Lucka 24: Alla luckor är öppnade
God Jul! Äntligen är dagen vi väntat på hela månaden här. Julafton, en magisk dag. Och på julafton skall man inte pyssla tycker jag. Då skall man mysa, äta gott och umgås med nära och kära. Så i dagens lucka hittar ni istället en tillbakablick på alla luckorna i årets kalender. Ganska mycket pyssel blir det ju nog så här i en bloggjulkalender. Det tar ju också tid såväl att hitta på pyssel, utföra dem, fota, redigera och sen blogga dem. Så vi får se, jag har lite på känn att detta var den sista pysseljulkalendern för mej... Som tur har ni ju en del pyssel att pyssla nästa år också. För jag gissar att ingen pysslat alla 23 luckorna?!
1. I första luckan hittade ni tomtedörren, årets stora hit.
2. På tredje advent pysslade jag en adventskalender med fyra adventspaket, ett för varje ljus som tänds.
3. I lucka tre fanns tips på en pedagogisk nedräknare i form av ett tomteskägg.
4. I lucka fyra tipsade jag om enkla nätta julkort.
5.Tillsammans med Hubbe hade vi pyssla hamapyntet i lucka fem.
6. På Finlands 100-års dag hittade man bokänglar i pysselluckan.
7. Av glasspinnar, målfärg och lite pynt pysslade vi små granar med Hubbe.
8. Lillasyster fick fyra nya spännen i lucka åtta.
9. I lucka nio pysslade jag reflexer. Både tassels och rosetter. Viktigt att synas i mörkret.
10. De här söta små pappersbollarna gömde sej i lucka tio.
11. Mjuk pepparkaka med mumsig frosting, att baka till julbasaren eller glöggfesten till exempel?
12. I lucka tolv limmade Hubbe och jag papperssugrör till stjärnor.
13. På luciadagen hade jag pysslat lucia-inspirerade julkulor.
14. Av den gamla boken fixade jag också en honeycombkula i lucka fjorton.
15. Snöglober är så fascinerande! Och det är inte svårt att göra en egen. Men använd inte grönt diskmedel bara....
16. De här söta ren-flaskorna piffar upp varenda mellanmål under hela december.
17. Och då det vankas glöggmingel så spetsar jag skumppan med glöggkoncentrat!
18. I lucka aderton gömdes en nyhet i julgodisasken, citronfudge.
19. Garntomtar är ett tradtionellt julpyssel som passar i vilken gran som helst.
20. Pepparkakor bakar väl de flesta i december?! I lucka tjugo tipsar jag om hur man gör får att kunna hänga dem i granen.
21. I den tjugoförsta luckan återanvände jag detta gamla pyssel från 2014, en stjärna i halm att hänga i granen.
22. Raw pepparkaksbollar är ett lite hälsosammare alternativ så här i söta juletider. Receptet hittas i lucka tjugotvå.
23. I gårdagens lucka pysslade jag en liten pompom i silver att hänga i granen.
Lucka 23: Pompomboll
Jag gillar ju att pynta med pompoms då det vankas party och kalas. Och eftersom honeycomb-bollen blev så fin som pynt så tänkte jag att jag måste testa att hänga pompoms i granen också. Och det funkade det också! Det som behövs för att laga ett pompom-pynt att hänga i granen är silkespapper (gärna i någon julig färg), sax, tunn ståltråd och ett fint juligt band.
Det här är materialet som du behöver!
Ta en bunt med minst 10 kvadratiska ark silkespapper och vik som på bilden.
Fäst ståltråd i mitten på vikningen och frisera till kanterna.
Veckla ut silkespappret så det formas en pompom. Fem uppåt och fem neråt och sen fluffa till och forma.
Häng upp i granen.
Lucka 22: Raw pepparkaksbollar
Känner du att det blir lite mycket vitt socker så här kring jul? Men du vill kanske ändå äta något juligt och gott i alla fall. Då tycker jag du skall testa de här pepparkaksbollarna. Principen är samma som i mina raw chokladbollar, men istället för kakao har jag satt i pepparkakskrydda. Mm, sa Lillasyster när hon smakade på en efter att hon hjälpt mej med bakandet.
Det som behvös till en sats, vilket ger ca 20 bollar är:
8 dadlar (eller 4 dadlar och 3 fikon eller bara fikon typ 5 stycken eller 6 dadlar och 2 fikon)
½dl kokosflingor
½dl solrosfrön (eller cashewnötter eller pumpafrön eller sesamfrön eller andra nötter)
2 dl havregryn
1½ tsk pepparkakskryddor (jag använde mej av färdig mix från butiken)
3 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung eller lönnsirap)
1 msk kallt vatten
Mixa allt i en matberedare. Rulla till bollar som rullas i kokos. Förvaras svalt.
Pepparkaksbollar kan man äta med gott samvete. Inget vitt socker här inte.
Smakar nästan som pepparkaksdeg!
Lucka 21: Julstjärna av halm
Återvinning är väl bra?! Därför tänker jag nu återvinna ett pyssel från min bloggkalender från 2014. Jag tänker att ni nog är ganska många som inte läste min blogg då. Och ni som gjorde det får en uppfrächning av minnet. De här stjärnorna är nämligen så fina. Och verkligen inte svåra att få till, bara lite pilliga att knyta. Men kom ihåg att sätta halmen i blöt några timmar innan du skall pyssla! Annars går den bara i bitar. Snöret har jag köpt på tgr för några år sedan.
Klipp fem små halmbitar i samma längd. Sen är det bara att lägga ut dem som en stjärna och börja knyta.
Lite pilligt att få till alla små vinklar men inte svårt.
Visst är den fin?! Och fint med äkta gran också... På grund av allergier måste jag ge med mej och nu har vi inte äkta gran inomhus längre.....
Lucka 20: Pepparkakspynt
Pepparkakor hör verkligen julen till. Själv gilla jag egentligen degen mer än själva kakorna. Men att baka dem är så roligt och hör till. I år gjorde vi en liten tvist på peppisarna. Med hjälp av ett sugrör tryckte vi ut små hål i dem. Efter gräddning och dekoration så var det sen bara att hänga en tråd i pepparkakan och vips hade den blivit ett pepparkakspynt. Men ett litet tips, om du som jag har små barn, häng då pepparkakorna lite högre upp i granen. Annars tar det cirka tio minuter så finns det inga pynt kvar....
Ett sugrör var perfekt för att göra hålen i pepparkakorna i bakskedet.
Hubbe hjälpte mej att pynta. Fina blev de tycker jag!
Den här hänger tyvärr inte kvar längre... den finns inne i en liten tös mage....
Men den här som hängdes upp högt i granen hänger ännu kvar!
Fint och enkelt pynt. I mångas smak, bokstavligen, hehe.
Lucka 19: Garntomtar
I dagens lucka hittar man en riktig klassiker. Nämligen garntomten. Och som det ofta är med klassiker så är de klassiker av en orsak. Garntomtar är både kul att göra, enkelt att få fina och riktigt juliga att hänga i granen. Jag gjorde både en tomtegubbe och en tomtegumma. Om man riktigt vill satsa så syr man filtmössan, men jag körde fuskstilen och limmade istället... I granen syns det ändå inte vilket som!
För att göra garntomtar behövs garn, gärna rött och grått. Samt lite filttyg, gärna grått och rött de också.
Använd tre fingarar på din hand och snurra först armarna runt dem några varv. Fäst med små röda garnstumpar. Ta seda armarna och lägg dem överst på din hand och snurra sedan kroppen runt alla fingara. Du vill ju att kroppen blir längre än armarna.
Knyt som bilden visar. På gummar lämnar man "kjolen" kvar. Medan man på gubben delar garnet i två och knyter två skor.
Vill man fäster man ännu en liten tråd i tomteluvan så tomten kan hänga. Men eftersom de sitter så bra på kvistarna även utan tråd så skippade jag den delen...
Väldigt traditionella! Men fina fortfarande tycker jag.
Lucka 18: Citronfudge
Nu är det mindre än en vecka kvar till jul! Hög tid att börja med julgodiset med andra ord. Börjar man tidigare är risken stor att "någon" hinner äta upp det innan jul och du måste fixa mer. Och börjar du senare kan det bli stressigt att hinna. Jag tänker därför starta julgodifrabriken senast ikväll. Varje år måste jag dock testa några nya sorter. Och en av dem är denna citronfudge. Originalreceptet hittade jag här.
Jag älskar nämligen såväl citron som vitchoklad så jag tänkte att denna kunde vara ett vinnande koncept. Enkelt måste det också vara när jag fixar julgodis. Tretimmars kok som skall genomgå tretton kulprov går bort. Och resultatet var riktigt bra! Nästa gång tänker jag sätta i ännu mer citron än receptet anger, tror den blir ännu bättre då. Lite kletig var den också så låt den vara ordentligt kall då du skär den i bitar. Och elmokelmo är nog det enda som funkar att förvara den i, annars klibbar det för mycket.
För en sats citronfudge behöver du:
15 stora marshmallows
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk saft av citron och lite rivet citronskal
100 g vit choklad
rivet citronskal som dekoration
Sätt marchmallows, smör, socker och grädde i en kastrull och sätt på värmen. Rör hela tiden. När alla marchmallowsen smält och det blivit en bubblande massa så blandar du i citronen. Låt puttra under omrörning några minuter till. Ta bort från värmen och rör i chokladen tills den smultit. Häll i en form med bakplåtspapper i, häll över rivet citronskal. Låt svalna och ställ in i kylskåpet. Skär i bitar och klä i elmokelmo. Njut!
Jag satte mina citronfudgar i en burk eftersom de skall förvaras i kylskåpet.
Men några dagar senare var de slut... Så om vi skall ha några julgodis till jul så får jag nog ställa mej och koka lite till.
Lucka 17: Bubbligt till glöggminglet
Skall du ordna glöggfest? Men tänker att det blir så svettigt att dricka massor med varm glögg? Dessutom är ju skumppa så mycket godare. Ingen fara. Då kan du blanda till en egen bubblig glöggdrink. Det enda som behövs är saftglöggskoncentrat och skumppa. Vill du göra drycken alkoholfri funkar det också utmärkt med bubbelvatten. Ungefär 1/4 glögg och resten bubbligt tycker jag är bra mått. Eftersom glöggen är söt rekommenderar jag också att man har torr skumppa. Annars blir det lätt för mycket av det goda. Skål för julen!
Jag pimpade dessutom mina skumppaglas med röda sidenband för extra julig festlighet!
Först lite glögg på bottnet och sedan skumppa på. Ni har kanske sett att det på Alko också finns en färdig variant av det här!? Den heter Glöet. Smart namn! Men jag har tyvärr inte smakat så kan inte säga vilken som är bättre...
Till barnen på festen blandar du givetvis med bubbelvatten i renflaskorna du pysslade igår!
Lucka 16: Rudolf den röda flaskan
Renar är ju ganska juligt. Och så är de väldigt söta. Man kan faktiskt pyssla renar av nästan vad som helst. Jag pimpade två små glasflaskor till ursöta små renflaskor. Samma princip funkar också på tex barnmatsburkar om du inte har några glasflaskor. Eller så kan man pimpa upp ölflaskan eller den lillaskumppaflaskan på samma sätt. Kanske som en liten gåbort-present till glöggfesten?! Det som du behöver är alltså tarraögon, bruna piprensare och lite röd lufttrorkande lera. Lite lim kan också vara bra att ha. Sen är det bara att pynta flaskorna. Barnen tycker garanterat det är festligt. Kanske du kan jula upp mellanmålet eller kvällsmaten idag med dessa här?!
Se bara så söta!
Och sen då julen är över är det bara att klä av pyntet så har du en vanlig smoothieflaska igen...
Lucka 15: DIY Snöglob
Alla barn gillar väl snöglober. Ni vet sådana magiska glaskulor som man skakar på så snöar det! Det är inte alls svårt att göra en egen. Och mina barn blev i alla fall väldigt imponerade. Men OBS OBS gör inte som jag och ha i grönt diskmedel, för då blir hela vätskan tydigen grön... Genomskinligt diskmedel skall det vara! Utöver det behöver du en urdiskad glasburk, något fint och vattentåligt att ställa inne i burken, lim, glitter (eller annat som kan föreställa snö) och glycerol (fås från apoteket).
Börja med att limma fast dina pynt i burkens lock. Jag lagade dessutom snö av självtorkande lera som grund så tomten kom högre upp. Annars skulle den knappt synas i burken. Mät hur mycket vatten burken rymmer. Byt ut 1/5 del av vattnet mot glyserol och en droppe diskmedel. Häll i ca 1½msk glitter. Sätt snabbtorkande lim på burkens kanter och sätt försiktigt fast locket. Sväng efter en stund och tadaa, du har en snöande glasglob.
Att hitta små juliga figurer var inte så lätt! De här hittade jag till slut på Kierrätyskeskus hobbyavdelning. Glasburken har tidigare innehållit lingonsylt. Ett tips för att få bort etiketten från burken är att skrubba med babywipes, fungerar skrämmande bra...
Hups, mina burkar blev visst lite gröna på grund av fairyn... Men rätt så fina ändå. Och snöar gör det ju. Riktig storm hos den ena tomten är det!
Men nästa gång tar jag nog genomskinligt diskmedel i alla fall....