Corona-listan eller så här tänker jag om allt som händer just nu
Tack Karolina för listan. Den här är perfekt. Det känns ju helt malplacerat att blogga om nåt annat, och listan hjälper att strukturera mina tankar.
Vad är dina tankar om corona just nu?
Allt känns mer eller mindre surrealistiskt! Jag är inte rädd, men visst blir man lite orolig, så som det hela blåsts upp. Stänga hela världen för månader? Börsen som bara dyker? Man har inte hemskt mycketandra tankar än corona just nu.
Känner du någon coronaångest?
Lite grann faktiskt. Tänk om man hör till de få procenterna som får en allvarlig variant? Eller om någon närstående blir jättesjuk? Och om alla blir sjuka samtidigt ändå trots alla åtgärder. Vad händer då? För nu är det ju mer och mer en fråga om när man får smittan, inte om.
Påverkar corona dig på något konkret sätt?
Jag skall jobba mer distans än vanligt. Mina kommande jobbresor har avbokats. En del av veckoslutets planer ställdes in. Och jag gissar att det kommer påverka mer och mer ännu länge framöver.
Har du bunkrat upp med något?
Lite grann. De hade misstänkt smitta på Makens jobb så det finns ju nästan liten chans att han blivit exponerad. Och då kan vi ju hela familjen bli försatta i karantän om han skulle börja få symptom. Så det känns bra att ha lite mer hemma ifall det skulle hända. Å andra sidan var hyllorna ren tomma då vi handlade så vi borde nog komplettera bunkrandet lite ännu. Och inte har man ju lust att springa i butiken var och varannan dag heller för att själv undvika smittas.
Tankar om wc-pappershysterin?
Just wc-papper har vi inte bunkrat. Men jag förstår det. Man vill ju bara försöka skapa nån sorts trygghet i allt kaos. För mej hjälper det i alla fall att veta att jag inte behöver gå till butiken på ett par dar. Och utan wc-papper så är det troligen inte så roligt att vara i hemkarantän...
Vad ska du göra de kommande dagarna?
För barnens skull försöker vi ändå leva på som vanligt. Men visst känner man av begränsningarna. Utan corona skulle vi högst troligt fara till hoplop, spela badminton men hela Makens familj, gå på middag hos vänner och besöka närshoppingentret. Nu blir det inget av de ovan!
Några andra tankar om corona? Ordet är fritt!
När får jag det? Kan det smitta innan symptom? Kommer skolor och dagisar att stänga? Hur länge kommer undantagstillståndet råda? Frågorna är många svaren få. Jag försöker följa med nyhetsrapporteringen, men samtidigt känner jag att den i viss mån ger bara mer oroskänslor och fler frågor. Som kontroll- och planeringsfreak är det inte lätt att inte veta hur livet kommer se ut de kommande veckorna. Tiden får väl visa. Jag får väl bara försöka öva mig i mindfulness och att andas så länge
Om man nu måste hålla sej hemma, så är det väl trevligare med lite blommor på bordet.
Årsresumén för 2019
Tvåtusennitton, hurdant år var det riktigt? En sak vet jag i alla fall, att åren går bara snabbare och snabbare ju äldre jag blir. Men på det stora hela var 2019 nog ett riktigt bra år. Vi börjar vara förbi de tyngsta småbarnsåren och det är så skönt. Ännu är vi mitt uppe i ruuhkavuodet, men det blir lättare och lättare hela tiden. Jag börjar känna lite smått att jag är min egen igen, och inte bara Mamma till 100%. Eller det är jag förstås också, men jag får tänka lite mer på mej igen, och det får mej att må bra.
Jobb är också något som präglade 2019 rätt mycket. Maken jobbade extremt mycket under våren. Och reste under hela året mer än tidigare. Jag själv bytte arbetsuppgifter i april, så det har varit mycket nytt och mycket jobb också för mej. Andra spontana tankar är att året varit rätt lika tidigare åren. Familjetid, några resor, återhämtning, mycket hemmatid, alldeles för mycket skärmtid, många ljudböcker, ständiga tvätthögar och lite vänner och mycket skratt däremellan. Men nu tar vi den årligt återkommande listan och ser hur det ser ut för 2019. Här hittar du resumeer för 2018, 2017 och 2016.
Januari och februari pysslade jag hemma en del. Sydde kläder till Lillasysters docka, bakade runebergsmuffins, jobbade hemma, odlade ärtor och så firade vi Hubbe som blev 6 år i slutet på februari med Star Wars kalas.
1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Jag började jobba inom ett område som jag aldrig jobbat med förut. Ett område som jag dessutom tycker är superintressant och givande. Att byta jobbuppgifter var ett av mina bästa beslut under förra året. Jag älskade mina tidigare kollegor, men kände mej inte alls du med uppgifterna. Det jag jobbar med nu är såå mycket intressantare. Jag tycker liksom på riktigt riktigt att det är roligt att jobba nu. Så härligt.
2. Höll du några av dina nyårslöften?
Ja många! Men andra gick det väl kanske lite si som så med. Det som gått bäst är väl boklöftet, att läsa/lyssna på minst 30 böcker. Jag har kommit upp till 38. Det som inte gick lika bra var alla mina försök till hälsosammare leverne och lättare lekamen. Motionsmässigt var nog 2019 ett av de bättre åren under den senaste fem åren. Men sockermässigt ett av de sämsta. Jag måår ju inte bra av för mycket kolhydrater och socker. Men ändå är det sååå svårt att ändra på dåliga vanor på den här fronten. Nåh, kanske 2020?!
3. Fick någon du känner barn?
Ja ♥ Två av mina nära väninnor fick döttrar i somras. Och min syster fick en perfekt liten son i oktober. Till två av dom har jag dessutom äran att få vara fadder. Min bästa lycka och glädje i livet.
4. Dog någon som stod dig nära?
Min kära Fammos sambo gick bort i december. Han stod inte mej så nära, men nog min Fammo förstås, och visst har han funnits där under min uppväxt. Så Fammo har jag tänkt på mycket nu under slutet av året. Det är alltid en sån väckarklocka när någon går bort tycker jag. En påminnelse om livets skörhet. Att det inte är för evigt.
5. Vilka länder besökte du?
Danmark i slutet på April, och då också Legoland (om det nu räknas som eget land :)). Grekland i juli under en härlig sommarsemester. Och så Sverige och Norge nu i slutet på året under vår mellandags och nyårsresa till Hemsedal.
6. Är det något du saknade 2019 som du vill ha 2020?
Ännu mer kvalitetstid med mina systrar och deras barn, det har det blivit av för lite 2019 känner jag. Vänner på middagar och date med min Man skulle jag också gärna ha lite fler av. Lite mer tålamod kunde jag också gärna ha under 2020.
I mars lagade hela Finland ugnsfetapasta. Vi fick ett till fadderbarn och så firade vi min Pappa som fyllde 60 år med spaveckoslut i Aulanko. Vi pysslade cafe och påskägg med barnen. Och så hade vi påskmiddag här hemma. Det blev vår på allvar och jaccuzzin anlände till vår bakgård. Och just innan vappen reste vi till Danmark, gick på Tivoli och besökte Legoland.
7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
Jag är fortsatt usel på datum. Men midsommarafton i år då vår Guddotter föddes kanske kändes lite mer speciell än vanligt av den anledningen.
8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att mina barn är världens finaste och alla som betyder mycket för mej fått va friska. Mitt nya jobb har också betytt mycket.
9. Vilket var ditt största misstag?
Nån av alla de otaliga gånger mitt tålamod inte hållit med barnen eller Maken. Så onödigt med bråk, allt som oftast i alla fall.
10. Vilket var ditt bästa inköp?
Lättdammsugaren jag köpte till Maken i födelsedagspresent. Den är alltså en sån dän utan sladd som står framme. Den används nästan var och varannan dag här hemma. Så enkelt och bra! Mitt facebookfyndade lego kändes också som ett riktigt bra köp.
11. Vad spenderade du mest pengar på?
Låneamorteringar, hyresvederlag, dagisavgifter, fondspar, resor och mat. Mycket tråkigt och vuxet svar även i år.
12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Barnen förstås ♥ Men min Man kan också få mej att skratta om han lägger den sidan till. Ett dåligt skämt får mej också alltid på gott humör.
Jag fick två odlingslådor till morsdag. Och min systerson var hos oss över natten. Vi firade min väninnan babyshower och jag bakade en blöjtårta med slottstema. Lillasyster fyra år firades med regnbågskalas, jag samarbetade med Marthorna och vi firade midsommar i skärgården. Hubbes dagiskarriär tog slut och vi avtackade dagispersonalen med sommarpåsar.
13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Jag tror inte att jag varit så här frisk på lääänge! Lite flunssa i början på året, men sen dess nada och frisk som en nötkärna. Hoppas jag nu inte jinxar det med det här....
14. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2019?
Avicis Tough Love och Molly Sandéns Rosa Himmel.
15. Mådde du bättre eller sämre under 2019 än vad du gjort tidigare år?
Bättre. Äntligen börjar den tyngsta småbarnsperioden vara över och jag har fått mer tid att bara vara Hanna. Det gör mycket för mitt mående. Att träna regelbundet, satsa på sömnen och byta jobb har också påverkat positivt. Makens jobbstress och otaliga jobbresor däremot har emellanåt gjort det lite tungt.
16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Jag skulle gärna träna ännu lite mer än jag gjorde. Och mer väninne- och systratid skulle jag också ha. Men det är inte så att jag riktigt haft så mycket tid överlopps att kunna lägga på dessa.
17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Mobilen tar ju nog en del tid som kunde användas fiffigare. Men jag börjar bli mer uppmärksam här. Och iphones egen statistikrapport som kommer en gång i vecka är rätt intressant. Men det finns nog ännu rum för förbättring. Å andra sidan tycker jag nog att det är riktigt okej med lite slösurfande ibland. Det ÄR ju avkopplande att scrolla lite insta och läsa bloggar nu som då. Men lite mindre tid kunde jag nog lagt på slösurf....
18. Hur var din julafton?
Just som julafton skall vara. Varm och lite stökig. Superivriga barn som väntade på julgubben och alla klappar. Massa god mat och gott vin. Fina klappar och härlig familj. Och så en julgubbe som glömt sitt skägg hemma! Men som tur märkte inte barnen nåt. Själva julaftonsmorgonen inledde vi med lite jacuzzibad, ganska bra start på julaftonsfirandet det också.
Sommarmånaderna inleddes i Grekland, vi skördade morötter, jag jobbade en vecka i stan och grillade scampi. Vi var ute på holmen med Makens bror och deras familj och Lillasyster pysslade en sten och snäckstavla med strandfynd från Grekland. Jag fixade monsterspray, vi blev gudföräldrar på ett till dop, jag inledde aktivare springande och vi åt kräftor med Makens familj.
20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Alltså tv känns lite 2012. Men på streaming tjänsterna så älskade jag givetvis sista säsongen av "Game of Thrones". "Chernobyl" var också gripande. Och den norska Netflix-serien "Hjem till jul" var både morsom och hjärtlig. Men det var ungefär det som jag sett på tv i år. Har sett helt otroligt lite faktiskt. Men saknar det inte heller?!
21. Vilken var den bästa boken du läst under året?
"Sömngåtan" av Matthew Walker var nog den mest revolutionerande boken jag lyssnade på.
22. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Nån av spotifys morning jazz listor är perfekta att lyssna på under en veckoslutsmorgon medan man fixar frukost och dricker te riktigt länge.
23. Önskade du dig något som du fick?
Materiellt, jepp, vissa grejer nog, som mina fina te-muggar från Spode. Och nytt täcke och dyna. Nya innetossor och ett nytt jobb. Och icke materiellt önskade jag mej förstås mest att alla får vara friska och glada. Och även det har hållit rätt långt.
24. Önskade du dig något som du inte fick?
Jag väntar fortfarande på den där lottovinsten...
25. Vilken var årets bästa film?
Frozen 2:an. Jag såg den visserligen först på det här årets sida, men eftersom den kom ut ren på 2019 års sida blir den mitt svar. Så fin film! A star is born var också bra. Musiken från filmen har vi förresten också lyssnat på massor under förra året.
26. Vad gjorde du på din födelsedag?
Brunchade med alla mina finaste vänner ♥ Ifjol blev det ingen brunch pga Italien-resan. Men i år var traditionen tillbaks. Och det är ett så bra sätt att fira sin födelsedag. Först presenter och frukost hemma med familjen. Sen iväg till stan för mer god mat och alla vänner. Och sen ännu lite bonusskumppa efter det för de allra bästa!
Under hösten hängde vi mycket hemma. Jag plockade blommor, drack kaffe på bakgården och barnen pysslade. Med Hubbe lagade vi ett helt Halloweenhus. När vi hade brunchgäster ett veckoslut fixade jag grytbröd igen på första gången på länge.
27. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Mina nya kollegor är härliga.
28. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Mörka jeans eller chinos. En skjorta och en cahsmere eller annan skön tröja ovanpå. Så ser jag ut nästan alla dagar på jobbet. Några svarta klänningar finns det också i garderoben. Till de ett par sköna tjocka strumpisar. Bekvämt måste det vara! På fötterna har jag gärna svarta Nike´s.
29. Vad fick dig att må bra?
Träning, barnen, mitt hem, mina tacksamhetsövningar, lite yoga, världens bästa familj och vänner.
30. Vem saknade du?
Svarar samma som ifjol: Jag hinner inte riktigt känna efter vad jag saknar. Så kanske det, att hinna känna efter lite mer vad eller vem som saknas?!
31. Vilken var din bästa månad?
Juli är helt klart min favoritmånad. Ledighet, värme, sommar Finland, skärgård, någon resa, familjen. Lätt svar!
32. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Jag är ingen perfektionist, om vi säger så.
33. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Inte så mycket tror jag!? Balansera vardagen efter bästa förmåga. Försöka hinna med lämplig mängd rekreation. aktivitet och återhämtning däremellan. Kanske några resor. Göra mitt bästa både på jobbet och hemma. Och vara snäll med mej själv när jag inte alltid är på topp. Man är ändå bara människa.
Mot årets slut blev allt mörkare, så då tände jag ljus och satsade på veckoslutsfrukostarna. Vi pysslade en dino med Hubbe och ett tre i rad spel. Till julen pysslade jag ännu mer. Den ena dagen det var snö fotade jag julkortsbilder på barnen. Jag bloggade om ansiktsmists och vi avslutade året i Norge i skidbacken.
Tio tankar om september
Jaa, Kugge! Jag hakar på. Här kommer mina tio tankar om september:
Första tanken under månadens första morgon: Hm, troligen "Vad är klockan". Det är oftast det första jag tänker på veckosluten då jag vaknar utan väckarklocka. Och den var lite efter åtta. Barnen sov ännu.
Den här boken ska jag läsa: På mitt nattygsbord ligger för tillfället boken "Hjärnstark" av Anders Hansen. Så förhoppningsvis den?! Å andra sidan har den legat där redan i typ fyra månader så det kan ju nog hända att den inte läses denna månad heller... Inne i lådan ligger också Aki Hintsas "Voittamisen Anatomia" som jag också har på att-läsa-listan. Men så här i icke-semester-tider blir det ju mest ljudböcker då det bara är så mycket enklare att få in dem i vardagsrutinerna.
Jag ska jobba med: På grund av mitt jobbs natur kan jag inte öppna upp allt för mycket om det här på bloggen. Men jag har en hel del på gång på jobbet. I slutet av månaden skall jag hålla en intern utbildning per skype som också skall bandas in! Det känns som en liten utmaning. Men månne det inte skall gå bra. En massa andra projekt skall också komma vidare eller sparkas igång av mej under den här månaden. Så det måste bli fokus och effektivitet för att inte bli stress och för långa to-do-listor...
Jag ska skriva: Tre blogginlägg i veckan är min målsättning! Det borde vara mycket realistiskt om än passligt ambitiöst. Och hittills denna vecka är jag "on schedule".
Maträtt jag vill testa: Jag skulle vilja testa göra pizza med lchf-blomkålsbotten! Pizza är en så mysig fredagsmiddag, men nu då jag försöker vara lite striktare med kosten så funkar inte vanligt pizzabotten riktigt. Zoodles har jag också tänkt fixa flera gånger, men så har vi inte haft zuccini hemma. Zoodles med ungsfeta!? Det tror jag skulle kunna passa jätte bra.
Jag har mest lagt tid på detta som nu äntligen förverkligas: Mitt springande kulminerar den 22.9 i ett 10-kilometers lopp som jag skall springa tillsammans med min syster. Jaiks! Är inte riktigt säker på att jag är redo för det. Det kommer så snabbt på. Och jag vill ju dessutom klara det på en någorlunda tid. Men bara jag överlever så är det väl okej. Och att nu inte syrran springer iväg från mej redan under de första kilometrarna...
En målsättning som är möjlig att nå: Jag vet nog inte om det är riktigt möjligt att springa loppet på under en timme?! Det skulle vara mitt mål. Men med den träning som det hunnits med och min nuvarande kondis så är det nog inte möjligt. Så istället måste jag väl säga sockerstoppet då?! Enda tillåtna undantagen är om man äter ute på stan eller är på kalas. Det borde vara en möjlig målsättning!
Jag är mest kluven till: Hösten överlag. Sommaren gick så fort?! Speciellt mörkret är jag SÅ inte redo för ännu. Och varje kväll märker man hur det blir mörkt tidigare och tidigare. Samtidigt så gillar jag vår vardag. Krispig höstluft och utfärder till svampskogen är också hösthöjdpunkter. Och min födis är om bara några dagar!
Det här ger mig energi just nu: Mina springturer. Och att få in tid med väninnor nu som då i form av luncher, frukostträffar eller afterworks. Att kramas med barnen är också sånt som alltid funkar om man känner sej lite nere och trött. Då känner jag bara tacksamhet istället. Snart skall jag också börja gå på gymmet igen, det ger också alltid sådan härlig känsla.
Det här ser jag mest fram emot: Just nu ser jag mest fram emot min födelsedagsbrunch på söndag med alla mina väninnor. Det är alltför sällan jag hinner träffa dem alla. Men annars har vi faktiskt alldeles för lite kul program inbokat?! Ingen semester, inga resor?! Det måste åtgärdas snarast känner jag...
Vår farstutrapp är i alla fall redo för hösten. Jag bytte ut blomman direkt då vi kom tillbaks från holmen för en månad sedan.
Surlistan
Jag googlade blogglistor och hittade denna surlista. Inte för att jag är sur, utan mer pga november..... Detta gråa mörker gör ju vem som helst lite smågnällig. Och ibland måste man få gnälla!
1. Obehagligaste jag vet: Ormar! Jag får rysningar bara av att tänka på en orm. Hu. Jag skulle aldrig aldrig hålla i en orm. Eller göra någon ormuppgift i typ fångarna på fortet-liknande koncept. ALDRIG!
2. Absolut inte min killtyp: Tja, killar överlag. Jag gillar mer män. Speciellt min egen då förstås. Annars känner jag att Tom Cruise inte alls är min typ. Jag är mer för Brad Pitt eller Ryan Gosling-typer...
3. Det skriker jag när jag blir arg: Vad som helst lite utan att tänka. Tyvärr en del fula ord och saker jag inte menar. Säkert lite som de flesta då de blir arga?! Jag har ganska lätt för att bli arg... Men blir glad nästan lika lätt igen. Är verkligen inte långsint!
4. Blir arg på: Folk som går långsamt eller tränger sej framför i nån kö. Barnen när dom gnäller och man själv är trött. Maken när han lämnar disk ovanpå diskmaskinen då det är smutsigt i maskinen!!!
5. Sämsta bok jag läst: Jag har som princip att inte läsa klart böcker jag inte gillar. Livet är för kort för det. Så här måste det väl vara någon bok jag inte läst av fri vilja. Typ nån rättshistoria tentbok under studierna?!
6. Något som får mig att byta radiokanal: Störande radioreklam. Fast all radioreklam är nog störande! Haloo Helsinki diggar jag inte heller alls.
7. Sist jag ville ta till knytnävarna: Haha, jag är nog inte riktigt typen som slåss. Jag föredrar verbala knytnävar än de fysiska i så fall. Även om de förstås också kan göra ont. Vilket inte heller är bra förstås! Helst skall man ju kontrollera sej och inte bli arg i onödan eller säga något som gör någon ledsen. Men det har ju kanske hänt nån gång ändå...
8. Sämsta serien/filmen jag nyligen sett: Lite samma princip som med böckerna här. Jag har helt enkelt inte tid att kolla på sånt jag inte gillar. Men kanske Paradise Hotel kvalar in som sämsta serien som jag ändå tittar på eftersom den har så högt underhållningsvärde.
9. Fulaste plagg jag vet: Hm, svår fråga! För de flesta plagg kan ju vara snygga på rätt person. Men såndäna haremsbyxor som har grenen hängande nere vid knäna förstår jag mej nog inte riktigt på?!
10. Äckligaste drycken: Gin?! Ingen drink med gin är god. GT är i mitt tycke en mycket överskattad drink.
Jag blir också sur på det eviga mörkret. Och sur på att det ännu är typ fyra månader kvar tills det blir ljust igen... På veckoslutet åker nog stjärnorna upp igen.
Ett inlägg om boobs
Sevendays uppmärksammar den rosa månaden och bröstcancerforskning med kampanjen #ärdumed. Jag är med genom att fylla i blogglistan.
Min relation till bröstcancer är: Som tur nästan obefintlig. Eller det är klart, jag känner ju minst en handfull personer som drabbats. Men ingen i min närhet. Vilket jag förstås är oändligt tacksam för. Men samtidigt är bröstcancer så vanligt. Det är nästan konstigt att jag inte drabbats närmare. Men jag hoppas förstås innerligt att jag håller min relation distanserad.
Under den rosa månaden kommer jag: gärna att stöda kampajnen genom att shoppa rosa. Det råkar ju ändå vara min favoritfärg. Och allt som är rosa piggar upp, så är det bara. Att man dessutom kan vara med och stöda en så viktig sak som bröstcancerforskning och -drabbade är en mycket bra bonus och rättfärdigar till och med något onödigt köp.
Så här ofta kontrollerar jag mina bröst: Inte alls tillräckligt ofta känner jag nu. Eller alltså nu kontrollerar och klämmer jag på dem lite nu som då, främst i duschen. Men inte är det alls så noggrant som det kanske borde vara?! När är det förresten man blir kallad på sin första mammografi? Först vid 40 vah? Men kanske det inte skulle vara en bra idé att kolla upp saken själv också innan dess. Man vet ju aldrig. Hu!
Därför är det viktigt att tala om bröstcancer: För att det är så vanligt. För att göra det mindre skrämmande. För att påminna kvinnor att checka sina bröst och få tag i cancern så tidigt som möjligt. För att på så sätt rädda liv.
Det här kan du göra, för att stöda kampen emot bröstcancer: Du kan skriva om dina upplevelser av bröstcancer genom att använda #ärdumed Köp Vasabladets supersnygga rosa college (eller kanske det tåget gick ren?!). Eller köp åtminstone årets fina rosa band som Anna Puu designat. Jag älskar det med den guldiga blixten. Snyggaste rosa bandet på flera år!
Höstlistan
Det regnar där ute så det stänker upp på rutorna. Och det är redan bäck mörkt. Med andra ord har det blivit höst. Så vad passar väl bättre än att fylla i ratatas höstlista?!
Vad är dina mål i höst?
Jag har många! För mej är hösten oftast en bättre nystart än efter nyår. Nu har jag energi till skillnad från i januari då det bara är mörkt och kallt och man är helt slut av all julstress. Så som vanligt är det här hösten då jag börjar mitt nya liv. Nu skall det bli fason på sötsakerna, motionerandet, bort med dåliga vanor och slöa rutiner. In med grönkålsjuice, PT-lektioner (jag fick sådana i födispresent jee!), stickprojekt och självhjälpsböcker.
Sådär mer konkret har jag tänkt att jag skall springa lenkki en gång i veckan, gå på gym en gång och yoga 1-2 kvällar i veckan. Jag skall ta med lunchlådor till jobbet minst två gånger i veckan. Och så skall jag sticka vantar till mina barn. Sockor har jag stickat hur många som helst, men vantar har jag aldrig stickat! Så det skall det bli ändring på från och med nu.
Jee, det regnar! Det betyder att det snart ploppar upp sådana här i mossan överallt i skogen.
Vad ser du mest fram emot?
Just nu ser jag jättemycket fram emot min systers bröllop på lördag ❤️. Annars ser jag framemot min goda väninnas karonka i början på oktober. En kräftis vi skall gå på. Och den årliga familjeturen till svampskogen! Vår Halloweenfest brukar också vara kul.
Känner du dig klar med sommaren?
Ja, nu gör jag det. Innan Italien-resan var jag inte alls klar för höst, med allt vad det innebär. Men nu känner jag med mer än redo. I morse kändes det för varmt. Jag var nästan besviken då jag måste klä av mig min jacka, haha. Igår vek jag också undan alla shorts och städade bort flipslops och espadrillos från skoskåpet i hallen. Barnens höstkläder är nu också testade (allt passade sen i våras, så skönt att slippa handla nytt!).
Hur såg din höst ut för ett år sedan?
Väldigt lika som denna höst. Förutom att jag då var ny på jobbet och ny med att jobba fulltid. Nu hoppas jag att det skall gå smidigare och att jag inte skall bli fullt så dränerad på energi som jag blev ifjol höstas. Men få se om jag blivit något klokare. Jag misstänker att jag har lite för mycket planer och prestationer inplanerade för att det skall gå heeelt stressfritt. Men om man inte siktar mot stjärnorna så kan man väl aldrig ens nå till månen... Eller nåt annat lika klychigt?!
Äppel och rönnbär. Det hör hösten till!
Hur såg din höst ut för fem år sedan?
Då var Hubbe ett drygt halvt år gammal och vi bodde kvar de sista månaderna inne i stan. Så livet såg väldigt annorlunda ut än nu. Att ha bara ett barn var ju rena rama semestern. I synnerhet som Hubbe var lätt som baby. Flytten till vårt första egna hus var också ett stort steg i vårt liv. Tänk att det redan är fem år sedan!!
Vad var bäst och sämst med sommaren?
Bäst var spontanresan till Grekland. Sämst var att semestern gick så fort.
Det här är en sockerfri äppelpaj jag bakade för två år sedan. Recept hittas här. Tror faktiskt att jag måste baka den här nån kväll när jag hinner! Mums!!
Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?
Jag är inte så bra på kultur just nu tyvärr. Fast jag till och med får inbjudningar till premiärer till teatrar via bloggen och allt. Men det går bara inte riktigt att få till i mitt liv just nu. Ruuhkavuodet ni vet. Räknas Buu-klubben och att måla vattenfärg som kultur?! Och så tänker jag lyssna på ljudböcker! Det måste väl räknas, eller?!
Vad blir ditt mest använda plagg i höst?
Kanske min rosa yllekappa som jag fyndade på fb-loppis i våras? Och mina nya höstboots som jag köpte på H&M för två veckor sedan. En nya cashmeresjal skulle jag vilja investera i. Det skulle vara så härligt med en riktigt mjuk, skön och fin sjal. Speciellt för att vira in sej i på jobbet då air-conen där blåser isvindar mest hela tiden. Cashmere är mitt bästa material!
Jag älskar flugsvampar, ja inte att äta eller plocka då, men att titta på. De är så vackra!
Tre goda saker
Blev utmanad av Lotta att fylla i en lista redan för över en månad sedan. Men glömde lite bort det då, hups. Men tänker att bättre sent än aldrig. Och listor är ju alltid kul! Så here we go.
Tre goda saker i min dag
Frukost, dagens viktigaste mål. En god frukost gör så mycket. Jag försöker alltid ta mej lite extra tid och äta god frukost. Favoriter är bland annat quinoagröt, yoghurtbowls eller bara yoghurt med bär och granola, avokadosmörgås eller övernattengröt de dagar jag åker iväg tidigt till jobbet.
Ljuset gör så mycket för min ork. Det är så härligt nu då både kvällar och morgnar är ljusa. Att gå ut känns lätt och ledigt. Att stiga upp är knappt något problem. Det enda som måste fixas är att jag måste leta fram mörkläggnigsgardinerna till barnens rum. Jag märker att de också påverkas av ljuset, genom att ha svårare att somna om kvällarna.
Kramas med barnen, det gör jag varje dag. Jag älskar att få snusa in näsan i deras nackar. Krama dem hårt eller klia dem på ryggen när de skall somna. Det gör mej lycklig varje dag.
Tre goda saker om mig
Min starka självkänsla o mitt positiva sinne. Jag är glad för det mesta och ser det mesta ljust. Jag har lätt för att se saker positivt, så har jag alltid varit. Men jag är också noga med mina tankar och har läst en hel del om attraktionslagen och hur vi kan påverka våra liv genom våra tankar. Så jag jobbar också aktivt med det alltid när jag hinner. Självkänslan har jag mina föräldrar att tacka till största del, även om jag nog tror att jag är stark också naturligt i mej själv. Men det har liksom bara blivit framhävt tack vare min uppfostran.
Att jag är en bra vän. Jag försöker hålla kontakt med många av mina vänner, hör av mig via wattsup eller messenger. Ordnar lunchdejter, middagar och fester. Alltid är det sannerligen inte lätt, så busyga liv som vi alla lever mitt uppe i karriärer och småbarnsrumbor. Men jag tycker i alla fall att jag är bra på att vårda många av mina väninnerelationer. Minst en gång i veckan, oftast flera, träffar jag vänner. Det ger mej energi!
Min kreativa ådra tycker jag också om. Alltid blir det inte just som jag tänkt mej. Men ofta blir det ganska bra. Det är roligt att skapa nytt. Göra något helt unikt. Dessutom är det samtidigt terapeutiskt och avslappnande att sy, sticka, måla eller pyssla. Jag är också glad över att jag verkligen tar mej tid till att skapa nu som då, även om jag kanske inte alltid egentligen skulle ha tid och borde prioritera annat "viktigare"....
Tre goda saker i livet
Skumppa med vänner. Finns det något bättre. En AW på stan efter jobbet. Eller bara en ljum kväll på bakgården på vår terass. Det är dessutom extra festligt nu då jag har mina underbara champagnekupor som jag fick i födelsedagspresent. När man dricker skumppa ur dem känns livet ganska så gott.
Att vara ensam hemma. Okej nu i och med sjukledigheten har jag fått vara rejält mycket ensam hemma. Men så där vanligen till vardags hör det inte till något som händer varje dag. För även om jag är social och får energi av att umgås med andra. Och även om min familj är underbar. Så är det bara så skönt att få vara ensam hemma nu som då.
Att resa och se nya platser. Resande är något jag älskar. Och något som jag är glad att vi lyckats upprätthålla på en rätt så bra nivå även sedan vi fick barn. Lika mycket resande som före barnen har det kanske inte blivit. Men att vi ens kommer iväg och ser nya ställen flera gånger om året tycker jag är härligt. Om några veckor skall jag på systraresa över ett veckoslut med syrrorna. Och i höst skall vi åka hela familjen till Italien!
Tre goda saker i året
Sommarsemestern. Den ser jag redan fram emot. Tre veckor blir det för mej i år. Största delen kommer säkert spenderas i skärgården hoppas jag. Fast egentligen är sommaren nog också härlig fastän man inte har semester. Grillmat, utekvällar på terassen, cykelturer, jordgubbar och veckoslutsturer till landet.
Julens förberedelser. Jag är så en julmänniska. Jag älskar att pynta, stöka, julpyssla och köpa julklappar. Det finns faktiskt ingenting som jag inte gillar med julen. Helst vill jag njuta hela december, så att man ökar pynt och stämning lite grann allteftersom.
Min födelsedag och morsdag. Jag älskar att bli uppvaktad. Jag älskar också presenter. Så därför är de här dagarna perfekta. Borde man månne börja fira också sina halvårsfödelsdagar? Och morsdag kanske en gång i månaden?
Tre goda saker i bloggen
Allt jag lär mej via bloggen. Jag skulle nog aldrig lärt mej så mycket om fotografering och redigering om det inte varit för min blogg. Nu är jag ju sannerligen inte något proffs, men ju mer man fotar destu bättre blir man, så är det bara. Och har man en blogg måste man fota hela tiden. Kodande, widgets och annat datastuff har jag också gjort en del. Jag har kanske inte helt lääärt mej grejerna men via googles hjälp har jag klarat det ändå.
Dokumentationen är också härlig att ha. Tänk att ha som ett dagboksarkiv med ens tankar och idéer från de senaste 8 åren. Det är det inte alla som har. Ibland fastnar jag i mitt arkiv när jag läser gamla inlägg. Om barnen och vår vardag då vi var mindre. Om pyssel jag typ glömt bort att jag gjort. Eller bara för mina recept. Jag googlar alltid min blogg plus det receptet jag skall laga för att komma ihåg hur jag gjort nån rätt.
Att den får mej att vilja vara kreativ. Även om ja inte känner någon press att varken blogga eller pyssla så peppar den ändå mej till att skapa mer. För att kunna inspirera på samma sätt som jag inspireras av något kreativt på insta eller pinterest. Att den ger mej den där extra puffen som jag kanske inte annars skulle ge mej för att bara göra något.
Tre bloggar
Utmanar ingen speciell utan istället alla som vill och har lust! Fyll i listan, den är kul.
Tre rynkor i pannan har jag också tydligen. Det passar ju in i listans tema. Men som tur gör rynkorna mej inte nåt. Jag är väl rätt så fin ändå, för min självkänsla är det inget fel på.
Feministlistan
På den senaste tiden känns det som jag tänkt mer på feminism än tidigare. Kanske det började med #metoo och #dammenbrister. Eller så är det bara jag som ännu mer fått ögonen upp för strukturer och ojämlikhet runt om mej. Jag skrev ju också ett inlägg om jämlikhet i småbarnsvardagen, och hur svårt jag tycker det är att få det att gå ihop. Att dessutom ha både en son och en dotter, gör kanske också att jag blir mer uppmärksam på "genusbehandling" och tänker på hur det blir sedan då de är större. Hur vi som föräldrar kan påverka men också vad som kommer utifrån.
Det är är feminism för mig: Feminism för mej är strävan efter att alla skall behandlas lika oberoende av kön. För så är det nämligen inte nu. Jo, vi har kommit en bit på vägen, men nej vi är inte ännu där.
Jag kallar mig/kallar mig inte feminist, eftersom: Jag är stolt över att kalla mej feminist. Även om jag tycker det är superstörande att folk kan bli provocerade bara av ordet. För mej är det en självklarhet att också kalla mej feminist. Och ju mer jag läser om feminism och samhälleliga strukturer destu mer övertygad blir jag. Jag tror att de flesta kvinnor är feminister, obereonde om de kallar sej så eller inte. Även om jag inte riktigt fattar varför man inte skulle kunna stå för det? Det finns väl lika många olika feminister som det finns människor. Att kalla sej för feminist betyder inte att man är på något visst sätt eller att alla feminister tänker lika. Även om jag tror att målet för alla feminister är det samma. En mer jämlik värld. Mer möjligheter för alla.
Det här är den viktigaste feministiska frågan: Hur skall vi få även männen att se att feminism gagnar dem? För utan att alla strävar mot samma mål så kommer vi inte komma framåt. Jag tror föräldraledigheter och större jämlikhet i barnfamiljer är en väldigt bra start för att komma framåt i Finland. Men för att här skall hända något måste också Papporna börja kräva mer tid med sina barn och större del av ledigheterna. Jag känner i alla fall att jag som jobbande småbarnsmamma vill kämpa för jämställdheten men att jag inte har energin kvar efter att jag skött allt jag måste.
En förebild inom feminismen: Lady Dahmer, Peppe Öhman och Michelle Obama tycker jag alla tre är viktiga för min egen feministiska upplysning. Starka kloka kvinnor som är bra på att uttrycka sej!
Så här syns feminismen i min vardag: Allt för lite, tyvärr! Jag känner att min energi inte räcker till kampen. Men jag försöker med små medel. Försöker att själv vara uppmärksam på strukturer, hemma, på jobbet och som Mamma. Jag läser en del feministiska bloggar, artiklar och bloggar och försöker lära mej mer så jag kan ge svar på tal och åtminstone orka upplysa folk lite nu som då. Men så mycket oförståelse och skit som man får så är det inte lätt.
Ett motargument jag stöter på (eller själv har) mot feminismen: Ja men män och kvinnor är ju olika! Bah säger jag. Individer är olika, men det mesta beror inte på vårt kön. Och jag skulle nog vilja påstå att män och kvinnor idag klarar samma uppgifter om man så vill. Samhället har ju förändrats. De är ytterst få jobb som nuförtiden kräver en superstark fysik och ännu färre som kräver att man skall kunna amma. Olika betéenden tror jag mer beror på samhälleliga stukturer och personlighet. Inte på grund av våra kön.
Ett motargument jag själv har är väl kanske att jag känner att jag inte vet HUR jag skall göra för att komma framåt. Jag går ju själv i otaliga kvinnofällor hela tiden. Och är inte alls genusneutral i min uppfostran heller, jag kör dem ju i rosa och blott, köper dockor till min dotter och bilar till min son. Så jag formar och upprätthåller ju också strukturer, fastän jag inte ens vill det! Men jag vet bara inte hur man ändrar ett samhälle, jag känner mej liksom maktlös. I alla fall vet jag inte hur förändrar utan revolution och massa energi, som jag känner att jag inte har eller liksom orkar med. Jag vill ha en konkret handbok med tips på hur man blir en god feminist i vardagen. Vilka frågor som är de viktigaste och vad man absolut måste komma ihåg och vad som inte är lika noga. Finns det en sån?!
Då insåg jag att jag var/inte var feminism: Jag har nog alltid varit feminist. Båda mina föräldrar är feminister. Mamma var ordförande för SFP:s kvinnorförbund i många år och Pappa är väl en av de som var med och grundade Suomen Feministimiehet r.y, om jag minns rätt. Så vi har diskuterar rätt mycket feminism hemma vid köksbordet. Att själv vara en stark kvinna gör ju att man också ifrågasätts lite, vilket jag tyckt varit svårt emellanåt. Men samtidigt ger det en lite fananamma och gör att man börjar fundera på hur man tex hade blivit behandlad om man varit man och betett sej på samma sätt. Sen villl jag förstås kämpa för att min dotter skall ha lika många möjligheter som min son.
Ett tips på ett feministiskt verk: Peppe Öhmans Livet och Patriarkatet tycker jag var väldigt tydlig och bra. Hon förklarar samhälleliga strukturer, vad det hela liksom handlar om så enkelt så att alla håller med och förstår. Den borde alla tvingas läsa i typ hägstadiet! Bitterfittan av Maria Svedland är ju också en riktig feministklassiker som jag minns att jag tyckte var rätt spännande då jag läste den. Borde säkert läsa den på nytt nu då man själv är inne i småbarnsåren med allt vad det innebär och håller på att bli lite bitter själv...
[embed width=800 height=450 class=left thumbnail=http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_2160,h_1215,c_crop,x_0,y_0/w_1200/v1516800837/39-4593215a688aa3ee802.jpg?r=45609]http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_2160,h_1215,c_crop,x_0,y_0/w_1200/v1516800837/39-4593215a688aa3ee802.jpg[/embed]Bild lånad, klicka på bilden för källa.
Mammalistan 2.0
Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?
Jag har två. När jag var gravid med Lillasyster så tänkte jag att om det blir en flicka kanske två barn får räcka. En av varje liksom. När hon föddes så tänkte jag ändå att jag att jag nog ändå vill ha ett trejde i alla fall. Men inte ännu. Och än idag så vet jag inte riktigt. Jag vet att jag absolut inte skulle vilja ha en trea nu. Det känns fortfarande svårt emellanåt att balansera bara två barn och två heltidsjobb, även fast det blir lättare hela tiden i och med att barnen blir större. Men hur skulle det liksom funka med ännu ett barn till? Så jag vet inte riktigt vad vi planerar. Inga bebisar just nu i alla fall!? Sen vet man ju aldrig hur snabbt eller om det alls vill sej när man väl bestämt sej för en bebis. Vi har haft den otroliga turen att bli gravida båda gångerna väldigt snabbt och enkelt. Men det finns inget som säger att om det skulle bli en tredje gång att det skulle gå lika lätt då...
Något du älskar att göra med ditt/dina barn?
Pyssla och läsa. Leka är däremot inte riktigt min grej. Men pyssel och kreativs skapande älskar jag att uppmuntra dem till. När det kommer till läsandet så riktigt längtar jag tills de är ännu lite äldre så vi kan börja läsa riktigt tjocka kapitelböcker! Typ Harry Potter och Roald Dahl.
Trivdes du som gravid?
Ja, det gjorde jag nog. Även om jag i båda graviditetena mådde illa typ hälften av tiden. Men jag kände mej ändå lycklig och harmonisk. Och fin med magen. Eftersom jag inte är så där jättekompis med min mage vanligtvis så kändes det härligt att tycka att den var fin för en gångs skull då man var gravid. Klart jag hade lite småkrämpor som halvsbränna, karpltunnelsyndrom och under andra graviditeten en hel del foglossning. Men jag gillade det ändå.
Så här såg jag ut fem dagar innan Hubbe föddes. Hur fin och fräsch som helst.
Har ditt liv förändrats sedan du fick barn?
Ja men klart det har gjort det! Som tur kommer förändringen långsamt så man nästan inte märker den. Men mitt liv nu mot hur det var för 6 år sedan är ju enormt annorlunda. Friheten man har då man inte har barn är ju något helt annat än nu. Två personer är ju helt beroende av mej och kräver enormt av min energi (men ger förstås ännu mer tillbaka i form av kärlek och underbarhet). Men att vara spontan idag är ju kanske inte så lätt. Samtidigt tycker jag att vi varit duktiga på att fortätta leva fastän vi har barn. Vi brunchar ute på stan, ordnar fester och middagar, reser och är aktiva. Men det sker ju nog på lite andra villkor nuförtiden än innan barnen...
Det bästa som finns med att vara mamma?
Kärleken. Ibland går jag in till barnen när de har somnat och bara tittar på dem. Hur fina de är. Att se dem utvecklas, växa och lära sej nytt är ju fantastiskt. Och det är den bästa känslan som finns.
Bild av Björn Fagerholm. Här är Hubbe typ en månad gammal och jag väldigt ny som Mamma. Och här tycker jag hans ansikte kan få synas eftersom han inte ser ut så där längre...
Något mindre roligt med att vara mamma?
Ja de kan ju vara lite väl intensivt ibland. Båda mina älsklingar är rätt så temperamentsfulla och envisa, nåt de tagit efter sina föräldrar. Så de skär sej ju lite ibland. Våra nattningar av Lillasyster är också för tillfället lite mindre roliga. Eftersom hon sover på dagis så somnar hon inte om kvällarna och vi har en rumba på upp till två-tre timmar varje kväll...
Ditt bästa tips för en ny mamma?
Gör som det känns bäst för dej. Läs på, lyssna på andra, men gör ändå på ditt eget sätt och inte så bara för att någon annan säger att det är rätt. För alla sätt är rätt bara det känns rätt. Alla är olika, såväl barn som föräldrar och det finns lika många rätt som det finns familjer. Att vara Mamma är ibland skitsvårt. Men om man är snäll mot sej själv och kommer ihåg att en Mamma inte behöver vara perfekt så blir det nog bra.
Något du inte hade förväntat dig att skulle komma med mammarollen?
Jag hade nog inte förväntat mej att jag skulle ha ett så stor behov av att ibland få vara själv. Att det kan kännas ganska kvävande att vara med någon (även om det är dina underbaraste barn) hela tiden. Och att ordet intensivt är ganska beskrivande över vissa faser.
Liten nyfödd Lillasyster och själv är jag nybliven tvåbarnmor. Två barn är ju nog verkligen dubbelt fler än ett. Men också dubbelt mer kärlek.
Känner du dig bekväm med att visa bilder och skriva om dina barn på sociala medier?
Tja. Jag visar inte bilder på barnen på min öppna insta eller här på bloggen. Jag skriver inte heller ut deras riktiga namn. Men jag skriver ju nog om dem. Dock allt mindre ju äldre de blir. Det är väl någon form av skydd för deras integritet som är min baktanke. Även om den inte varit såå genomtänkt utan det bara utformat sej alltefter.
Topp 3 vardagsrätter du gör till till barn/barnen?
Alltså Hubbe är ju extremt selektiv i sitt ätande. Sp vi har typ tre rätter totalt som alla i familjen går med på att äta. Det är ungefär pasta med korvsås, spenatplättar och hotdogs. Kanske inte helt vad jag hade föreställt mej att jag skulle laga om mor till mina barn. Jag hade nog mer tänkt mej hälsosamma woker och vegetarisk fullkornslasagne.
Ger du ditt barn/dina barn sötsaker?
Jamen jo. Med Hubbe var vi väl lite mer strikta i början. Och han fick nog inte mycket socker innan han var kring 1,5år. Men med Lillasyster var det svårare, eller så orkade vi bara inte på samma sätt. Så det blir ju nog en del socker. Båda i form av godis på veckoslut och kalas. Glass till efterrätt ibland. Och limonad när man äter ute. Jag skulle gärna vara striktare medan Maken har en mer liberal sockersyn.
Hur mycket ensamtid tar du och din partner för varandra sen ni fick barn?
Vi försöker få till dejtnights nu som då. Även om jag känner att det nog skulle kunna vara fler. Jag hade ju en tanke om att vi skulle ha dejtnights en gång i månaden detta år. Det är nu slutet på mars och vi har bara haft en dejtnight än så länge. Det är svårt att hitta orsak och planera in, konstigt nog. Vi har ju ändå turen och lyckan att ha närvarande far- och morföräldrar som gärna hjälper till och umgås med sina barnbarn. Plus farbröder och mostrar som också kan ställa upp om det kniper. Förra sommaren var vi också på vår första tumisresa sen barnen kom, tre nätter i Wien. En väldigt lyckad resa som jag hoppas blir en årlig tradition?!
Tumisresa till Wien förra sommaren!
Umgås du ofta med andra mammor + barn?
Ja! Nästan alla av mina väninnor har barn. I rätt så samma ålder som mina egna dessutom. Sådan rikedom och det var speciellt härligt då vi alla var mammalediga. Nu jobbar ju jag igen och har inte riktigt tiden för playdejts längre på samma sätt. Men visst ses vi fortfarande.
Känner du en press att du borde vara på ett visst sätt som mamma?
Nja, inte direkt. Mer som kvinna överlag med alla mina roller (mamma, fru, karriärist, feminist, inredare, husfru, självutvecklare osv) Hur jag sen skall hinna med allt och få nån sorts balans mellan alla de olika rollerna tycker jag är ursvårt. Men som Mamma känner jag mej väl nog ganska stark och självsäker, om man lämnar bort de andra. Lite mer tålamod kunde jag kanske ha. Men jag jobbar på det...
Listan hittade jag i Carola Ekmans blogg! Tack Carola för den :)
Vårlistan
Snart kan man knipsa några kvistar från körsbärsträdet och ta in. Perfekt vårpynt, helt gratis!
Länge sedan jag hunnit och orkat svara på en Sevendays-lista hörrni! Så därför kommer här nu en, varsegod för vårlistan:
Min vår år 2018 kommer bli: Vardagsrumba för det mesta. Jobb jobb jobb, dagislämningar och hämtningar, busiga barn och snoriga näsor, kanske någon afterwork här och där, förhoppningsvis trevliga middagar och bruncher med vänner på veckosluten. Systra-weekendresa i maj och kanske vappenfest hos oss?!
En sak jag ser fram emot: Ja den där Weekend-resan med mina systrar som vi bokat in tredje veckoslutet i maj kommer ju bli härlig. Vi har hunnit ses alldeles för lite på sistone tycker jag! Jag hann bli så bortskämd under våra mammaledigheter då vi sågs nästan var och varannan vecka. Nu har vi träffats en gång i år?! Och det är snart slutet på mars. Mina syskonbarn minns väl snart inte ens vem jag är längre...
Tre säkra vårtecken: Takdropp, att Maken börja pollensnörvla, grusiga vägar.
Om några veckor kan man säkert slänga ut den torkade callunana och sätta i lite vårblommor istället?!
Det här gör jag på vårdagsjämningen: När är den?! Hatar de här dagarna när klockan ställs om. Så antagligen surar jag över rutiner som inte längre funkar på grund av omställningen.
En låt jag kommer lyssna på i vår: Jag har lyssnat rätt lite på musik på sistone. Men jag är jättesugen på att gå och se The greatest Showman (om den ens går på bio längre?!) för musiken från den är ju bara så bra! Så jag säger "Rewrite the stars" från den filmen.
Det bästa med våren är: Att vintern är slut! Att det blir ljust om kvällarna och morgnarna. Att snön smälter. Påskledighet brukar också vara kiva. Nu kommer jag dock vara sjukledig under påsken med min opererade hand i år. Så det blir inte vare sej så mycket pyssel eller matlagning i år. Men månne man inte kan äta chokoägg med bara en hand också!?
Så här såg påskdukningen ut hos oss ifjol. I år blir det nog inga påskgäster, som enarmad blir det lite mycket att ställa till med.
Så här klär jag mig i vår: Nikelenkkare och tunn dunjacka. Och solglasögon!
Det här hoppas jag händer i världen: I min vardagsrumba värld har jag alldeles för lite tid kvar för att reflektera över resten av världen så jag känner att jag inte helt kan ta ställning till det här. Eller kan man svara world peace?!
Så skiljer sig våren 2018 från våren 2017: Våren 2017 var jag deltidsvårdledig och jobbade bara 60%. Nu har jag också helt andra jobbuppgifter och ett mer krävande jobb (men samtidigt också mer givande och jag trivs bättre nu än med mina förra uppgifter!). Då var barnen också bara 4 och 1,5år så det var förstås mer krävande än nu då de hela tiden blir lättare och lättare då de klarar av så pass mycket själv. Dessutom var vi ju i Thailand nästan hela mars! Så livet ser sannerligen helt annorlunda ut nu.
Trädgårdspyssel och kaffe ute på bakgården! Det längtar jag efter. Ännu är det massor snö, men snart så...
Snart börjar sneakerssäsongen igen. Woop Woop! Inte för att jag inte tycker Uggsen skulle vara sköna men...
De här urblåsta påskäggen pysslade jag för två år sedan. Tur jag har dem kvar i skåpet, nu då jag nog inte kommer kunna påskpyssla i år!