headersevendayssvartvitrosa2

Tio tankar om september

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.09.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jaa, Kugge! Jag hakar på. Här kommer mina tio tankar om september:

Första tanken under månadens första morgon: Hm, troligen "Vad är klockan". Det är oftast det första jag tänker på veckosluten då jag vaknar utan väckarklocka. Och den var lite efter åtta. Barnen sov ännu. 

Den här boken ska jag läsa: På mitt nattygsbord ligger för tillfället boken "Hjärnstark" av Anders Hansen. Så förhoppningsvis den?! Å andra sidan har den legat där redan i typ fyra månader så det kan ju nog hända att den inte läses denna månad heller... Inne i lådan ligger också Aki Hintsas "Voittamisen Anatomia" som jag också har på att-läsa-listan. Men så här i icke-semester-tider blir det ju mest ljudböcker då det bara är så mycket enklare att få in dem i vardagsrutinerna. 

Jag ska jobba med: På grund av mitt jobbs natur kan jag inte öppna upp allt för mycket om det här på bloggen. Men jag har en hel del på gång på jobbet. I slutet av månaden skall jag hålla en intern utbildning per skype som också skall bandas in! Det känns som en liten utmaning. Men månne det inte skall gå bra. En massa andra projekt skall också komma vidare eller sparkas igång av mej under den här månaden. Så det måste bli fokus och effektivitet för att inte bli stress och för långa to-do-listor... 

Jag ska skriva: Tre blogginlägg i veckan är min målsättning! Det borde vara mycket realistiskt om än passligt ambitiöst. Och hittills denna vecka är jag "on schedule".

Maträtt jag vill testa: Jag skulle vilja testa göra pizza med lchf-blomkålsbotten! Pizza är en så mysig fredagsmiddag, men nu då jag försöker vara lite striktare med kosten så funkar inte vanligt pizzabotten riktigt. Zoodles har jag också tänkt fixa flera gånger, men så har vi inte haft zuccini hemma. Zoodles med ungsfeta!? Det tror jag skulle kunna passa jätte bra. 

Jag har mest lagt tid på detta som nu äntligen förverkligas: Mitt springande kulminerar den 22.9 i ett 10-kilometers lopp som jag skall springa tillsammans med min syster. Jaiks! Är inte riktigt säker på att jag är redo för det. Det kommer så snabbt på. Och jag vill ju dessutom klara det på en någorlunda tid. Men bara jag överlever så är det väl okej. Och att nu inte syrran springer iväg från mej redan under de första kilometrarna...

En målsättning som är möjlig att nå: Jag vet nog inte om det är riktigt möjligt att springa loppet på under en timme?! Det skulle vara mitt mål. Men med den träning som det hunnits med och min nuvarande kondis så är det nog inte möjligt. Så istället måste jag väl säga sockerstoppet då?! Enda tillåtna undantagen är om man äter ute på stan eller är på kalas. Det borde vara en möjlig målsättning!

Jag är mest kluven till: Hösten överlag. Sommaren gick så fort?! Speciellt mörkret är jag SÅ inte redo för ännu. Och varje kväll märker man hur det blir mörkt tidigare och tidigare. Samtidigt så gillar jag vår vardag. Krispig höstluft och utfärder till svampskogen är också hösthöjdpunkter. Och min födis är om bara några dagar!

Det här ger mig energi just nu: Mina springturer. Och att få in tid med väninnor nu som då i form av luncher, frukostträffar eller afterworks. Att kramas med barnen är också sånt som alltid funkar om man känner sej lite nere och trött. Då känner jag bara tacksamhet istället. Snart skall jag också börja gå på gymmet igen, det ger också alltid sådan härlig känsla. 

Det här ser jag mest fram emot: Just nu ser jag mest fram emot min födelsedagsbrunch på söndag med alla mina väninnor. Det är alltför sällan jag hinner träffa dem alla. Men annars har vi faktiskt alldeles för lite kul program inbokat?! Ingen semester, inga resor?! Det måste åtgärdas snarast känner jag... 

batch DSC01343Vår farstutrapp är i alla fall redo för hösten. Jag bytte ut blomman direkt då vi kom tillbaks från holmen för en månad sedan. 

 

 


Surlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag googlade blogglistor och hittade denna surlista. Inte för att jag är sur, utan mer pga november..... Detta gråa mörker gör ju vem som helst lite smågnällig. Och ibland måste man få gnälla!

1. Obehagligaste jag vet: Ormar! Jag får rysningar bara av att tänka på en orm. Hu. Jag skulle aldrig aldrig hålla i en orm. Eller göra någon ormuppgift i typ fångarna på fortet-liknande koncept. ALDRIG!

2. Absolut inte min killtyp: Tja, killar överlag. Jag gillar mer män. Speciellt min egen då förstås. Annars känner jag att Tom Cruise inte alls är min typ. Jag är mer för Brad Pitt eller Ryan Gosling-typer...

3. Det skriker jag när jag blir arg: Vad som helst lite utan att tänka. Tyvärr en del fula ord och saker jag inte menar. Säkert lite som de flesta då de blir arga?! Jag har ganska lätt för att bli arg... Men blir glad nästan lika lätt igen. Är verkligen inte långsint! 

4. Blir arg på: Folk som går långsamt eller tränger sej framför i nån kö. Barnen när dom gnäller och man själv är trött. Maken när han lämnar disk ovanpå diskmaskinen då det är smutsigt i maskinen!!!

5. Sämsta bok jag läst: Jag har som princip att inte läsa klart böcker jag inte gillar. Livet är för kort för det. Så här måste det väl vara någon bok jag inte läst av fri vilja. Typ nån rättshistoria tentbok under studierna?!

6. Något som får mig att byta radiokanal: Störande radioreklam. Fast all radioreklam är nog störande! Haloo Helsinki diggar jag inte heller alls. 

7. Sist jag ville ta till knytnävarna: Haha, jag är nog inte riktigt typen som slåss. Jag föredrar verbala knytnävar än de fysiska i så fall. Även om de förstås också kan göra ont. Vilket inte heller är bra förstås! Helst skall man ju kontrollera sej och inte bli arg i onödan eller säga något som gör någon ledsen. Men det har ju kanske hänt nån gång ändå...

8. Sämsta serien/filmen jag nyligen sett: Lite samma princip som med böckerna här. Jag har helt enkelt inte tid att kolla på sånt jag inte gillar. Men kanske Paradise Hotel kvalar in som sämsta serien som jag ändå tittar på eftersom den har så högt underhållningsvärde.

9. Fulaste plagg jag vet: Hm, svår fråga! För de flesta plagg kan ju vara snygga på rätt person. Men såndäna haremsbyxor som har grenen hängande nere vid knäna förstår jag mej nog inte riktigt på?!

10. Äckligaste drycken: Gin?! Ingen drink med gin är god. GT är i mitt tycke en mycket överskattad drink. 

lillajul1Jag blir också sur på det eviga mörkret. Och sur på att det ännu är typ fyra månader kvar tills det blir ljust igen... På veckoslutet åker nog stjärnorna upp igen. 


Ett inlägg om boobs

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.10.2018

Kategorier:

Sevendays uppmärksammar den rosa månaden och bröstcancerforskning med kampanjen #ärdumed. Jag är med genom att fylla i blogglistan. 

rosa ardumed 1

Min relation till bröstcancer är: Som tur nästan obefintlig. Eller det är klart, jag känner ju minst en handfull personer som drabbats. Men ingen i min närhet. Vilket jag förstås är oändligt tacksam för. Men samtidigt är bröstcancer så vanligt. Det är nästan konstigt att jag inte drabbats närmare. Men jag hoppas förstås innerligt att jag håller min relation distanserad. 

Under den rosa månaden kommer jag: gärna att stöda kampajnen genom att shoppa rosa. Det råkar ju ändå vara min favoritfärg. Och allt som är rosa piggar upp, så är det bara. Att man dessutom kan vara med och stöda en så viktig sak som bröstcancerforskning och -drabbade är en mycket bra bonus och rättfärdigar till och med något onödigt köp.

Så här ofta kontrollerar jag mina bröst: Inte alls tillräckligt ofta känner jag nu. Eller alltså nu kontrollerar och klämmer jag på dem lite nu som då, främst i duschen. Men inte är det alls så noggrant som det kanske borde vara?! När är det förresten man blir kallad på sin första mammografi? Först vid 40 vah? Men kanske det inte skulle vara en bra idé att kolla upp saken själv också innan dess. Man vet ju aldrig. Hu!

Därför är det viktigt att tala om bröstcancer: För att det är så vanligt. För att göra det mindre skrämmande. För att påminna kvinnor att checka sina bröst och få tag i cancern så tidigt som möjligt. För att på så sätt rädda liv. 

Det här kan du göra, för att stöda kampen emot bröstcancer: Du kan skriva om dina upplevelser av bröstcancer genom att använda #ärdumed Köp Vasabladets supersnygga rosa college (eller kanske det tåget gick ren?!). Eller köp åtminstone årets fina rosa band som Anna Puu designat. Jag älskar det med den guldiga blixten. Snyggaste rosa bandet på flera år! 


Höstlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.09.2018

Kategorier:

hostDet regnar där ute så det stänker upp på rutorna. Och det är redan bäck mörkt. Med andra ord har det blivit höst. Så vad passar väl bättre än att fylla i ratatas höstlista?! 

Vad är dina mål i höst?
Jag har många! För mej är hösten oftast en bättre nystart än efter nyår. Nu har jag energi till skillnad från i januari då det bara är mörkt och kallt och man är helt slut av all julstress. Så som vanligt är det här hösten då jag börjar mitt nya liv. Nu skall det bli fason på sötsakerna, motionerandet, bort med dåliga vanor och slöa rutiner. In med grönkålsjuice, PT-lektioner (jag fick sådana i födispresent jee!), stickprojekt och självhjälpsböcker. 

Sådär mer konkret har jag tänkt att jag skall springa lenkki en gång i veckan, gå på gym en gång och yoga 1-2 kvällar i veckan. Jag skall ta med lunchlådor till jobbet minst två gånger i veckan. Och så skall jag sticka vantar till mina barn. Sockor har jag stickat hur många som helst, men vantar har jag aldrig stickat! Så det skall det bli ändring på från och med nu. 

IMG 7357Jee, det regnar! Det betyder att det snart ploppar upp sådana här i mossan överallt i skogen.

Vad ser du mest fram emot?
Just nu ser jag jättemycket fram emot min systers bröllop på lördag ❤️. Annars ser jag framemot min goda väninnas karonka i början på oktober. En kräftis vi skall gå på. Och den årliga familjeturen till svampskogen! Vår Halloweenfest brukar också vara kul.

Känner du dig klar med sommaren?
Ja, nu gör jag det. Innan Italien-resan var jag inte alls klar för höst, med allt vad det innebär. Men nu känner jag med mer än redo. I morse kändes det för varmt. Jag var nästan besviken då jag måste klä av mig min jacka, haha. Igår vek jag också undan alla shorts och städade bort flipslops och espadrillos från skoskåpet i hallen. Barnens höstkläder är nu också testade (allt passade sen i våras, så skönt att slippa handla nytt!).

Hur såg din höst ut för ett år sedan?
Väldigt lika som denna höst. Förutom att jag då var ny på jobbet och ny med att jobba fulltid. Nu hoppas jag att det skall gå smidigare och att jag inte skall bli fullt så dränerad på energi som jag blev ifjol höstas. Men få se om jag blivit något klokare. Jag misstänker att jag har lite för mycket planer och prestationer inplanerade för att det skall gå heeelt stressfritt. Men om man inte siktar mot stjärnorna så kan man väl aldrig ens nå till månen... Eller nåt annat lika klychigt?!

hostfargerÄppel och rönnbär. Det hör hösten till!

Hur såg din höst ut för fem år sedan?
Då var Hubbe ett drygt halvt år gammal och vi bodde kvar de sista månaderna inne i stan. Så livet såg väldigt annorlunda ut än nu. Att ha bara ett barn var ju rena rama semestern. I synnerhet som Hubbe var lätt som baby. Flytten till vårt första egna hus var också ett stort steg i vårt liv. Tänk att det redan är fem år sedan!!

Vad var bäst och sämst med sommaren?
Bäst var spontanresan till Grekland. Sämst var att semestern gick så fort. 

appelpaj

Det här är en sockerfri äppelpaj jag bakade för två år sedan. Recept hittas här. Tror faktiskt att jag måste baka den här nån kväll när jag hinner! Mums!!

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?
Jag är inte så bra på kultur just nu tyvärr. Fast jag till och med får inbjudningar till premiärer till teatrar via bloggen och allt. Men det går bara inte riktigt att få till i mitt liv just nu. Ruuhkavuodet ni vet. Räknas Buu-klubben och att måla vattenfärg som kultur?! Och så tänker jag lyssna på ljudböcker! Det måste väl räknas, eller?!

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?
Kanske min rosa yllekappa som jag fyndade på fb-loppis i våras? Och mina nya höstboots som jag köpte på H&M för två veckor sedan. En nya cashmeresjal skulle jag vilja investera i. Det skulle vara så härligt med en riktigt mjuk, skön och fin sjal. Speciellt för att vira in sej i på jobbet då air-conen där blåser isvindar mest hela tiden. Cashmere är mitt bästa material!

IMG 7362Jag älskar flugsvampar, ja inte att äta eller plocka då, men att titta på. De är så vackra!


Tre goda saker

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.04.2018

Kategorier:

Blev utmanad av Lotta att fylla i en lista redan för över en månad sedan. Men glömde lite bort det då, hups. Men tänker att bättre sent än aldrig. Och listor är ju alltid kul! Så here we go. 

Tre goda saker i min dag

Frukost, dagens viktigaste mål. En god frukost gör så mycket. Jag försöker alltid ta mej lite extra tid och äta god frukost. Favoriter är bland annat quinoagröt, yoghurtbowls eller bara yoghurt med bär och granola, avokadosmörgås eller övernattengröt de dagar jag åker iväg tidigt till jobbet. 

Ljuset gör så mycket för min ork. Det är så härligt nu då både kvällar och morgnar är ljusa. Att gå ut känns lätt och ledigt. Att stiga upp är knappt något problem. Det enda som måste fixas är att jag måste leta fram mörkläggnigsgardinerna till barnens rum. Jag märker att de också påverkas av ljuset, genom att ha svårare att somna om kvällarna.

Kramas med barnen, det gör jag varje dag. Jag älskar att få snusa in näsan i deras nackar. Krama dem hårt eller klia dem på ryggen när de skall somna. Det gör mej lycklig varje dag.

Tre goda saker om mig

Min starka självkänsla o mitt positiva sinne. Jag är glad för det mesta och ser det mesta ljust. Jag har lätt för att se saker positivt, så har jag alltid varit. Men jag är också noga med mina tankar och har läst en hel del om attraktionslagen och hur vi kan påverka våra liv genom våra tankar. Så jag jobbar också aktivt med det alltid när jag hinner. Självkänslan har jag mina föräldrar att tacka till största del, även om jag nog tror att jag är stark också naturligt i mej själv. Men det har liksom bara blivit framhävt tack vare min uppfostran.

Att jag är en bra vän. Jag försöker hålla kontakt med många av mina vänner, hör av mig via wattsup eller messenger. Ordnar lunchdejter, middagar och fester. Alltid är det sannerligen inte lätt, så busyga liv som vi alla lever mitt uppe i karriärer och småbarnsrumbor. Men jag tycker i alla fall att jag är bra på att vårda många av mina väninnerelationer. Minst en gång i veckan, oftast flera, träffar jag vänner. Det ger mej energi!

Min kreativa ådra tycker jag också om. Alltid blir det inte just som jag tänkt mej. Men ofta blir det ganska bra. Det är roligt att skapa nytt. Göra något helt unikt. Dessutom är det samtidigt terapeutiskt och avslappnande att sy, sticka, måla eller pyssla. Jag är också glad över att jag verkligen tar mej tid till att skapa nu som då, även om jag kanske inte alltid egentligen skulle ha tid och borde prioritera annat "viktigare".... 

Tre goda saker i livet

Skumppa med vänner. Finns det något bättre. En AW på stan efter jobbet. Eller bara en ljum kväll på bakgården på vår terass. Det är dessutom extra festligt nu då jag har mina underbara champagnekupor som jag fick i födelsedagspresent. När man dricker skumppa ur dem känns livet ganska så gott. 

Att vara ensam hemma. Okej nu i och med sjukledigheten har jag fått vara rejält mycket ensam hemma. Men så där vanligen till vardags hör det inte till något som händer varje dag. För även om jag är social och får energi av att umgås med andra. Och även om min familj är underbar. Så är det bara så skönt att få vara ensam hemma nu som då. 

Att resa och se nya platser. Resande är något jag älskar. Och något som jag är glad att vi lyckats upprätthålla på en rätt så bra nivå även sedan vi fick barn. Lika mycket resande som före barnen har det kanske inte blivit. Men att vi ens kommer iväg och ser nya ställen flera gånger om året tycker jag är härligt. Om några veckor skall jag på systraresa över ett veckoslut med syrrorna. Och i höst skall vi åka hela familjen till Italien! 

Tre goda saker i året

Sommarsemestern. Den ser jag redan fram emot. Tre veckor blir det för mej i år. Största delen kommer säkert spenderas i skärgården hoppas jag. Fast egentligen är sommaren nog också härlig fastän man inte har semester. Grillmat, utekvällar på terassen, cykelturer, jordgubbar och veckoslutsturer till landet.

Julens förberedelser. Jag är så en julmänniska. Jag älskar att pynta, stöka, julpyssla och köpa julklappar. Det finns faktiskt ingenting som jag inte gillar med julen. Helst vill jag njuta hela december, så att man ökar pynt och stämning lite grann allteftersom. 

Min födelsedag och morsdag. Jag älskar att bli uppvaktad. Jag älskar också presenter. Så därför är de här dagarna perfekta. Borde man månne börja fira också sina halvårsfödelsdagar? Och morsdag kanske en gång i månaden?

Tre goda saker i bloggen

Allt jag lär mej via bloggen. Jag skulle nog aldrig lärt mej så mycket om fotografering och redigering om det inte varit för min blogg. Nu är jag ju sannerligen inte något proffs, men ju mer man fotar destu bättre blir man, så är det bara. Och har man en blogg måste man fota hela tiden. Kodande, widgets och annat datastuff har jag också gjort en del. Jag har kanske inte helt lääärt mej grejerna men via googles hjälp har jag klarat det ändå. 

Dokumentationen är också härlig att ha. Tänk att ha som ett dagboksarkiv med ens tankar och idéer från de senaste 8 åren. Det är det inte alla som har. Ibland fastnar jag i mitt arkiv när jag läser gamla inlägg. Om barnen och vår vardag då vi var mindre. Om pyssel jag typ glömt bort att jag gjort. Eller bara för mina recept. Jag googlar alltid min blogg plus det receptet jag skall laga för att komma ihåg hur jag gjort nån rätt. 

Att den får mej att vilja vara kreativ. Även om ja inte känner någon press att varken blogga eller pyssla så peppar den ändå mej till att skapa mer. För att kunna inspirera på samma sätt som jag inspireras av något kreativt på insta eller pinterest. Att den ger mej den där extra puffen som jag kanske inte annars skulle ge mej för att bara göra något. 

Tre bloggar

Utmanar ingen speciell utan istället alla som vill och har lust! Fyll i listan, den är kul.

bloggjagpabakgardenTre rynkor i pannan har jag också tydligen. Det passar ju in i listans tema. Men som tur gör rynkorna mej inte nåt. Jag är väl rätt så fin ändå, för min självkänsla är det inget fel på.


Feministlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.04.2018

Kategorier:

På den senaste tiden känns det som jag tänkt mer på feminism än tidigare. Kanske det började med #metoo och #dammenbrister. Eller så är det bara jag som ännu mer fått ögonen upp för strukturer och ojämlikhet runt om mej. Jag skrev ju också ett inlägg om jämlikhet i småbarnsvardagen, och hur svårt jag tycker det är att få det att gå ihop. Att dessutom ha både en son och en dotter, gör kanske också att jag blir mer uppmärksam på "genusbehandling" och tänker på hur det blir sedan då de är större. Hur vi som föräldrar kan påverka men också vad som kommer utifrån. 

Det är är feminism för mig: Feminism för mej är strävan efter att alla skall behandlas lika oberoende av kön. För så är det nämligen inte nu. Jo, vi har kommit en bit på vägen, men nej vi är inte ännu där. 
Jag kallar mig/kallar mig inte feminist, eftersom: Jag är stolt över att kalla mej feminist. Även om jag tycker det är superstörande att folk kan bli provocerade bara av ordet. För mej är det en självklarhet att också kalla mej feminist. Och ju mer jag läser om feminism och samhälleliga strukturer destu mer övertygad blir jag. Jag tror att de flesta kvinnor är feminister, obereonde om de kallar sej så eller inte. Även om jag inte riktigt fattar varför man inte skulle kunna stå för det? Det finns väl lika många olika feminister som det finns människor. Att kalla sej för feminist betyder inte att man är på något visst sätt eller att alla feminister tänker lika. Även om jag tror att målet för alla feminister är det samma. En mer jämlik värld. Mer möjligheter för alla.
Det här är den viktigaste feministiska frågan: Hur skall vi få även männen att se att feminism gagnar dem? För utan att alla strävar mot samma mål så kommer vi inte komma framåt. Jag tror föräldraledigheter och större jämlikhet i barnfamiljer är en väldigt bra start för att komma framåt i Finland. Men för att här skall hända något måste också Papporna börja kräva mer tid med sina barn och större del av ledigheterna. Jag känner i alla fall att jag som jobbande småbarnsmamma vill kämpa för jämställdheten men att jag inte har energin kvar efter att jag skött allt jag måste.
En förebild inom feminismen: Lady Dahmer, Peppe Öhman och Michelle Obama tycker jag alla tre är viktiga för min egen feministiska upplysning. Starka kloka kvinnor som är bra på att uttrycka sej! 
Så här syns feminismen i min vardag: Allt för lite, tyvärr! Jag känner att min energi inte räcker till kampen. Men jag försöker med små medel. Försöker att själv vara uppmärksam på strukturer, hemma, på jobbet och som Mamma. Jag läser en del feministiska bloggar, artiklar och bloggar och försöker lära mej mer så jag kan ge svar på tal och åtminstone orka upplysa folk lite nu som då. Men så mycket oförståelse och skit som man får så är det inte lätt. 
Ett motargument jag stöter på (eller själv har) mot feminismen: Ja men män och kvinnor är ju olika! Bah säger jag. Individer är olika, men det mesta beror inte på vårt kön. Och jag skulle nog vilja påstå att män och kvinnor idag klarar samma uppgifter om man så vill. Samhället har ju förändrats. De är ytterst få jobb som nuförtiden kräver en superstark fysik och ännu färre som kräver att man skall kunna amma.  Olika betéenden tror jag mer beror på samhälleliga stukturer och personlighet. Inte på grund av våra kön. 

Ett motargument jag själv har är väl kanske att jag känner att jag inte vet HUR jag skall göra för att komma framåt. Jag går ju själv i otaliga kvinnofällor hela tiden. Och är inte alls genusneutral i min uppfostran heller, jag kör dem ju i rosa och blott, köper dockor till min dotter och bilar till min son. Så jag formar och upprätthåller ju också strukturer, fastän jag inte ens vill det! Men jag vet bara inte hur man ändrar ett samhälle, jag känner mej liksom maktlös. I alla fall vet jag inte hur förändrar utan revolution och massa energi, som jag känner att jag inte har eller liksom orkar med. Jag vill ha en konkret handbok med tips på hur man blir en god feminist i vardagen. Vilka frågor som är de viktigaste och vad man absolut måste komma ihåg och vad som inte är lika noga. Finns det en sån?!
Då insåg jag att jag var/inte var feminism: Jag har nog alltid varit feminist. Båda mina föräldrar är feminister. Mamma var ordförande för SFP:s kvinnorförbund i många år och Pappa är väl en av de som var med och grundade Suomen Feministimiehet r.y, om jag minns rätt. Så vi har diskuterar rätt mycket feminism hemma vid köksbordet. Att själv vara en stark kvinna gör ju att man också ifrågasätts lite, vilket jag tyckt varit svårt emellanåt. Men samtidigt ger det en lite fananamma och gör att man börjar fundera på hur man tex hade blivit behandlad om man varit man och betett sej på samma sätt. Sen villl jag förstås kämpa för att min dotter skall ha lika många möjligheter som min son.
Ett tips på ett feministiskt verk: Peppe Öhmans Livet och Patriarkatet tycker jag var väldigt tydlig och bra. Hon förklarar samhälleliga strukturer, vad det hela liksom handlar om så enkelt så att alla håller med och förstår. Den borde alla tvingas läsa i typ hägstadiet! Bitterfittan av Maria Svedland är ju också en riktig feministklassiker som jag minns att jag tyckte var rätt spännande då jag läste den. Borde säkert läsa den på nytt nu då man själv är inne i småbarnsåren med allt vad det innebär och håller på att bli lite bitter själv...

[embed width=800 height=450 class=left thumbnail=http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_2160,h_1215,c_crop,x_0,y_0/w_1200/v1516800837/39-4593215a688aa3ee802.jpg?r=45609]http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_2160,h_1215,c_crop,x_0,y_0/w_1200/v1516800837/39-4593215a688aa3ee802.jpg[/embed]Bild lånad, klicka på bilden för källa.


Mammalistan 2.0

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.03.2018

Kategorier:

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
Jag har två. När jag var gravid med Lillasyster så tänkte jag att om det blir en flicka kanske två barn får räcka. En av varje liksom. När hon föddes så tänkte jag ändå att jag att jag nog ändå vill ha ett trejde i alla fall. Men inte ännu. Och än idag så vet jag inte riktigt. Jag vet att jag absolut inte skulle vilja ha en trea nu. Det känns fortfarande svårt emellanåt att balansera bara två barn och två heltidsjobb, även fast det blir lättare hela tiden i och med att barnen blir större. Men hur skulle det liksom funka med ännu ett barn till? Så jag vet inte riktigt vad vi planerar. Inga bebisar just nu i alla fall!? Sen vet man ju aldrig hur snabbt eller om det alls vill sej när man väl bestämt sej för en bebis. Vi har haft den otroliga turen att bli gravida båda gångerna väldigt snabbt och enkelt. Men det finns inget som säger att om det skulle bli en tredje gång att det skulle gå lika lätt då...

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
Pyssla och läsa. Leka är däremot inte riktigt min grej. Men pyssel och kreativs skapande älskar jag att uppmuntra dem till. När det kommer till läsandet så riktigt längtar jag tills de är ännu lite äldre så vi kan börja läsa riktigt tjocka kapitelböcker! Typ Harry Potter och Roald Dahl.

