torsdag 19 april 2018 - 13:30

Raw chokladkaka

1rawkaka

Förra fredagen, när jag hade middagsgäster, passade jag på att testa göra en ny raw-kaka. Varken barnen eller Maken kan äta nötter så jag måste passa på då Maken var borta. Att "baka" raw kakor är faktiskt urenkelt. Mycket enklare än vanligt bakande tycker jag. Det enda man behöver är en bra matberedare. Så sköter den allt för en. Receptet till just den här kakan hittade jag i Siljes blogg. Men eftersom jag skulle ha bara en gäst halverade jag receptet och lagade den i en mindre form. Några småmodifikationer blev det också, men idéen är samma som hos Silje. 

Raw choklad-kaka

Botten: 
1½ dl nötter och frön (jag satt ½dl solrosfrön och 1 dl blandade nötter)
1 msk raw kakao
8 dadlar (jag testade först att laga med färre, men då ville inte det bli någon smet, men med åtta st blev det just bra)
½ msk honung
-->Mixa allt i en matberedare och tryck ut i en bakplåtsbeklädd form (min har diameter på 16cm). Ställ in i frysen under tiden du lagar chokosmeten.

Chokladfyllning:
1 banan
2 små avokados
4 msk raw kakao
3 msk smält kokosolja
½ tsk vaniljpulver
1 msk honung
-->Häll allt i mixern och mixa slätt. Häll över bottnet och ställ igen in i frysen. Ta fram kakan ca 10 minuter innan ni skall äta så den hinner tina lite grann. Fast jag tycker den är supergod också som lite lätt fryst. Mmm. Bananen känner man nog lit smak av, men annars smakar den bara sött, chokladigt och gott! Inte alls som att man skulle äta nästan bara hälsoamma ingredienser. Helt bäst! Och bäst att jag ännu har några bitar kvar i frysen... Tror jag skall ta en till eftermiddagskaffet nu!

1rawkaka2Jag pyntade också min kaka med några kokosflarn. Tycker de är både goda och dekorativa. 

1rawkaka1Nötig dadelbotten och chokladkrämig fyllning, mmm. Testa om du är sugen på nåt sött, men inte vill ha i dej raffinerat socker och mjöl!

söndag 7 januari 2018 - 20:21

Jag överlevde detoxen!

Jag överlevde juicedetoxen. Men det var nog lite tungt här i dag på eftermiddagen. Jag missade eftermiddags-juicen på grund av en shoppingtur tillsammans med Lillasyster som drog ut på tiden. Och det ledde till hemsk huvudvärk och krhm, lite smådåligt humör när vi kom hem. Men efter två juicer och en maletköttbiff som blev över då familjen åt hamburgare till middag, kändes det igen bättre. Så helt prick- och smärtfritt gick ju detta inte. Men men, det gör inget. Huvudsaken är att jag nu kommit igång med hälsosammare vanor. Och jag kommer sannerligen inte att sakna att diska juicemaskinen fem gånger om dagen! 

Och jag tycker faktiskt min hud är lite klarare! Men några andra födelar vet jag nu inte om jag har märkt av. Sjukt trött har jag varit de här dagarna. Men det i sin tur, har lett till att jag gått i säng tidigt och sovit gott i minst åtta-nio timmar. Tre dagar var nog ganska max för mej känner jag. Fattar inte hur vissa kör tio, eller till och med upp till trettio dagar med bara juicer! Det skulle så inte gå för mej. Jag tror också att jag borde druckit mer vatten idag. Men jag bara inte hann med det. Vi var ute halva dagen i det superfina vädret och sen åkte vi på ärenden med Lillasyster. Att ha en massa program när man detoxar är inte bra idé. Jag rekommenderar hemmadagar om man vill testa. 

sondag

Man blev ju bländad när man gick ute idag! Ljuvligt. 

sondag1Vi gick på äventyr till naturskyddsområdet som ligger bara några hundra meter från där vi bor. Det är så fint. En liten sjö, skog och berg att klättra i. Och isbits-skatter att upptäcka!

sondag2Att kasta grejer ut på den tunna isen var också kul. Håller isen eller krasar det igenom?!

lördag 6 januari 2018 - 16:33

Detox-rapport

Hälften av kuren genomklarad! Och hittills går det bra. Jag har inte ens varit speciellt hungrig. Det är ändå rätt ofta och mycket juice som man skall dricka. Men jag märker att jag är svagare och blir trött när jag gör något ansträngande (typ går i trapporna, haha!). Det här känns bra. Få se om det påverkar på något annat sätt. I natt sov jag i alla fall ovanligt gott. Nu funderar jag mest på hur jag skall fortsätta efteråt. Så jag inte åker in i gamla dåliga ätvanor igen. Noll socker får det i alla fall vara en längre tid framöver. Och ingen pasta och inget bröd! Men mycket grönt och lätt. Mjölkprodukter kan jag nog inte vara utan, men jag tänker i alla fall försöka minska. Kaffe tror jag inte heller jag tänker dricka varje dag längre. Jag klarar ju mej utmärkt utan. 

IMG 1713Istället för te på morgonen dricker jag  hett vatten med citron och ingefära. Det är faktiskt jättegott! Kan bra tänka mej fortsätta med det här efter detoxen. 

IMG 1717Så här såg frukostjuicen ut. Den bestod av rödbet, morot, gulbeta, äppel och citron. Gott!

IMG 1729Och här mellanmålsjuice på eftermiddagen; ananas, äppel, lime och persilja. Och nja, jag ser inte så här strålande ut tack vare jucierna... jag addade visst lite filter... Men om en och en halv dag kanske de inte behövs längre?!

söndag 19 november 2017 - 10:53

Kroppslistan

Kroppstema på sevanlistan denna vecka. Ett ämne som knappast är helt friktionsfritt för nästan vem som helst!? Jag försöker vara vän med min kropp. Och är det för det mesta. Men det är inte lätt. Speciellt inte när man skall gå på beachen och sannerligen inte ser ut som en Victorias ängel. Men men. Jag har väl annat som de inte har?! Kanske?!

Jag tycker min kropp är: Rätt så fin och fungerande. Jag är frisk. Men kunde vara starkare och ha bättre kondition. Och sen tycker jag att min kropp skulle vara finare med lite mindre put på magen och lite mindre darr på låren. Även om det är hemskt, så är det precis så det är. Jag inbillar mej att jag skulle känna mej finare och snyggare om jag skulle väga 5-6 kg mindre. 
Min relation till kroppen har varit: Tja inte är det alltid lätt. Speciellt inte om man skall vara mer avklädd. Då känner jag mig oftast inte alls bekväm. Men egentligen är det väl kanske min relation till mat om är krångligare än till själva kroppen. Även om de två förstås hänger ihop. Men jag försöker vara snäll med mej själv. Och att inte bry mej om att jag inte är size 0. Men lätt är det inte. 
Det bästa med min kropp: Är att den burit fram två fantastiska barn! Tänk att den klarat det!? Wow. 
Så ser jag på andras kroppar: Jag försöker väl att inte se och jämföra så mycket. Kroppen har ju egentligen inte så stor skillnad. Man är inte sin kropp. Och en smal elle tjock kropp betyder inget för personlighet eller lycka. Men ibland är det svårt att komma ihåg det. Man är så påverkad av hur medierna tutar ut att man skall se ut för att vara "rätt".
Såhär ger jag min kropp energi: Åh, jag är nog inte så bra på att ge mej själv kroppslig energi just nu. Under oktober månad gick jag inte en enda gång på jumppa och jag var och sprang bara en gång! Uselt. Det jag gör är väl att jag åtminstone sover tillräckligt för det mesta. Och jag äter inte sååå ohälsosamt. Även om jag kunde äta mindre bröd och pasta som jag inte egentligen mår bra av men som jag äter eftersom jag är lat och inte orkar fixa dubbel middag. 
Det här har min kropp klarat av: Två födslar, ena med snitt och en naturlig. Jag har bestigit sydostasiens högsta berg, Mt. Kinabalu i Malesien och så har jag sprungit Länsiväyläjuoksu 17,5 km. Inte så pjåkigt med andra ord! Tack kroppen.  
Min kropp mår bra av: Regelbunden motion, 7-8 timmar sömn varje natt. Lågkolhydratskost. Mycket kramar och närhet av familjen. Usch så jag inte ger min kropp det vad den vill ha just nu. Eller sömn och kramar får den, men det andra alldeles för lite...
Min kropp mår dåligt av: Att bara vara stilla. Mörker och kyla. Socker och vetemjöl. 
Så gör jag för att älska min kropp: Jag försöker tänka snälla tankar. Att jag är snygg och feminin trots några kilon för mycket. För mej är det viktigt att visa en sund kroppsuppfattning till mina barn. De skall aldrig få veta att jag vill gå ner i vikt! Aldrig. Det bästa sättet är väl att på riktigt försöka börja älska hela kroppen och alla deras skavanker. Barn är liksom för smarta för att luras...

thailandblogg3Även om jag älskar att vara på stranden är det inte alltid lätt för mej att slappna av och känna mej bekväm just där. Det känns som att också alla andra ser på mej och alla mina fel och brister. Fast de andra är väl högst troligen mest upptagna av att tänka på sina egna magar istället för min... 

torsdag 1 juni 2017 - 14:02

Träningslistan

jumppaMitt bästa träningstips för hemmamammor: youtubeträning.

Träning för mig är: Ett nödvändigt ont. Rätt så ofta ett litet stressmoment och ett måste. Men ibland är träningen ett ljuvligt andningshål i småbarnsvardagen. 
Min favoritträning: Att springa på lenkki. Helst med trevligt sällskap. Gratis, lätt som en plätt, man märker resultat snabbt och man får frisk luft på köpet.
Det bästa med att träna: Att man får bättre kondis och därmed mer energi. Jag blir också en gladare typ när jag tränar och vill äta bättre och hälsosammare. Sen är det ju förstås en bonus ifall man blir lite snyggare på samma gång dessutom.
Det sämsta med att träna: Att det är så svårt att ta tag i träningen och bara göra det. Hur kan soffan liksom vara så djup när man tänkt dra iväg och springa. Eller hur kan det vara så lätt att bortprioritera just träningen när man lyckas hinna med allt annat?!
En sport jag skulle vilja pröva: Jag skulle gärna bli yogafrälst. Men gissar att det aldrig kommer ske. För jag tycker yoga är lite för tråkigt. När jag tränar så vill jag har cardio och lite muskler involverat. Annars känns det liksom inte som träning. Fast räknas nu ens yoga som en sport förresten?!
En träningsgren jag inte förstår mig på: Golf. Slå en boll och promenera efter den. Helt idiotiskt. Dessutom tar det sjukt mycket tid. Och kostar svinmycket pengar. Helt meningslöst i mitt tycke. 
Därför tränar jag/tränar jag inte: Jag tränar för att jag vill få bättre kondis och gå ner några kilon. Jag tränar inte för att jag är lat, det regnar, jag är trött, min springdejt avbokade eller för att jag inte hinner eller måste vara med barnen. 
Mina träningsmål: Att springa 10km på under en timme på Midnight Run i september. 

jumppa1Tänk att det skall vara så svårt att få till det, fastän det inte är så svårt egentligen. 

fredag 24 februari 2017 - 09:40

Bikiniformen

Nu är det bara tio dagar kvar tills vi lyfter mot Thailand. Bara tio dagar tills jag skall gå omkring på stranden i bikini vill säga. Målet med min lilla kom-i-form kampanj denna vinter borde med andra ord vara väldigt nära. Den senaste månaderna har jag faktiskt varit rätt hård! Varit duktig med kosten (förutom på kalas och restaurang) och i januari tränade jag minst två gånger i veckan också, oftast tre. Men ändå har vågen stått mest stilla. Det känns lite omotiverande faktiskt. Det gick ju så bra i början! Nu i februari har jag visserligen varit flunssig och därmed inte kunnat träna. Men ändå. Tur väl ändå att inte vikten gått uppåt åtminstone...

Just nu är jag totalt -3kg sedan starten. Så drygt 60% avklarat till målet. Men att klara -2kg till på bara tio dagar är nog inte riktigt möjligt, i alla fall inte på hälsosamma vägar. Men men. Huvudsaken är att jag är i gång med mitt projekt. Att det går åt rätt håll. Att jag känner att jag lyckats göra en förändring mot det bättre och att jag gjort den permanent! Och även om Thailand var mitt första mål så tar det inte slut där. Jag tänker fortsätta motionera och snåla med kolhydraterna. För det får mej att må så bra! 

Jag märker så stor skillnad på mina energinivåer sedan innan jag rörde på mig aktivt två-tre gånger i veckan. Det att kondisen gått upp gör att jag orkar så mycket mer, också annars än när jag springer lenkki. Jag har mer energi med barnen, orkar bättre med hemmet, är piggare på jobbet och om morgnarna. Sen är det sååå skönt att inte ha sötsug. Jag är tyvärr en allt eller inget person när det kommer till socker. Äter jag ett kex eller en karamell är jag fast i sockerträsket igen. Jag blir beroende direkt. Men när jag väl är ute "på andra sidan" så går det lätt att hålla sej utan. Jag måste bara se till att äta tillräckligt med protein i måltiderna så håller jag mej mätt och nöjd utan minsta sötsug. 

Jag trodde att jobbstarten skulle ta mer energi än vad den gjort. Jag jämför troligen med hur det var förra gången, men då var jag ju nygravid och med noll kondition. Om kvällarna efter jobbet var jag så trött så trött! Nu dammsuger jag liksom hela hemmet efter jobbet. Eller springer iväg på 6km lenkki klockan 20:15 en fredagkväll. Det känns så bra. Och det vill jag fortsätta med. Månne inte de sista kilona lossnar de också av bara farten om jag fortstätter i samma stil hela våren. Springskorna skall förstås också med till Thailand! Tre veckor är för lång tid för att bara slöa... Där blir det väl svårt att undvika kolhydrater, ris och nudlar ingår ju i allt. Men jag skall göra mitt bästa för att äta hälsosamt och rätt mängder. Och inte äta glass varje dag bara för att man är på semester. Det funkar liksom inte i tre veckor. Och inte är det värt det heller!

traningskladerLänge sedan jag dragit på mej de här nu... Men senast på måndag skall jag jumppa igen! Och kanske jag hinner med en liten springtur mellan alla kalas under veckoslutet?!

 

onsdag 11 januari 2017 - 08:54

Fröknäcke utan kolhydrater

För tillfället undviker jag ju kolhydrater. Det betyder att jag ätit äggröra till frukost nu i en dryg månad. Så det börjar bli lite enformigt minsann. Och eftersom det är kallt så är jag inte så sugen på yoghurt, det är för mej en sommarfrukost som man äter när det är varmare. Nej det som jag saknar är bröd. Med massa goda pålägg. Jag orkade inte baka något lchf-bröd, eftersom det är bara jag som äter dem och hållbarheten är några dagar. Så istället testade jag på det här fröknäcket. Och det blev superbra. Knaprigt, gott och lätt att baka var det också. Så det fick bli min frukost idag. Med mosad avokado på. Mmm...

froknackeNästan bara frön i detta knäckis! Tack vare psyllium, pofiber och linfrön hålls det ändå bra ihop också smular sej inte. Och inget mjöl!

froknacke1Bästa smörgåsen!! Lite olivolja och citronpeppar på toppen gör den perfekt. 

tisdag 13 december 2016 - 20:33

Springdejt

Jess! Ikväll hade jag en mycket bra dejt. Nämligen en springdejt med Emma. Vi sprang en del tillsammans innan barnen, men det här var första gången tillsammans efter flickorna fötts. Att bestämma sej för att gå och springa tillsammans med en kompis är det allra bästa sättet för mej att verkligen komma ut i spåret. Och samatidigt får man ju umgås med en vän, vilket inte alltid heller är det lättate att få tid för när man lever busyt mammaliv. Så det är liksom win win win! 

Hur går det annars med mitt kom-i-form-tills-Thailand försök kanske ni undrar? Tack riktigt bra. Jag har lyckats hålla min diet rätt så bra. Ingen pasta, ris eller potatis har jag ätit nu på snart tre veckor. Sockersuget är helt borta. Jag har ätit lite frukt emellanåt. Och knäckebröd. Så totalt kolhydratsfri har jag inte varit. Motionerande går också hyfsat. Förra veckan blev det bara en gång. Men annars har jag lyckats hålla 2-3 gånger i veckan. Och nu bestämde vi med Emma att vi skall försöka springa varje vecka framöver! 

Hittills har två kilo lossnat. Så jag är nästan halvvägs. Redan! Minus fem kilo tills mars kommer nog gå känner jag. Och det känns så skönt. Få nu se hur jag klarar av alla frestelserna som kommer med julen... Julgodisfabriken skall komma igång här under veckan. Det kommer nog krävas all självdisciplin jag har att låta bli att mumsa choko innnan julafton! Men å andra sidan så vill jag verkligen inte sumpa det nu när jag kommit igång så bra!! Ebba skriver på sin blogg om den där genen att man bara inte klarar av att ta bara en pepparkaka. Jag har SÅ den jag med! Tar jag en måste jag äta fem, eller tills det är slut alternativt att man mår illa. Det enda som liksom funkar för mej är att inte ha något hemma. För har vi det så äter jag det... Så ja, det kommer bli en utmaning att stå emot de kommande veckorna! 

sprinturEmma och jag råkar ha typ samma Nikes också, fast i olika färg. Mina är självklart de rosa....

tisdag 22 november 2016 - 12:42

Minus 5 kilo på 100 dagar?!

Jag är för tillfället inte nöjd med min vikt. Jag har egentligen inte varit det sedan barnen kom. Men emellan graviditeterna hade jag  inte riktigt motivation att göra något åt det, då jag visste att jag förhoppningsvis snart är gravid igen. Och nu efteråt, ja det har liksom inte bara blivit av på allvar. Jag är tyvärr inte en person som kan äta vad jag vill utan att gå upp i vikt. Jag går typ upp ett kilo bara av att titta på en bit choko. Varje måndag bestämmer jag mej för att det här skall vara veckan som mitt hälsosamma liv börjar, men senast på tisdag faller jag i någon fälla. Oftast är det pasta-fällan. Min kropp tycker inte om snabba kolhydrater. Eller den kanske tycker om dem, men jag går upp i vikt av dem. Och det känns så jobbigt att laga något annat till mej när barnen helst äter pasta (strimlad kål funkar liksom inte hos dem... tyvärr!). Så jag skyller väl på det?! Jag hade en bättre period där i slutet på våren då vi slutade amma och jag tappade ett kilo eller två. Men nåt kom tillbaks på sommaren och resten sitter som berget. 

Men nu har jag en ny morot! Vår Thailand-resa i mars. Bikini i tre veckor. Då skulle det vara trevligt att inte gå omkring att känna sej obekväm hela tiden. Och just nu är sannerligen inga graviditeter inplanerade, så jag kan inte skylla på det heller. Nej nu skall det gå. Jag väger ungefär fem kilo mer nu än vad jag vägde då jag blev gravid med Hubbe. De skulle jag väldigt gärna bli av med nu innan vi reser. Lite dålig tajmning också med tanke på julens alla frestelser! Och mörka kalla vintern... Man vill ju kanske inte helt bege sej ut i löpspåret när det är minus tjugo, eller slaskar, eller är mörkt som i jag vet inte vad. Men men, inga ursäkter. Det måste väl gå ändå!? För gym, pt eller dyra dieter har jag inte råd eller tid till. Så det måste gå i vardagen.

Och jag vet att det inte precis är dagens melodi att banta. Man skall ju älska sin kropp som den är och bla bla. Det är samhällets fel att jag vill vara smal. Och genom att nu skriva att jag vill gå ner i vikt för att känna mej mer bekväm så rättfärdigar jag väl hela smalhetsidealet. Men må så vara då. Och eftersom jag varit mindre så vet jag att jag mår bättre då. Känner mej finare. Mer som jag vill vara. Som jag ser ut på insidan. I mitt tycker är det nu bara snyggare att vara lite tunnare. Och visst är jag lycklig som jag är nu. Och min Man tycker jag är hur fin som helst. Det är bara i mitt huvud som det inte matchar. Och det är nu inte heller så att jag är så himla överviktig. Utan bara lite obekväm med några kilon för mycket.

103 dagar har jag på mig. Det borde gå. Min plan är att undvika kolhydrater så mycket som det bara går. På julen tänker jag nog äta lite gott. Men inte annars. Tre gånger i veckan skall jag röra på mej. Minst! Det är bara en gång kvar av min arbisjumppa. Sen får det väl bli mest youtube-jumppa och springturer. Skall försöka boka in några springdejter. Så det säkert blir av! Det skall gå. Skall försöka uppdatera mina framsteg här på bloggen också så att det motiverar mej ytterligare. Gör så jag inte fuskar och faller för frestelser lika lätt. Heja mej! 

iform

På söndag sprang jag 4,5 km på 30 minuter. Inte så snabbt och inte så långt. Men vad min kondis och kropp orkar med just nu. På våren räknar jag med att orka 10 km igen! Kanske också längre?!

tisdag 31 maj 2016 - 20:37

Inga ursäkter

jumppa1Direkt då Buu-klubben tog slut rullade jag ut mattan och drog på mej jumppakläderna! 

Mitt kom-i-form projekt framskrider rätt okej faktiskt. På matfronten tycker jag att jag lyckats ganska bra. Förutom kalaset nu på söndag och några kakbitar efter det vill säga... Jag har inte längre något sötsug och jag äter inte mera några onödiga kolhydrater. Nu då vi dessutom slutat amma så kan jag bli ännu strängare med kolhydraterna. Ett par kilo har redan försvunnit och jag känner det till och med i kläderna. Syns vet jag inte om det riktigt gör ännu med det känns bra att vara igång. 

På röra på sej-fronten går det inte riktigt lika bra. Maken har haft mycket på jobbet på sistone vilket betyder att jag har svårare att komma iväg för att jogga. Men idag bestämde jag mej för att det inte hade någon skillnad. Ja, alltså jag for ju inte och joggade eftersom jag var ensam med barnen. Men jag rullade ut jumppamattan och körde ett halvtimmes youtube-jumppa-pass istället! Ett par gånger måste jag flytta på Lillasyster eftersom hon var lite i vägen. Men annars gick det jättebra. Alla var nöjda och jag väldigt svettig. Jag gissar att det kommer kännas i musklerna imorgon också. 

Det finns alltså inga ursäkter längre! Två, helst tre gånger i veckan skall jag nu röra på mej aktivt. Och där med basta. 

jumppaHej och hå. Jag gjorde denna högintensiva kettlebelljumppa. Skulle kanske kunna haft en tyngre kettlebell... men kanske lika så bra för mina muskler så här...