headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 10: Kola med kokos

Skrivet av Hanna Stigzelius 10.12.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:

lucka10(detta recept har jag publicerat även i bloggkalendern 2015)

Julen är en tid då man verkligen vill och brukar äta gott. Som julgodis. Det mesta julgodiset är nog knäckkolan. Seg och söt. Traditionellt innehåller den ofta mandel. Men åtminstone i vår familj är vi flera som inte tål mandel. Men så stötte jag på ett recept där mandel bytts ut mot kokos istället. Så smart. Och dessutom mycket godare. 

Till en sats kokosknäckkola behövs:
2dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl  rostade kokosflakes ( rosta dem i en torr het stekpanna så de får lite färg)

Koka grädde, socker och sirap tills massan är 125 grader eller klarar kulprovet. För mej tog det nästan en timme, men kastrullen var rätt liten. Häll upp i en bakplåtsklädd form på ca. 20x20cm. Häll över kokosen och låt stelna. Klipp i bitar och slå in i smörpapper eller elmokelmo. Nami!

lucka24 1Kola och kokos. Ljuvlig gott!lucka241Det är lättare att klippa kolan än att skära då den är så seg. Och det lönar sej att vika in den i små bitar av elmokelmo så de inte klibbar ihop i varandra.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar