headersevendayssvartvitrosa2

Visa alla inlägg skrivna maj 2019

Legoland, en drömsemester för en 3 och en 6 åring!

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.05.2019

Nåja, äntligen sitter jag nu här och skall försöka dokumentera mina bästa tips om våra två dagar på Legoland i Billund. Två fantastiska fina dagar som vi alla ser tillbaka på med glädje. Våra barn var verkligen i den ideala åldern för legoland! Lillasyster skulle snart fylla tre och Hubbe hade fyllt sex i februari.  Med oss på resan hade vi också Makens bror, och att vara tre vuxna var också det idealt. För nu kunde också vi åka lite i de attraktioner som inte våra barn kunde följa med i. Och allt blev lättare med toalettpauser, trötta ben och orken när man kunde dela på det hela ännu lite mer. 

Vi körde från Köpenhamn till Billund med hyrbil. Vägarna var i utmärkt skick och det var lätt att hitta mha mobilens gps. Resan tog nästan mellan 2-3 timmar. Lite svårt att säga exakt då vi stannade och åt lunch på vägen. Första natten bodde vi på det splitternya, superimponerande LEGO riddarhotellet som öppnat bara en månad tidigare. Då vi stannade på parkeringsplatsen hördes musik och då man gick förbi legostatyerna hade de ljudeffekter. I receptionen fanns en stor "sandlåda" fylld med lego att bygga med och vårt rum var verkligen fint (också här fanns lego att bygga med och presentlego till barnen också!). Hotellet låg också bara 200 meter från Legolands huvudingång. Vi bodde i ett Wizardrum och allt var verkligen genomtänkt! Också vid frukosten fanns det lego. 

Själva legoland då?! Mina favoriter var miniatyrvärldarna. Och barnen gillade dem också. Speciellt alla tåg och tunnlar, flygplanen som körde omkring och båtslussen. Så mycket detaljer, så fint byggt! Tänk att man kan bygga allt det där med lego!? Barnen älskade förstås också alla åk-attraktioner. Vi hade hoppats på korta köer, då vi ändå passade på att besöka parken rätt så utanför huvudsäsongen, men tydligen är Vappen en helg också annanstans, för det var förvånansvärt mycket folk redan nu, fastän det bara var slutet på april. Jag kan inte ens tänka mej hur det är en högsommardag i juli! 

Även om det finns en massa olika "världar" är området sist och slutligen inte så stort. Två dagar var just passligt. En dag räcker nog inte riktigt, i synnerhet om man måste köa ens lite. Hubbes favorit var den nya bergodalbanan "the Flying Eagle" och Lillasyster älskade Froghopparna. Och ni vuxna får inte missa Polarexpressen, slutet är något ut över det vanliga! När det kommer till mat så finns det nog restauranger överallt, men också flera picknickställen. Så vill man spara in lite på utgifterna funkar egen matsäck utmärkt. För restaurangernas prisnivå var, precis  som överallt annanstans i Danmark, hög! Överallt finns det också härliga små souvenirbutiker som man lockas till... Men vi lyckades faktiskt avstå. Barnens farbror däremot testade sin lycka på ett bollspel, och vann en glittrig drake till en överlycklig Lillasyster! 

Och när ni går på 3D bion, kolla upp språket innan... Annars kan det hända att ni får se Ninjago-film på tyska.... 

hotelletLegolands slottshotell (Castlehotel)! Tips, de har billigare deals från söndag-måndag! Speciellt off season. Och biljetter till LEGOLAND ingick i priset. rummetKanske det coolaste hotellet jag någonsin bott på?! Superskönt också med två skilda rum (badrummet låg emellan). Och lyx med splitternytt. Jag skulle gissa att vi kanske var de tionde gästerna som bodde i rummet någonsin!batch DSC00250Karta över LEGOLAND, dag ett var det lite mulet, men kanske var det tack vare det som det inte alls var så mycket folk och noll köer?! Eller så berodde det på att det var söndag?!batch DSC00271Modiga Hubbe som vågade åka i den här, och älskade det! Jag älskar också bergodalbana, bara de inte är föör läskiga. Men den här var just passlig. 

batch DSC002671Och för de för korta småssykonen fanns de duplolekställen vid alla större attraktioner. Supersmart!legolandLillasyster var ganska nöjd över att få sej en pratstund med legolandprinsessorna. Deras kronor var gjorda av lego!batch DSC00333Hubbe var mer imponerad av miniatyrvärldarna än av prinsessor.  Det fanns så mycket att titta på! Och speciellt alla delar som rörde på sej, wow!batch DSC00282Båda barnen vill bara sitta bredvid Victor, Mamma och Pappa fick sitta själva på bakbänken...legoland1Skönt med två starka vuxna som kan bära barn med trötta ben på axlarna. Och visste ni att det finns en egen Sealife på LEGOLAND?

vinnarebloggVäldigt nöjda barn. Lillasyster med sin vinst! Och Hubbe med sin, han vann en legobyggartävling på hotellet. Om ni bor på slottshotellet så lönar det sej absolut att delta, de har legobyggartävling varje dag!

 

 

 

 


Regnbågskalas för vår fyraåring

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.05.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hipp Hipp Hurra för Lillasyster som fyllde fyra år igår! I söndags firade vi henne med släkt och vänner. Fröken själv hade fått önska kalastema och i år föll det på regnbågskalas. Inte mej emot. Det var ett riktigt roligt tema att förverkliga! Jag älskar ju att fixa kalas, att vara barnkalasfixare på heltid skulle vara ett drömjobb. Fast det kan ju hända att man då skulle tröttna... Kanske två gånger på år faktiskt är helt tillräckligt?! För att underlätta det hela, då gästerna är långt fler än 20 stycken, brukar jag göra så att vi bara bjuder på kaffe och sött. Kalas är ändå inte en tillräcklig orsak för en total burnout.... Dessutom är vårt kylskåp för litet! Så här såg det ut hos oss i söndags: 

batch tvaCookies med regnbågsfärgade smarties, regnbågskaka, frukstspett och chokobollar i regnbågsströssel. Ganska regnbågigt eller hur?! Jag hade ännu haft lust att baka regnbågsmuffins liknande de här, men måste inse att jag inte skulle hinna med allt!
batch batch DSC005040Fyra ljus att blåsa ut. Fröken var lite till sej av all uppståndelsen, men med mej bredvid gick det fint. Själv kan jag liksom inte riktigt fatta att inte alla älskar då alla tittar på en... Som liten var jag en ännu värre teaterapa och centrumälskare än vad jag är nu!batch batch DSC00497De här frukspetten var en stor hit. Och gott med lite fräsch frukt och bär bland allt det söta...batch batch DSC00492Jag var riktigt nöjd med buffén denna gång. Och betydligt färre nerver gick åt i år, jämfört med Elsa-kakastrofen förra året om ni minns... 


Ett kort hej

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.05.2019

Kategorier:

Jag hade just skrivit ett långt blogginlägg om balansen i vardagen och hur svårt det är att hinna med bloggen. Men det bara försvann helt plötsligt. Så typiskt när jag äntligen hade lite ork att sätta mej ner och blogga lite. Nu är ju förstås orken slut. Nytt försök imorgon! Och mina legoland-inlägg måste jag ju få skrivet också. Reseskildringen är ju ännu på hälft! Och så har jag bakat blöjkaka också. Och på söndag vankas det 4-årskalas hos oss. Men det får bli till senare inlägg. Nu tänker jag hoppa i pjamisen och lyssna på ljudbok i sängen (lyssnar för tillfället på GoT, andra boken, så jag inte skall få allt för stor abstinens nu då serien tog slut!). Adios! 

IMG 8471Hittade en passande bok på bibban. Synd bara att jag inte haft tid eller ork att hinna läsa den. Och nu går lånet ut imorgon. Story of my life känns det som...

