headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 19: Glögg-glass, årets julefterrätt!

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:

julkalendern19

Jag har redan fixat årets julefterrätt! Och det känns så skönt. Eftersom vi skall fira jul hemma hos oss i år, för första gången någonsin. Så vet jag att jag högst troligt kommer vara lite stressig och hispig dagarna innan. Så allt som jag kan fixa undan innan dess och ha klart vet jag att kommer underlätt och gör mej mer lugn. Att efterrätten dessutom blev sjukt god och tog bara 10 minuter att göra är sen ännu en bonus. Receptet hittade jag via Fixa Själv, som btw har massvis med kul DIY tips och filmer att inspireras av!

Det enda som behövs är:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
3 dl glögg (Jag använde Marlis koncentrat och gjorde lite extra stark glögg, typ 50/50 glögg/vatten!)
(5 droppar röd karamellfärg)

Vispa grädden, vispa i den kondenserade mjölken och sen glöggen. Se tills så att allt blandas, annars kan det bli iskristaller i glassen. Om du vill ha en mer julröd glass så adderar du lite röd karamellfärg, men det behövs förstås inte annars än för utseendets skull! Häll över i lämplig form, jag tog två brödformar i aluminium. Snurra lite elmokelmo runt och ställ in i frysen fram till julafton. Ta ut glassen ca 10 minuter innan ni skall äta den, så den hinner varmna sej lite och blir lättare att forma kulor av. Om man vill kan man ännu pynta glassportionen med russin och mandlar! Men det hade jag inte hemma just nu.


1glogglassGlassen är gräddig och god med en tydlig smak av glögg! Gott!

1glogglass1Kall  och fräsch efterrätt efter all tung julmat blir också helrätt känner jag. Och den här efterrätten kommer nog gå hem bland både stor och liten har jag på känn...

Kommentarer

 • Mmm 19/12/2018 3:34pm (20 månader sen)

  Till hur många personer är receptet?

 • Mmm 19/12/2018 5:00pm (20 månader sen)

  En fråga till: tror du man kan byta ut glöggen mot tranbär?? Hade tänkt laga tranbärsparfait (hittat recept på lingonparfait) till jul men det här receptet var ju ännu enklare! Har alltså en hel del tranbär i frysen. Eller tror du tranbär passar till glögg-glassen?? Om man sku hälla på lite såna vid servering?

  • Hanna Stigzelius 19/12/2018 9:15pm (20 månader sen)

   Jag tror nog det kan funka fint med tranbär, i synnerhet som den kondenserade mjölken är ganska så söt. Men kom ihåg att tranbären nog är sura, så helt samma blir det inte. Men man kan säkert sätta med typ 0,45 dl tranbär?! Och som topping blir det säkert jättesnyggt, men ev lite surt för sådana som är känsliga!

   Receptet räckte till två formar glass, så motsvarar väl ungefär en dryg liter skulle jag uppskatta. Vi blir 9 vuxna och 4 barn som jag räknat med att det skall räcka till på julafton!

Skriv en kommentar