headersevendayssvartvitrosa2

Hur man överlever ett veckoslut som ensamstående mor!

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.09.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Maken åkte iväg till holmen för att stänga inför vintern, så jag har varit ensam med barnen sen fredag morgon. Och även om barnen är snälla och relativt lätta att handskas med, så är det alltid lite utmanande att vara ensam med dem i flera dagar. Som tur har jag en massa trix som man kan ta till för att göra det hela så smidigt som möjligt. Så här kommer min lilla YH-morsa guide ifall du också behöver några tips. 

1. Bjud in dej på middag till någon. Vi bjöd in oss till mina svärföräldrar i fredags. Du slipper laga mat och får hjälp att underhålla både dej själv och avkomman. Perfekt när man är ensam. 

2. Åk iväg på äventyr med passlig svårighetsgrad. Att börja med något nytt och superhäftigt när man är ensam är kanske inte det smartaste. Men att hålla er sysselsatta är det bästa botemedlet mot trött mor och gnälliga kids. Vi åkte på bussäventyr in till stan igår. Där hade vi bestämt playdate med kompisar i parken som dessutom bjöd in oss på lunch också. Så nästan hela dagen gick och alla var nöjda och glada. 

3. Popcorn och netflix. När man är ensam får man ta den lättaste vägen. Soffan och lite gott att äta är alltså väldigt bra alternativ när ni är helt slut mot kvällskvisten. Nöjda barn=nöjd mamma. Och popcorn funkar fint också för mindre barn. Lämna bara bort saltet och sätt i skilda skålar. 

4. Gå och lägg dej i tid. Om du är ensam är sannolikehten att de vaknar extra tidigt på morgonen bara för att, större än vanligt, i alla fall enligt mina empiriska undersökningar. Så det gäller att vara utvilad. Här missade jag lite själv. Ja fastnade framför tv:n nämligen. Det är inte alltid jag själv kan bestämma vad jag tittar på om kvällarna. Netflixtips! Cinderella filmen. Supersöt film om man gillar Disney och sagor som jag.

5. Var ute så mycket som möjligt. Mina barn är i alla fall betydligt nöjdare när de är utomhus. Risken för bråk minskar med minst 70%. Och även om det inte är min favoritsyssla att vara i parken eller sitta på sandlådskanten så är det nog värt det. Och som tur finns det ju pokemon go och instagram att sysselsätta sej med om man håller på att tråkas ihjäl. Är man mycket ute så sover man också bättre vilket är extra bra om man är ensam nattansvarig.  

6. Kör med färdig mat. Som sagt. Lättaste vägen är bästa vägen när man är ensam. Om ni inte blir bjudna på maten hos gäster så kan man bra köra med halvfabrikat. Vi har ätit saarioisten makaronilåda och färdiga spenatplättar detta vecksoslut. Och till middag blir det tortellini. Lätt är rätt!

Bara några timmar till så har jag överlevt. Eller om nu sanningen skall fram så har det nästan varit lite skönt också. Vi har ju haft det superbra, tack vare att jag följt tipsen ovan. Och det är bra att sakna lite också. Och skönt för Mannen att få vara lite med sina polare också, det händer inte heller så ofta. Varje gång jag är ensam så blir jag också lite extra tacksam över att jag inte är det hela tiden. Det är ibland svårt att se allt man har förrän man är utan.  Alla som är ensamstående varje vecka och alla veckoslut, stor kudos till er! 

veckoslutUte så mycket som möjligt! Gärna med sällskap.

veckoslut1Bjud in dej på lunch och middag till vänner och familj. 

veckoslut3Popcorn och färdig mat är absolut tillåtet när man är ensam med barnen. 

Kommentarer

 • Milla 18/09/2016 8:57pm (5 år sen)

  Tack för dina tips. Ska nu vara ensam med mina 4 barn i 5 dagar då sambon åker på arbetsresa... Ska bli spännande att se hur mina nerver klarar av det ?

  • Hanna Stigzelius 19/09/2016 6:40pm (5 år sen)

   Wow ensam med fyra barn. Styrkekramar till dej! Det går nog bra. Kom ihåg att andas bara ;-)

 • Sk 19/09/2016 2:35pm (5 år sen)

  För oss med män på sjön är det där vardag... ;-) Min man är borta två veckor i stöten, men har vänner som har männen borta 4-6 veckor. Har aldrig funderat över hur jag gör och då är det bara 1,5 år mellan barnen. Man växer väl in i sin roll... Och då bor vi på en ö, så vi åker inte på en massa aktiviteter, istället har vi naturen och havet.

  • Hanna Stigzelius 19/09/2016 6:48pm (5 år sen)

   Det är klart man vänjer sej ju mer man är ensam, man får rutiner och system som passar. Och ensamstående klarar det också hela tiden galant. Men när man är van att dela på ansvaret så blir det nog tyngre att vara ensam tycker jag. Och kanske det är annorlunda när du hela tiden varit beredd på att vara ensam hälften av tiden?! Inte hade vi heller mer aktiviteter än ute vistelse och besök hos kompisar. Naturen och gården brukar gå hem hos mina barn det också :)

 • Marie Håkans 20/09/2016 10:12am (5 år sen)

  Jag brukar ha lite dåligt samvete över att tycka det är tungt att vara ensam, så tack för stödet! När du är van att vara två och dela på allt ansvar är det förstås en omställning. Så jo, hurra för att ni överlevde med psyket i behåll :)

Skriv en kommentar