headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 24: Tomteservetter

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.12.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

24Julafton är äntlligen här! Men det betyder inte att man inte skulle ha tid till att klämma in ett litet pyssel ännu. Det här funkar kanske för några otåliga barn som behöver något att göra. Du behöver: röda servetter, vit kartong, penna och sax. Klipp ut bubliga rundlar av kartong, jag använde en blompepparkaksform som mall. Skär ett hack i bollen, rita ett tomteansikte på och trä in en servett som är vikt som en hög triangel. Vips så har du förvandlat en tråkig röd servett till en julgubbe. Mina barn tyckte i alla fall att det här var helfestligt!

1servettMaterial som behövs!

1servett1Lite klipp och rit senare! Passar pefekt på julbordet, i alla fall där barnen skall sitta.... 


Lucka 23: Pynta paketen med rosetter

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2016

Kategorier:

23Blev årets paket lite tråkiga? Har du färglatt papper och lite tejp eller lim hemma? Då kan du fixa en pappersrosett att pimpa paketen med. Lätt som en plätt och blir hur fint som helst. Gör så här:

1rosettKlipp ut bitar i färgglatt papper ungefär som ovan. Om du vill ha en mall klickar du här.

1rosett1Limma fast ändorna på den rundlade biten med lite lim i mitten.

1rosett2Limma fast den med sömmarna neråt på den flikbit. 

1rosett3Limma den sista lilla biten över rosettens mitt. Tadaa!

1rosett4Pryder paketen hur fint som helst. 


Lucka 22: Julkulor

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2016

Kategorier:

22Inför dagens luckas pyssel hade jag storartade planer! Men så hann jag bara förverkliga tre stycken. Men bättre det än inget i alla fall. Och fler julkulor skulle ändå inte rymmas i vår gran så kanske lika så bra... Men detta pyssel går i alla fall att förverkliga på massvis olika sätt. Jag köpte alltså julgranskulor i akrylplast som man kan öppna från en pysselbutik i början av månaden. En påse med typ tjugo kulor kostade kring 6€ så det var inte dyrt. Med förpackningen kom små rundlar som man kunde pynta och ha i kulorna, men de skippade jag. Men man kan ju klippa rundlar av annat, till exempel foton på nära och kära, och sätta in i kulorna. Jag hade också tänkt att Hubbe skulle få måla några men det hanns inte heller med...

Andra sätt att dekorera kulorna är att till exempel fylla dem men något, en kvist av gran, eller lite glitter, eller någon liten leksak som först spraymålats! Eller så kan man göra det som jag gjorde och bara ta en permanent tusch och rita på bollarna. Jag valde vit tusch, men till exempel röd, silver eller guld skulle också ha gjort sej fint i vår gran. Som sagt, möjligheterna är många! Jag sparar mina opysslade bollar till nästa december och pysslar loss fler olika varinater då, garanterat! Och ifall du hittar liknande bollar ännu innan jul så är det här ett perfekt pyssel för hela familjen så väntan inte blir så lång... Några av kulorna kan ni sedan ta med då ni åker iväg till släkten på julemiddag! Och bra att de är plast fastän de nästan ser ut som glas! Betydligt mer barnvänligt så här.

1julkulorJulkulor i Stigzelius design...

1julkulor1Den här blev min favorit! Ritade en krans och skrev godjul på båda sidorna. 

1julkulor2Men den här blev nog också fin! Boll med bollspiraler på. 


Lucka 21: Julkort på sidenband

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

21Dagens lucka är väl kanske inte direkt ett pyssel, utan mer ett tips. I alla fall i vår postlåda droppar det in en massa julkort just nu. Jättetrevligt tycker jag. Men lite svårt att förvara och ha framme alla korten. Man vill ju gärna se dem och minnas nära och käram och inte bara sätta dem i en korg eller hög. Så i flera år har jag hängt upp våra julkort på ett rött sidenband. Tidigare år har jag använt små klädnypor men dem hittade jag inte i år så nu har jag använt knappnålar för att fästa korten. Funkar utmärkt det med. Sidenbandet har jag bara fäst med vanlig tejp. Riktigt juligt, dekorativt, praktiskt och fint tycker jag!

211Ett rött sidenband och några knappnålar och vips har du ett fint och fiffigt sätt att hänga upp julkorten från nära och kära!


Lucka 20: Julaftons efterrätt; lingonparfait med vitchokladkinuskisås

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2016

Kategorier:

20Är det redan den tjugonde!? Bara fyra dagar kvar nu. Hög tid att börja tänka på julmaten med andra ord. Vi hade redan ett julmöte med alla familjemedlemmar, exceltabeller och hela köret för flera månader sedan och på vår lott föll bland annat att laga efterrätten. Den fixade jag därför klart igår kväll. Jepp, redan. Jag lagade samma som jag lagade ifjol, eftersom min familj inte ännu fått smaka på den här och den var en succé hos Svärfamiljen. Nämligen lingonparfait med vitchoklaskinuskisås. Det bästa med receptet (som jag hittade i ett av förra årets nummer av Kotivinkki) är att det är urenkelt att göra och kan förberedas flera dagar i förväg. Det är dessutom en fräsch kall och inte så tung eller söt efterrätt vilket jag tycker är ett måste efter all julmat. Så i dagens lucka hittar ni den ultimata julaftons efterrätten. Bara att fixa klart ikväll då!

efterrattLite syrligt, lite sött, lite kallt, mest fräscht och gott!

 

För 6-10 portioner Lingonparfait behöver du

200g frysta lingon (+ ca 30g till dekorationen på själva julafton...)

½dl socker

1 dl honung

2 dl turkisk yoghurt

3 dl vispgrädde

Smält lingonen och mixa/mosa dem till slät puré. Blanda i socker, honung och yoghurt. Vispa grädden och vänd i lingonblandningen försiktigt med en slickepott. Ös upp i portionsformar/en muffinsplåt av silikon om du har sådana. Det har inte jag så jag klädde istället muffinsformar i paff med färskfilm (aka elmokelmo) och öste i dem. Fäste färskfilmen runtom och ställde in i frysen. Frys minst en natt. 

På julafton gör du sedan detta: Ta ut parfaitarna och dekorationslingonen ur frysen ca 15 minter innan ni skall äta efterrätt. Gör kinuskisåsen medan de tinar. Du behöver

2 dl grädde

1 ½ dl farinsocker

100 gram vit choklad (+några extra bitar som du river på rivjärnets största riv)

Koka upp grädde och farinsocker och rör tills allt farinsocker smultit. Ta bort från värmen och bryt i chokladen, rör om tills allt smultig. Låt svalna en stund. 

Servera parfait med ringlad kinuskisås på , strö över lite riven vitchoklad och lingon. Klart att serveras!

efterratt1Kanske detta blir efterrätten också hos er den 24?!

 


Lucka 19: Jul i dockhuset

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2016

Kategorier:

19Också i barnens rum har det smugit sej in lite julpynt. Jag pysslade nämligen lite julpynt till Hubbes dockhus. Han märkte det direkt och har lekt ivrigt med huset igen efter en paus på typ hela hösten. En liten gran vek jag av grön kartong enligt denna beskrivning. Små julstjärnor vek jag på samma sätt som jag gjorde 3D stjärnorna igår. Och så vek jag några origamipaket i röd kartong enligt denna beskrivning. Strumporna ritade jag bara och tejpade fast. Så roligt med dockskåpsjul! 

dockhusjulPapperspyssel i miniformat. 

dockhusjul1Så mysigt det blev eller hur?!

dockhusjul2Julstrumpor vid öppna spisen och stjärnor i fönstret. Och precis som på riktigt så vill ju stjärnan aldrig hänga rakt....

dockhusjul3Julstjärnor i alla fönster!

dockhusjul4Och granen fick stå i hallen. 


Lucka 18: 3D stjärnor i Papper

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.12.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

18I dagens lucka hittar ni ett trevligt papperspyssel. Det som behövs är lite stadigare papper, en modell på en femuddig stjärna, sax och någonting vasst att dra med på stjärnan (jag använde en grillpinne i trä). Rita ut stjärna enligt din modell. Dra med ditt vassa föremål ett sträck från varje "topp" till motsatt "vik". En linjal kan vara bra att ha... Vik lite grann längs med sträcken och forma sedan stjärnan så den blir tredimensionell. Klart! Jag gjorde många och tejpade fast dem på en led-ljusslinga. Några andra trädde jag nål och tråd igen och de skall få komma upp i granen. Några större versioner av stjärnor står som de är på skåpet. Möjlighetern är oändliga, haha. Bara att börja klippa ut stjärnor nu med andra ord!

3dstjarna4Rita femuddiga stjärnor, klipp ut och tryck dit sträck från topp till vik. Vik lägs med och forma så de blir som stjärnorna ovan!

3dstjarna6Tejpa fast dem på en ljusgirlang!

3dstjarna8Eller häng ett snöre igenom och ha dem i granen!

 

 


Lucka 17: Islykta

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

17Exakt en vecka kvar till julafton nu! Härligt. Dagens lucka kommer nu lite senare än vanligt. Ibland blir det lite så. Det är ju lördag och allt. Dagens pyssel kräver minusgrader (eller mycket plats i frysen), vatten, eventuellt lite gröna kvistar, tejp och ett engångsglas. Sätt ett engångsglas i ett fryståligt kärl (jag använde en vanlig kastrull) och tejpa fast över kanterna så det hålls på plats. Häll vatten på sidorna om glasen. Sätt eventuellt i lite gröna kvistar om du vill och har lust. Ställ kallt över natten. Lossna glaset och ta ur hela islyktan från kärlet. Ställ ut på trappen med ett ljus inuti när det börjar skymma. Stämningsfullt. Och roligt pyssel också för de små att vara med på. Inte helt lätt att förstå hur vattnet blir till is. 

islyktaJag petade ner några thuijakvistar i min lykta. Tyckte det blev rätt så fint faktiskt!

islykta1Nästa gång jag fryser en lykta så fyller jag nog på med ännu mer vatten. Tycker min lykta blev lite halv :/

islykta2Is är nog vackert! Och så fint sen när det blev mörkt och lyste igenom. Men då glömde jag förstås ta bilder... 


Lucka16: Juldukning i grönt

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.12.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

16Till julen vill man kanske satsa lite extra på dukningen. När vi hade middagsgäster härom veckan så testade jag en vacker dukning i naturmaterial med grönt och tygservetter. Nåt som skulle passa perfekt också på julafton. Julafton är förresten också den dagen så jag absolut tycker man skall ta fram finporslinet, silverbesticken och tygservetterna om man har sådant. Våra linneunderlag och servetter fick vi till bröllopsgåva och jag tycker faktiskt vi borde komma ihåg att använda dem lite oftare. Det känns genast lite lyxigare med linnerservett i famnen på nåt sätt. Som om man satt på michelinrestaurang... 

För att fixa en liknande dukning till er julmiddag behöver du jutesnöre, tygservetter, en grön kvist av någe slag (jag använde thuija) och en batteridriven ljusslinga att pryda bordet med. Inte svårt, men ganska effektfullt.

juldukning

Jag tycker det blev så fint med de beiga linneunderlagen, jute och grönt ihop.

juldukning2Lätt, men effektfullt!

juldukning3Att ha en ljusgirlang på bordet ger perfekt julstämning. Fast det kanske blir lite trångt med all julmaten?!

juldukning1Årets juldukning kanske?!


Lucka 15: Dekorera pepparkakshus

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.12.2016

Kategorier:

15Ja det där... Dagens lucka gick nu kanske inte helt som på Strömsö. Jag skulle ju tipsa om mina bästa pepparkakehusdekorationstips, det lovade jag igår. Men nu blev mina hus kanske inte riktigt så fina som jag hade önskat. Men har man lovat så har man lovat. Mina bästa tips är väl kanske, gör inte som jag! Se med andra ord till med att ha gott om tid. Gör inte en strut av bakplåtspapper som du försöker limma ihop med tejp. Det håller inte utan du har sedan glasyr all over the place... Det som funka var dock att vispa äggvitorna innan man sätter i florsockret! Så det tipset kan ni följa. Och kanske jag borde dekorera dem i bitar nästa gång. Det var nog lite småkrångligt att fixa sidorna så här. Så gör det om ni kan. 

dekorationVispa äggvitorna hårda med elvisp innan du sätter i florsockret. Det blir mycket bättre glasyr då!

dekoration1Gör inte en strut av bakplåtspapper! Det håller inte ihop... Panda hade bra små askar med passliga dekorationsgodisar. 

dekoration2Tadaa! Made by Hanna 31år... Fastän det kanske ser mer ut som Hubbe 3 år... Heh. Men han var på dagis och är totalt oskyldig!

dekoration3Om du inte orkar med bränt socker och hela hus, så kan du ju bara baka pepparkak i form av ett platt hus och dekorera det!