headersevendayssvartvitrosa2

Hemsedal-ett suveränt skidställe för barn

Skrivet av Hanna Stigzelius 10.01.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

För andra året i rad spenderade vi nyårshelgen vid en skidort. Ifjol hyrde vi en stuga med ett gäng kompisar i Vuokatti, men eftersom just de kompisfamiljerna antingen just fått bebis eller har bebis på kommande så var ingen av  dem så sugna på skidresa i år igen. Först tänkte vi att vi också stannar hemma. Men allt eftersom hösten led så bestämde vi oss för att resa nog skulle sitta fint. Men vart? Jag föreslog Svenska fjällen. Främst på grund av att de då skulle finnas skidskola till barnen på svenska. Men också för att finska Lappland ligger rätt mycket längre norrut och därmed är både kallare och längre tid i bil att åka till. 

Maken fick i uppgift att googla och leta ställe till oss. I början verkade det ganska hopplöst. Allt var bokat eller utanför budget. Men till sist råkade han på en bra deal. I Norge av alla ställen. På ett ställe som hette Hemsedal. Jag själv hade aldrig hört om stället innan. Det enda norska skidstället jag kände till var Trysil. Hemsedal ligger nästan tre timmar norr om Oslo. Så från Stockholm tar det dryg åtta timmar att köra. Ganska långt, men det är ju till exempel längre att köra till inhemska Lappland! Vi tog dessutom båten dit från Åbo, då den anländer redan klockan 6 på morgonen för att komma åt att starta så tidigt som möjligt, så att vi skulle hinna komma fram medan det ännu var ljust. Och det hann vi!

Slutvägen var så vacker. Fjordar och fjäll, slingriga vägar och snötäckta träd. Som i en saga nästan. Men vägarna var ändå i bra skick och det var inga problem att hitta fram. Vår lilla stuga var också mysig och fräsch. Nästa morgon vaknade vi sedan upp till snö och fjäll på alla sidor. Backarna var i topp skick och även om det var mycket folk blev det knappt köer någonstans. Nere vid fjällets fot finns det hela 7st barnliftar, två "rör" och 5 knappliftar. Hubbe kom direkt ihåg hur man åkte, men för Lillasyster tog det ca 1,5 dagar innan svängarna och bromsen satt igen. Som tur fick vi låna en sele i skiduthyrningen! Sån rekommenderar jag verkligen för andra med 3-5 åringar som skall lära sej åka skidor. De lär sej få kontrollen själv, samtidigt som du tryggt kan bromsa fart och hålla koll. 

I Hemsedal finns det tre toppar. Från alla tre går lätta backar ända ner till dalen. På grund av hård blåst kom vi inte oss allra högst upp alla fyra en enda gång denna gång. Men från mitten toppen åkte vi hela familjen flera gånger varje dag. Sittliftarna funkar super och personalen är hjälpsam och hygglig och saktar farten om det skulle behövas. Hubbe älskade mest den sk. "Fun Ride" en trix bana med enkla pucklor, tunnel, svängar och banor. Den åkte vi mycket i. Backarna sköttes också och var i gott skick trots blåsten och plusgraderna. 

Varje dag ordnades det också barnprogram så som Valles afterski, skotertaxi och kramstund med Maskoten Valle. Uppskattat för trötta barn och föräldrar där på eftermiddagskvisten. Via appen kunde man följa med hur många åk man själv åkt, ha pistkartan i mobilen och se var den andra familjemedlemmen befanns sej. Det som jag också uppskattade massor var att det fanns så stort utbud av trevliga caféer och restauranger i backen. Och prisnivån var inte så farlig som jag hade tänkt mej. Inte så värst mycket dyrare än i de finska fjällen tycker jag. Dessutom älskar jag att norrmännen har god smak när det kommer till interiör och stämning. För det kan jag nästan betala lite extra dessutom.... Den där skolkafeteriakänslan som finns på många liknande finska ställen saknade jag inte alls!

Jag rekommenderar Hemsedal starkt för barnfamiljer. Så mycket barnvänliga backar, väldigt fungerande system överallt. Snyggt, lyxigt och prydligt. Och tydligen finns det också Norges bästa afterski på stället. Den hann vi dock inte med denna gång... Men kanske nästa?!

minskadeIMG 1231Så vackra vägar i Norge. Lite annat än våra finska åkrar och tallskogar....minskadeIMG 1017 tileTill vänster håller vi på att installera oss i stugan. Och till höger håller Lillasyster på att hitta tillbaks till svängarna. minskadeIMG 1030 tileOm man är redan klockan nio i backen är himlen vacker. Och minerna är också glada. Ut på tur, aldrig sur!minskadeIMG 1058Så vackert! Mycket högre fjäll än vi har i Finland. Nästan som alperna tyckte jag. Eller i alla fall så nära alperna man kan komma i Norden. minskadeIMG 1086Valles afterski! Valle är alltså snögubbsmaskoten. minskadeIMG 1152Helt okej lunchutsikt. Och det här är från en av caféerna nere i backen. Ni kan ju föreställa er hur vackert det var upp på fjälltoppscaféerna. minskadeIMG 1176Redan tredje dagen vågade både jag och Lillasyster ta bort selen och hon skidade själv också i de stora backarna. Stolt Mamma minsann! Och så roligt att vi kan vara ute och röra på oss och ha kul alla tillsammans. Alla uppskattar det!minskadeIMG 1213Coola, men lite småtrötta barn efter den fjärde dagens sista åk. 
minskadeIMG 1259På hemvägen stannade vi över på hotell vid dryga halva vägen, på Scandic i Karlstad. Tidig väckning igen för att hinna till Stockholm och Junibacken innan båten tillbaka. Men vi var inte precis de enda som besökta Junibacken denna jullovsfredag... Puh säger jag bara! Så mycket folk. minskadeIMG 1270Pippiteatern och sagotåget var bäst!minskadeIMG 1314Och tillbaks på båten på väg hem efter en väldigt lyckad skidresa. 

Kommentarer

  • Madeleine 10/01/2020 12:14pm (3 år sen)

    Tack för tipset, vi håller precis på att planera in en skidresa i mars så Hemsedal ska verkligen spanas in! Annars kan jag rekommendera Orsa och Järvsö till nästa gång, lite mindre skidorter i svenska "fjällen" som passar bra för barn.

    • Hanna Stigzelius 14/01/2020 6:59pm (3 år sen)

      Tack för tillbakatipsen :) Låter just som nåt vi kommer leta efter nästa gång, om det inte blir Hemsedal på nytt förstås :)

Skriv en kommentar