 


Tre barn och morsdagspresenter

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.05.2019

Kategorier:

Vilket veckoslut! Fredagen började med ett moderskapstest, då jag fick låna syrrans bebis för 18 timmar och testa på livet som trebarnsmor. Jag måste erkänna att jag var lite nervös innan. Det är ju faktiskt nästan fyra år sedan jag själv hade en bebis senast. Tänk om jag skulle ha glömt hur man gör? Men som tur satt babymovesen ännu i ryggraden, och min Gudson är kanske den mest lättskötta bebis som nånsin funnits. På hela tiden han var hos oss grät han inte en enda gång. Han lät mej sova sammanlagt åtta timmar på natten och var god och glad så gott som hela tiden. Man får ju liksom nästan babyfeber! Men bara nästan. För nu är det ju ganska skönt att ha  bara stora barn. 

Stora barn som kan fira en som sej bör på morsdag. Jag älskar morsdag! Och i år var det en riktigt bra en. Jag fick våffelfrukost med champagne och en massa presenter. Den finaste var ett trädgårdsland. Eller egentligen två. Barnen hade ritat bilder på oss när vi planterar tillsammans. Och i bilen hade de gömt 80 liter mull och två odlingslådor.  Under gårdagen sådde vi sedan bland annat morot, spenat, ärter, sallad och rädisor. Nu hoppas jag bara att vi skall lyckas ta hand om det hela på rätt sätt och att inte några vitsvanshjortar eller insekter förstör det hela. 

Så där annars har maj rusat på i full fart. Nya jobbet fortsätter att var inspirerande och intressant och jag har lärt mej massor samt fått en del egna projekt vilket är kul. Mindre kul är att Maken också har en massa på sitt jobb, speciellt resor denna månad. Han är redan borta på sin andra denna månad och det är inte den sista. Jag har egentligen inget emot att vara ensam, hemma blir jag på nåt sätt effektivare när han är borta. Men att sköta både lämningar och hämtningar plus matbutiksinköp i vardagen är inte kul. Det blir för mycket helt enkelt. Men imorgon borde han vara hemma igen, för den här gången.

batch IMG 8331Tre av jordens bästa barn ♥ Mina stora var också så fina med lillisen, hjälpte mej underhålla och gosade. batch IMG 8370Inte så välstylad frukost, men framdukan med kärlek i alla fall. Och det betyder ju ändå mer. Plus champagne!batch IMG 8375Så bra present! Pinnarna pysslade jag själv ihop medan Maken och barnen fyllde lådorna med myllan. batch IMG 8376Trädgårdslandet! Jag vet ju nästan inget om trädgård och odlande, annat än att jag verkligen gillar det. Det är så mindfulness att rensa ogräs och peta i mullen. batch IMG 8386Min trädgård ♥

 


Citysemester med barn, Dag 2; Experimentarium och Nyhavn

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.05.2019

Kategorier:

Då vi vaknade på lördagen kostaterade vi att vädret tyvärr inte var helt ultimat för familjepromenad. Det duggregnade och var allmänt grått. Istället kollade vi rutten till stadsdelen Hellerup som ligger lite norr om Köpenhamn. Makens bror bor nämligen där för tillfället och studerar vid universitet i Köpenhamn den här våren. Bussen gick rakt utanför hotellet och med appen DOT gick det supersmidigt med biljetterna. Byte till tåg gick också lätt som en plätt. Plättar var också vad vi blev bjudna på hos Victor. 

Några hundra meter från Victors studentlägenhet ligger Experimentarium. Köpenhamns svar på Heureka. Väl värt ett besök, även om jag skulle rekommendera en att undvika regniga veckoslutsdagar om man har möjlighet. Vi var nämligen inte de enda på stället denna lördag. Men utöver alla andra människor var Experimentarium en hit, vi blåste megasåpbubblor, tittade på interaktiv 3D bio om att det är viktigt att röra på sej, lärde oss om haven och tynglagen, låg på spikmatta och löste IQ-pussel. 

Då vi kom ut igen hade det klarnat upp och vi kände oss redo för lite äkta turistande. Jag hade helst velat se både Lille Havefruen, mshoppa på Ströget och äta middag vid Nyhavn. Men vi hann bara med det sistnämnda. Nyhavn känns ändå som ett riktigt Köpenhamnsmåste. Och jag förstår varför, inte nog med att man får fina instabilder, det är mysig stämning vid hamnen och vi åt goda smörrebröd vid en av de små hamnkrogarna med uteservering. Säkert en riktig turistfälla, men jag tycker sånt hör lite till. Barnen var också nöjda och glada och betedde sej riktig bra.

Många restaurangbesök per dag kan ju annars vara lite småstressigt då man reser med yngre barn. Här brukar jag oftast ha med något i handväskan ifall det blir längre väntetider. Pixiböcker, ritblock och små pennor (finns supersmidigt litet set med färgpennor i burk på Tiger för 1e), tarror eller liknande. För riktigt kinkiga middagar brukar vi också låta barnen spela lite på varsin telefon. Men det är sista utväg då alla andra trix är testade. Nu i Nyhavn räckte det att umgås och underhållas av barnens Farbror Victor!

1IMG 7920 tileRedan att åka dansk buss är ju roligt för barn. I alla fall för våra som inte åker buss hemma i Finland heller så ofta. Efter byte till tåg och en liten promenad genom ett villaområde kom vi fram till Experimentarium. Här blöter vi ner oss och lär oss hur vattnet formar sand. 1IMG 7928 tileMer coolt på Experimentarium! Lillasyster inne i en såpbubbla.

1IMG 7969 tileTuristgänget vid Nyhavn äter smörrebröd och dricker rosé.1IMG 7980 tilePå väg hem till hotellet åkte vi först båtbuss några hållplatser. Sen promenerade vi genom Christiania och vidare mot hotellet. Där hittade jag världens kanske finaste dörr!

1IMG 7992 tileStadssemester med barn, i alla fall med de här två, var urkul och lättare än jag tänkt mej. Barnvänliga sevärdheter, ingen stress eller press, små chokladpauser om det behövs och lite lekparkspauser om man ser en lekpark , så går semestern hur fint som helst. För barnen är ju nästan allting ett äventyr i sej. 

 


Citysemester med barn, Dag 1; Tivoli

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.05.2019

Citysemester med två små barn, är det en så bra idé!? Mitt svar är JA. Våra två dagar i Köpenhamn gick hur bra som helst. Vi samlade på oss över 10 kilometer båda dagarna, men ändå vara alla pigga och glada. Hemligheten bakom det?! Gå i barnens takt, gör grejer som barnen gillar och ha lite choklad i bakfickan. Att resa på barnens villkor betydde också att jag inte fick shoppa på Ströget och att vi missade lilla havefruen. Men det var det värt då alla istället var nöjda. Vi bodde på Radisson Blue Scandinavia, som ligger cirka 1 km från Tivoli. Inte helt i smeten, men inte långt ifrån heller. 

Att ta sej till hotellet från flygfältet gick supersmidigt med metron. Appen DOT var också jättebra för att köpa biljetter och kolla hur man kunde åka med kollektivtrafik i staden. Man kunde också köpa fler biljetter än bara till sej själv, och barn under 12 år åker gratis med en betalande vuxen. Under två dagar hann vi åka både metro, buss, tåg och vattenbuss! Men vi skippade cyklar, till skillnad från alla köpenhamnare. Alla cyklar verkligen i Köpenhamn! Och jag skulle gärna ha cyklat jag med. Men en cykel med plats för barnen kostade 80€/dag via hotellet. Så det skippade vi direkt... (En vanlig cykel skulle ha kostat 20€, betydligt skäligare pris). Kan hända att man skulle ha hittat billigare någon annanstans, men vi hade inte haft tid att researcha innan!

Första dagen promenerade vi först runt lite och funderade vad vi skulle hitta på. Barnen röstade för Tivoli, så Tivoli fick det bli. Men det öppnade först klockan 11! Biljettpriset sved rejält och vi beslöt att det räcker med att en vuxen åker karuseller. Jag var mer än nöjd att slippa (jag visste ju att jag får min del av karuseller på Legoland om bara två dagar...). Eftersom det var vardag var Tivoli nästan folktomt. Ett par skolklasser och en handfull andra turister, men inga köer någon stans. Lyxigt! Barnen kunde åka sina favoriter om och om och om igen. Vi var på Tivoli i nästan åtta timmar. Hotdogs till lunch. Glass till mellanmål och sedan en trevlig restaurang vid den lilla sjön till middag. På Tivoli finns liksom allt. Jag var mest imponerad av alla blommor, planteringar och alla små fina detaljer. Väldigt välskött och välgjort alltihop. 

batch DSC00150Hotell-lakan, hur kan de alltid vara så sköna?! Vi hade ett helt vanligt rum, men med en extra barnsäng. Hubbe sov med oss och Lillasyster i barnsängen. Funkade okej, den som sov sämst var jag... Jag är inte så bra på att sova med barnen i samma säng! Men ett par nätter går det fint. batch DSC00147Hotellet i sej, var inget extra. Men fin utsikt hade vi! Här ser man stadsdelen Kristianhavn där också Christiania ligger. Vacker stad! IMG 7836 tileEfter en liten sightseeing promenad till Tivoli köpte vi inträdesbiljetter och ställde oss i kön. Här hade vi ännu jackorna på, men så fort vi kom in på området åkte det av. Resans varmaste dag, jag hade till och med hett i t-skjorta!IMG 7839 tileInga åk för mej så jag roade mej med att fota roliga speglar och blommor istället. Den här parken blev superpop hos våra barn. IMG 7856 tileAllt blommade. Och i dammen simmade fiskar! Naturen är verkligen nästan magisk på våren. IMG 7876 tileHär bak dammen, invid sjörövarskeppet fanns det massvis med mysiga restauranger. Vi valde en italiensk. Precis som överallt annanstans i Danmark var allt dyrare än hemma i Finland. Men är man på semester så är man.... Men kan vara bra att räkna med det!batch DSC002281När vi inte orkade åka karuseller nåt mer mer promenerade vi tillbaka till hotellet. Tivoli ligger på ena sidan om denna bron, vårt hotell låg på den andra. 

Det var första dagen det. Måste nog dela upp inläggen lite, för annars blir det sådana romaner att ingen orkar läsa till slut... Dag två följer snart!

 


Hemma igen efter fem fantastiska dagar i Danmark

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.05.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Glad första maj! Här hos oss har det inte blivit vare sej några struvor eller vappenballonger. Vi kom hem från Danmark igår kväll sent och har idag bara landat hemma.  Packat upp, byggt lego och chillat. Det blev fem intensiva dagar i Danmark. Först två dagar i Köpenhamn, sedan tre dagar i Billund. På det stora hela en helt fantastisk resa. Våra barn börjar minsann vara rätt så resvana. Jag funderade innan hur det skulle gå då det här är den första "stadssemestern" vi gör med dem. Ingen vagn längre och garanterat mycket promenerande och långa dagar med mycket program och upplevelser. Hur skulle de orka? Första dagen gick vi 16 000 steg, närmare 13km. Och knappt något gnäll från dem. Stolt mor här minsann! Annars också har allt gått väldigt bra med barnen. De har nästan orkat bättre än oss vuxna faktiskt!

Som alltid, då man reser med barn, så har resan till största delen gått på deras villkor. Så det blev ingen Ströget-shopping och ingen Lille Havefruen. Väldigt lite skumppaterasser och ganska lite klassisk stadssemester i mina mått mätt. Istället blev det betydligt mer nöjesfält och barnvänliga sevärdheter. Lego så det nästan kommer ut genom öronen. Chokladmutor i handväskan när energin tröt. Men härligt med tid tillsammans. Och tack vare att vi släpade med oss gummistövlar och regnkläder har vi förstås haft strålande väder. Jag har tänk försökt skriva lite mer utförligare blogginlägg om resan. Om Köpenhamn och sen skilt om Legoland. Kan tänka mej att det här är en resa som många med barn i vår ålder funderar på! Så då kan det vara på sin plats att dela med sej lite av några tips. Men som sagt, det kommer i senare inlägg. Nu skall jag se hur jag riktigt skall få våra barn med semesterrytm att vilja gå och lägga sej, så att vi kan se på nyaste GoT....

bloggresa2Två superduktiga resekids och deras mor på Tivoli i Köpenhamn förra fredagen! Det var helt sommarväder. Man ser på mitt spretiga hår att det varit lite svettigt till och med... Men härligt så förstås.