Trivdes du som gravid?
Ja, det gjorde jag nog. Även om jag i båda graviditetena mådde illa typ hälften av tiden. Men jag kände mej ändå lycklig och harmonisk. Och fin med magen. Eftersom jag inte är så där jättekompis med min mage vanligtvis så kändes det härligt att tycka att den var fin för en gångs skull då man var gravid. Klart jag hade lite småkrämpor som halvsbränna, karpltunnelsyndrom och under andra graviditeten en hel del foglossning. Men jag gillade det ändå.

magen4dagarkvarSå här såg jag ut fem dagar innan Hubbe föddes. Hur fin och fräsch som helst.

Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
Ja men klart det har gjort det! Som tur kommer förändringen långsamt så man nästan inte märker den. Men mitt liv nu mot hur det var för 6 år sedan är ju enormt annorlunda. Friheten man har då man inte har barn är ju något helt annat än nu. Två personer är ju helt beroende av mej och kräver enormt av min energi (men ger förstås ännu mer tillbaka i form av kärlek och underbarhet). Men att vara spontan idag är ju kanske inte så lätt. Samtidigt tycker jag att vi varit duktiga på att fortätta leva fastän vi har barn. Vi brunchar ute på stan, ordnar fester och middagar, reser och är aktiva. Men det sker ju nog på lite andra villkor nuförtiden än innan barnen...

Det bästa som finns med att vara mamma?
Kärleken. Ibland går jag in till barnen när de har somnat och bara tittar på dem. Hur fina de är. Att se dem utvecklas, växa och lära sej nytt är ju fantastiskt. Och det är den bästa känslan som finns. 

IMG 6896 Edit2Bild av Björn Fagerholm. Här är Hubbe typ en månad gammal och jag väldigt ny som Mamma. Och här tycker jag hans ansikte kan få synas eftersom han inte ser ut så där längre...

Något mindre roligt med att vara mamma?
Ja de kan ju vara lite väl intensivt ibland. Båda mina älsklingar är rätt så temperamentsfulla och envisa, nåt de tagit efter sina föräldrar. Så de skär sej ju lite ibland. Våra nattningar av Lillasyster är också för tillfället lite mindre roliga. Eftersom hon sover på dagis så somnar hon inte om kvällarna och vi har en rumba på upp till två-tre timmar varje kväll...

Ditt bästa tips för en ny mamma?
Gör som det känns bäst för dej. Läs på, lyssna på andra, men gör ändå på ditt eget sätt och inte så bara för att någon annan säger att det är rätt. För alla sätt är rätt bara det känns rätt. Alla är olika, såväl barn som föräldrar och det finns lika många rätt som det finns familjer. Att vara Mamma är ibland skitsvårt. Men om man är snäll mot sej själv och kommer ihåg att en Mamma inte behöver vara perfekt så blir det nog bra.

Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
Jag hade nog inte förväntat mej att jag skulle ha ett så stor behov av att ibland få vara själv. Att det kan kännas ganska kvävande att vara med någon (även om det är dina underbaraste barn) hela tiden. Och att ordet intensivt är ganska beskrivande över vissa faser.

lillasysterojagLiten nyfödd Lillasyster och själv är jag nybliven tvåbarnmor. Två barn är ju nog verkligen dubbelt fler än ett. Men också dubbelt mer kärlek. 

Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
Tja. Jag visar inte bilder på barnen på min öppna insta eller här på bloggen. Jag skriver inte heller ut deras riktiga namn. Men jag skriver ju nog om dem. Dock allt mindre ju äldre de blir. Det är väl någon form av skydd för deras integritet som är min baktanke. Även om den inte varit såå genomtänkt utan det bara utformat sej alltefter. 

Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
Alltså Hubbe är ju extremt selektiv i sitt ätande. Sp vi har typ tre rätter totalt som alla i familjen går med på att äta. Det är ungefär pasta med korvsås, spenatplättar och hotdogs. Kanske inte helt vad jag hade föreställt mej att jag skulle laga om mor till mina barn. Jag hade nog mer tänkt mej hälsosamma woker och vegetarisk fullkornslasagne.

bloggsyskon2

Ger du ditt barn/dina barn sötsaker?
Jamen jo. Med Hubbe var vi väl lite mer strikta i början. Och han fick nog inte mycket socker innan han var kring 1,5år. Men med Lillasyster var det svårare, eller så orkade vi bara inte på samma sätt. Så det blir ju nog en del socker. Båda i form av godis på veckoslut och kalas. Glass till efterrätt ibland. Och limonad när man äter ute. Jag skulle gärna vara striktare medan Maken har en mer liberal sockersyn. 

Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
Vi försöker få till dejtnights nu som då. Även om jag känner att det nog skulle kunna vara fler. Jag hade ju en tanke om att vi skulle ha dejtnights en gång i månaden detta år. Det är nu slutet på mars och vi har bara haft en dejtnight än så länge. Det är svårt att hitta orsak och planera in, konstigt nog. Vi har ju ändå turen och lyckan att ha närvarande far- och morföräldrar som gärna hjälper till och umgås med sina barnbarn. Plus farbröder och mostrar som också kan ställa upp om det kniper. Förra sommaren var vi också på vår första tumisresa sen barnen kom, tre nätter i Wien. En väldigt lyckad resa som jag hoppas blir en årlig tradition?!

wienblogg4Tumisresa till Wien förra sommaren!

Umgås du ofta med andra mammor + barn?
Ja! Nästan alla av mina väninnor har barn. I rätt så samma ålder som mina egna dessutom. Sådan rikedom och det var speciellt härligt då vi alla var mammalediga. Nu jobbar ju jag igen och har inte riktigt tiden för playdejts längre på samma sätt. Men visst ses vi fortfarande.

Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
Nja, inte direkt. Mer som kvinna överlag med alla mina roller (mamma, fru, karriärist, feminist, inredare, husfru, självutvecklare osv) Hur jag sen skall hinna med allt och få nån sorts balans mellan alla de olika rollerna tycker jag är ursvårt. Men som Mamma känner jag mej väl nog ganska stark och självsäker, om man lämnar bort de andra. Lite mer tålamod kunde jag kanske ha. Men jag jobbar på det...

Listan hittade jag i Carola Ekmans blogg! Tack Carola för den :)

 

 

 


Vårlistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.03.2018

Kategorier:

bloggenhemma3

Snart kan man knipsa några kvistar från körsbärsträdet och ta in. Perfekt vårpynt, helt gratis!

Länge sedan jag hunnit och orkat svara på en Sevendays-lista hörrni! Så därför kommer här nu en, varsegod för vårlistan:
Min vår år 2018 kommer bli: Vardagsrumba för det mesta. Jobb jobb jobb, dagislämningar och hämtningar, busiga barn och snoriga näsor, kanske någon afterwork här och där, förhoppningsvis trevliga middagar och bruncher med vänner på veckosluten. Systra-weekendresa i maj och kanske vappenfest hos oss?!
En sak jag ser fram emot: Ja den där Weekend-resan med mina systrar som vi bokat in tredje veckoslutet i maj kommer ju bli härlig. Vi har hunnit ses alldeles för lite på sistone tycker jag! Jag hann bli så bortskämd under våra mammaledigheter då vi sågs nästan var och varannan vecka. Nu har vi träffats en gång i år?! Och det är snart slutet på mars. Mina syskonbarn minns väl snart inte ens vem jag är längre...
Tre säkra vårtecken: Takdropp, att Maken börja pollensnörvla, grusiga vägar. 

IMG 1165Om några veckor kan man säkert slänga ut den torkade callunana och sätta i lite vårblommor istället?!

Det här gör jag på vårdagsjämningen: När är den?! Hatar de här dagarna när klockan ställs om. Så antagligen surar jag över rutiner som inte längre funkar på grund av omställningen. 
En låt jag kommer lyssna på i vår: Jag har lyssnat rätt lite på musik på sistone. Men jag är jättesugen på att gå och se The greatest Showman (om den ens går på bio längre?!) för musiken från den är ju bara så bra! Så jag säger "Rewrite the stars" från den filmen. 
Det bästa med våren är: Att vintern är slut! Att det blir ljust om kvällarna och morgnarna. Att snön smälter. Påskledighet brukar också vara kiva. Nu kommer jag dock vara sjukledig under påsken med min opererade hand i år. Så det blir inte vare sej så mycket pyssel eller matlagning i år. Men månne man inte kan äta chokoägg med bara en hand också!?

paskmiddag2Så här såg påskdukningen ut hos oss ifjol. I år blir det nog inga påskgäster, som enarmad blir det lite mycket att ställa till med. 

Så här klär jag mig i vår: Nikelenkkare och tunn dunjacka. Och solglasögon!
Det här hoppas jag händer i världen: I min vardagsrumba värld har jag alldeles för lite tid kvar för att reflektera över resten av världen så jag känner att jag inte helt kan ta ställning till det här. Eller kan man svara world peace?!
Så skiljer sig våren 2018 från våren 2017: Våren 2017 var jag deltidsvårdledig och jobbade bara 60%. Nu har jag också helt andra jobbuppgifter och ett mer krävande jobb (men samtidigt också mer givande och jag trivs bättre nu än med mina förra uppgifter!). Då var barnen också bara 4 och 1,5år så det var förstås mer krävande än nu då de hela tiden blir lättare och lättare då de klarar av så pass mycket själv. Dessutom var vi ju i Thailand nästan hela mars! Så livet ser sannerligen helt annorlunda ut nu. 

varblommor1Trädgårdspyssel och kaffe ute på bakgården! Det längtar jag efter. Ännu är det massor snö, men snart så...

var2

 

Snart börjar sneakerssäsongen igen. Woop Woop! Inte för att jag inte tycker Uggsen skulle vara sköna men... 

 

 

paskpyssel5De här urblåsta påskäggen pysslade jag för två år sedan. Tur jag har dem kvar i skåpet, nu då jag nog inte kommer kunna påskpyssla i år!

 


Jag är inte en vintermänniska

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.02.2018

Kategorier:

Jag är så inte en vintermänniska. Så det faktum att det vräkt ner snö hela dagen har sannerligen inte glädjat mej det minsta. Vintern är bara för mycket fel. Den är ju aldrig så där man hoppas på. Nån minusgrad och sol med gnistrande snö och välplogade gator. Det händer liksom aldrig. Skulle det vara som vinterutopin kanske jag skulle älska vintern. Och i och med att jag har väldigt svårt med både vintern och snö så är väl kanske inte vintersport heller nåt jag är så där stormförtjust i. Men, visst gör lite skidåknig vintern bättre. Så här kommer veckans lista:

Vintersporter är: Kul i lagom doser på mina villkor. Jag åker både slalom, skridskor, pulka och långskidor. Men ett par gånger av var per vinter räcker. 
Min favoritaktivitet på vintern: Kanske flataskidning?! Motion som knappt känns som motion för det är så skönt. 
Det här gör jag helst inte: Går ut om det är mer än -10. Eller snowboardar! Jag testade en gång. Det var fruktansvärt att vara fastspänd med båda fötterna och jag fick helt panik. 
En vintersport jag skulle vilka testa: Jag har aldrig kört snöskoter! Räknas det som vintersport. Det tror jag skulle vara kul. 
Det här smakar bäst efter en dag ute i kylan: Nånting varmt skall det vara. Kakao kanske? Fast ett glas vin framför en brasa efter 10 km ute i spåret är nog inte så fel det heller... 
En perfekt aktivitet för en solig söndag: Förra söndagen var vi och åkte skinnskor hela familjen. Och det var ju ganska mysigt. En promenad och några åk i en pulkabacka kan jag också gilla. 
Så här klär jag mig utomhus: Så jag inte fryser. Jag hatar att frysa. Värme framom fashion alla gånger. 
En låt som får mig att vilja sporta: Tyvärr finns det nog inte någon sån låt, haha. Sport kräver nog alltid milt tvång från min sida för att det skall bli nåt...

ukkohallaAtt bygga snökoja tror jag hör till Hubbes favorit vintersporter. Den här bilden är från vår vintersemester i Ukkohalla för två år sedan. 

ukkohalla2Då testade också Hubbe att stå på slalomskidor första gången. I år skall det skidas igen. Skall bli så spännande att se om han kommer fatta galoppen i år. 


Veckans lista: I mitt badrumsskåp

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.01.2018

Kategorier:

Veckans lista handlar om skönhetsprodukter och vad man hittar i badrumsskåpet. Hur råddigt det exakt ser ut i mitt skåp har jag ju tidigare visat i det här inlägget. Så nu tänkte jag fokuser lite mer på själva innehållet. Jag är sannerligen inte någon skönhetsjunkie, -expert eller så. Men alla gillar väl att se bra ut. Jag vill gärna se möjligast bra ut med minsta möjliga effort, tid och kostnad. Haha. Fast lite mer har jag kanske börjat satsa nu på sistone. 

I mitt badrumsskåp finns alltid: Jag har ju två badrumsskåp eftersom vi har två badrum. I övre våningen, där duschen finns har jag mer hudvårdsprodukter. Nere hittar man hårstyling, smink och nagellack. Jag har i alla fall alltid lite för mycket grejer i skåpen. Och skulle troligen kunna rensa bort hälften... 
Så här är skåpet organiserat: Hm. Mitt smink är i en lite neccesär. Annars är allt bara radat lite där det råkar sig. Organisering av skåp är inte min starkaste sida. 
En sminkprodukt jag inte klarar mig utan: Min mascara kanske?! Det är den som gör att man ser sminkad ut tycker jag. 
En produkt som ligger och dammar: Jag försöker rensa ut de jag inte använder så ofta. Och att platta och fixa håret gör jag alldeles för sällan, så troligen någon anti-heat-produkt som man skall använda innan man fönar! Eller sen mina tolv naggellack av vilka jag använder ett. 
Jag brukar/brukar inte kika i andras badrumsskåp: Nej! Varför skulle man gå och kika i andras skåp?! Brukar folk gå och kika i mitt när de är här på besök?! Eller alltås om toapappret tar slut måste man ju leta efter nytt, men inte annars. 
En produkt som är alldeles för dyr, men nödvändig: Jag köper inte dyra sminkprodukter... Jag har svårt att tro att dyrt verkligen skulle ge mervärde! I så fall skulle det måsta vara någon ansiktskräm tänker jag. Som är riktigt återfuktande och bra!
Ett bra budgettips: Bephanten! Bästa "läppglanset" och oumbärligt för mej och mina fnasiga läppar på vintern. 
Så här mycket lägger jag på toalettartiklar/smink i månaden: Typ 10-20€. Köper bara nytt om jag måste eller om jag i misstag går in på Kicks. 
De här finns alltid i min väska: Läppglans, parfym och extra hårsnoddar. 

1sminkMin "hudvårdsrutin" består just nu av följande produkter. Oil wash från Olivia Klein, serum från Estelle&Thild, hudolja från Lumene (den här återgår jag till gång på gång på gång! De när bara så bra). Och ögonsminkborttagning fr¨n Natura Siberica. Tre av fyra produkter är ekologiska! Det är tydligen det jag gillar och satsar på just nu.

1smink1Blondinbellas deo är verkligen bra! Har använt den i flera år nu. Den här trendmasken har jag inte testat ännu, så kan inte säga om den är bra eller inte. Men månne jag inte kommer bli hur snygg som helst... Jag gillar masker annars! Har säkert 3-4 olika just nu. Den här rose shea buttern från Flow är super! För nariga händer, barnens torra kinder, fötterna, allt! Och den är också ekologisk. 

1smink2Utan Batistes torrshampo och Bephanten skulle jag inte klara mej! Det här gel nagellacket från Lumene har jag också varit nöjd med. Och Clean har de fräshaste parfymerna. Har doftat olika Clean dofter nu i snart tio år. Den här har Hubbe valt åt mej i morsdagsgåva förra året. 

1smink3Det här är de smink jag äger och använder. Inte så mycket, men det räcker mer än väl. Bas från Lumene, blush från Paese. Ögonskuga från Isadora, matt vill jag att det skall vara, och de mörka skuggorna använder jag bara till party. Mascara från Clinique (som kan tvättas bort med varmt vatten!) och kajal från Lumene. Lumene är bra!