headersevendayssvartvitrosa2

Barnfria mellandagar

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.12.2017

Kategorier:

Det har varit ett par annorlunda mellandagar för oss. Barnen har nämligen varit hos sin Farmor och Farfar två hela nätter. Maken och jag har jobbat och vårt dagis har hållit julstängt. Vi tog vara på våra barnfria kvällar med två datenights. Inte så ofta det händer minsann! På onsdagen åt vi först sushi, gick lite på mellandagsrea i butiker och sedan på nya Star Wars på bio. Igår hade vi bara date här hemma. Men trevligt det med. Vi åt fondue, drack lite rödvin och pratade. Sen vill Maken spela Nintendo. Vilket kanske inte var den bästa idén eftersom jag inte är den bästa förloraren om vi spelar något tillsammans... Och eftersom han har ca 15års försprång när det kommer till tv-spel så har jag inte riktigt någon chans. Så det skall vi i alla fall inte göra på fler dejter!

Men fler dejter har vi tänkt att det skall bli. Minst en per månad är vårt mål för år 2018. Det borde gå att få till. Jag tänker dessutom att alla dejter inte behöver vara så avancerade så att de skulle kräva barnvakt eller så. Men bara något lite speciellt och att man gör något tillsammans. Varannan dejt skall jag planera och varannan faller på Maken. Efter några småtunga småbarnsår är det nog bäst att börja satsa lite på oss igen känner jag. Förhoppningsvis får det oss att orka bättre i vardagsrumban sen. För logistikmöten och bråk om vem som skall tömma diskmaskinen är ju inte speciellt romantiskt...

datenightIgår var det destu mer romantiskt. Candle light dinner hemma i vardagsrummet. Utan några barn som stör. Lyxigt!

datenight1Vi åt fondue. Perfekt datemat då det kräver väldigt lite lagande innan men tar destu längre att äta tillsammans. 


Julen 2017

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.12.2017

Kategorier:

Julen kom och for. Och var så där som julen är och ska vara. Underbar, lite småstressig, massa släktmiddagar, otåliga barn, alldeles för mycket mat och klappar i drivor. Och även om jag är en julmänniska som njuter allt, så känns det fakstiskt lite skönt att få gå på jobb imorgon.... Fyra dagar tätt inpå familjen kan liksom bli lite före mycket av det goda. I synnerhet som Lillasyster varit lite snorig och därmed väligt gnällig! Dessutom tror jag hon smittat mej och min näsa började just rinna och jag känner mej också lite gnällig... Julen tvåtusensjutton såg ut så här, i de några bilder som inte blev allt för suddiga i mörkret. För någon vit jul blev det ju inte!

1julenDet har nästan blivit tradition att försökta ta några julbilder av julfina busfilurer innan vi åker iväg för julaftonsfirande. 

1julen1Bara tio minuter efter att vi kommit fram till svärisarna var det någon som kom gående över parkeringsplatsen och alla samlades för att kolla! Gissa vem det var som kom?!

1julen2Nå, julgubben förstås! Det var väldigt spännande. Lillasyster blev väldigt skraj, medan Hubbe var modigare, även om han nog också tyckte det hela var mycket spännande. 

1julen3En glad jul-Hanna!

1julen4Vi var väldigt många i år. Och jag hann sitta i bordet bara i små etapper. Barnen, som satt bredvid mej åt knappt något alls... Och inte orkade de sitta i bordet mer än typ fem minuter heller. Nästa år måste vi nog ha både smak- och sitta länge i bordet-skola innan julafton....

1julen5Jag bidrog med efterrätten. Det blev den här kinuski-tranbärs-cheesecaken, men på äggfri browniebotten istället för den i receptet. Riktigt god om man får säga sånt själv....

1julen6Idag fortsatte vi julfirandet med kalkon hos mina föräldrar. 

1julen7Mera paket! Den här filuren, iklädd ny starwars-college, var väldigt nöjd över alla nya smålegon han fått. Och alla andra klappar förstås. 

1julen8Titta jag hade också varit snäll! Så snäll att jag fick ett ljusrött paket ♥ Med just det innehåll jag önskat dessutom, ett par bluetooth hörlurar. 


Dan före dopparedan

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2017

Kategorier:

Bara en sömn kvar till julafton. Vi har peppat inför julen hela dagen här hemma. Och nyss har jag lagt fyra paket under granen som får öppnas på morgonen. Nu gäller det bara att se hur tidigt Hubbe kommer vakna imorgon... Jag sätter mina pengar på att han vaknar innan sju! Men vi hoppas att jag har fel. Julafton firar vi i år hos mina svärföräldrar med alla i Makens familj. På annandagen tar vi sedan jul nummer två med firande hos mina föräldrar tillsammans med mina systrar med familjer. Men på juldagen skall vi bara vara. Det skall bli så skönt med slappardag!

Igår inledde vi julledighetsfirande med champagne i mina nya champagnekupor. Det känns så mycket fancygare att dricka bubbligt i sådana här glad. Jag älskar dem! Och hur de kom till mej är också en story i sej. Jag önskade mej nämligen champagenkupor i födelsedagspresent, men hittade inte någonstans några till vettigt pris. Jag  ville gärna ha dem lite vintage-aktiga. Så råkade jag se fina glas på instagram-kontot till inredningsbutiken Tre Små Rum som finns i Pargas. Och satte instameddelande till dem och frågade om de postar. De vågade de inte göra, men ägarinnans son bor i Esbo. Så jag betalade glasen och körde efter glasen till grannstadsdelen. Ganska så bra!

Men nu känner jag att jag skall gå och sova. Att fixa jul tär på krafterna. Imorgon vill jag vara full av energi. Jag älskar julen!! En riktigt god jul till er alla fina bloggläsare. Jag är så glad över att ni vill titta in här.

IMG 1564 tileChampagne och julblus. Imorgon smäller det! GOD JUL!


Lucka 22: Raw pepparkaksbollar

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2017

22Känner du att det blir lite mycket vitt socker så här kring jul? Men du vill kanske ändå äta något juligt och gott i alla fall. Då tycker jag du skall testa de här pepparkaksbollarna. Principen är samma som i mina raw chokladbollar, men istället för kakao har jag satt i pepparkakskrydda. Mm, sa Lillasyster när hon smakade på en efter att hon hjälpt mej med bakandet.

Det som behvös till en sats, vilket ger ca 20 bollar är:

8 dadlar (eller 4 dadlar och 3 fikon eller bara fikon typ 5 stycken eller 6 dadlar och 2 fikon)
½dl kokosflingor
½dl solrosfrön (eller cashewnötter eller pumpafrön eller sesamfrön eller andra nötter)
2 dl havregryn 
1½ tsk pepparkakskryddor (jag använde mej av färdig mix från butiken)
3 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung eller lönnsirap)
1 msk kallt vatten 

Mixa allt i en matberedare. Rulla till bollar som rullas i kokos. Förvaras svalt.

pepparkaksbollarPepparkaksbollar kan man äta med gott samvete. Inget vitt socker här inte. 

pepparkaksbollar1Smakar nästan som pepparkaksdeg!


Vardagen och mörkret

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.12.2017

Här kommer nu ett litet vardagsinlägg mellan allt bloggpyssel. Dagarna rusar och ute är det så mörkt och blött. Igår var det första december och idag är det bara en dryg vecka till julafton!? Hur gick det så?! Som tur är så gott som alla julklappar inköpta och de flesta till och med inpackade redan. Nästa vecka skall jag fixa julgodis och det sista. Men jag känner ingen stress över julen i år, skönt nog. Allt går enligt plan. 

På jobbet är det ganska mycket. Det märks att jag var borta flera veckor. Så om kvällarna har jag varit rätt så slut. Men så har jag ändå haft svårt att somna. Men inte lika svårt som Lillasyster... Jag tror att hon inte borde sova dagssömn alls. Nu sover hon max 30minuter på dagis och sen väcker de henne. Men ändå somnar hon först närmare klockan tio om kvällarna.... Tungt då egentiden blir nästan lika med noll. 

Vad annat? Vardagsrumba vardagsrumba. Slask ute som tränger in i skorna, sand i hallen fastän man sopar, morgontrötta barn och svarta ringar under ögonen på en själv. Igår köpte jag en ansiktsmask i hopp om att man skulle se lite frächare ut. Men det är nog svårt så här i decembermörkret. Mitt hår har också gått och blivit så mörkt. Men när skall jag ha tid att sitta flera timmar hos frissan och slinga?! För att inte tala om att det ju kostar en mindre förmögenhet. Jag får väl köra zombielooken tills det blir sommar igen...

bloggif 5a317cb03f9de

Zombielooken live! Tydligen ser jag ut så här när jag skall ta en selfie....


Julen kom tidigt i år

Skrivet av Hanna Stigzelius 09.12.2017

Vi brukar oftast ta in julgranen tidigast några dagar innan julafton. Men i år började Hubbe fråga efter den redan i november. Först sade jag genast nej, det kändes liksom bara fel. Men ju mer jag funderade på saken, destu fiffigare kändes det att ta in granen tidigt i år. Nu jobbar vi båda heltid, vi hinner varken pynta eller njuta av pyntet på samma sätt som då jag varit vård- eller mammaledig.

Dessutom brukar jag tröttna på allt rött och juligt senast tre dagar efter julen, men på det här sättet hinner man njuta av allt lite längre. Komma i stämning och så. För visst har jag julstämning nu. Och barnen väntar så. Det är något speciellt med att ge dem jultraditioner, spänning och julmys. 

Nej, nu tror jag att jag skall gå och sätta på lite glögg på värmnig och joina min familj nere i soffan. Inte skall man ju sitta vid datorn så här en lördag i juletid. Bara två veckor kvar nu...

0julI förmiddags klädde mina två tomtar och jag granen. Den blev väldigt amerikansk, barnvänlig och överpyntad i år. Mycket pysselpynt och bara tre glasbollar, resten vågade jag inte hänga i... De får vänta några år nu tror jag. 

0jul2En kväll i veckan pyntade Hubbe och jag pepparkakshuset. Det blev lite extra snett och vint i år, för jag ooorkade inte göra någon mall utan ritade ut delarna i degen på fri hand... Julälgen står och vaktar.

0jul4Ingen trendig jul hos oss. Utan mer barnvänlig och traditionell. Med rött och vitt, tomtar och pynt som man får se på och leka med. Jag vill att julen skall vara hela familjens.


Lucka 9: DIY reflexer

Skrivet av Hanna Stigzelius 09.12.2017

4I dagens lucka finns det viktigaste pysslet hittils. För i decembermörkret finns det inte mycket viktigare saker att minnas än att sätta på sej reflexen då man går ut. I synnerhet nu då det inte finns någon snö så är det så mörkt att man inte ser fotgängare på något sett om de inte har på sig reflex. Jag kan faktiskt inte förstå varför folk envisas med att gå utan?! Vill man liksom bli påkörd?! Nåja, om det är utseende på reflexerna i butikerna som stör så kan man ju pyssla sina egna. Jag gjorde två olika. Tassel-reflexer att hänga på väskan och rosetter att sätta fast på mössan. Dekorativa och viktiga! Reflexband hittade jag i garnbutiken och reflextyg hade jag hemma. Men det får man säkert från en tygbutik. Erikeeper eller annat bra lim är också bra att ha till rosetterna. Och så papegojhängen och säkerhetsnålar så man kan sätta fast refelexerna då de är klara. 

9reflexHänge och reflexsnöre. Ett sånt här litet nystan räckte till två tassels. 

9reflex1Rosetterna limmade jag med erikeeper. Men tasseln är bara knuten. 

9reflex2Väldigt fin för att vara reflex tycker jag. Och praktiskt att alltid ha hängande på väskan. 

9reflex3Se bara så snyggt det blev på min väska!

9reflex4Och på mössan.. Lillasysters mössa skall också få en!

 


Vårt självständighetsfirande

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.12.2017

Kategorier:

Vilken festlig dag det var igår. Det kändes verkligen speciellt med 100-års jubileum tycker jag. Redan på morgonen när vi åkte med bussen in mot stan så kändes det. Finland visade sej verkligen från sin vackraste sida. Gnistrande snö, strålande sol och några minusgrader. Men det blev inte mer utevsitelse för vår del. Men destu mer champagne, god mat och trevligt sällskap. Vi brunchade hela dagen lång och var inte hemma förrän vid läggdags. Och barne betedde sej så bra. Satt fint med i bordet, lekte fint med vännerna, var glada och nöjda. Nästan så man inte trodde det var sant! 

