headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 19: Polkafudge

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.12.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:

lucka19

Redan den nittonde december idag. Inte många luckor kvar nu. Men ännu hinner vi med en godislucka. En nyhet för i år dessutom. Tidigare år har jag testat vitchokladpolkafudge, men den blev väääldigt söt. I år testlagade jag istället polkafudge med mörkchoklad och blev mer nöjd med den. Lite smulig fudge som smälter i munnen. Söt är den, men polkakaramellerna på toppen bryter av på ett härligt sätt. Testa vet jag! För att lyckas med julgodis som skall kokas, rekommenderar jag starkt en elektronisk termometer som man kan fästa på kastrullkanten. Jag har haft min nu i flera år och den gör att mina kolor och fudgar aldrig blir för lösa eller hårda längre. Originalreceptet har jag hittat här. 

För en sats polkafudge behöver du:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
200 gram mörk choklad
50 gram smör
1 dl krossade polkagrisar (tips! Dessa finns ofta i lösggodishyllan!)

Gör så här:
Klä en form på cirka 15x15 cm. Blanda grädde, sirap & socker i en kastrull  och koka upp blandningen till 120 grader. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen tillsammans med smöret. Rör tills smeten är blank. Häll smeten i formen strö över polkakrosset (för att krossa mina polkagrisar lade jag dem i en kökshandduk, vred om och bankade med hammare!). Låt fudgen stå kallt i några timmar innan du skär lagom stora fina bitar.

bloggminskadeDSC1954Söt chokladfudge med smak av mintig polka. Mycket bra kombination om du frågar mej. bloggminskadeDSC1959Fudgen blir lite smulig i konsistensen. Men den fullkomligt smälter i munnen. bloggminskadeDSC1961Tack vare konsistensen krävs inge paketering utan fudgen håller sej fint i en ask i kylen ca en vecka. Men den tar nog slut före det...

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar