holmens "fel" att jag inte kan känna att det är sommar och ledigt förrän jag får komma ut till skärgården!

Så tja, kanske inga storslagna sommarplaner för oss i år med andra ord! Årets stora sommarresa sparas till september då jag tar ut min sista semestervecka och vi åker till Italien för att fira att Makens båda föräldrar fyller 60 år i år. Det ser jag så mycket fram emot. Och tack vare den resan så har jag inte heller någon "hinku" att måsta åka iväg den här sommaren heller. Eller jo, jag glömde ju, vi far ju på liten mini weekendresa redan nu på veckoslutet! Maken och jag. En lite extempore romantisk getaway. Som inledning på sommaren typ! Maken åker redan på torsdag på arbetsresa. Och jag flyger efter på fredag efter att Svärmor kommit för att ta hand om barnen. Jeij. Så nu vet nu hur vår sommar kommer se ut då! Vad skall du göra i sommar?

bholmblogg0Solvarma klippor och glittrande hav! Det är sommar det!

bholmblogg7Spegelblanka kvällar och myggor som surrar. Kanske en brasa och ett glas rosé. Bara några veckor nu så...

 


Balansen balansen, hur kan det vara så svårt?

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.06.2018 | 4 kommentar(er)

Nu har jag jobbat heltid i snart ett år. I augusti förra året gick jag upp från att ha jobbat 60% till 100%. Vardagen rullar på i hujsig fart och jag kan nog inte riktigt påstå att jag ännu hittat den där perfekta balansen. Finns den ens? För allt som oftast känner jag mej lite efter på alla håll och kanter. Jag hinner liksom inte med allt jag borde och skulle vilja. Jag är inte tillräckligt presterande på jobbet, jag är inte en tillräckligt bra Mamma, hemmet är sannerligen inte i det skick jag skulle önska, jag ligger hela tiden efter med hushållsarbetet, äktenskapet hinner inte riktigt vårdas, vänner hinner man se allt för sällan och motionen under den gågna vintern har varit under all kritik. 

Jag känner mej konstant efter och som att jag borde hinna och orka med mer. Även om jag nog logiskt vet att jag gör mitt bästa och inte kan sätta till mer till mina listor och dagar som det är. Tänk att vårt samhälle är uppbyggt så att det skall vara så här!? Och samtidigt så är det liksom det som är felet. Att jag på något sätt tror att det går att få och ha allt. Utmanande karriär, super-Mamma, tiptop hus, var den bästa väninnan och frun samt samtidigt ha kondis för ett maraton. Men det går inte. Så vad skall man då lämna bort? När man vill ha allt!?

Det skall nog bli skönt med sommar. Maken och barnen blir lediga efter midsommar. Jag själv två veckor efter det. Sen skall jag verkligen försöka stressa ner. Åka ut till skärgården. Stänge ner some och försöka utöva mindfulness flera gånger om dagen. Och sen tar jag nytt försök att hitta balansen i höst igen sen. Om någon har några fantastiska tips på hur man får småbarnsvardagen och karriär att gå ihop med allt annat man dessutom vill hinna med så dela mer än gärna med er i kommentarsfältet!

hannafunderarHur lyckas man med allt när det känns som man inte är tillräcklig på någon front? Och då är jag, i alla fall i mitt eget tycke, ganska bra på att vara snäll mot mej själv och sänka kraven. Så hur mår då någon småbarnsmor som är typ perfektionist?!