headersevendayssvartvitrosa2

Årets sista månad

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.12.2020

Kategorier:

Nästan tre månader har gått sedan jag skrev någonting här sist. Hups! Emellanåt saknar jag bloggen. Men samtidigt inte alls. Jag försöker ersätta med instagram, men det är inte samma sak. Det är ju bara det visuella som får uttryck där. Att skriva på insta är ju bara jobbigt. Nog om somes vara och inte vara. Här är jag nu i alla fall. Hur det blir och hur det fortsätter har jag inte ännu bestämt. Kanske man borde börja söndagsblogga så där som Jonski

Anywho. Första december idag! Så otroligt skönt att november är över. Nu är jag all in på julmys. Det är jag ju varje år, men ännu lite extra pepp pga den rådande c-situationen. Granen kom till exempel upp rekordtidigt hos oss i år. Det är så härligt att julpynta och mysa i vårt nya hem dessutom. Blir liksom extra speciellt när man kan uppgradera julpyntet och göra lite nytt. Måste förresten erkänna att jag är lite orolig över om man över huvudtaget kan fira jul. Jäkla skit corona. Hoppas utvecklingen nu går åt rätt håll och alla i våra familjer hålls friska också så där överlag. 

Annars händer det ju inte så mycket av förklarliga skäl. Vi jobbar hemma. Är mest hemma. Myser här hemma. Umgås med familjen, hemma. Alla barnens hobbyer avbokades nu också. Så i december kommer vi med andra ord att bara vara hemma. Kanske våga sej på någon liten julklappsshopping till något köpcenter, men mask och käsidesi förstås. Fast de flesta julklapparna är faktiskt redan hemklickade på Black Friday. 

Hur mår du? Är du ivrig över julen? Hur har du orkat denna höst skräpvirus till trots?

IMG 0643Jag har målat tavlor till vårt vardagsrum. Det var så roligt, och jag är riktigt nöjd med slutresultatet till och med! Döpte tavlorna till "November".

IMG 0662Julymyyys i vårt hus! Och det här är bara början. Jag vill ännu pynta mer och mer....

 


God jul!

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2019

Kategorier:

Julefriden börjar lägga sej över casa Stigzelius. Min todo-lista har bara en grej kvar att stryka över. Sen kan jag lägga mej på soffan och vänta in julen. Imorgon är den här. Den dagen mina barn väntat på i en dryg månad. Man märker minsann på dem att vi haft en ledig dag då jag haft lite för mycket att göra och att de är väldigt förväntansfulla. Nerverna är lite smått på spänn och ljudnivån har varit lite högre än vanligt. 

Det blir en väldigt traditionell jul för oss. Julafton hos Svärisarna med alla Makens bröder och deras familjer. Julgubben ryktas vara på kommande och det kommer finnas god mat och paket i drivor. Vi kommer fira på så länge barnen orkar. Sen hoppar vi i en taxi och åker hem igen. Juldagen är det sen pjamisdag som gäller. Hela dagen! Bara familjen hemma med noll planer. Julannandag så blir det jul nummer två, denna gång hos mina föräldrar med alla mina systrar. Julmat och paket vol 2.

Sen får det vara färdigjulat för i år! Men inte färdigt med jullovet. Barnen och jag är lediga ända till trettondagen. Och hela familjen åker på skidresa till Norge över nyår. Snö i massor och alla fyra i backen , brasa på kvällen i stugan och champagne vid tolvslaget. Så ser det ut i mina planer i alla fall. 2020 kom bara. Jag är redo. Och om jag orkar och hinner där någon mellandag innan resan, kanske jag får bloggat bokslutet för 2019 också. Alltid bra att blicka lite bakåt också, innan det är dags för nya tag och nya kapitel! 

bloggminskadeDSC01913Jullovsledig sötnos i julklänning och juliga tofsar i håret. Smålego, THE leksak hos oss 2019. För både Lillasyster och Hubbe. 


Jullistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

julhemSå här ser julhem 2018 i Casa Stigzelius ut. Ganska mysigt. Jag gillar speciellt det vita snötäcket utanför. Det gör så mycket för stämningen!

Här kommer min version på Carolines jullista:

A very Merry christmas

Hur kommer du fira jul?
För första gången skall vi fira jul hemma hos oss. Det ser jag jättemycket fram emot. Mina systrar med män och barn kommer hit, liksom mina föräldrar. Trångt kommer det bli, och säkert lite småkaos med fem barn under 6år. 

Din viktigaste julprydnad?
Allt, jag älskar julprydnader. Det skall finnas allt från tomtar, gran, julbelysning, julkuddar i soffan, juldukar, kransar och julbommor. The more the merrier. Men typ på annan dagen så tröttnar jag på rött och vill slänga ut rubbet och bara ta in tulpaner och vår. More is more, men inte hur länge som helst liksom.

julhem2I år har jag för första gången en tomteprydnadshylla, en liknande samling har alltid stått framme i mitt barndomshem.

Det bästa på julbordet?
Rom med smetana och rödlök på en bit maltlimpa. Eller en bit riktigt god julkorv! Mmm!

 

Julklappar före eller efter Kalle Anka?
Alltså vadå Kalle Anka? Kommer det ens på tv:n i Finland. Jag kommer kanske ihåg att vi nåt år tittat på någå som kanske var Kalle på julen då jag var liten, men det var typ -93. Så jag säger före Kalle Anka, för det kommer inte hos oss. 

Bästa julfilmen?
The Holiday och Love Actually. Båda är några av mina all time favourite movies någonsin. Så feel good som nånting bara kan bli. Och jag tror båda finns på Netflix?!

Plast- eller äkta julgran?
Nå om jag skulle få välja så skulle jag ha äkta, få saker slår grandoft när det kommer till att skapa julstämning. Men eftersom min Man är allergisk för julgran, så har vi de senaste tre åren haft en i plast. Och den är väl riktigt nätt den med. Men inte är det riktigt samma sak ändå...

 

julhem1Plastgran, men helt okej ändå!

 

Det sämsta med julen?
Finns det något dåligt med julen? Jag kan i alla fall inte komma på nåt?! 

Det bästa med julen?
Stämningen, förväntan, maten, julklapparna, musiken, familj och vänner, jultröjor, julgodis och jullov. Jag älskar allt med julen!

julhem3Pepparkakshus hör julen till. Det doftar så gott när man går förbi hyllan.

And a happy new year

Hur kommer du fira nyår?
Vi kommer fira Nyår i Vuokatti i en stuga vi hyrt tillsammans med vänner. På dagen skall vi på Huskysafari, kanske en sväng i  skidbacken också?! Sen nån god mat och nåt lite stiligare på oss än bara ylleunderställ som vi troligen annars kommer gå klädda i hela veckan. Champagnen och fyrverkerier blir det troligen också. Och förhoppningsvis nyårslyckor, sådana har jag inte stöpt på flera år.


Vad ska du ha på dig?
Nån svart klänning  och strumpisar troligen?! Och så har jag ett "happy new year"-diadem! 


Äter du någon speciell mat?
Tja, lite festligt gillar jag att det är på nyår. Förra året åt vi till exempel fondue. Men jag tror inte fondue-pannorna får åka med till Vuokatti... så det blir väl nåt annat. Kanske skagenröra? 


Veckoslutet som gick

Skrivet av Hanna Stigzelius 09.12.2018

Kategorier:

Jaha, om man skulle ta och blogga ett vanligt inlägg också bland alla kalenderluckor?! Till exempel ett om vårt veckoslut. Just nu känns det nästan som att jag skulle behöva ett till veckoslut efter det här för att vila upp mej... Man hinner ganska mycket på två dagar om man så vill. Vi inledde det här decemberveckoslutet med att i fredags köra till Sibbo direkt efter dagis. Där hälsade vi på min Guddotter och hennes familj. Catchade upp rejält eftersom vi inte setts sedan i juni och barnen lekte så fint. Det enda som inte var idealiskt var att vindruteputsmedlet tog slut på hemvägen, just då det är som mörkast slaskigast och smutsigast. Och Maken är på jobbresa och kommer hem först imorgon. Och pinsamt nog vet jag inte riktigt hur man gör för att fylla på med mer...

Så efter fredagen har vi undvikit att köra bil. Istället fick vi gäster till oss igår. Två av mina väninnor sen studietiden. Jag mutade barnen med skärmtid så att vi fick lugn skumppa-middag. Barnen belönade mej med att vägra somna. Lillasyster somnade först närmare halv elva när gästerna redan hunnit hem. Så var jag så trött av en intensiv dag med barnen och en kväll med middagsmix att jag också stupade i säng. Något bra med att de hade somnat sent var i alla fall att vi sov länge och vaknade först lite före nio.

Efter att vi tänt det andra ljuset och Lillasyster nästan lyckats få eld på sin scoutkalender, öppnade vi paketen i deras adventkalenders andra lucka. Där hittade vi badbomber så efter att jag gjort ett 30minuters kettlebell youtube-jumppa program badade vi rosa och grönt badkar samt bastu. Sen åkte jag med båda barnen till matbutiken, det är aldrig avslappnande kan jag lova. Men ut kom vi och jag glömde till och med bara en grej. Orsaken till att vi måste åka till butiken var att jag ville börja fixa julgodis, annars blir det så stressigt och ont med tid. Men innan jag kunde börja med godisen kom två av Hubbes dagisvänner över på playdate. Han har frågat hela hösten när de får komma och leka och i en svag stund under lördagen tänkte jag att det är en bra idé för program på söndag...

Barnen lekte nog fint och vi bakade också några plåtar pepparkakor tillsammans. Till skillnad från Lindas Lantliga var jag ensam vuxen med fyra kids... Men det gick, och ingen plåt brändes ens. Jag fick också till delar till ett pepparkashus som nu väntar på att dekoreras och limmas ihop. När killarna åkt hem igen så fixade vi ännu två olika sorters julgodis, barnen och jag. Så nu börjar jag känna att min fixarkvot för ett veckoslut är ganska fylld. Skönt att få gå på jobb imorgon och tänka på annat än julfix!

veckoslutetJag älskar att ha middagsgäster. Även om det den här gången kändes ovanligt svårt att komma på något inspirerande och roligt att bjuda på. Det blev sen falafels, quinoasallad, tsatsiki och ugnsrotsaker.

veckoslutet1Så gott som hela veckoslutet har vi lyssnat på julmusik. Har ni förresten sett julkalender i Buu-klubben? Snöfall, den är så fin. Både barnen och jag är helt fast!

veckoslutet2Redan andra advent! Hur kan december gå så här snabbt?!


Tävling i samarbete med Halpahalli.fi

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.11.2018 | 93 kommentar(er)

Kategorier:

Inlägget är ett samarbete med Halpahalli.fi

Om bara en dryg månad är det jul. För en heltidsarbetande småbarnsmor kan julen tyvärr innebära en hel del stress. För att minska min egen julstress så har jag ett par knep att ta till. För det första så börjar jag i god tid! Inte en chans att jag skall lämna julklappsinköpen till veckan inför jul. Nej, de första klapparna har redan shoppats för ett par veckor sedan. För det andra så vägrar jag att trängas i butiker. De senaste åren har ja klickat hem minst 85% av alla julklappar på nätet. Förra året tror jag att jag beställde största delen just på Blach Friday redan i november. Såå win win! Billigare priser och ingen trängsel. Mina julmammanerver tackar!

Som nylänning är det också en grej som jag varit lite nyfiken och avundsjuk på er österbottningar för. Ni har ju Halpahalli! Det har inte vi här i Södra Finland. Men man har ju läst i diverse bloggar om vilka fynd man kan göra på Halpahalli. Där finns allt från inredning till ekologisk hudvård. Men till min stora glädje har de också en rätt så ny nätbutik. Proppfull med härliga produkter, bara ett par klick bort. Jag har granskat deras leksaksutbud lite närmare. Och jag kan konstatera att alla mina barns favorit-önskeklappar finns med. Här har jag plockat ut våra favoriter!

