headersevendayssvartvitrosa2

Lucka 20: Julaftons efterrätt; lingonparfait med vitchokladkinuskisås

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

20Är det redan den tjugonde!? Bara fyra dagar kvar nu. Hög tid att börja tänka på julmaten med andra ord. Vi hade redan ett julmöte med alla familjemedlemmar, exceltabeller och hela köret för flera månader sedan och på vår lott föll bland annat att laga efterrätten. Den fixade jag därför klart igår kväll. Jepp, redan. Jag lagade samma som jag lagade ifjol, eftersom min familj inte ännu fått smaka på den här och den var en succé hos Svärfamiljen. Nämligen lingonparfait med vitchoklaskinuskisås. Det bästa med receptet (som jag hittade i ett av förra årets nummer av Kotivinkki) är att det är urenkelt att göra och kan förberedas flera dagar i förväg. Det är dessutom en fräsch kall och inte så tung eller söt efterrätt vilket jag tycker är ett måste efter all julmat. Så i dagens lucka hittar ni den ultimata julaftons efterrätten. Bara att fixa klart ikväll då!

efterrattLite syrligt, lite sött, lite kallt, mest fräscht och gott!

 

För 6-10 portioner Lingonparfait behöver du

200g frysta lingon (+ ca 30g till dekorationen på själva julafton...)

½dl socker

1 dl honung

2 dl turkisk yoghurt

3 dl vispgrädde

Smält lingonen och mixa/mosa dem till slät puré. Blanda i socker, honung och yoghurt. Vispa grädden och vänd i lingonblandningen försiktigt med en slickepott. Ös upp i portionsformar/en muffinsplåt av silikon om du har sådana. Det har inte jag så jag klädde istället muffinsformar i paff med färskfilm (aka elmokelmo) och öste i dem. Fäste färskfilmen runtom och ställde in i frysen. Frys minst en natt. 

På julafton gör du sedan detta: Ta ut parfaitarna och dekorationslingonen ur frysen ca 15 minter innan ni skall äta efterrätt. Gör kinuskisåsen medan de tinar. Du behöver

2 dl grädde

1 ½ dl farinsocker

100 gram vit choklad (+några extra bitar som du river på rivjärnets största riv)

Koka upp grädde och farinsocker och rör tills allt farinsocker smultit. Ta bort från värmen och bryt i chokladen, rör om tills allt smultig. Låt svalna en stund. 

Servera parfait med ringlad kinuskisås på , strö över lite riven vitchoklad och lingon. Klart att serveras!

efterratt1Kanske detta blir efterrätten också hos er den 24?!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar