headersevendayssvartvitrosa2

Vårt Halloweenhus

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.10.2019

Kategorier:

OBS! Inlägget innehåller reklamlänkar för pysselmaterial. 

På vår lediga dag i fredags pysslade vi, Hubbe och jag, precis som vi planerat. Och det blev så bra! Ett helt Halloweenhus fixade vi, med en massa läskiga invånare. Efter att jag dessutom hittat ett batteridrivet ledljus att ställa inne i huset, så det liksom ser ut som någon lampa spökar blev huset helt perfekt. Inspiration hittade vi som vanligt på instagram. Och allt material hittade jag på Sinelli, med samma finns också på tex. adlibris (link). Jag måste förresten slå ett slag för deras kundservice. Jag ringde nämligen upp butiken för att kolla om de hade byggsatsen för just de här huset, och eftersom de fanns bara två paket kvar i butiken lades det ena undan till mej för hela veckan. Sånt uppskattas! 

Annat material som behövs är hobbyfärg (typ PLUS) samt en hel del Silk Clay. Vi köpte ett paket i Halloweenfärger, men resten av de vi behövde hade vi redan hemma i pysselskåpet. Hubbe har gjort spökena, pumporna, några gravstenar och rymdmonstret på taket. Resten har jag gjort. Målande föll också på mej. Hubbe målade annat pyssel just då nämligen. Men bygga ihop huset gjorde han nästan själv. Lite som lego med instruktioner och många bitar att foga samman. Helt perfekt pyssel att göra tillsammans.

 bloggminskadeDSC01659Vårt Halloweenhus. Eller nästan som en lite by, full med läskiga invånare, gravgård och allt. bloggminskadeDSC01653Idéen att göra en gravgård fick vi i Sinelli butine. Men zombiehanden var Hubbes idé. Att forma till den var dock inte alldeles enkelt så jag förverkligade idéen. Samarbete kallas det visst?!bloggminskadeDSC01630Skattkistan vaktas av Frankenstein. Och Spökena samt zombien är gjord i vit Silk Clay som lyser i mörkret!bloggminskadeDSC01629På taket sitter ett rymdmonster och en fladdermus. Mycket vanliga takdjur på Halloweenhus.bloggminskadeDSC01624 tileDet är enklare att forma silk clayn om man har tex. en frigolitfigur inuti att forma runt. Men de hade bara två stycken frigolitkroppar kvar på Sinellin, så de flesta av våra figurer gjordes utan. Men jag rekommenderar nog dylikt om man bara hittar!bloggminskadeDSC01622Faktiskt det roligaste pysslet vi gjort på länge!


Halloweenpysslet är på gång! Så här gör du en garnpumpa och en pappersfladdermus

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.10.2019

Kategorier:

Det här veckoslutet har vi inlett Halloweenpysslandet. Även om det ser ut att inte bli någon Halloween-fest i år så är det ju ändå kul att pyssla. Hubbe har dessutom varit nästan ännu mer pysselivrig än jag. Efter att ha kollat runt lite på Pinterest bestämde vi oss för att börja med att göra garnpumpor och pappersfladdermöss. Mycket bra nivå för en 6-åring.

För pumporna behöver du: orange garn, en bit kartong, svart filt, en grön piprensare och en limpistol. Gör en klassisk garnboll, med hjälp av två papprundlar som du snurrar garn runt. Tips, ta tre dubbelt garn så går det tre dubbelt snabbare! Frisera till din boll då den är klar. Klipp till filtögon och mun och forma piprensaren till stång. Limma fast med limpistol. Tadaa, klart! Att snurra garnet är det som tar längs tid. Hubbe snurrande samtidigt som vi läste kvällssaga en kväll. Och det är ju bättre att snurra ordentligt så man får en riktigt fluffig och fin pumpa. 

För pappersfladdermössen behöver du: svart papper, limstick/rulle hobbyögon och vitt papper. Klipp först till kroppen av en rektangel. . Limma fast ändan så den formas till en rundel. Lägg pappret dubbelt och klipp till vingarna. Vik in en liten bit vid ena ändan och fäst mot kroppen. Klipp öron och tänder och fäst dem. Klistra fast ögon. Klart! Det enda jag behövde hjälpa till med var att klippa vingarna, annars gjorde Hubbe allt själv. Han tyckte det var så kul att han i farten gjorde en hel fladdermusfamilj.

bloggminskadeDSC01507Klassiskt pyssel från barndomen, pimpat till att passa modern Halloween!bloggminskadeDSC01514Pumpor och fladdermöss. Perfekt till Halloween.

bloggminskadeDSC01523Jag är så glad över att mina barn blivit lika pysselglada som mej. bloggminskadeDSC01517Fin va?


Halloweenpartyt vol. 2018

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.11.2018

Kategorier:

Igår var det äntligen dags för årets Halloweenfest hemma hos oss. Vi hade pyntat hela huset och förberett oss i minsta detalj. Och festen blev väldigt lyckad. Även om ljudnivån ställvis var uppe i typ en miljon decibel. Åtta vuxna och sju barn. Och återigen konstaterade jag att vårt lilla radhus börjar bli trångt när vi har gäster... Nytt för i år var att jag planerat ihop en spökbana till barnen. Med brev från spöket Bua, uppgifter att lösa, spökskattkarta och allt. Och barnen var just tillräckligt gamla för att hänga med och uppskatta det. Så roligt. Och nu kan man bara börja ha svårare uppgifter för varje år. Min inre kreativitetsnörd ljublar! Att hitta på och förverkliga dylika små projekt var en av de grejer jag älskade mest under min karriär som vargungeledare i scouterna. Här ännu obligatorisk bildbomb från partyt:

01halloweenpartyDet mesta av pyntet var återanvändning från de två tidigare årens fester. 

01halloweenparty1Vardagsrum i Halloween-skrud. Utklädda barn som väntar på att gästerna skall plinga på. 

01halloweenparty2De här pumpaansiktstarrorna var jag så nöjd över. Köpte dem på -50% och de passade perfekt på vinglasen. Så bra att alla var olika dessutom så att man sen höll reda på sitt eget glas!

01halloweenparty4Årets outfit: Fladdermus. Jag klippte till vingar av ett svart tyg jag hade hemma och sminkade fladdermöss vid ögonen. Strumpbyxorna fyndades på Lidl. 

01halloweenparty6Lillasyster häxklänning är också från Lidl. 

01halloweenparty3Som aperitiv blev det grönsaker med paprikaspyor... Och så hade jag blandat oranga morotsmohitos till oss vuxna, och barnen fick "gift" (päronlimonad).

01halloweenparty7Härligt partygäng! Jag älskar att ordna fest. 

01halloweenparty8Barnmenyn bestod av blodiga fingar och halloweenpasta. Läskigt gott!

01halloweenparty9

Medan vi vuxna åt fondue. Min favoritbjudmat eftersom det inte behövs så mycket kockande innan, och det är alltid gott! Men den här bilden ljuger lite, det ser ju ut som vi suttit lugnt och skönt och ätit i timmar... Jag tror inte att en enda av oss satt ner hela middagen?! Det var springande hit och dit och barn som busade, spydde och skulle på toa. Småbarnslivet alltså! Men vi får väl vara glada så länge barnen vill parta med oss. Om minst tio år är det lite annat skulle jag tro....


Chokladfladdermöss till halloweenfesten

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.11.2018

Kategorier:

Förra veckoslutet pysslade faktiskt Hubbe och jag mer ätbart Halloweenskoj. Nämligen chokladfladdermöss. Jag såg idén till de här i  nån tidning, kanske var det Pirkka-tidningen, och tänkte genast att det kan vara kul att göra med barnen. Lillasyster var nog ännu för liten. Men Hubbe klararde bra av att hjälpa mej limma ihop delarna. Jag kletade med den smälta chokon och ha pluppade dit delarna. Bra arbetsfördelning. Även om cirka hälften av bitarna hamnade i hans mun istället för på nästa fladdermus... Men men...

För att fixa egna fladdermöss till Halloween-fikat behöver du:
1 paket dominokex
typ 100g smält choklad
vitchokladpluppar
runda chokladknappar som botten, jag köpte marabous på rulle, men vilka som helst som är runda funkar!

Gör så här: Smält chokon i mikron. Dela dominokexen och skär rundlarna på mitten. Det var rätt smuligt och ca 20% av kexen smulades helt så de inte gick att använda som vingar. Men dem åt Lillasyster glatt upp som kompensation för att hon inte fick vara med och baka. Klistra choko på chokorundeln, fäst vingarna, pluppa dit mer smält choko och fäst ögon. Klicka till sist ut en miniklick choko i ögat. Ställ kallt så de stelnar! Mums!


0fladdermus2Söta fladdermöss, i dubbel bemärkelse!

0fladdermus1Någon var lite sugen på att provsmaka när jag skulle fota..

0fladdermusMen vi kommer tyvärr inte bjuda på dessa på festen nu på lördag, för vi har ren ätit upp alla, hups! Men månne vi inte skall hinna fixa några andra halloweengodsaker tills dess....


Barnvänligt Halloweenpyssel: Pumpor av papptallrikar

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.10.2018

Under veckoslutet har vi fortsatt med Halloween förberedelserna. Det är ju bara så roligt att pyssla och festfixa. Medan Maken tog Hubbe på tumis-äventyr så blev Lillasyster hemma med mej. Så det blev pyssel anpassat för en treåring. Det blev halloweenpumpor av papperstallrikar. Roligt för alla inblandande, och båda mor och dotter är nöjda med slutresultatet. Så här gör du för att pyssla med dina barn:

Du behöver:
papperstallrikar
orange hobbyfärg
svart och grön kartong
sax
lim

Börja med att måla papperstallrikarna orange. Var noga med att skydda såväl barn som bord så det inte blir fläckar på nåt. Vi har skyddshaklappar med armar som jag köpt på Ikea som är perfekta för pysselstunder. Låt tallrikarna torka. Klipp ut ögon, näsor och mun av svart kartong (här var det jag som klippte, men är barnet lite större och vanare med sax så klarar de säkert av det här själva också!). Låt barnet limma fast ögon, näsa och mun på pumporna. Här gäller det att försöka vara accepterande även för barnets kreativitet... Jag lyckades nästan och flyttade bara lite på en av de gröna stjälkarna. Annars fick Lillasyster själv bestämma hur Pumporna skulle se ut. Och jag tycker verkligen de blev jättefina!

halloweenpysselMåla måla. Vi hade orangefärg lite här som där efter att ha målat tre tallrikar. Så sen fick det räcka... 

halloweenpyssel1Under tiden som färgen torkade klippte jag ut ögon, näsor, stjälkar och munnar till pumporna i kartong.

halloweenpyssel2Sen limmade vi fast ansiktena på pumporna. Lim på sådan här roller är det bästa när man pysslar med barn! Inget klott och lätt att använda, samt fäster superbra!

halloweenpyssel3Stolt pysslare visar upp sin pumpa. Vi har nu hängt upp alla tre på väggen i väntan på Halloweenfest om en vecka... 


Baka chokobollsspindlar till Halloween

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2018

Kategorier:

1halloweenspindlar1Jag vet att spindlar skall ha 8 ben, inte 6, men det rymdes inte fler i chokobollskropparna!

Igår bakade barnen och jag chokobollar (receptet hittar du HÄR). Men vi gjorde inte bara vanliga runda bollar. Utan istället förvandlade vi dem till Halloween-spindlar. Mycket kul kvällspyssel för dem, och just på lagom nivå för en tre- och en femåring. Och raw-chokobollar sitter aldrig fel. För att pimpa dem till spindlar behöver du dessutom salta pinnar som du bryter i mindre bitar och små vitchokladpluppar från bakavdelningen. Och tadaa, du har Halloween-snäckset klart.

1halloweenspindlar0Jag rekommenderar att ha ett hushållspapper framme när barnen skall rulla spindlar. Mina barn ville i alla fall väldigt gärna torka av händerna på kläderna annars! Eller de gjorde det nog fastän jag satte fram pappret men de kunde ju också använda det åtminstone...

1halloweenspindlar2Tadaa! Ganska gulliga eller vad?! Och roligt för barnen att få  bygga ihop spindlarna själva. 


Första halloweenpysslet för i år

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.10.2018

Kategorier:

Nu är vi igång med Halloweenpysslandet. Både mina barn och jag är superivriga. Ja, det var faktiskt Hubbe som både tog initiativet till pysslandet, och kom med idén på vad vi skulle pyssla. Vi höll på att modellera med vanlig modellera och så ville han göra något som kunde sparas. Och då hittade jag några burkar Silk Clay (reklamlink!) i pysselskåpet. Så vi gjorde spindlar, pumpor och spöken. Jag gjorde dessutom hål i mina, så dessa kommer nog komma upp på något passligt ställe inför årets Halloweenfest.

Silk Clay var förresten ett toppen material! Lätt att använda och forma, också för yngre barn. Och sen torkar det av sej själv. Och grejerna blir härligt mjuka och lena då de är klara. Lite som någon sorts silkesgummi?! Få se vad vi pysslar till näst... Något i utklädesväg borde jag absolut hitta på! Men vad?! Jag hittar inte ens någon inspirerande på Pinterest! Imorgon skall det bli det första Halloween-bakandet har jag tänkt... Men först måste jag hitta godissnören i någon butik. Månne de har i vår S-market?!

1halloweenLeran räckte just till det här figurerna. 

1halloween1Kan du se vilka som är mina och vilka som är Hubbes?! Nästan inte vah! Kiva att min femåriga son börjar vara på samma nivå som jag. Är det han som är skicklig eller jag som inte kan....

1halloween2Bara en och en halv vecka till Halloween-festen. Då skall det vara spindlar, spöken och pumpor överallt hemma hos oss!


Årets Halloweenparty

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.10.2017

Kategorier:

När har vi Halloweenfest nästa gång undrade Hubbe idag? Hur länge är ett år? Såå länge... Sötnosen! Som tur kommer det andra fester innan det. Årets fest var lika lyckad som ifjol. Med fem små barn blir det ju lite intensivt emellanåt men jag tycker det gick över förvängtan. Partyt innehöll halloweenskattjakt, halloweenbubblor (några havtorn i skumppan så ser det genast halloweenaktigt ut!), god grillad mat (kanske sista för säsongen?) och mycket bra sällskap. Bildbomb kommer här:

1halloween2Spindelnät både här och där. Lätt och effektfullt. I år blev pyntet ljusare och mer orange än ifjol. Lite måste man ju förnya sej även om det mesta var återanvändning...

1halloween3Årets dukning. Orange servetter och spindlar på bordet. 

1halloween4En liten Darth Vader i soffan får spela lite ipad i väntan på gästerna. 

1halloween8Spindelfrun. Hittade diademet på Lindex barnavdelning. 

1halloween7Halloween cupcakes enligt nyaste Pirkka-tidningens recept. Frostingen föreställer sej vara orange... 

1halloween5Härligaste ungarna <3 Fem stycken på 1-5 år.

1halloween9Vad skulle man göra utan sina härliga vänner?! Snygga är de dessutom. Särskilt som FBI-agent och mexikansk häxa!


Halloweenlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Veckans lista passar mej utmärkt. Temat är ju Halloween. Det är ju lite av temat för hela min vecka annars också så klart jag fyller i den.

halloweenBra pynt hittar man till exempel billigt på TGR

Jag brukar fira Halloween så här: Brukar och brukar. Men från och med i fjol så firar jag Halloween med party hemma hos oss. Vi klär ut oss, pyntar hel huset och bjuder in två vänfamiljer som har barn i samma ålder som våra och så äter vi middag och har spökbana på gården.

I år kommer jag: Köra samma upplägg som ifjol. Allt som kan pigga upp hösten när den börjar bli som mörkast är välkommet. OCh vad är inte bättre än lite vänner och party!?

Det här ska/skulle jag vilja klä ut mig till: Nå det är ännu hemligt... Men först hade jag tänkt klä ut mej till prinsessa. Sen ångrade jag mej eftersom jag tänkte att det är för snällt och mesigt för Halloween. Så nu blir det något lite läskigare. Ifjol var jag skelett. Min sminkning blev så bra att det tog tio minuter för Lillasyster att våga komma nära mej...

halloweenparty6Så här såg jag ut ifjol. Till Lillasyster hade jag sytt en spökkjol i tyll.

Den ultimata Halloween-maten: Hm, ifjol bjöd jag på spindelsnittar. Halloweengodis är väl heller aldrig fel?! Men vi har tänkt grilla i år. Om det nu inte kommer en meter snö vill säga.... Det skulle ju vara lite typiskt i så fall. Recept med pumpa är ju också halloweenigt! Ifjol bakade jag pumpakaka i samma stil som morotskaka. Och pumpasoppa är också gott!

halloweenparty2Efter att ha använt pumpans innehåll till mina kakor så blev den perfekt jack-o-lantern. 

