headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 23: Allt årets pyssel

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.12.2019

Kategorier:

lucka23Okej, jag erkänner mej besegrad. Nu orkar jag inte pyssla mer. De blir bara 22 luckor i årets kalender. Och den 23 luckan får bli årssammanfattningen. Sen tar jag välförtjänt jullov minsann. En massa kul har det blivit i år. Nissehus, julpynt och julstjärnor. Änglar, kransar och dukningar. En hel del tidigare års pyssel, men också mycket nytt. Jag känner mej i alla fall inspirerad! Och färdigpysslad för i år. Nya pysseltag sedan 2020. Nu skall det njutas allt som fåtts till stånd i år. Tex, några chokladpraliner....

alltpyssel1

1. Adventspaket kalender i lucka ett.
2. Nedräknare i form av ett ljus i lucka två. 
3. Stjärna av papperspåsar i lucka tre. 
4. Stjärnor av toapappersrullar i lucka fyra.
5. En kruka av en syltburk i lucka fem. 
6. En krans av lingonris i lucka sex.
7. Pappersänglar i lucka sju.
8. Lyktor av glasburkar i lucka åtta.
9. Barnens julgranspynt i lucka nio. alltpyssel2

10. Kokoskola i lucka tio.
11. Tomtar av yoghurtburkar i lucka elva.
12. Filtpynt i lucka tolv.
13. Luciatåg i hamapärlor i lucka tretton.
14. Mariannetryfflar i lucka fjorton.
15. Pepparkakshus i lucka femton.
16. Stor 3D snöflinga i lucka sexton.
17. Lingonparfait med vitchokladskinuski lucka sjutton.
18. Små tomtar av äggkartong i lucka aderton.alltpyssel3

19. Polkafudge i lucka nitton. 
20. Nissehus i lucka tjugo.
21. Tre i rad spel i lucka tjugoett.
22. Juldukning i lucka 22.
23. Och sen årssammanfattning i dagens lucka. 


Lucka 22: En dukning i grönt och vitt

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2019

Kategorier:

lucka22

Dags att börja fundera på årets juldukning. I år skall vi fira hos svärföräldrarna, så jag behöver inte duka själv. Men om vi skulle fira hos oss tror jag att jag skulle kära denna variant som vi hade på en julmiddag hos oss för några år sedan. Vitt, grönt, naturmaterial och ljusgirlang på bordet. Och har du ingen tuija i trädgården att knipsa kvistar av, duger det fint med gran! 

resizedimage800533 juldukning1Tygservetter känns lyxigt, perfekt för julmiddag!resizedimage800533 juldukningJutesnöre och en kvist tuija är ett enkelt och dekorativt sätt att fixa en servettring. resizedimage800533 juldukning3En batteridriven ljusslinga lyser upp tillsammans med några kivilyktor i grönt och vitt. resizedimage800533 juldukning2Bara julmaten som fattas då!

 


Lucka 21: Ett tre-i-rad spel i julklapp?

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.12.2019

Kategorier:

lucka21

Har du ännu någon julklapp oskaffad? Lugn bara lugn, i dagens lucka hittar du ett enkelt spel som garanterat blir en uppskattad klapp till såväl liten som stor. Och tre i rad, måste ju kanske vara den mest genialiska spelidén någonsin. Alla kan spela! För att göra ditt eget spel behöver du: hamapärlor, 6 st tomma och diskade mjölk/saftburksslock, paff, pysselögon och hobbyfärg. Instruktioner hur du viker en presentask hittar du här. Just vårt spel fick Farmor av Hubbe tidigare i höst, och det har spelas flitigt på nästan varje besök hos dem sedan dess. bloggminskadeDSC01683 kopiaVi gjorde spelknapparna till grodor och pandor, men man kan ju måla dem hur man vill.bloggminskadeDSC01689 kopiaSpelplanen består av rutor av hamapärlor 10x10. Det tog en stund att pärla, men vi gjorde det tillsammans. bloggminskadeDSC01687 kopiaJag klippte öronen och Hubbe ritade pandornas ansikten och limmade fast ögonen. bloggminskadeDSC01684 kopiaHemlagad julklapp! Roligt att göra, roligt att få. 


Lucka 20: Vårt nissehus

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

lucka20

Ni minns kanske vårt Halloweenhus som vi pysslade med Hubbe i oktober?! Eftersom det pysslet var sååå roligt att genomföra tänkte vi lite i samma banor också nu till jul. Och i mitt pysselskåp har jag faktiskt redan haft en liten träsats i dockskåpsmodell som bara väntat på ett passligt pysseltillfälle. Några små trämöbler som jag beställt via Wish har också legat i skåpet och väntat. De fick nu komma fram och tillsammans byggde vi ihop huset. Hubbe målade möbler, klippte till mattor i filt, fixade en krans till dörren och designade vilka tapeter jag skulle tapetsera med samt vilken färg huset skulle bli så målade jag. 

En gran hade vi också redan hemma som vi köpt på Ikea tidigare i höst. Och en tunn ljusslinga passade perfekt som julgransbelysning. Aarikka-tomtarna fick flytta in. Och Hubbe pysslade ännu en snögubbe av flirtkulor och foam clay. Snö klippte jag till av en vaddbit som jag också hade i skåpet. Och hela Nissehuset rymdes perfekt i hyllan i barnens rum. Så roligt pyssel igen. Och så fint det blev. Sen då julen är över så är det bara att låta någon annan flytta in, kanske en liten Maileg mus?

bloggminskadeDSC01927 kopiaGissa om tomtarna blev glada över att få flytta in här?!bloggminskadeDSC01929 kopiaVi vek också några paket av kartong och knöt glittrigt paketsnöre runt. Det måste ju finnas paket under granen!bloggminskadeDSC01931 kopiaSnögubben är helt och hållet Hubbes verk och idé. Jag är så glad att även han blivit så ivrig pysslare. Och skicklig dessutom! Jag hjälpte bara lite till att fästa bollarna med limpistolen. bloggminskadeDSC01933 kopiaMattor i filt och dockhusmöbler i trä. Tapeter av hobbypapper och allt målat i hobbyfärg. bloggminskadeDSC01935 kopiaKlockan målade Hubbe. Tomarnra har vi redan haft i flera år. bloggminskadeDSC01938Så här ser huset ut från andra sidan. Med krans av piprensare och rosett av filt.


Lucka 19: Polkafudge

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2019

Kategorier:

lucka19

Redan den nittonde december idag. Inte många luckor kvar nu. Men ännu hinner vi med en godislucka. En nyhet för i år dessutom. Tidigare år har jag testat vitchokladpolkafudge, men den blev väääldigt söt. I år testlagade jag istället polkafudge med mörkchoklad och blev mer nöjd med den. Lite smulig fudge som smälter i munnen. Söt är den, men polkakaramellerna på toppen bryter av på ett härligt sätt. Testa vet jag! För att lyckas med julgodis som skall kokas, rekommenderar jag starkt en elektronisk termometer som man kan fästa på kastrullkanten. Jag har haft min nu i flera år och den gör att mina kolor och fudgar aldrig blir för lösa eller hårda längre. Originalreceptet har jag hittat här. 

För en sats polkafudge behöver du:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
200 gram mörk choklad
50 gram smör
1 dl krossade polkagrisar (tips! Dessa finns ofta i lösggodishyllan!)

Gör så här:
Klä en form på cirka 15x15 cm. Blanda grädde, sirap & socker i en kastrull  och koka upp blandningen till 120 grader. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen tillsammans med smöret. Rör tills smeten är blank. Häll smeten i formen strö över polkakrosset (för att krossa mina polkagrisar lade jag dem i en kökshandduk, vred om och bankade med hammare!). Låt fudgen stå kallt i några timmar innan du skär lagom stora fina bitar.

bloggminskadeDSC1954Söt chokladfudge med smak av mintig polka. Mycket bra kombination om du frågar mej. bloggminskadeDSC1959Fudgen blir lite smulig i konsistensen. Men den fullkomligt smälter i munnen. bloggminskadeDSC1961Tack vare konsistensen krävs inge paketering utan fudgen håller sej fint i en ask i kylen ca en vecka. Men den tar nog slut före det...


Lucka 18: Tomtar av äggkartonger

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2019

Kategorier:

lucka18Oj då, ännu en försenad lucka. Sorry! Denna gång skyller jag på att Maken igen var bortrest och att jag själv var borta en kväll då också mitt jobb firade julfest. Men jag får väl bara blogga i kapp då. För innehållet i dagens lucka kan jag inte heller ta någon som helst ära. Det kan däremot min förstfödde göra. Samt pedagogerna på förskolan. Och igen blir det ett pyssel av återvinningsmaterial, nästan som det varit ett litet tema detta år. Antingen pyssel av återvända grejer eller återvända pyssel från tidigare bloggjulkalendrar....

Till (går)dagens pyssel behöver du: En tom äggkartong. flirtkulor, rött papper och röd hobby målfärg. Resten tror jag ni kan lista ut genom att kolla på de här bilderna. Visst är de sympatiska?! 

bloggminskadeDSC01945Klipp ut några av mellanrummen vid äggkartongen och måla dem röda. Klipp av toppen, limma fast flirtkulor på kropparna. Gör små strutar i röd kartong och limma fast även dem. Vill du ha långhåriga tomtar funkar lite garn utmärkt.bloggminskadeDSC01952Rita ansikten på tomtarna och du är klar.


Lucka 17: Lingonparfait med vitchokladkinuskisås

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

lucka17

Jag har varit efterrättsansvarig på julafton rätt många år tillbaka. Och alltid är det inte så lätt att hitta på vad man skall fixa. Jag vill gärna att det är något lite lyxigt, det är ju ändå julafton. Men samtidigt fräscht efter all julmat. Dessutom måste det gå att förbereda så långt som möjligt så man inte behöver stressa i köket på självaste julafton. Denna lingonparfait med enkel kinuskisås med vitchoklad har jag lagat två julaftnar, och även bloggat om i julkalendern 2016. Men eftersom det är en av mina bästa julaftonefterrätter någonsin så tåls den att bloggas om igen. Och kanske just du lagar denna till efterrätt på julafton i år?! 

För 6-10 portioner Lingonparfait behöver du:
200g frysta lingon (+ ca 30g till dekorationen på själva julafton...)
½dl socker
1 dl honung
2 dl turkisk yoghurt
3 dl vispgrädde
Smält lingonen och mixa/mosa dem till slät puré. Blanda i socker, honung och yoghurt. Vispa grädden och vänd i lingonblandningen försiktigt med en slickepott. Ös upp i portionsformar/en muffinsplåt av silikon om du har sådana. Det har inte jag så jag klädde istället muffinsformar i paff med färskfilm (aka elmokelmo) och öste i dem. Fäste färskfilmen runtom och ställde in i frysen. Frys minst en natt. 

På julafton gör du sedan detta: Ta ut parfaitarna och dekorationslingonen ur frysen ca 15 minter innan ni skall äta efterrätt. Gör kinuskisåsen medan de tinar. Du behöver
2 dl grädde
1 ½ dl farinsocker
100 gram vit choklad (+några extra bitar som du river på rivjärnets största riv)
Koka upp grädde och farinsocker och rör tills allt farinsocker smultit. Ta bort från värmen och bryt i chokladen, rör om tills allt smultig. Låt svalna en stund. 
Servera parfait med ringlad kinuskisås på , strö över lite riven vitchoklad och lingon. Klart att serveras!

resizedimage800533 efterrattLite syrligt, lite sött, lite kallt, mest fräscht och gott!resizedimage800533 efterratt1Å visst ser den fin ut?

 


Lucka 16: 3D snöflinga i papper

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.12.2019

Kategorier:

lucka16En vecka kvar till julafton. Det kommer gå snabbt. Men samtidigt har du ännu massvis med tid på dej att julstöka, pyssla och baka. Kanske klippa till några dekorativa snöflingor i papper (ett återanvänt pyssel från 2015)? Med dem kan du tex. dekorera dina paket? Eller hänga i granen? Eller i något är fönster? Kanske klippa till en hel girlang? Du behöver:  Vitt papper, sax, upphängningssnöre och en nitmaskin. Klipp pappret i två delar på längden. Vik bitarna mot varandra likt ett dragspel. Nita en nit i mitten. Klipp mönster på kanterna, försök få dem så lika som möjligt på båda sidorna så att snöflingan blir någorlunda symmetrisk. Vik upp och tejpa ihop ändorna och sätt fast en tråd. Klart att hängas upp i till exempel i fönstret för att få en vit jul. Om beskrivningen inte var tillräckligt beskrivande kommer här en bildserie som förhoppningsvis får dej att förstå. 

lucka7 1Du behöver: papper, snöre, sax och nitare.lucka71Vik pappret på mitten och klipp. Ett papper i A4 storlek räcker till två snöflingor. lucka72Vik från kortändan som ett dragspel. Nita en nit i mitten. lucka73Klipp hål i pappret. Försök klippa till likadana mönster på bägge sidor om niten för att få en symmetrisk flinga. lucka75Vik upp och fäst ändarna i varandra med lite genomskinlig tejp eller scrapbooking limrulle.lucka74Ingen vit jul och snöflingor där ute, men snöflingor inne istället.


