headersevendayssvartvitrosa2

Mammalistan

Skrivet av Hanna Stigzelius 09.02.2016 | 0 Kommentarer

Denna mammalista har cirkulerat på olika bloggar den senaste veckan, och eftersom jag älskar listor kommer min ifyllda variant här. 

När blev du mamma? den 25.2.2013. Jag har alltså snart varit Mamma i tre år. 
Hur många barn har du? Två alldeles perfekta små filurer. En son och en dotter. 
Var graviditeten planerad? Den första inte riktigt, eller vi ville ju ha barn snart, men först efter bröllopet. Jag hade läst en massa att man inte kan bli gravid på första försöket och att det oftast tar ett halvt år att bli gravid. Nu i efterhand är jag bara så glad att det gick som det gick. Andra graviditeten var mer planerad, även om det nu också gick så snabbt att jag inte riktigt hann med.
När berättade du om graviditeten? Till min syster ringde jag samma dag som hag plussade. Ett par veckor senare fick också resten av våra familjer veta och mina närmaste vänner. Ganska samma blev det nu. Några nära vänner fick veta ganska snabbt, och familjerna likaså. 

IMG 6899 Edit

Hur många barn vill du ha? Jag tänkte först att om det andra barnet skulle bli en flicka så kanske det skulle räcka med två. En av varje liksom. Men nu är jag nog inte längre så säker på att jag aldrig mer vill ha en baby igen?! Fast ingen baby på en stund i alla fall. Men kanske en liten "skrapabulle" om en fyra-fem år så där... Eller så tycker jag sen att det är så skönt att vara ute ur småbarnsrumban att två får räcka! Men man skall väl aldrig säga aldrig?!
Tätt ihop eller långt isär? Jag tycker vi har den ultimata åldersskillnaden. Det är 2 år 3 mån mellan Hubbe och Lillasyster. Tillräckligt långt ifrån för att kroppen hunnit återhämta sej och den äldre bli tillräckligt stor för att lite förstå och resonera med. Men tillräckligt nära för att de skall ha stor glädje av varandra under uppväxten. 
Oroade du dej mycket under graviditeten? Nej det gjorde jag nog inte. Kanske lite mer nu med Lillasyster, jag visste ju vad det är jag kanske skulle kunna gå miste om ifall något skulle gå fel. Men annars har jag varit ganska lugn under mina graviditeter.

envecka2

Gillade du att vara gravid? Ja! Eller i alla fall under den andra trimestern. Under den första mår jag lite för illa. Och nu med Lillasyster var det inte så roligt på slutet. Men jag känner mej fin som gravid. Och jag är så stolt över min kropp som lyckats baka så fina bebisar. 
Visste ni vilket kön det skulle bli? Nej. 
Apropå förlossningar. Hur var den? Med Hubbe var det planerat snitt pga att han låg och fel håll i magen. Men det gick jättebra. Och nu med Lillasyster var det normal förlossning, förutom att latensfasen tog 4 dagar och jag hade oregelbundra men onda sammandragningar i tre dygn innan det började på allvar så gick det bra. Fyra timmar efter att vi kom in på BB var hon ute, jag hann få epidrual och jag sade redan i förlossnignssalen till Maken att det här var inte så farligt, det här kan jag nog göra igen. 

mamma2

Hur var första bebistiden? Det är väl alltid lite omvälvande med en liten bebis. Men med båda barnen har det ändå gått lättare än jag tänkt mej på förhand. Mina amningshormoner gör att jag inte känner mej så trött och Maken förvandlas alltid till värsta superPappan när vi har minibebis i huset. Eller han är nog bra vanligtvis också med då blir han helt superman, lagar all mat, fixar allt och jag får bara ligga på soffan och amma.
Hade ni bestämt namnet sedan innan? Ja. Eller med Hubbe så hade vi bestämt pojknamn men inte flicknamn. Och så blev det pojke. Och nu med tvåan så var det tvärtom. Flicknamnet var bestämt med pojknamnet ännu lite öppet. Och så blev det en flicka! Perfekt.  
Ett råd till blivande mödrar? Lita på dej själv. Du vet nog vad som känns rätt. Oberoende om det är att ha besök varje dag efter att ni kommit hem eller stänga in er i en bubbla i en månad utan att se någon annan än varandra. Försök att inte stressa så mycket över småsaker, försök slappna av och njut. Var stolt över dej själv och vad ni åstadkommit.

 

barnenliten2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar