torsdag 26 april 2018 - 11:15

Tre goda saker

Blev utmanad av Lotta att fylla i en lista redan för över en månad sedan. Men glömde lite bort det då, hups. Men tänker att bättre sent än aldrig. Och listor är ju alltid kul! Så here we go. 

Tre goda saker i min dag

Frukost, dagens viktigaste mål. En god frukost gör så mycket. Jag försöker alltid ta mej lite extra tid och äta god frukost. Favoriter är bland annat quinoagröt, yoghurtbowls eller bara yoghurt med bär och granola, avokadosmörgås eller övernattengröt de dagar jag åker iväg tidigt till jobbet. 

Ljuset gör så mycket för min ork. Det är så härligt nu då både kvällar och morgnar är ljusa. Att gå ut känns lätt och ledigt. Att stiga upp är knappt något problem. Det enda som måste fixas är att jag måste leta fram mörkläggnigsgardinerna till barnens rum. Jag märker att de också påverkas av ljuset, genom att ha svårare att somna om kvällarna.

Kramas med barnen, det gör jag varje dag. Jag älskar att få snusa in näsan i deras nackar. Krama dem hårt eller klia dem på ryggen när de skall somna. Det gör mej lycklig varje dag.

Tre goda saker om mig

Min starka självkänsla o mitt positiva sinne. Jag är glad för det mesta och ser det mesta ljust. Jag har lätt för att se saker positivt, så har jag alltid varit. Men jag är också noga med mina tankar och har läst en hel del om attraktionslagen och hur vi kan påverka våra liv genom våra tankar. Så jag jobbar också aktivt med det alltid när jag hinner. Självkänslan har jag mina föräldrar att tacka till största del, även om jag nog tror att jag är stark också naturligt i mej själv. Men det har liksom bara blivit framhävt tack vare min uppfostran.

Att jag är en bra vän. Jag försöker hålla kontakt med många av mina vänner, hör av mig via wattsup eller messenger. Ordnar lunchdejter, middagar och fester. Alltid är det sannerligen inte lätt, så busyga liv som vi alla lever mitt uppe i karriärer och småbarnsrumbor. Men jag tycker i alla fall att jag är bra på att vårda många av mina väninnerelationer. Minst en gång i veckan, oftast flera, träffar jag vänner. Det ger mej energi!

Min kreativa ådra tycker jag också om. Alltid blir det inte just som jag tänkt mej. Men ofta blir det ganska bra. Det är roligt att skapa nytt. Göra något helt unikt. Dessutom är det samtidigt terapeutiskt och avslappnande att sy, sticka, måla eller pyssla. Jag är också glad över att jag verkligen tar mej tid till att skapa nu som då, även om jag kanske inte alltid egentligen skulle ha tid och borde prioritera annat "viktigare".... 

Tre goda saker i livet

Skumppa med vänner. Finns det något bättre. En AW på stan efter jobbet. Eller bara en ljum kväll på bakgården på vår terass. Det är dessutom extra festligt nu då jag har mina underbara champagnekupor som jag fick i födelsedagspresent. När man dricker skumppa ur dem känns livet ganska så gott. 

Att vara ensam hemma. Okej nu i och med sjukledigheten har jag fått vara rejält mycket ensam hemma. Men så där vanligen till vardags hör det inte till något som händer varje dag. För även om jag är social och får energi av att umgås med andra. Och även om min familj är underbar. Så är det bara så skönt att få vara ensam hemma nu som då. 

Att resa och se nya platser. Resande är något jag älskar. Och något som jag är glad att vi lyckats upprätthålla på en rätt så bra nivå även sedan vi fick barn. Lika mycket resande som före barnen har det kanske inte blivit. Men att vi ens kommer iväg och ser nya ställen flera gånger om året tycker jag är härligt. Om några veckor skall jag på systraresa över ett veckoslut med syrrorna. Och i höst skall vi åka hela familjen till Italien! 

Tre goda saker i året

Sommarsemestern. Den ser jag redan fram emot. Tre veckor blir det för mej i år. Största delen kommer säkert spenderas i skärgården hoppas jag. Fast egentligen är sommaren nog också härlig fastän man inte har semester. Grillmat, utekvällar på terassen, cykelturer, jordgubbar och veckoslutsturer till landet.

Julens förberedelser. Jag är så en julmänniska. Jag älskar att pynta, stöka, julpyssla och köpa julklappar. Det finns faktiskt ingenting som jag inte gillar med julen. Helst vill jag njuta hela december, så att man ökar pynt och stämning lite grann allteftersom. 

Min födelsedag och morsdag. Jag älskar att bli uppvaktad. Jag älskar också presenter. Så därför är de här dagarna perfekta. Borde man månne börja fira också sina halvårsfödelsdagar? Och morsdag kanske en gång i månaden?

Tre goda saker i bloggen

Allt jag lär mej via bloggen. Jag skulle nog aldrig lärt mej så mycket om fotografering och redigering om det inte varit för min blogg. Nu är jag ju sannerligen inte något proffs, men ju mer man fotar destu bättre blir man, så är det bara. Och har man en blogg måste man fota hela tiden. Kodande, widgets och annat datastuff har jag också gjort en del. Jag har kanske inte helt lääärt mej grejerna men via googles hjälp har jag klarat det ändå. 

Dokumentationen är också härlig att ha. Tänk att ha som ett dagboksarkiv med ens tankar och idéer från de senaste 8 åren. Det är det inte alla som har. Ibland fastnar jag i mitt arkiv när jag läser gamla inlägg. Om barnen och vår vardag då vi var mindre. Om pyssel jag typ glömt bort att jag gjort. Eller bara för mina recept. Jag googlar alltid min blogg plus det receptet jag skall laga för att komma ihåg hur jag gjort nån rätt. 

Att den får mej att vilja vara kreativ. Även om ja inte känner någon press att varken blogga eller pyssla så peppar den ändå mej till att skapa mer. För att kunna inspirera på samma sätt som jag inspireras av något kreativt på insta eller pinterest. Att den ger mej den där extra puffen som jag kanske inte annars skulle ge mej för att bara göra något. 

Tre bloggar

Utmanar ingen speciell utan istället alla som vill och har lust! Fyll i listan, den är kul.

bloggjagpabakgardenTre rynkor i pannan har jag också tydligen. Det passar ju in i listans tema. Men som tur gör rynkorna mej inte nåt. Jag är väl rätt så fin ändå, för min självkänsla är det inget fel på.

onsdag 11 april 2018 - 10:39

Feministlistan

På den senaste tiden känns det som jag tänkt mer på feminism än tidigare. Kanske det började med #metoo och #dammenbrister. Eller så är det bara jag som ännu mer fått ögonen upp för strukturer och ojämlikhet runt om mej. Jag skrev ju också ett inlägg om jämlikhet i småbarnsvardagen, och hur svårt jag tycker det är att få det att gå ihop. Att dessutom ha både en son och en dotter, gör kanske också att jag blir mer uppmärksam på "genusbehandling" och tänker på hur det blir sedan då de är större. Hur vi som föräldrar kan påverka men också vad som kommer utifrån. 

Det är är feminism för mig: Feminism för mej är strävan efter att alla skall behandlas lika oberoende av kön. För så är det nämligen inte nu. Jo, vi har kommit en bit på vägen, men nej vi är inte ännu där. 
Jag kallar mig/kallar mig inte feminist, eftersom: Jag är stolt över att kalla mej feminist. Även om jag tycker det är superstörande att folk kan bli provocerade bara av ordet. För mej är det en självklarhet att också kalla mej feminist. Och ju mer jag läser om feminism och samhälleliga strukturer destu mer övertygad blir jag. Jag tror att de flesta kvinnor är feminister, obereonde om de kallar sej så eller inte. Även om jag inte riktigt fattar varför man inte skulle kunna stå för det? Det finns väl lika många olika feminister som det finns människor. Att kalla sej för feminist betyder inte att man är på något visst sätt eller att alla feminister tänker lika. Även om jag tror att målet för alla feminister är det samma. En mer jämlik värld. Mer möjligheter för alla.
Det här är den viktigaste feministiska frågan: Hur skall vi få även männen att se att feminism gagnar dem? För utan att alla strävar mot samma mål så kommer vi inte komma framåt. Jag tror föräldraledigheter och större jämlikhet i barnfamiljer är en väldigt bra start för att komma framåt i Finland. Men för att här skall hända något måste också Papporna börja kräva mer tid med sina barn och större del av ledigheterna. Jag känner i alla fall att jag som jobbande småbarnsmamma vill kämpa för jämställdheten men att jag inte har energin kvar efter att jag skött allt jag måste.
En förebild inom feminismen: Lady Dahmer, Peppe Öhman och Michelle Obama tycker jag alla tre är viktiga för min egen feministiska upplysning. Starka kloka kvinnor som är bra på att uttrycka sej! 
Så här syns feminismen i min vardag: Allt för lite, tyvärr! Jag känner att min energi inte räcker till kampen. Men jag försöker med små medel. Försöker att själv vara uppmärksam på strukturer, hemma, på jobbet och som Mamma. Jag läser en del feministiska bloggar, artiklar och bloggar och försöker lära mej mer så jag kan ge svar på tal och åtminstone orka upplysa folk lite nu som då. Men så mycket oförståelse och skit som man får så är det inte lätt. 
Ett motargument jag stöter på (eller själv har) mot feminismen: Ja men män och kvinnor är ju olika! Bah säger jag. Individer är olika, men det mesta beror inte på vårt kön. Och jag skulle nog vilja påstå att män och kvinnor idag klarar samma uppgifter om man så vill. Samhället har ju förändrats. De är ytterst få jobb som nuförtiden kräver en superstark fysik och ännu färre som kräver att man skall kunna amma.  Olika betéenden tror jag mer beror på samhälleliga stukturer och personlighet. Inte på grund av våra kön. 

Ett motargument jag själv har är väl kanske att jag känner att jag inte vet HUR jag skall göra för att komma framåt. Jag går ju själv i otaliga kvinnofällor hela tiden. Och är inte alls genusneutral i min uppfostran heller, jag kör dem ju i rosa och blott, köper dockor till min dotter och bilar till min son. Så jag formar och upprätthåller ju också strukturer, fastän jag inte ens vill det! Men jag vet bara inte hur man ändrar ett samhälle, jag känner mej liksom maktlös. I alla fall vet jag inte hur förändrar utan revolution och massa energi, som jag känner att jag inte har eller liksom orkar med. Jag vill ha en konkret handbok med tips på hur man blir en god feminist i vardagen. Vilka frågor som är de viktigaste och vad man absolut måste komma ihåg och vad som inte är lika noga. Finns det en sån?!
Då insåg jag att jag var/inte var feminism: Jag har nog alltid varit feminist. Båda mina föräldrar är feminister. Mamma var ordförande för SFP:s kvinnorförbund i många år och Pappa är väl en av de som var med och grundade Suomen Feministimiehet r.y, om jag minns rätt. Så vi har diskuterar rätt mycket feminism hemma vid köksbordet. Att själv vara en stark kvinna gör ju att man också ifrågasätts lite, vilket jag tyckt varit svårt emellanåt. Men samtidigt ger det en lite fananamma och gör att man börjar fundera på hur man tex hade blivit behandlad om man varit man och betett sej på samma sätt. Sen villl jag förstås kämpa för att min dotter skall ha lika många möjligheter som min son.
Ett tips på ett feministiskt verk: Peppe Öhmans Livet och Patriarkatet tycker jag var väldigt tydlig och bra. Hon förklarar samhälleliga strukturer, vad det hela liksom handlar om så enkelt så att alla håller med och förstår. Den borde alla tvingas läsa i typ hägstadiet! Bitterfittan av Maria Svedland är ju också en riktig feministklassiker som jag minns att jag tyckte var rätt spännande då jag läste den. Borde säkert läsa den på nytt nu då man själv är inne i småbarnsåren med allt vad det innebär och håller på att bli lite bitter själv...

[embed width=800 height=450 class=left thumbnail=http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_2160,h_1215,c_crop,x_0,y_0/w_1200/v1516800837/39-4593215a688aa3ee802.jpg?r=45609]http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_2160,h_1215,c_crop,x_0,y_0/w_1200/v1516800837/39-4593215a688aa3ee802.jpg[/embed]Bild lånad, klicka på bilden för källa.

torsdag 29 mars 2018 - 15:04

Mammalistan 2.0

Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
Jag har två. När jag var gravid med Lillasyster så tänkte jag att om det blir en flicka kanske två barn får räcka. En av varje liksom. När hon föddes så tänkte jag ändå att jag att jag nog ändå vill ha ett trejde i alla fall. Men inte ännu. Och än idag så vet jag inte riktigt. Jag vet att jag absolut inte skulle vilja ha en trea nu. Det känns fortfarande svårt emellanåt att balansera bara två barn och två heltidsjobb, även fast det blir lättare hela tiden i och med att barnen blir större. Men hur skulle det liksom funka med ännu ett barn till? Så jag vet inte riktigt vad vi planerar. Inga bebisar just nu i alla fall!? Sen vet man ju aldrig hur snabbt eller om det alls vill sej när man väl bestämt sej för en bebis. Vi har haft den otroliga turen att bli gravida båda gångerna väldigt snabbt och enkelt. Men det finns inget som säger att om det skulle bli en tredje gång att det skulle gå lika lätt då...

Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
Pyssla och läsa. Leka är däremot inte riktigt min grej. Men pyssel och kreativs skapande älskar jag att uppmuntra dem till. När det kommer till läsandet så riktigt längtar jag tills de är ännu lite äldre så vi kan börja läsa riktigt tjocka kapitelböcker! Typ Harry Potter och Roald Dahl.

Trivdes du som gravid?
Ja, det gjorde jag nog. Även om jag i båda graviditetena mådde illa typ hälften av tiden. Men jag kände mej ändå lycklig och harmonisk. Och fin med magen. Eftersom jag inte är så där jättekompis med min mage vanligtvis så kändes det härligt att tycka att den var fin för en gångs skull då man var gravid. Klart jag hade lite småkrämpor som halvsbränna, karpltunnelsyndrom och under andra graviditeten en hel del foglossning. Men jag gillade det ändå.

magen4dagarkvarSå här såg jag ut fem dagar innan Hubbe föddes. Hur fin och fräsch som helst.

Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
Ja men klart det har gjort det! Som tur kommer förändringen långsamt så man nästan inte märker den. Men mitt liv nu mot hur det var för 6 år sedan är ju enormt annorlunda. Friheten man har då man inte har barn är ju något helt annat än nu. Två personer är ju helt beroende av mej och kräver enormt av min energi (men ger förstås ännu mer tillbaka i form av kärlek och underbarhet). Men att vara spontan idag är ju kanske inte så lätt. Samtidigt tycker jag att vi varit duktiga på att fortätta leva fastän vi har barn. Vi brunchar ute på stan, ordnar fester och middagar, reser och är aktiva. Men det sker ju nog på lite andra villkor nuförtiden än innan barnen...

Det bästa som finns med att vara mamma?
Kärleken. Ibland går jag in till barnen när de har somnat och bara tittar på dem. Hur fina de är. Att se dem utvecklas, växa och lära sej nytt är ju fantastiskt. Och det är den bästa känslan som finns. 

IMG 6896 Edit2Bild av Björn Fagerholm. Här är Hubbe typ en månad gammal och jag väldigt ny som Mamma. Och här tycker jag hans ansikte kan få synas eftersom han inte ser ut så där längre...

Något mindre roligt med att vara mamma?
Ja de kan ju vara lite väl intensivt ibland. Båda mina älsklingar är rätt så temperamentsfulla och envisa, nåt de tagit efter sina föräldrar. Så de skär sej ju lite ibland. Våra nattningar av Lillasyster är också för tillfället lite mindre roliga. Eftersom hon sover på dagis så somnar hon inte om kvällarna och vi har en rumba på upp till två-tre timmar varje kväll...

Ditt bästa tips för en ny mamma?
Gör som det känns bäst för dej. Läs på, lyssna på andra, men gör ändå på ditt eget sätt och inte så bara för att någon annan säger att det är rätt. För alla sätt är rätt bara det känns rätt. Alla är olika, såväl barn som föräldrar och det finns lika många rätt som det finns familjer. Att vara Mamma är ibland skitsvårt. Men om man är snäll mot sej själv och kommer ihåg att en Mamma inte behöver vara perfekt så blir det nog bra.

Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
Jag hade nog inte förväntat mej att jag skulle ha ett så stor behov av att ibland få vara själv. Att det kan kännas ganska kvävande att vara med någon (även om det är dina underbaraste barn) hela tiden. Och att ordet intensivt är ganska beskrivande över vissa faser.

lillasysterojagLiten nyfödd Lillasyster och själv är jag nybliven tvåbarnmor. Två barn är ju nog verkligen dubbelt fler än ett. Men också dubbelt mer kärlek. 

Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
Tja. Jag visar inte bilder på barnen på min öppna insta eller här på bloggen. Jag skriver inte heller ut deras riktiga namn. Men jag skriver ju nog om dem. Dock allt mindre ju äldre de blir. Det är väl någon form av skydd för deras integritet som är min baktanke. Även om den inte varit såå genomtänkt utan det bara utformat sej alltefter. 

Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
Alltså Hubbe är ju extremt selektiv i sitt ätande. Sp vi har typ tre rätter totalt som alla i familjen går med på att äta. Det är ungefär pasta med korvsås, spenatplättar och hotdogs. Kanske inte helt vad jag hade föreställt mej att jag skulle laga om mor till mina barn. Jag hade nog mer tänkt mej hälsosamma woker och vegetarisk fullkornslasagne.

bloggsyskon2

Ger du ditt barn/dina barn sötsaker?
Jamen jo. Med Hubbe var vi väl lite mer strikta i början. Och han fick nog inte mycket socker innan han var kring 1,5år. Men med Lillasyster var det svårare, eller så orkade vi bara inte på samma sätt. Så det blir ju nog en del socker. Båda i form av godis på veckoslut och kalas. Glass till efterrätt ibland. Och limonad när man äter ute. Jag skulle gärna vara striktare medan Maken har en mer liberal sockersyn. 

Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
Vi försöker få till dejtnights nu som då. Även om jag känner att det nog skulle kunna vara fler. Jag hade ju en tanke om att vi skulle ha dejtnights en gång i månaden detta år. Det är nu slutet på mars och vi har bara haft en dejtnight än så länge. Det är svårt att hitta orsak och planera in, konstigt nog. Vi har ju ändå turen och lyckan att ha närvarande far- och morföräldrar som gärna hjälper till och umgås med sina barnbarn. Plus farbröder och mostrar som också kan ställa upp om det kniper. Förra sommaren var vi också på vår första tumisresa sen barnen kom, tre nätter i Wien. En väldigt lyckad resa som jag hoppas blir en årlig tradition?!

wienblogg4Tumisresa till Wien förra sommaren!

Umgås du ofta med andra mammor + barn?
Ja! Nästan alla av mina väninnor har barn. I rätt så samma ålder som mina egna dessutom. Sådan rikedom och det var speciellt härligt då vi alla var mammalediga. Nu jobbar ju jag igen och har inte riktigt tiden för playdejts längre på samma sätt. Men visst ses vi fortfarande.

Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
Nja, inte direkt. Mer som kvinna överlag med alla mina roller (mamma, fru, karriärist, feminist, inredare, husfru, självutvecklare osv) Hur jag sen skall hinna med allt och få nån sorts balans mellan alla de olika rollerna tycker jag är ursvårt. Men som Mamma känner jag mej väl nog ganska stark och självsäker, om man lämnar bort de andra. Lite mer tålamod kunde jag kanske ha. Men jag jobbar på det...

Listan hittade jag i Carola Ekmans blogg! Tack Carola för den :)

 

 

 

tisdag 20 mars 2018 - 10:45

Vårlistan

bloggenhemma3

Snart kan man knipsa några kvistar från körsbärsträdet och ta in. Perfekt vårpynt, helt gratis!

Länge sedan jag hunnit och orkat svara på en Sevendays-lista hörrni! Så därför kommer här nu en, varsegod för vårlistan:
Min vår år 2018 kommer bli: Vardagsrumba för det mesta. Jobb jobb jobb, dagislämningar och hämtningar, busiga barn och snoriga näsor, kanske någon afterwork här och där, förhoppningsvis trevliga middagar och bruncher med vänner på veckosluten. Systra-weekendresa i maj och kanske vappenfest hos oss?!
En sak jag ser fram emot: Ja den där Weekend-resan med mina systrar som vi bokat in tredje veckoslutet i maj kommer ju bli härlig. Vi har hunnit ses alldeles för lite på sistone tycker jag! Jag hann bli så bortskämd under våra mammaledigheter då vi sågs nästan var och varannan vecka. Nu har vi träffats en gång i år?! Och det är snart slutet på mars. Mina syskonbarn minns väl snart inte ens vem jag är längre...
Tre säkra vårtecken: Takdropp, att Maken börja pollensnörvla, grusiga vägar. 

IMG 1165Om några veckor kan man säkert slänga ut den torkade callunana och sätta i lite vårblommor istället?!

Det här gör jag på vårdagsjämningen: När är den?! Hatar de här dagarna när klockan ställs om. Så antagligen surar jag över rutiner som inte längre funkar på grund av omställningen. 
En låt jag kommer lyssna på i vår: Jag har lyssnat rätt lite på musik på sistone. Men jag är jättesugen på att gå och se The greatest Showman (om den ens går på bio längre?!) för musiken från den är ju bara så bra! Så jag säger "Rewrite the stars" från den filmen. 
Det bästa med våren är: Att vintern är slut! Att det blir ljust om kvällarna och morgnarna. Att snön smälter. Påskledighet brukar också vara kiva. Nu kommer jag dock vara sjukledig under påsken med min opererade hand i år. Så det blir inte vare sej så mycket pyssel eller matlagning i år. Men månne man inte kan äta chokoägg med bara en hand också!?

paskmiddag2Så här såg påskdukningen ut hos oss ifjol. I år blir det nog inga påskgäster, som enarmad blir det lite mycket att ställa till med. 

Så här klär jag mig i vår: Nikelenkkare och tunn dunjacka. Och solglasögon!
Det här hoppas jag händer i världen: I min vardagsrumba värld har jag alldeles för lite tid kvar för att reflektera över resten av världen så jag känner att jag inte helt kan ta ställning till det här. Eller kan man svara world peace?!
Så skiljer sig våren 2018 från våren 2017: Våren 2017 var jag deltidsvårdledig och jobbade bara 60%. Nu har jag också helt andra jobbuppgifter och ett mer krävande jobb (men samtidigt också mer givande och jag trivs bättre nu än med mina förra uppgifter!). Då var barnen också bara 4 och 1,5år så det var förstås mer krävande än nu då de hela tiden blir lättare och lättare då de klarar av så pass mycket själv. Dessutom var vi ju i Thailand nästan hela mars! Så livet ser sannerligen helt annorlunda ut nu. 

varblommor1Trädgårdspyssel och kaffe ute på bakgården! Det längtar jag efter. Ännu är det massor snö, men snart så...

var2

 

Snart börjar sneakerssäsongen igen. Woop Woop! Inte för att jag inte tycker Uggsen skulle vara sköna men... 

 

 

paskpyssel5De här urblåsta påskäggen pysslade jag för två år sedan. Tur jag har dem kvar i skåpet, nu då jag nog inte kommer kunna påskpyssla i år!

 

torsdag 1 februari 2018 - 20:26

Jag är inte en vintermänniska

Jag är så inte en vintermänniska. Så det faktum att det vräkt ner snö hela dagen har sannerligen inte glädjat mej det minsta. Vintern är bara för mycket fel. Den är ju aldrig så där man hoppas på. Nån minusgrad och sol med gnistrande snö och välplogade gator. Det händer liksom aldrig. Skulle det vara som vinterutopin kanske jag skulle älska vintern. Och i och med att jag har väldigt svårt med både vintern och snö så är väl kanske inte vintersport heller nåt jag är så där stormförtjust i. Men, visst gör lite skidåknig vintern bättre. Så här kommer veckans lista:

Vintersporter är: Kul i lagom doser på mina villkor. Jag åker både slalom, skridskor, pulka och långskidor. Men ett par gånger av var per vinter räcker. 
Min favoritaktivitet på vintern: Kanske flataskidning?! Motion som knappt känns som motion för det är så skönt. 
Det här gör jag helst inte: Går ut om det är mer än -10. Eller snowboardar! Jag testade en gång. Det var fruktansvärt att vara fastspänd med båda fötterna och jag fick helt panik. 
En vintersport jag skulle vilka testa: Jag har aldrig kört snöskoter! Räknas det som vintersport. Det tror jag skulle vara kul. 
Det här smakar bäst efter en dag ute i kylan: Nånting varmt skall det vara. Kakao kanske? Fast ett glas vin framför en brasa efter 10 km ute i spåret är nog inte så fel det heller... 
En perfekt aktivitet för en solig söndag: Förra söndagen var vi och åkte skinnskor hela familjen. Och det var ju ganska mysigt. En promenad och några åk i en pulkabacka kan jag också gilla. 
Så här klär jag mig utomhus: Så jag inte fryser. Jag hatar att frysa. Värme framom fashion alla gånger. 
En låt som får mig att vilja sporta: Tyvärr finns det nog inte någon sån låt, haha. Sport kräver nog alltid milt tvång från min sida för att det skall bli nåt...

ukkohallaAtt bygga snökoja tror jag hör till Hubbes favorit vintersporter. Den här bilden är från vår vintersemester i Ukkohalla för två år sedan. 

ukkohalla2Då testade också Hubbe att stå på slalomskidor första gången. I år skall det skidas igen. Skall bli så spännande att se om han kommer fatta galoppen i år. 

söndag 28 januari 2018 - 13:13

Veckans lista: I mitt badrumsskåp

Veckans lista handlar om skönhetsprodukter och vad man hittar i badrumsskåpet. Hur råddigt det exakt ser ut i mitt skåp har jag ju tidigare visat i det här inlägget. Så nu tänkte jag fokuser lite mer på själva innehållet. Jag är sannerligen inte någon skönhetsjunkie, -expert eller så. Men alla gillar väl att se bra ut. Jag vill gärna se möjligast bra ut med minsta möjliga effort, tid och kostnad. Haha. Fast lite mer har jag kanske börjat satsa nu på sistone. 

I mitt badrumsskåp finns alltid: Jag har ju två badrumsskåp eftersom vi har två badrum. I övre våningen, där duschen finns har jag mer hudvårdsprodukter. Nere hittar man hårstyling, smink och nagellack. Jag har i alla fall alltid lite för mycket grejer i skåpen. Och skulle troligen kunna rensa bort hälften... 
Så här är skåpet organiserat: Hm. Mitt smink är i en lite neccesär. Annars är allt bara radat lite där det råkar sig. Organisering av skåp är inte min starkaste sida. 
En sminkprodukt jag inte klarar mig utan: Min mascara kanske?! Det är den som gör att man ser sminkad ut tycker jag. 
En produkt som ligger och dammar: Jag försöker rensa ut de jag inte använder så ofta. Och att platta och fixa håret gör jag alldeles för sällan, så troligen någon anti-heat-produkt som man skall använda innan man fönar! Eller sen mina tolv naggellack av vilka jag använder ett. 
Jag brukar/brukar inte kika i andras badrumsskåp: Nej! Varför skulle man gå och kika i andras skåp?! Brukar folk gå och kika i mitt när de är här på besök?! Eller alltås om toapappret tar slut måste man ju leta efter nytt, men inte annars. 
En produkt som är alldeles för dyr, men nödvändig: Jag köper inte dyra sminkprodukter... Jag har svårt att tro att dyrt verkligen skulle ge mervärde! I så fall skulle det måsta vara någon ansiktskräm tänker jag. Som är riktigt återfuktande och bra!
Ett bra budgettips: Bephanten! Bästa "läppglanset" och oumbärligt för mej och mina fnasiga läppar på vintern. 
Så här mycket lägger jag på toalettartiklar/smink i månaden: Typ 10-20€. Köper bara nytt om jag måste eller om jag i misstag går in på Kicks. 
De här finns alltid i min väska: Läppglans, parfym och extra hårsnoddar. 

1sminkMin "hudvårdsrutin" består just nu av följande produkter. Oil wash från Olivia Klein, serum från Estelle&Thild, hudolja från Lumene (den här återgår jag till gång på gång på gång! De när bara så bra). Och ögonsminkborttagning fr¨n Natura Siberica. Tre av fyra produkter är ekologiska! Det är tydligen det jag gillar och satsar på just nu.

1smink1Blondinbellas deo är verkligen bra! Har använt den i flera år nu. Den här trendmasken har jag inte testat ännu, så kan inte säga om den är bra eller inte. Men månne jag inte kommer bli hur snygg som helst... Jag gillar masker annars! Har säkert 3-4 olika just nu. Den här rose shea buttern från Flow är super! För nariga händer, barnens torra kinder, fötterna, allt! Och den är också ekologisk. 

1smink2Utan Batistes torrshampo och Bephanten skulle jag inte klara mej! Det här gel nagellacket från Lumene har jag också varit nöjd med. Och Clean har de fräshaste parfymerna. Har doftat olika Clean dofter nu i snart tio år. Den här har Hubbe valt åt mej i morsdagsgåva förra året. 

1smink3Det här är de smink jag äger och använder. Inte så mycket, men det räcker mer än väl. Bas från Lumene, blush från Paese. Ögonskuga från Isadora, matt vill jag att det skall vara, och de mörka skuggorna använder jag bara till party. Mascara från Clinique (som kan tvättas bort med varmt vatten!) och kajal från Lumene. Lumene är bra!

tisdag 9 januari 2018 - 09:43

Mina rutiner och ovanor

Veckans sevendays-lista handlar om rutiner och ovanor. Väldans passande så här när jag försöker ändra på rutinerna och få bort alla ovanorna det nya året till ära. 

Det här året vill jag bryta denna ovana: Min värsta ovana är att inte gå ut och springa när jag tänkt göra det. Jag är expert på att fastna i soffan eller hitta på andra "viktiga" saker att göra just då... Sen är jag också dålig att låta bli att peta på svarta pormaskar, små finnar och kvisslor. Så dumt för då blir de bara röda och irriterade! Bita på naglarna har jag gjort tidigare men har lyckats sluta ganska bra. Och sen mitt eviga beroende: sockret! Jag kan inte äta socker med måtta. Så nu är det stopp. 
Mina frukostvanor ser ut så här: Just nu är jag inne i en äggröre-period. För när det kommer till frukost är jag väldigt periodig. Men att äta frukost är urviktigt för en bra start på dagen. Och te dricker jag varje morgon i min enorma mugg från Mateus. Hinner jag inte dricka upp alls så häller jag över det i en keepcup och dricker det på vägen till jobbet. Andra favoritfrukostar är quinoagröt, övernattengröt, avokadosmörgås eller smoothiebowls. Jag har ju till och med en katergori på bloggen för bara frukost. 

fusksmoothieb.JPGMmmm, frukost. Finns det något bättre?!

Min träningsrutin är: På väg att bli bra. Från att ha varit så gott som obefintlig hela halva hösten. 2018 är året jag skall kunna säga att jag har en träningsrutin. Vet inte riktigt om jag någonsin haft en?! Rutiner är min jumppa på måndagar och två löpturer, en i veckan (gärna morgonlenkki) och en på veckoslutet. 
En ovana jag har blivit av med: Att bita på naglarna! Och förhoppningsvis kan jag snart säga socker!
Den här rutinen vill jag få in i mitt liv: Träningen, att aldrig snooza på morgonen (det är det värsta jag vet!), mer hälsosam mat och att träning skall bli en del av min vardag. Att aktivt spara pengar skulle jag också gärna få in till en rutin. Fonder kanske?!
Min rutin när jag läser bloggar: Jag läser mina favoritbloggar via appen Feeddler och många av Sevendaysbloggar när jag själv skall blogga. Via facebookgruppen Finlandsvenska bloggare klickar jag också ofta in mej på inlägg som verkar intressanta. Ibland hittar jag också bloggar via instagram. På grund av lite småstressigt småbarnsliv hinner jag dock inte läsa lika mycket bloggar som en gång i tiden. Men kanske lika så bra det!?
En ovana jag inte gillar hos andra: Alltså rökning är ju bara äckligt. Och folk som smaskar är ju inte heller så där värst sexiga...
Mina matrutiner är: Jag äter oftast tre gånger om dagen. Frukost, lunch på jobbet och middag. För tillfället håller jag på att ändrar om kosten lite och har skurit bort allt socker, pasta och bröd. Jag tänker lchf men med lite mindre fett och kött ungefär?! Så det kommer säkert bli en del sallader, både på jobbet och hemma. Måste kolla in min lchf-kategori här på bloggen också för lite inspiration. 
Så kommer jag ur en ovana: Det finns ju inga genvägar. Det är bara att kämpa! På någon kurs nån gång sa föreläsaren att det krävs 17 upprepningar för att någonting skall bli en vana. Så för att bryta en ovana måste man väl göra något annat än det minst sjutton gånger. Och att halka in i gamla banor är ju tyvärr mycket enklare än att spåra ur av någon konstig anledning?!
En rutin alla borde ha: Tja, jag tycker inte alla behöver göra på något visst sätt, utan att alla skall göra som de tycker är bäst och mår bra av. Men motion, grönsaker och att gå i tid och lägga sej har väl inte varit dåligt för någon?!
Den här vanan vill jag fortsätta med i år: I december köpte jag två nagellack och sedan dess har jag faktiskt haft snyggt lackade naglar nästan hela tiden. Det vill jag gärna fortsätta med! 

[embed width=800 height=532 class=left thumbnail=http://4.bp.blogspot.com/-PivM1tlmvro/VfG3ODw1nuI/AAAAAAAAMhE/s0Hj8ZL1dAQ/s640/tr%25C3%25A4ningskl%25C3%25A4der.JPG?r=13585]http://4.bp.blogspot.com/-PivM1tlmvro/VfG3ODw1nuI/AAAAAAAAMhE/s0Hj8ZL1dAQ/s640/tr%25C3%25A4ningskl%25C3%25A4der.JPG[/embed]Träningsrutinen! Jag är redo för dej.

onsdag 3 januari 2018 - 21:21

Veckans lista: Mitt hem

Så här bor jag: I en radhusgavellägenhet på 93 kvadrat i två plan i en närförort till Hfors. Nere har vi vardagsrum, kök, toa och hjälpkök. Uppe två sovrum, garderob, badrum och bastu. Vårt hem är det första hemmet vi äger själva (eller tillsammans med banken då...), tidigare har vi alltid bott på hyra. Så det känns förstås lite speciellt. 
Det bästa med mitt hem: Om somrarna är bakgården guld. Nu om vintern är bastun ganska het, hehe. Att ha ett hjälpkök att slänga in all tvätt och rådd i är också så skönt.

1hemmahosossSå här såg vårt vardagsrum ut för nåt år sedan. Och egentligen ser det ganska lika ut ännu också... Fast ny matta har vi nuförtiden!

1hemmahososs2Nästan alla våra möbler är loppisfynd eller annars bara gamla som vi fått av familj. Men inte soffan! Den köpte vi just efter att vi flyttat in i raduhuset. 

Här har jag bott tidigare i mitt liv: Hela min uppväxt bodde jag i Grani, i totalt fem olika hem. Längst tid bodde vi i ett stort, men lite slitet egnahemshus som vi hyrde. Huset hade en stor gård, knarriga trägolv och det fanns snedtak i mitt rum. Elva år tror jag vi bodde där?! När jag sedan flyttade hemifrån blev det först till en adress på Drumsö där Maken och jag bodde i drygt ett år. Efter det bodde jag själv i min lilla etta i Majstrandens nybyggda studielägenheter i drygt två år. Därefter blev det flytt till Otnäs teknologby och jag belv återigen sambo med Maken. Där bodde vi i typ ett år eller så. Sen bar det av på utbyte till Bangkok. Där bodde vi i hyreslägenhet med tillhörande pool och tennisplaner... När vi kom tillbaks till Finland krachade vi en stund hos Makens föräldrar innan vi hittade en egen hyreslägenhet på Drumsö, nära Casinostranden. Där bodde vi cirka ett år om jag kommer ihåg rätt. Och sedan flyttade vi in till Kampen där vi hade världens bästa Grannar. Grannar som sen blev gravida nästan samtidigt som vi och där föddes vår och deras Gudson. När Hubbe sedan var 8 månader gammal flyttade vi ut hit till förorten. Ganska många ställen har det alltså blivit! 

hemmahosossHär en bild från lägenheten vi bodde i innan vi flyttade dit vi bor nu. Här trivdes vi nog så bra! Mitt i stan med allt nära och promenadväg till jobbet. 

Mitt drömhem: Det här är faktiskt svårt. För jag kan inte riktigt bestämma mej för om mitt drömhem är en sekelskifteslägenhet med kakelugnar inne i stan eller en stor vit villa med glasveranda, trägolv och äppelträd.
Så här skulle jag beskriva min inredningsstil: Ganska ljus och mysig. Inte så originell kanske? Rätt så mycket budget, då jag inte riktigt tycker att jag har råd att satsa på inredning. Fast det kanske är dumt, så mycket som man ändå är hemma?!
En plats jag ännu vill bo på: Att bo utomlands var så spännande! Så en dag skulle jag gärna göra det igen. Inte för så särdeles lång tid, men för ett år eller max två kanske?! Gärna där det är varmt och billigt att leva. 
Lägenhet eller hus: Svårt igen. Men med barn säger jag nog ändå hus. Jag är ju inte den som tvingar mej ut varje dag annars. Men med en egen gård blir ribban liksom lägre att gå ut med barnen. Fast lägenhet är nog så praktiskt. Just nu är jag lite småirriterad på att allting alltid är i fel våning då man bor på två plan... Så kanske hus i ett plan i så fall?!
Sambo eller ensamboende: Kan man välja båda!? Alltså jag älskar ju min familj och vill förstås bo med dem. Men ibland saknar jag så att bara få vara ensam hemma. Få ha det just som jag vill och utan att någon har åsikter om det ena och det andra... Och att ingen lämnar glas på diskmaskinen eller duplon överallt. 
Då flyttade jag hemifrån: Jag var 19 år och Maken skulle bli hemförlovad från armén. Det var så spännande och jag kände mej så vuxen, haha!
En person med ett vackert hem: Designern bakom Tine K har ett så fint hem! Överlag gillar jag ofta danska hem. På instagram finns det ju också hur många otroliga hem. Fast jag kommer inte på ett enda namn just nu.

[embed width=800 height=533 class=left thumbnail=http://www.tinekhome.com/media/filer_public_thumbnails/filer_public/9f/9a/9f9a266e-ed18-45f0-a7c8-0b1be8c25f2c/est_magazine_-_february_2012-1.jpg__1200x0_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg?r=18105]http://www.tinekhome.com/media/filer_public_thumbnails/filer_public/9f/9a/9f9a266e-ed18-45f0-a7c8-0b1be8c25f2c/est_magazine_-_february_2012-1.jpg__1200x0_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg[/embed]Titta nu bara så fint det är hos Tine K. Jag vill också ha flera gamla skåp. Och vitmålade golv.
(Klicka på bilden för att komma till bildkällan)

torsdag 14 december 2017 - 21:42

Julklappslistan

Jag har svårt att förstå hur man inte kan tycka om julklappar. Såväl att ge dem som att få. Och även om jag älskar allt annat med julen också, så är nog klapparna en stor del av min jul. Och ja tycker om att det är så. Självklart vill jag inte varken ge eller få något onödigt. Men genomtänkta, finurliga eller kanske självgjorda gåvor är bara härligt. Och det behöver inte vara prylar! En upplevelse kan vara till och med bättre. Och känslan när man själv får något riktigt fint som man kanske önskat sej länge, visst är det härligt?! Eller få se barnens min på julaftonsmorgon då de hittar ett paket under granen! Åh jag kan knappt vänta...

Jag tycker att julklappar är: En stor viktig del av julen. Det är roligt att funderat ut vad man skall ge, roligt att shoppa eller pyssla presenterna och roligt att paketera in dem. 
Ge eller få: Både och. Men kanske lite hellre ge. Det är så roligt att komma på något riktigt bra! Och sen se hur personen reagerar när hen öppnar paketet. 
Det här önskar jag mig i år: En resa till Paris. Bluetooth hörlurar. En pjamis. 
Den bästa julklappen jag fått: Vår säng fick vi i julklapp för några år sedan och den är bara så skön. Och en mer välanvänd julklapp kan väl knappt få?! Den julklappen jag minns bäst från min barndom var en jul då vi fick en överrasknings kryssning till Stockholm under jullovet och ett kuvert med kronor att shoppa för där. Jag tror jag var kring tio år då ungefär?! Och jag köpte en skepparjacka som jag sett på bild i Frida. 
Ett säkert kort att köpa till en förälder: En kalender med foton på barnbarnen? Eller en bok. 
Den svåraste personen att köpa julklappar till är: Någon som redan har allt.  Men jag brukar utgå från mej själv och vad jag själv tycker om att få om det är riktigt svårt att hitta på något. 
Årets julklapp är elcykeln. Min åsikt om det är: Tja, jag tycker lite hela idéen med att cykla försvinner om man åker fram med el. Då kan man väl lika bra köra motorcykel?! Men i uppförsbackarna är det säkert både praktiskt och skönt. 
Då börjar jag köpa julklappar: I november, senast! I år köpte jag första redan i början på oktober. Jag älskar att vara ute i god tid och hatar när det blir stress och dåliga sista minuten inköp. 
Mitt bästa julklappstips: Gör något själv. Kanske hemlagat knäckebröd, eller en ask med hemlagade julgodisar?! Eller ge bort barnvakteri eller bjud någon du ser för sällan på en middag, se bara till att boka in dagen i direkt så det garanterat blir av!
En person som varit extra snäll i år: Jag tycker faktiskt jag själv varit ganska så snäll i år... Och så mina barn förstås! De har nog varit sötnosar de med. Få se om de vågar svara när Julgubbe frågar dem på julafton?!

julAtt packa fina paket är hälften av det roliga! Precis som med julpyntet, gillar jag det traditionella. Så här såg paketen ut ifjol.

julgodisladan216I många års tid har jag gjort askar med hemlagat julgodis som jag ger bort. Roligt att laga och uppskattad gåva. 

fredag 1 december 2017 - 16:06

Vinterlistan

Eftersom det snöslaskar vågrätt där ute känns det väldigt passande att fylla i vinterlistan just idag.

Man vet att det är vinter när: När man fryser varje gång man går ut. Det är mörkt när man far till jobbet och mörkt när man kommer hem. Och livet känns allmänt lite mörkt emellanåt...
Här hittar ni mig i vinter: Hemma i soffan! Drickandes te med tända ljus runt omkring i vardagsrummet. Jag drar mig väldigt för att gå ut. Hatar snö och avskyr att ha kallt. 
Tre saker jag vill göra under vintern: Åka till södern (men det kommer inte hända i år tyvärr!), gå i idé (inte det heller kommer ske, hinner inte sova i några månader...) och flataskida, det är det enda som är lite roligt på vintern.
Det bästa med vintern är: Julen! Jag älskar julen. Utan jul skulle vintern vara helt ohanterbart förfärlig. Och vår Webasto i vår nya bil. Jag äälskar den. Det är alltså en liten fjärrstyrd knapp som man trycker på så värms bilen upp innan man skall åka någonstans. 
Det sämsta med vintern är: Att sopa och skrapa bilen när man har bråttom, som tur hjälper ovansagda webasto till en stor del, bara man kommer ihåg att knäppa på den i tid då vill säga.... Snö överlag är det värsta med vintern tycker jag. Eller nu till julen kan de få vara lite vitt men sen i januari får det gärna smälta bort tycker jag. 
Den perfekta maten under vintesäsongen är: All sorts varm mat, soppa, gryta, fondue, blinier, glögg och te. 
Så här vill jag klä mig i vinter: Ylleunderställ, dunjacka, uggs, mössa och fodrade läderhandskar. Jag hatar att frysa!
En vinteraktivitet alla borde pröva på: Tja, flataskidande och pulkaåkning kan jag gå med på ett par gånger per år. Men helst hålls jag inomhus...
En ultimat vinterdag: Finns väl inte i detta land! Det är ju ALDRIG minus 2-3 grader, sol och glittrande snö. Någonsin. Det är alltid antingen iiiiskallt eller slask. Och solen syns typ tjugo minuter på hela november-februari perioden....

IMG 1352Varma kläder är ett måste om jag skall gå ut. Och lite småplågad ser jag nog ut...

IMG 1353Så här ser vår gård ut just nu. Ganska så winter wonderland. Men jag försöker tänka positivt. Det ser ju vitt och vackert ut. Och ger julstämning!