collagelillasyster24ar

Här är "Lillasysters" önskeklappar, men jag tänker mej att de här nog går hem hos de flesta 2-4-åringar:
1. Hos oss leker barnen med Duplo varje dag! Men duplotågbana har de inte ännu. Jag är säker på att det här paketet skulle vara succé!
2. Lillasyster gillar, som de flesta barn, att klä ut sej. Elsaklänning och prinsesskronor är i flitig användning. Den här söta älvadräkten skulle nog också gillas.
3. Vilka barn gillar inte Frozen!? Vi har i alla fall sett filmen säkert 50 gånger. Och en sån här fin Elsa-docka skulle nog platsa under granen.
4. Jag gillar att spela sällskaps med barnen! Det är mumin-fiskespelet hör till favoriterna. Och det passar bra också för yngre barn!
5. Högst på Lillasysters önskelista i år står fler My Little Ponys!
6. Och om Mamma får välja  så skulle jag ta det här underbara trädockskåpet. Tillhörande möbler finns också på halpahalli.fi! Wow sån barndomsdröm!

collagehubbe4 6ar

Till lite äldre barn, har jag utgått från min son "Hubbe", som är drygt 5 och ett  halvt år gammal. Men de här favoriterna passa nog de flesta barn i åldern 4-6 år skulle jag gissa:
1. En Robot man först bygger ihop själv och sedan kan programmera att utföra olika kommandon låter som en både pedagogisk och cool julklapp. Perfekt för alla moderna barn!
2. Geomags är fantastiska för kreativt byggande. Vi har inte sådana hemma ännu. Men mina föräldrar har sådana som barnen bygger då de hälsar på hos dem och jag undrar varför sådana inte fanns då jag själv var liten! Så roligt att bygga med juh.
3. Vilka barn älskar inte att leka butik?! Med "riktiga" lekpengar blir det extra roligt dessutom
4. Mina barn är båda pysselglada och jag uppmuntrar gärna det intresset med rolig pysselutrustning. I det här kreativa paketet finns allt man kan behöva i pysselväg. PJ-masks är samtidigt en youtube-favorit!
5. Lego lego lego! Det byggs det med VARJE dag hos oss. Och fastän vi har massvis, önskar sej sonen bara med. Det här häftiga Lego-city paketet skulle få hans ögon att lysa på julafton! Det vet jag med säkerhet
6. När man frågar honom själv vad han önskar sej, är lego nummer ett, men en radiostyrd bil nummer två. Hos Halpahalli.fi hittade jag flera fina!
7. Vi har ett gammalt Lundby-dockhus som jag har restaurerat. Men den här nya varianten är bara så fin! Och en riktig klassiker när det kommer till önskejulklappar

Det var mina och barnens favoriter. Hoppas det kanske kan inspirera till lite julshopping. Halpahalli.fi har dessutom Black Friday priser hela nästa vecka från 19-25.11. Då tänker i alla fall jag passa på att klicka hem mina klappar! Men inte nog med det.

Jag har dessutom fått äran att lotta ut ett PRESENTKORT till Halpahallis nätbutik på 50€. Att delta i tävlingen är superenkelt. Det enda du behöver göra är att kommentera det här inlägget med vilken klapp du skulle önska till dina barn (eller nåt barn i din närhet)! Du hittar hela Halpahallis leksaksutbud HÄR. Du har tid på dej att delta tills nästa veckas fredag. Den 25.11 drar jag en lycklig vinnare! Lycka till!

julblogg3 kopiaMina små busungar önskar sej mest hårda paket... 

julblogg2 kopia

Hur länge är det kvar till julafton, Mamma?! Det känns kanske långt bort, men jag lovar dej att tiden kommer rusa. Bäst att sätta igång med julklapps(NÄT)shoppingen NU. Här till exempel :)


Är det förtidigt att börja julmysa redan?

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.10.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag vet inte riktigt vad det är med mej, men jag har redan börjat få lite smått lust att fixa julstämning. De fanns till exempel glögg i matbutiken och det var väldigt nära att en flaska slank ner redan nu. Utebelysningen i trädgården tänker jag absolut hänga ut nu på veckoslutet. Det är såå mörkt ute och den räknar jag faktiskt inte helt som julpynt utan mer som vinterpynt. Men jag har lust att lyssna på julmusik också. Har jag blivit knäpp?
Kanske jag kan skylla det hela på mina systrar? De har nämligen börjat köpa julklappar för fullt redan. Först blev jag lite stressad, men sen insåg jag att det ju bara är klokt. Så nu tror jag att jag också tänker börja lite smått. I alla fall ta fram julboken och planera vad  jag skall köpa till vem och så. Ifjol tyckte jag att jag var ute i god tid då jag köpte alla klappar på black friday. Men i år har jag på känn att jag kanske kommer att ha alla köpta redan då... 

Men samtidigt vet jag med mej själv. Att börjar jag julmysa och pynta på allvar redan nu, så tröttnar jag innan det ens hinner bli december. Så jag tänker nog inte börja riktigt än. Men börja längta, det har jag redan gjort. Och egentligen är det ju det bästa. När man går omkring och väntar på att få börja pynta och fixa. Planerar och funderar. Om allt går som jag vill, kommer vi dessutom ha julafton hemma hos oss. Det skulle vara så mysigt!! Jag till och med nästan längtar tills den först snön. Men bara nästan!

0julTomtar och julgran, glitter och stämning. Inte riktigt ännu då kanske... Men snart?! När är det liksom okej att börja? Efter Halloween?

0jul1Om jag skall ha pysselkalender i år i bloggen igen så borde jag nog börja julpyssla snart... 

1julen3

Julen gör mej så här glad!! Kanske det är därför jag vill börja julmysa ren. Men samtidigt känner jag att det inte riktigt är okej ännu... Men hur skall man liksom orka vänta?! Hösten är typ som en enda lång väntan på julen... Så då man man väl lika bra ta och starta mysandet i tid. 


Lucka 20: Pepparkakspynt

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2017

20Pepparkakor hör verkligen julen till. Själv gilla jag egentligen degen mer än själva kakorna. Men att baka dem är så roligt och hör till. I år gjorde vi en liten tvist på peppisarna. Med hjälp av ett sugrör tryckte vi ut små hål i dem. Efter gräddning och dekoration så var det sen bara att hänga en tråd i pepparkakan och vips hade den blivit ett pepparkakspynt. Men ett litet tips, om du som jag har små barn, häng då pepparkakorna lite högre upp i granen. Annars tar det cirka tio minuter så finns det inga pynt kvar.... 

pepparkakspynEtt sugrör var perfekt för att göra hålen i pepparkakorna i bakskedet. 

pepparkakspyntHubbe hjälpte mej att pynta. Fina blev de tycker jag!

pepparkakspynt2Den här hänger tyvärr inte kvar längre... den finns inne i en liten tös mage....

pepparkakspynt1Men den här som hängdes upp högt i granen hänger ännu kvar!

pepparkakspynt3Fint och enkelt pynt. I mångas smak, bokstavligen, hehe. 


Lucka 19: Garntomtar

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2017

19I dagens lucka hittar man en riktig klassiker. Nämligen garntomten. Och som det ofta är med klassiker så är de klassiker av en orsak. Garntomtar är både kul att göra, enkelt att få fina och riktigt juliga att hänga i granen. Jag gjorde både en tomtegubbe och en tomtegumma. Om man riktigt vill satsa så syr man filtmössan, men jag körde fuskstilen och limmade istället... I granen syns det ändå inte vilket som! 

17garntomteFör att göra garntomtar behövs garn, gärna rött och grått. Samt lite filttyg, gärna grått och rött de också. 

17garntomte1

Använd  tre fingarar på din hand och snurra först armarna runt dem några varv. Fäst med små röda garnstumpar. Ta seda armarna och lägg dem överst på din hand och snurra sedan kroppen runt alla fingara. Du vill ju att kroppen blir längre än armarna. 

17garntomte2Knyt som bilden visar. På gummar lämnar man "kjolen" kvar. Medan man på gubben delar garnet i två och knyter två skor. 

17garntomte3Vill man fäster man ännu en liten tråd i tomteluvan så tomten kan hänga. Men eftersom de sitter så bra på kvistarna även utan tråd så skippade jag den delen...

17garntomte4Väldigt traditionella! Men fina fortfarande tycker jag.


Julgodisinlägget

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har fått två kommentarer som bad mej tipsa om mitt bästa julgodis. Så det tänkte jag att jag kunde göra. En liten sammanställning av allt julgodis jag bloggat hittills. För det har ju blivit en del. Allra helst fixar jag riktigt enkelt julgodis. Som inte kräver timslånga koktider och kulprov. Risken att misslyckas blir så mycket större då. Men nån krångligare sort brukar jag nog också fixa varje år ändå. Undantaget som bekräftar regeln. Ifall man kokar kolor och sånt så rekommenderar jag absolut en digital termomterer iställer för kulprov. Det blir ganska mycket säkrare då. 

Men vi kan ju börja i den enklare ändan. I såna fall är egenlagad tryffel ett måste. Till exempel sådan här mariannetryffel. Superenkelt och ser väldigt proffsigt ut. Jag brukar också göra en variant med vitchoklad och lime. Supergott och verkar lyxigt. Små formar är det inte alltid så lätt att hitta dock. Men i år hittade jag fina formar på Clas Ohlson!

sevendaysjulgodis2.JPGLyxiga lena tryffelbollar. Som är betydligt enklare att rulla ihop än de ser ut. 

Marskrisp är en annan urenkel variant av julgodis. Den tar typ fem minuter att laga dessutom. Och till och med Hubbe klarar av den. Fast med lite hjälp då eftersom smeten blir rätt varm. Chokladfudge med kondenserad mjölk som bas som man gör i micron är också enklare än lätt. Och den kan varieras beroende på vad man använder sej av för choklad. Med mintchoklad blir det mintfudge! Med mjölkchoklad sötare och mörk choklad mer vuxet. De här kolatryfflarna är inte heller svåra och blir super lena och mjuka. Basen är dumlegodis. Men kom ihåg att vänta tills smeten svalnat tillräckligt, annars rinner bara tryfflarna ut!

Traditionell kola men med kokos som tvist. Nami! Jag brukar alltid klippa kolan i bitar istället för att skära. Och så använder jag elmokelmo för att packa bitarna så de inte klibbar ihop i varandra. En gång testade jag med cellfan men det tog typ 4 timmar att packa ihop en sats kola så det var första och sista gången. 

Kola är ju en riktig klassiker. En sorts klassisk kola brukar jag nog koka varje år. Men helt plain kola är för tråkigt. Så jag brukar göra den lite roligare. Som till exempel denna variant med kokos. Eller den här med smak av lakrits. En återkommande kola som jag lagat flera år är Johanna Westmans chokladdoppade lakritskola. Den kräver lite mer än basic kolakokning eftersom man först måste koka kolan och sen ännu doppa alla bitarna i choklad. Men, jag tycker det är värt det. Den är bara så god.

julgodisladan2Här är innehållet i julgodislådan 2016: Marskrisp, mariannetryffel, vithcokladtryffel, polkafudge, chokladdoppad lakritskola och snabb chokladfudge i micron.

Om man vill vara lite hälsosammare så kan man kanske laga denna raw chokladÄven om jag tycker julen är den tid på året då det är okej att vara lite mindre brydd med socker och hälsosamhet... Nytt liv i janurari sen! Och här hittar du instruktionerna för hur man viker asken att ha godisarna i!


Lucka 17: Bubbligt till glöggminglet

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2017

17Skall du ordna glöggfest? Men tänker att det blir så svettigt att dricka massor med varm glögg? Dessutom är ju skumppa så mycket godare. Ingen fara. Då kan du blanda till en egen bubblig glöggdrink. Det enda som behövs är saftglöggskoncentrat och skumppa. Vill du göra drycken alkoholfri funkar det också utmärkt med bubbelvatten. Ungefär 1/4 glögg och resten bubbligt tycker jag är bra mått. Eftersom glöggen är söt rekommenderar jag också att man har torr skumppa. Annars blir det lätt för mycket av det goda. Skål för julen!

16gloggfestJag pimpade dessutom mina skumppaglas med röda sidenband för extra julig festlighet!

16gloggfest1Först lite glögg på bottnet och sedan skumppa på. Ni har kanske sett att det på Alko också finns en färdig variant av det här!? Den heter Glöet. Smart namn! Men jag har tyvärr inte smakat så kan inte säga vilken som är bättre...

16gloggfest2Till barnen på festen blandar du givetvis med bubbelvatten i renflaskorna du pysslade igår!