Lucka 5: Hälsosammare pepparkakor

måndag 5 december 2016 - 09:00 | 10 Kommentarer

5Pepparkakor hör julen till. Men om man har som mål att gå ner fem kilo på tre månader (som jag har) så passar det inte så bra att äta en massa pepparkakor. Men totalt utan vill jag ju inte vara. Så jag komponerade ihop ett eget hälsosammare recept på pepparkakor. De innehåller inte socker alls, utan är bara sötade med dadlar. De har lite smör och lite fullkorns vetemjöl men så lite att det knappt gör något alls...

För en plåt hälsosammare dadelpepparkakor behöver du:

100 gram dadlar, som du kokar upp med ca. 1,5dl vatten ett par minuter och därefter mixar till mos. 

2 dl fullkornsvetemjöl (eller bovete om du vill ha glutenfritt)

1,5 dl kokosmjöl

1 ägg

1 msk pepparkakskrydda

25 gram smält smör (kan kanske också funka med kokosolja?! har inte själv testat så lovar inget)

½tsk bakpulver

Börja med att fixa dadelpurén. Låt den svalna en stund och blanda under tiden alla torra ingredienser i en skål. Knäck i ägget, häll i puren och smöret. Blanda till en deg. Låt stå i kylskåpet i cirka en timme. Baka ut med hjälp av lite mer mjöl. Jag bakade med en blandning av kokos- och fullkornsmjöl. Degen är lite kletigare än vanlig pepparkaksdeg, men det gick nog bra att baka ut pepparkakorna tycker jag. Grädda i ugnen på 150 grader i 15-20 minuter tills de är hårda och knapriga. I min mun smakade det här så gott som vanliga pepparkakor! Lite grövre mjöl känner man att det är i men smaker är bra. Perfekt för ett hälsosammare december!

dadelpepparkakorBaka baka liten kaka.

dadelpepparkakor1En sats blev just exakt en plåt med peppisar.

dadelpepparkakor2Finns det något som doftar godare än nygräddade pepparkakor?! 

 

 

 

 

Kommentarer

  • Julia Holmqvist

    05.12.2016 09:12 (2 år sen)

    Åh vilket bra recept! jag försöker också leva hälsosammare nu fram till sommaren och det här var ett bra tips :)

    • Hanna Stigzelius

      06.12.2016 20:26 (2 år sen)

      Jag tycker iaf det blev mycket bättre än jag hade vågat hoppas på :)


  • Mickis

    05.12.2016 13:32 (2 år sen)

    Låter gott! Men obs att dinkel innehåller gluten..?

    • Hanna Stigzelius

      06.12.2016 20:27 (2 år sen)

      Ups! Tack, jag menade tattar -->bovete.


  • Nina Överholm

    05.12.2016 16:17 (2 år sen)

    Hmm, kanske man skulle testa! Egentligen är jag lite trött på recept med dadlar, men till julen kunde det funka! Tack för tipset!

    • Hanna Stigzelius

      06.12.2016 20:27 (2 år sen)

      de här smakar inte alls dadlar tycker jag, och de är ju perfekta att söta med om man inte vill använda socker.


  • Sanna

    05.12.2016 18:23 (2 år sen)

    Spännande recept med dadlar! Men dinkel (spelt) är inte glutenfritt :) Bovete kanske du tänkte på?

    • Hanna Stigzelius

      06.12.2016 20:28 (2 år sen)

      Ja! Bovete var det jag menade. En liten miss där, tack. Nu är det ändrat!


  • Linnea

    06.12.2016 22:13 (2 år sen)

    Äntligen ett recept på pepparkakor utan socker! Detta ska definitivt provas! Men skulle man tro kunna byta ut dadlarna mot torkade plommon,?


  • Kitty

    07.12.2016 08:48 (2 år sen)

    Tack för tipset! Plockar till mig alla tips jag hittar nu för att försöka minska på sockret för familjen.
    /Kitty


Skriv kommentar