headersevendayssvartvitrosa2

Hälsosammare fastlagsbullar

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.02.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:

 

fastlag

 

Idag är det fastlagstisdag. Eftersom det knappt finns någon snö kvar i pulkkabacken efter allt regnande får man väl ta och satsa på bullarna istället. Stora vetebullar fyllda med grädde och sylt passar tyvärr inte så jättebra in i mitt kom-i-form projekt och försök att äta hälsosammare denna vår. Men hälsosammare fastlagsbullar utan vitt mjöl, socker, smör eller grädde passar betydligt bättre. Hubbe och jag testbakade dem igår. Jag modifierade ihop ett eget recept efter inspiration från denna och denna blogg. Mandelmjöl funkar nämligen inte på grund av allergier i familjen, och mandelmassa är kanske det äckligaste jag vet. Så jag tog kokosmjöl istället. Och kokosgrädde! Det blev faktiskt riktigt gott. Inte helt bulla, men nästan. Och kokosgrädden är faktiskt godare än äkta grädde tycker jag. Vi satte i hallonsylt (den gamle fabriks med hälften mindre socker än vanlig), men jag kom sen på att barnmatspuré med typ drottningsmak skulle ha varit ännu bättre. De skulle inte ha haft något tillsatt socker alls!

 

Det du behöver för 6-7 hälsosammare fastlagsbullar är:

3 ägg

3 msk agavesirap

1 dl kokosgrädde (det tjocka i en konserv med kokosmjölk, ställ burken i kylskåpet någon timme innan bakning!)

1,5 dl kokosmjöl

2,5 msk psyllium fiberhusk

3 tsk bakpulver

2-3 tsk kardemumma

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och agave med elvisp. Sätt i de torra ingredienserna och kokosgrädden. Vispa ihop och låt stå och svälla i tio minuter. Forma degen till runda bullar. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna. Gör under tiden sötad kokosgrädde av den resterande kokosgrädden som blev kvar i burken (ta inte med det vattniga kokosvattnet, det kan du dock spara och ha i smoothie eller göra chiapudding av). Vispa kokosgrädden fluffig tillsammans med 1 tsk agave och 1 krm vaniljpulver. Fyll bullarna med kokosgrädde och sylt/mandelmassa. Pudra över lite pudersocker. Njut med gott samvete! 

fastlag1

fastlag2

Kommentarer

 • Charlotta Palander 09/02/2016 1:10pm (8 år sen)

  Jag testade också för något år sen på fastlagsbullar utan mjöl och socker. Men nog med mandelmjöl och egenlagad mandelmassa. Som är något av det bästa jag vet :-)

  • Hanna Stigzelius 09/02/2016 1:19pm (8 år sen)

   De här var också mycket bättre än jag hade tänkt mej. Kokosmjöl gör dock att det blir lite torrt tycker jag, då kokosen drar i sej så mycket vätska. Tror mandelmjöl skulle vara bättre på det sättet, men som sagt så funkar det inte i vår familj :)

 • SK 09/02/2016 5:36pm (8 år sen)

  Tack för den!

 • Frida 09/02/2016 7:36pm (8 år sen)

  Låter jättegott!

  • Hanna Stigzelius 09/02/2016 11:10pm (8 år sen)

   Det blev det! Testa vet jag :)

Skriv en kommentar