Min kropp tyckte dock tydligen inte att det var bra idé med champagen hela dagen. För till kvällen blev min nästa plötsligt helt täppt. Så inatt sov jag som en kratta. Och på hela dagen har jag inte kunnat andats med näsan. Så irriterande. Nu hoppas jag att flunssamedecinen jag tagit hjälper och att jag får sova lite bättre inatt. För jag har en miljon saker att göra såväl på jobbet imorgon som hemma under veckoslutet. Så här med bara två veckor kvar till julafton passar det inte att bli sjuk. Alls!

100Lite pynt är aldrig fel!

1001Och om ens fosterland fyller hundra är champagne den enda dryck som duger.

1002Lillasyster även kallad Duplo-prinsessan. Hon gör inte så mycet annat än bygger duplo nuförtiden. 

1003Glad värdinna med den fosterländska efterrätten som var lika fin som god!

1004Kolla vilka duploskills! Två sekunder senare föll tornet...


Lucka 5: Hamapynt

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.12.2017

5Hubbe är väldigt inne på det här med att pärla med s.k hamapärlor. Så gott som dagligen pärlas det fram olika kretioner. Det ville jag förstås uppmuntra till och ta vara på i och med mitt julpysslande! Så tillsammans pärlade vi en hel bunt med fina hamapynt. Det var bara att googla så hittade man maller på hur många olika som helst. Vi valde sådana som var relativt enkla. Hälften har Hubbe gjort helt själv och andra hälften har jag gjort. Så det här pysslet funkar lika bra för såväl vuxen som barn. Kanske nåt att sysselsätta er med imorgon när alla är lediga?!

1hamapysselPaket, granar, stjärnor, kulor, snöflingor, tomtar och ljus. 

1hamapyssel1Pynten pryder nu barnens lillajulgran. Men de är så fina att de nog får komma med i riktiga julgranen sen också!

1hamapyssel2Jag älskar barnpyssel som på riktigt är fint. Och de här är verkligen de i mitt tycke.


Lucka 2: Adventskalender för söndagarna

Skrivet av Hanna Stigzelius 02.12.2017

2Mina barn är ju "bara" 2 och 4år gamla. Godiskalendrar i alla ära, men att de ska äta choko eller godis varje dag i nästan en månad känns liksom inte helt bra. Därför har vi inte ännu introducerat godiskalendrar till dem. Innan jag fick barn tänkte jag också att jag absolut vill fixa paketkalender till mina barn. För någon sån hade jag aldrig när jag var liten. Meeen, två barn, tjugofyra paket?! Det blir liksom 48 små grejer. Jag känner att jag verkligen inte har tid att fixa det. Ingen chans. Och jag tycker ju ändå om att pyssla och paketera och fixa...

Om du känner som jag, men ändå kanske har lite dåligt samvete över att dina stackars barn inte får någon paketkalender, har jag nu en lösning. Nämligen adventskalendern. Och med advent menar jag här adventssöndagar, så du hinner ännu fixa kalendern eftersom första advent är först imorgon! Det behövs alltså bara fyra luckor/paket per barn som de får öppna varje söndag. Väldigt mycket mer hanterbart än tjugofyra paket... Och om söndagarna känns det också helt okej med nån liten godis. Men inte varje dag liksom. Jag vek egna papperspåsar av vanligt vitt kopieringspapper. Instruktion för hur du viker en påse hittar du här. 

2kalenderDet tog kanske en kvart att vika de här åtta påsarna. Silverrundlarna klippte jag ut av glittrigt paketpapper. 

2kalender1Kalenderinnehåll: Strumpor, rosetter, pokemonkort, mylittlepony-tarror, diy-slime, vulkandino och lite smågodis. 

2kalender2Jag hängde upp kalendern i stringhyllan i Pockethyllan i köket.

2kalender3Kompromisskalendern kanske man kan kalla den här?!