Lucka 15: Dekorerade pepparkakshus och utprintbar mall för huset

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.12.2019

Kategorier:

lucka15

 

Idag har vi dekorerat pepparkakshus! Inte bara ett hus, utan fyra stycken. Jag gick lite bananas nämligen och bakade ut fyra hus när jag nu ändå höll på. Och det var bra det. För alla i familjen gillade att fixa sitt hus. Och alla blev så fina. Så pepparkakshus får bli dagens lucka. Både tipset att laga ett hus per familjemedlem och ha dekorationskväll. Men också detta utprintbara mönster till pepparkakshus som jag publicerat tidigare. KLICKA HÄR för att komma till mönstret! Samt mina bästa tips dekorationstips i övrigt:

  • Ha gott om tid när du skall baka pepparkakshus!
  • Skär ut delarna direkt på plåten så behöver du inte flytta på delarna och riskera att de omformar sej eller delar sej
  • Ifall det ändå sker så använd en vass kniv och skär kanterna raka direkt då delarna kommit ut ut ugnen, då är nämligen pepparkakan ännu mjuk. Bara nån minut senare är den hård!
  • Limma ihop bitarna med smält socker. Men akta dej så du inte bränner det. Jag börjar alltid med att limma kortsidorna på ena långsidan. Sen tar jag i hela huskroppen och doppar i limmet och fäster på andra långsidan. Därefter taken genom att doppar hela huset och placerar rätt. Och till sist dörren och skorstenen.
  • Köp alla smågodis du kan hitta i lösgodisavdelningen. Minismarties hittade jag också på Lidl. Godisaskar har också bra storlek på pyntgodiset.
  • Glasyern blir bäst om du vispar äggvitan riktigt fast och fluffig med elvisp innan du sätter till florsocket. Ca 4dl florsocker per äggvita. En msk ättika ger också glasyen glans (men inte någon smak som tur). Karamellfärg är också kul.
  • Färdiga spritspåsar i engångsmodell funkar bäst (tex av märket Eskimo). Sätt påsen över kanterna på ett stort glas eller en liten kanna för att lättare sleva in glasyen. Och klipp ett riktigt litet hål först, öka sedan vid behov. 

Här kommer ännu en bildkavalkad med suddiga iphonebilder på kvällens dekorationsbonanza.IMG 0824Förberedelserna börjar vara klara! Famiiiiljen! Kom och dekorera pepparkakshus!IMG 0834Mycket koncentrerade miner och en hel del godis som landar i munnen istället för på husen....IMG 0841Efter som det blev en del glasyr över så dekorerade vi vanliga peppisarna också. IMG 0845Färgsymfoni av socker och gottis. IMG 0849Pepparkaksbyn! Kan du gissa vem som dekorerat vilket hus?

 


Lucka 14: Mariannetryffel

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.12.2019

Kategorier:

lucka14

Oj då, det är visst inte den fjortonde idag längre. Det blev visst en lucka i luckorna, hehe. Men jag tycker i alla fall att jag är ganska skicklig som klarat mej så här långt utan att missa nån dag. Och faktiskt så publicerade jag en bild på innehållet i dagens lucka på instagram! Men sen glömde jag liksom lite bort att blogga också. Men ingen större skada skedd tänker jag. De flesta har väl ändå varit upptagna med att shoppa julklappar, klä julgranar och baka julgodis detta veckoslut, så det är väl knappt någon som hunnit märka att en lucka blev lite efter...

Dessutom är även dagens lucka en återvänd en. För dessa mariannetryfflar har jag bloggat om redan i julkalendern 2016. Men eftersom de är så enkla och goda så förtjänar det att få bloggas om igen. 

Mariannetryffel
1 dl grädde
250g mörk choklad
ca. ½ dl krossade marianne karameller
kakao av fin kvalitet/florsocker

Koka upp grädden, ta bort från värmen och sätt i chokladen. Rör om tills chokladen smält. Häll i mariannecrushen. Låt stå kallt en stund, tex. över natten. Ta hjälp av en sked och klicka små bitar av smeten i din hand som du rullar till små bollar. Rulla bollarna i kakao eller florsocker och sätt i små formar. Sätt bollarna i små konfektformar. Förvara tryfflarna kallt.

DSC00854Små hemlagade tryfflar imponerar på vem som helst. Och de är så goda att de smälter i munnen!resizedimage800532 sevendaysjulgodis2Vem skulle du ge en ask med hemlagade tryfflar till? Eller skulle du äta alla själv?