headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 15: Dekorerade pepparkakshus och utprintbar mall för huset

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.12.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:

lucka15

 

Idag har vi dekorerat pepparkakshus! Inte bara ett hus, utan fyra stycken. Jag gick lite bananas nämligen och bakade ut fyra hus när jag nu ändå höll på. Och det var bra det. För alla i familjen gillade att fixa sitt hus. Och alla blev så fina. Så pepparkakshus får bli dagens lucka. Både tipset att laga ett hus per familjemedlem och ha dekorationskväll. Men också detta utprintbara mönster till pepparkakshus som jag publicerat tidigare. KLICKA HÄR för att komma till mönstret! Samt mina bästa tips dekorationstips i övrigt:

  • Ha gott om tid när du skall baka pepparkakshus!
  • Skär ut delarna direkt på plåten så behöver du inte flytta på delarna och riskera att de omformar sej eller delar sej
  • Ifall det ändå sker så använd en vass kniv och skär kanterna raka direkt då delarna kommit ut ut ugnen, då är nämligen pepparkakan ännu mjuk. Bara nån minut senare är den hård!
  • Limma ihop bitarna med smält socker. Men akta dej så du inte bränner det. Jag börjar alltid med att limma kortsidorna på ena långsidan. Sen tar jag i hela huskroppen och doppar i limmet och fäster på andra långsidan. Därefter taken genom att doppar hela huset och placerar rätt. Och till sist dörren och skorstenen.
  • Köp alla smågodis du kan hitta i lösgodisavdelningen. Minismarties hittade jag också på Lidl. Godisaskar har också bra storlek på pyntgodiset.
  • Glasyern blir bäst om du vispar äggvitan riktigt fast och fluffig med elvisp innan du sätter till florsocket. Ca 4dl florsocker per äggvita. En msk ättika ger också glasyen glans (men inte någon smak som tur). Karamellfärg är också kul.
  • Färdiga spritspåsar i engångsmodell funkar bäst (tex av märket Eskimo). Sätt påsen över kanterna på ett stort glas eller en liten kanna för att lättare sleva in glasyen. Och klipp ett riktigt litet hål först, öka sedan vid behov. 

Här kommer ännu en bildkavalkad med suddiga iphonebilder på kvällens dekorationsbonanza.IMG 0824Förberedelserna börjar vara klara! Famiiiiljen! Kom och dekorera pepparkakshus!IMG 0834Mycket koncentrerade miner och en hel del godis som landar i munnen istället för på husen....IMG 0841Efter som det blev en del glasyr över så dekorerade vi vanliga peppisarna också. IMG 0845Färgsymfoni av socker och gottis. IMG 0849Pepparkaksbyn! Kan du gissa vem som dekorerat vilket hus?

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar