headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 24: Årets alla pyssel

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.12.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

julkalendern24

Äntligen julafton! 23 pyssel, pjuh säger jag bara. Den första halvan gick lätt, men den andra halvan blev nog lite motigare måste jag erkänna. Men I did it! Som det känns nu så tror jag dock att det var sista gången jag har pysselkalender, haha. Men månne jag inte hinner glömma hur det var på 11 månader... I dag är det julafton. Och då känner jag att man inte kan pyssla mer. Så istället samlar ja hela månadens pyssel här i luckan. Så man lätt kan klicka in sej på sina favoritpyssel. Nästa år, eller om man får redan får akut pysselsug i mellandagarna kanske!

collage1

(Klicka på texten så kommer du till pysslet)
Lucka 1 innehöll denna julgubbenedräknare
Lucka 2 innehöll i sin tur en hemmasydd adventskalender med plats för fyra paket. Ett för varje adventsdag
I Lucka 3 hittas detta söta Hamapepparkakshus
Lucka 4 innehöll en enkel granriskrans att till exempel hänga på dörren
I Lucka 5 pysslade jag ett paket av en toarulle
Lucka 6 innehöll mera hamapyssel, denna gång glasunderlägg
Lucka 7 innehöll barnvänliga tallriksgranar
I Lucka 8 visade jag min systers urfina hemmasydda julkort med granar
I Lucka 9 testade jag att laga hemlagad glögg

collage2

Lucka 10 innehåller årets första julgodis, snöbollar med bara 2 ingredienser!
Lucka 11 innehåller ett husmorsknep för att underlätta julstädningen, hur du putsar silver med bakpulver och silverfolie
I lucka 12 gjorde jag ljuslyktor av gamla konservburkar
På luciadagen i lucka 13 pysslade jag ett luciatåg i lera
I lucka 14 hittar du denna tomte av en garnboll med filtluva
Lucka 15 innehåller recept på Rocky Road utan nötter
I Lucka 16 gjorde jag denna enkla ängel av papper
Lucka 17 innehöll mer julgodis, närmare bestämt vitchokladtryffel med pepparkakssmak
I Lucka 18 piffade jag till julpaketen med papperspynt

collage3I Lucka 19 hittar du årets julefterrätt, glass med glöggsmak
I Lucka 20 pysslade vi muggar med barnen i julklapp till Mormor och Morfar
Lucka 21 innehöll detta hjärta som Hubbe pysslat på dagis
I Lucka 22 visar jag hur du gör denna renfrisyr
I lucka 23 dukar jag med granris och juligt band

Hoppas du gillat julkalendern och alla pyssel! GOD JUL och riktigt gott nytt år önskar jag er alla!


Lucka 23: Enklaste juldukningen

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2018

Kategorier:

julkalendern23

Dan före dan är här. Imorgon är det julafton. Vi skall för första gången fira jul hemma hos oss. Så idag har jag bland annat strukit dukar och tygservetter samt planerat dukningen. Och i dagens lucka, årets sista med pysselinnehåll, hittar ni ett dukningstips. Med hjälp av en liten kvist granris och ett juligt tygband fixar du lätt en juldukning som är lite extra. Jag använde tygservetter, men pappersservetter funkar lika bra. Vik bara upp dem ordentligt innan du snurrar dem så de också får lite volym.

dukingJag vek servetten på mitten och rullade ihop till en rulle. Knöt en rosett runt med bandet och stack ner grankvisten. Och jag är mycket nöjd med resultatet.

duking0En annan sak jag är nöjd med är årets julbukett som jag fått av Mamma och Pappa! 

duking1De här servetterna har jag fått av min Mormor och uppskattningsvis är de från 1900-talets början!

duking2Lätt, juligt och fint. Och inga servettringar behövs!


Lucka 22: Årets julfrisyr

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2018

Kategorier:

julkalendern22

Vet du inte riktigt vad du skall ha på dej på julafton!? Då kan jag hjälpa dej. För fixar du frisyren i dagens lucka så kommer ändå alla bara beundra din frisyr och ingen kolla vad du har på dej. Det som behövs är: en hårdonits, en röd liten pompom, två pysselögon, lite tejp och två bruna piprensare. Gör en knåka i ditt hår med hjälp av donitsen. Vet du inte hur, leta på youtube efter videon som hjälper dej. Forma renhorn av piprensarna och stick in i donitsen. Fäst, med hjälp av lite tejp ögon och näsa på din ren. Tadaa! Årets hårsnackis är klar. Lätt som en plätt och hur kul som helst. 

1julfrisyrFotocred till min son! Att fota sej själv bakifrån var betydligt mer utmanande än att fixa denna frisyr.

1julfrisyr1Lätt men effektfullt.


Lucka 21: Granens finaste hjärta

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2018

Kategorier:

julkalendern21

Ära för dagens pyssellucka kan jag tyvärr inte alls ta åt mej. För jag står varken bakom idé eller framförande. Utan det här underbart fina dekorationshjärtat har Hubbe pysslat på dagis. Och även om jag vet att jag är lite jävig, så tycker jag faktiskt att just det här hjärtat var väldigt lyckat. Det är gjort i enkel vitlera, utstansat med pepparkaksform som man sedan gjort hål i innan och låtit torka. Sedan målat med hobbyfärg och så glittrat med glitterlim. Det pryder nu vår gran och är årets finaste pynt, alla kategorier!

glitterhjartaÄr inte detta det finaste julgranspynt ni också sett?! Alltså pyssel som barnen tar hem från dagis, det är något speciellt med dem. 

glitterhjarta1Se bara så fint! ????

 


Lucka 20: Gör en sista minuten DIY julklapp med barnen

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2018

Kategorier:

julkalendern20

Med bara några dagar kvar till jul tänker jag tipsa om en rolig DIY julklapp att fixa tillsammans med barnen. Och samtidigt hoppas jag att mina föräldrar inte läser bloggen nu före jul... Men jag tror inte det. De brukar inte vara så flitiga läsare nuförtiden och jag tror de borde vara rätt så busyga nu före jul. (Men om ni Mamma och Pappa läser detta så sluta åtminstone NU!). Vi har redan tidigare gjort samma grej med barnen inför Svärmors födelsedag och till Maken inför Farsdag, så jag vet att succen är given.

Det som du behöver är:
en vit mugg (jag köpte mina på Prisma)
porslinstusch
Deko-lack färg eller annan hobbyfärg som lämpar sej för porslin som sen kan härdas i ugnen

Sen är det bara att låta barnen måla och dekorera muggarna. Lillasyster gick lite bananas med färgerna och målade en Picassoinspirerad regnbågsmugg till Mormor. Medan Hubbe lät sej inspireras av Dinosaurier och målade en vulkan, palmer och en stegosaurus på den som Morfar skall få. Efter att färgen torkat i någon timme, så satte jag in muggarna i ugnen på 170 grader i 30 minuter. Efter det här håller färgen maskindisk. Makens mugg som han fick till Farsdag har i alla fall hållit redan många diskar!

muggmaleriVulkanmålning på gång.

muggmaleri1Det gäller att hålla tungan rätt i mun... Mormor gillar lila!

muggmaleri2Färdiga alster på tork. Jag skrev ännu en hälsning i botten så man senare kommer ihåg vem och när de är målade.


Lucka 19: Glögg-glass, årets julefterrätt!

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

julkalendern19

Jag har redan fixat årets julefterrätt! Och det känns så skönt. Eftersom vi skall fira jul hemma hos oss i år, för första gången någonsin. Så vet jag att jag högst troligt kommer vara lite stressig och hispig dagarna innan. Så allt som jag kan fixa undan innan dess och ha klart vet jag att kommer underlätt och gör mej mer lugn. Att efterrätten dessutom blev sjukt god och tog bara 10 minuter att göra är sen ännu en bonus. Receptet hittade jag via Fixa Själv, som btw har massvis med kul DIY tips och filmer att inspireras av!

Det enda som behövs är:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
3 dl glögg (Jag använde Marlis koncentrat och gjorde lite extra stark glögg, typ 50/50 glögg/vatten!)
(5 droppar röd karamellfärg)

Vispa grädden, vispa i den kondenserade mjölken och sen glöggen. Se tills så att allt blandas, annars kan det bli iskristaller i glassen. Om du vill ha en mer julröd glass så adderar du lite röd karamellfärg, men det behövs förstås inte annars än för utseendets skull! Häll över i lämplig form, jag tog två brödformar i aluminium. Snurra lite elmokelmo runt och ställ in i frysen fram till julafton. Ta ut glassen ca 10 minuter innan ni skall äta den, så den hinner varmna sej lite och blir lättare att forma kulor av. Om man vill kan man ännu pynta glassportionen med russin och mandlar! Men det hade jag inte hemma just nu.


1glogglassGlassen är gräddig och god med en tydlig smak av glögg! Gott!

1glogglass1Kall  och fräsch efterrätt efter all tung julmat blir också helrätt känner jag. Och den här efterrätten kommer nog gå hem bland både stor och liten har jag på känn...


Lucka 18: Pimpa paketen med papperspynt

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.12.2018

Kategorier:

julkalendern18

Om du inte börjat packa in julklapparna än skulle jag rekommendera att du börjar göra det snart. Och har du inte ens köpt innehållet än så kan jag tala om för det att det börjar bli riktigt bråttom. Oberoende vad det är man slår in så tycker jag det är trevligt med fina paket. Man kan dessutom göra paketen personliga och fina på flera olika enkla sätt. I dagens lucka visar jag tre olika sätt att med hjälp av silverglitterpapper pimpa tråka bruna vanliga paket till finare och mer speciella julklappar. 

1pimpapaket2Det enklaste sättet är att bara stansa ut stjärnor och limma dem på paketet. 

1pimpapaket1Att pynta paketet med olika 3D papperspynt är också effektfullt. Här hittar du instruktioner för pappersrosetten till höger

1pimpapaketOch här i julkalendern från förra året hittar du instruktioner för julkulan. Men du gör förstås bara en halva istället för hela...


Lucka 17: Vitchokladstryffel med pepparkakssmak

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.12.2018

Kategorier:

julkalendern17

Hupsidupsi, lucka nummer sjutton glömdes visst bort! Men jag skyller på att jag blev så till mej av att Syrran ringde och meddelade att hennes vatten gått, så jag glömde bort allt runt om kring och kunde bara tänka på att jag troligen skulle bli Trippel-Moster under natten. Men bättre sent än aldrig. Så idag får vi då istället två inlägg under en dag. Vi börjar med gårdagens lucka, som innehåller ännu ett julgodis. 

I många år har jag rullat egen tryffel. Det är superenkelt, smakar helt otroligt gott och verkar lite lyxigt och svårt. Dessutom kan man förändra tryffeln nästan i oändlighet genom att använda olika sorters choklad samt olika smaksättning. Tidigare har jag bland annat bloggat detta recept på denna mariannetryffel. I år testade jag på att göra en vitchokladtryffel med pepparkakssmak. Och den blev så god att det nu finns bara några få tryfflar kvar... Så ni som väntar er en julgodisask i julklapp av mej skall inte vänta er denna för den kommer ta slut innan det är dags att packa lådorna! 

För att göra din egen tryffel behöver du (det blir ca. 25 tryfflar):
1 platta Pandas vitchoklad med pepparkakssmak (145g)/Vanlig vitchoklad samt 2 söndersmulade Annas pepparkakor
0,5 dl grädde
15 g smör
ca 5 st söndersmulade Annas pepparkakor att rulla tryfflarna i
konfektformar 

Häll grädden och smöret i en kastrull och värm upp under omrörning. Sätt i den hackade chokladen (och ev pepparkakssmul om du har vanlig vitchoklad), rör till en smet och häll över i en djup tallrik. Låt svalna och ställ kallt i några timmar. Smula pepparkakorna till riktigt fint smul och ha dem i en annan djup tallrik. Ta med hjälp av en tesked små bitar av tryffelsmeten, rulla till en liten boll och rulla den i peppissmulet. Lägg i en konfektform. Gör så tills smeten är slut. Klart!

1vitchokladtryffel1Jag tyckte det matchade extra fint med guld- och silver formar till tryfflarna. Så de ser extra lyxiga ut. 

1vitchokladtryffelJag gjorde dessa i lördags, och de här sju stycken är alla som är kvar idag...


Lucka 16: En enkel ängel av papper

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.12.2018

Kategorier:

julkalendern16

Bara åtta dagar kvar till jul. Som tur känns det som alldeles passlig mängd med dagar just nu. Det mesta börjar vara fixat vid det här läget. Förutom de resterande sju kalenderpysslen då. Men månne jag inte ska få pysslat dem den veckan som är kvar. De flesta luckorna har jag som tur planerat på förhand. Måste bara verkställa och fota... Emellanåt tänker jag att jag nog är lite galen som tar på mej detta år efter år, alla annat julfix som finns skulle liksom räcka mer än väl. Men är man lite pysselknäpp så är man! 

I dagens lucka hittar vi i alla fall ett riktigt enkelt papperspyssel. Det enda som behövs är vitt papper, sax, scrapbookinglimrulle och en bit tråd. Klipp passliga remsor, klistra fast delarna och sen i varandra. Snöra runt en passande snöre och häng upp i granen. Klart!

pappersangel

Detta behövs  ⇧ Bilden blev förresten lite konstig i mörkret. Hade ju tänkt fota medan det var just, men just den halvtimmen hade jag tydligen annat för mej...

pappersangel1Färdig ängel upphängd i granen. Enklare än så här kan det knappast bli?!


Lucka 15: Rocky Road utan nötter

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.12.2018

Kategorier:

julkalendern15

Som ni redan vet vid det här läget älskar jag att göra julgodis. Ett julgodis jag dock aldrig testat att göra innan, är klassikern Rocky Road. Och det eftersom cirka 50% av släkt och familj är allergiska för nötter. Men i år hittade jag ett recept helt utan nötter. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk om det verkligen blir lika bra som den rätta. Och det blev det. Så sjukt gott med de knapriga fröna, sältan och sötman samt alla choklad. Mmmm! För att göra egen nötfri rocky road behöver du:

600g mörk choklad (jag använde Fazers med brunt omslag)
1 stor påse Dumle original
1 påse minimarchmallows
2 dl rostade saltade sesamfrön
2 dl rostade saltade pumpafrön
2 dl rostade saltade solrosfrön

Börja med att rosta fröna i en torr stekpanna. Jag rostade i två omgångar. Rör hela tiden så det inte bränns. Salta rätt ordentligt. Så som man gör med popcorn ungefär. Klipp eller skär Dumlekolorna i mindre bitar. Smält sedan chokladen försiktigt. När allt smultit blandar du i dumlen och nästan alla frön och alla Dumle. Spara lite att strö ovanpå. Häll smeten i en form med bakplåtspapper och strö över det du lagt åt sidan. Låt svalna en stund och ställ sedan kallt för att stelna. Skär i bitar och njut!

1rockyroadSalt och sött på samma gång! 

1rockyroad1Inga nötter, bara frön!