Det här tycker jag om "bus-eller-godis"-traditionen: Den är ännu totalt främmande för mej. Men jag är väldigt posititv till hela Halloween-påhittet i övrigt, så varför inte köra på bus eller godis också. Jag är helt med sen när barnen är några år äldre! Jag tycker absolut man kunde börja pynta husen också så som de gör i USA. Så coolt ju!
Tips på Halloween-pyssel: Klicka här så kommer du till allt mitt pyssel jag gjorde ifjol. Och det var en del... Mitt favoritpyssel var kanske den här fladdermusgirlangen?!

halloweenparty4Här ovan ser ni lite av mitt pyssel från ifjol. Hängande spöken, skelettallrikar, spindelnät, servettringar och spöklyktor av glasburkar.

Den hemskaste film jag sett: Jag ser inte längre skräckfilm efter att jag typ 2004 gjorde misstaget och gå och se the Ring 2an på bio. Fy fasen så hemskt det var. Aldrig mer skräckfilm, ALDRIG!
Det bästa med Halloween: Att man får pynta, klä ut sej och umpgås med vänner. 
Det sämsta med Halloween: Att det inte innebär någon ledig dag?! Äkta högtider borde ju ge en åtminstone en ledig dag. 31.10 skulle bra kunna bli röd i mitt tycke...
Så mycket tid lägger jag på kostym/sminkning: Det beror på hur mycket tid och energi jag har. I år blir det kanske tio minuter?! Ifjol blev det någon timme då jag målade hela dräkten själv. Men allt för krångigt får det inte vara. 
Mitt starkaste Halloween-minne: Det jag minns bäst från ifjol är i alla fall hur rädd Lillasyster var för mej. Och hur söta småkillarna var när de skulle gå spökbana. 

1halloweenSpindelnät på bordet ger perfekt Halloweenstämning!


Mitt bästa Halloweenpyssel

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.10.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Förra året startade vi en ny tradition när vi ordnade Halloween-fest hemma hos oss för några vänner. I år är det dags igen och vi är mycket peppade hela familjen. Som sig bör inför Halloween så skall hela huset pyntas i passligt spookyt pynt. Lägligt nog har jag sparat allt jag pysslade förra året, så det är bara att gå till källaren efter lådan och hänga upp allt. För som heltidsarbetande har tiden och energin inte precis räckt till för något nytt pynt... Jag får hoppas gästerna inte har allt för bra minne och tycker att det ser nytt och fint ändå. 

Genom att klicka på bloggkategorin halloween kommer du åt allt jag pysslade ifjol. Men jag tänkte återge best of Hannas-halloween-pyssel här också. Kanske ni bloggläsare också har dåligt minne. Eller kanske det är någon som också skall ordna Halloweenparty för första gången i år och behöver lite inspiration?!


1halloween1Spindelnät och spindlar i några kvistar från skogen. Mycket passligt som substitut till blommor...

1servett1Servettringar av tuppappersrulle och washitejp.

1skelettJag själv var utklädd till skelett. Jag gjorde dräkten genom att måla med vit textilfärg på en par gamla tajts och en svart bomullsblus. 

1spoksugror1Vanliga papperssugrör blir mer halloweenaktiga med spöken på.

1spole2Spökpompom av silkespapper och flörtkula. 

afladdermusFör att göra en fladdermusgirland behöcer du svarta kort, en mall, snöre och svart tejp.

aljusGamla barnmatsburkar blir mycket spököiga ljuslyktor med hjälp av lite svart dekoplast. 

asugror1Fladdermussugrör. Lätt som en plätt med perfekt halloween-effekt.

atallrik2Papperstallrikarna pimpades med hjälp av en svart vattenfast sharpie. 

halloweenparty1Spindelnäten på väggen klippte jag ut av svarta sopsäckar.

halloweenparty9Pumpakaka med frosting. Spindelnätet har jag spritsat ut med lakusås.

halloweenparty10Aperitiverna bestod av crostini med solrospesto och olivspindlar.