headersevendayssvartvitrosa2

Julgodisinlägget

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2017 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Jag har fått två kommentarer som bad mej tipsa om mitt bästa julgodis. Så det tänkte jag att jag kunde göra. En liten sammanställning av allt julgodis jag bloggat hittills. För det har ju blivit en del. Allra helst fixar jag riktigt enkelt julgodis. Som inte kräver timslånga koktider och kulprov. Risken att misslyckas blir så mycket större då. Men nån krångligare sort brukar jag nog också fixa varje år ändå. Undantaget som bekräftar regeln. Ifall man kokar kolor och sånt så rekommenderar jag absolut en digital termomterer iställer för kulprov. Det blir ganska mycket säkrare då. 

Men vi kan ju börja i den enklare ändan. I såna fall är egenlagad tryffel ett måste. Till exempel sådan här mariannetryffel. Superenkelt och ser väldigt proffsigt ut. Jag brukar också göra en variant med vitchoklad och lime. Supergott och verkar lyxigt. Små formar är det inte alltid så lätt att hitta dock. Men i år hittade jag fina formar på Clas Ohlson!

sevendaysjulgodis2.JPGLyxiga lena tryffelbollar. Som är betydligt enklare att rulla ihop än de ser ut. 

Marskrisp är en annan urenkel variant av julgodis. Den tar typ fem minuter att laga dessutom. Och till och med Hubbe klarar av den. Fast med lite hjälp då eftersom smeten blir rätt varm. Chokladfudge med kondenserad mjölk som bas som man gör i micron är också enklare än lätt. Och den kan varieras beroende på vad man använder sej av för choklad. Med mintchoklad blir det mintfudge! Med mjölkchoklad sötare och mörk choklad mer vuxet. De här kolatryfflarna är inte heller svåra och blir super lena och mjuka. Basen är dumlegodis. Men kom ihåg att vänta tills smeten svalnat tillräckligt, annars rinner bara tryfflarna ut!

Traditionell kola men med kokos som tvist. Nami! Jag brukar alltid klippa kolan i bitar istället för att skära. Och så använder jag elmokelmo för att packa bitarna så de inte klibbar ihop i varandra. En gång testade jag med cellfan men det tog typ 4 timmar att packa ihop en sats kola så det var första och sista gången. 

Kola är ju en riktig klassiker. En sorts klassisk kola brukar jag nog koka varje år. Men helt plain kola är för tråkigt. Så jag brukar göra den lite roligare. Som till exempel denna variant med kokos. Eller den här med smak av lakrits. En återkommande kola som jag lagat flera år är Johanna Westmans chokladdoppade lakritskola. Den kräver lite mer än basic kolakokning eftersom man först måste koka kolan och sen ännu doppa alla bitarna i choklad. Men, jag tycker det är värt det. Den är bara så god.

julgodisladan2Här är innehållet i julgodislådan 2016: Marskrisp, mariannetryffel, vithcokladtryffel, polkafudge, chokladdoppad lakritskola och snabb chokladfudge i micron.

Om man vill vara lite hälsosammare så kan man kanske laga denna raw chokladÄven om jag tycker julen är den tid på året då det är okej att vara lite mindre brydd med socker och hälsosamhet... Nytt liv i janurari sen! Och här hittar du instruktionerna för hur man viker asken att ha godisarna i!

Kommentarer

  • Bella 17/12/2017 11:54pm (3 år sen)

    Åh! Vad glad jag blev när jag klickade in mig på din blogg!! Tack för julgodis-inspiration! :)

Skriv en kommentar