headersevendayssvartvitrosa2

Hemgjorda Dumplings

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.09.2017 | 0 Kommentarer

Kategorier:

dumplingsLördagsmiddag i casa Stigzelius.

Det är länge sedan jag haft inspiration att testa något nytt i matväg. Men igår så hände det. Jag testade laga asiatiska dumplings för första gången. Inte så svårt som jag hade tänkt mej och riktigt gott. Även om jag nog måste fila lite på utseendet ännu... Speciellt vackra blev de nämligen inte. Jag hade tänkt köpa färdiga frysta gyoza-deg-plattor men hittade inte på Cittaren och orkade inte börja fara någon annanstans så jag lagade också degen själv. Att knåda och kavla tog ju sin lilla tid, men var inte svårt det heller.  Fast nästa gång skall jag nog ha färdig deg. Då fixar man dumplings på 30 minuter! 

Jag lagade också två olika dipsåser till. En med soya som bas, och en utan. Båda två mycket goda. Jag tror att allt man sätter lite chili, mycket vitlök och koriander i blir gott. Rätt så svårt att misslyckas med de ingredienserna liksom. Om du också vill testa göra hemlagade dumplings kommer här mitt ungefärliga recept. Jag skrev inte upp hur ja gjorde och blandade ihop flera olika recept som jag googlat fram, men jag tror att det här nog borde vara ganska så rätt:

Dumplingsdeg som räcker till ca 20 dumplings:

3/4dl maizena
2,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk sesamolja
2 dl hett vatten 

Koka upp vattnet och låt svalna något. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll på vattnet. Knåda ihop till en glansig deg. Knåda minst 10 minuter tills degen är riktigt smidig och blank. Allra lättast går det förstås i en matberedare med degkrok men jag knådade för hand.

Forma degen till en korv. Skär korven i 16-20 små bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla ut tunt till ett runt ark. Förvara arken mellan en fuktig handduk medan du kavlar nästa.

Fyllning med höna:

400g höna-maletkött
1 finhackad vårlök
1 krossad vitlöksklyfta
2 cm finhackad färsk ingefära
½ finhackad chili
2 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
en näva finhackad färsk koriander

Placera en passlig mängs fyllning på varje degplätt. Pensla lite vatten på ena kanten, vik och kläm fast. 

Eftersom jag inte har någon bambuångare så valde jag att stekånga mina dumplings. Först steke jag dem i några minuter i olja, men bara på ena sidan. Sedan hällde jag vatten i stekpannan, ungefär 2 dl kanske?! Så det täckte bottnet i stekpannan med råge. Lock på och sen fick de ångkokas på medelvärme i ca 10 minuter. Efter halva tiden tog jag bort locket så att vattnet ångades bort.

Dipsås med soya:

½ dl japans soya sås
2 msk vatten
½ vårlök
½ chili
--> Blanda i en skål, klart!

Dipsås med lime:

1 lime, saften av
2 msk fisksås
1 cm finhackad ingefära
1 msk råsocker
½ chilli 
1 klyfta pressad vitlök
--> Blanda i en skål, klart!

dumplings1Lillasyster tog upp en chili ur såsen och stoppade den i munnen, nam paprika sa hon och tuggade i sej en till. Haha! Tydligen inte en så stark version denna gång, som tur!

dumplings2Gott! Och inte alls så svårt som jag tänkt mej. Men snygga blev de ju inte. Måste nog kolla in några youtube teknik-videos och öva lite mer innan vi bjuder nån på dumplings till middag...

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar