headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 17: Lingonparfait med vitchokladkinuskisås

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

lucka17

Jag har varit efterrättsansvarig på julafton rätt många år tillbaka. Och alltid är det inte så lätt att hitta på vad man skall fixa. Jag vill gärna att det är något lite lyxigt, det är ju ändå julafton. Men samtidigt fräscht efter all julmat. Dessutom måste det gå att förbereda så långt som möjligt så man inte behöver stressa i köket på självaste julafton. Denna lingonparfait med enkel kinuskisås med vitchoklad har jag lagat två julaftnar, och även bloggat om i julkalendern 2016. Men eftersom det är en av mina bästa julaftonefterrätter någonsin så tåls den att bloggas om igen. Och kanske just du lagar denna till efterrätt på julafton i år?! 

För 6-10 portioner Lingonparfait behöver du:
200g frysta lingon (+ ca 30g till dekorationen på själva julafton...)
½dl socker
1 dl honung
2 dl turkisk yoghurt
3 dl vispgrädde
Smält lingonen och mixa/mosa dem till slät puré. Blanda i socker, honung och yoghurt. Vispa grädden och vänd i lingonblandningen försiktigt med en slickepott. Ös upp i portionsformar/en muffinsplåt av silikon om du har sådana. Det har inte jag så jag klädde istället muffinsformar i paff med färskfilm (aka elmokelmo) och öste i dem. Fäste färskfilmen runtom och ställde in i frysen. Frys minst en natt. 

På julafton gör du sedan detta: Ta ut parfaitarna och dekorationslingonen ur frysen ca 15 minter innan ni skall äta efterrätt. Gör kinuskisåsen medan de tinar. Du behöver
2 dl grädde
1 ½ dl farinsocker
100 gram vit choklad (+några extra bitar som du river på rivjärnets största riv)
Koka upp grädde och farinsocker och rör tills allt farinsocker smultit. Ta bort från värmen och bryt i chokladen, rör om tills allt smultig. Låt svalna en stund. 
Servera parfait med ringlad kinuskisås på , strö över lite riven vitchoklad och lingon. Klart att serveras!

resizedimage800533 efterrattLite syrligt, lite sött, lite kallt, mest fräscht och gott!resizedimage800533 efterratt1Å visst ser den fin ut?

 

Kommentarer

  • Nadia 17/12/2019 4:08pm (3 år sen)

    Så sugen nu! Tack, den ska jag laga på nån av juldagarna :)

    • Hanna Stigzelius 19/12/2019 8:41pm (3 år sen)

      Gör det! Den blir garanterat succé :)

Skriv en kommentar