headersevendayssvartvitrosa2

Mandelfria Runebergstårtor

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.02.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Glad tisdag och glad Runebergsdag! Är du ett fan av runebergstårtan? Om jag skall vara riktigt ärlig så är jag inte direkt något storfan. Jag gillar inte bittermandelsmaken. Och halva vår familj är dessutom allergiska för mandel.... Men samtidigt tycker jag de är så söta. Och att baka tycker både barnen och jag att är roligt. Så igår kväll testbakade vi en egen variant utan mandlar. Istället hackade jag lite solrosfrön så att konsistensen skulle bli rätt. Och julens sist pepparkakor smulades och fick också åka ner i smeten. Och resultatet blev runerbergstårtor just i min smak! Om du också vill baka en allergivänlig mandelfri variant så kommer receptet här:

För att baka ca 15 små runebergstårtor behöver du:
100gram rumsvarmt smör
½dl socker
½dl kokossocker (i receptet jag använde som bas skulle man ha farin men det hade jag inte så jag bytte till kokossocker)
1 ägg
typ 10st söndersmulade pepparkakor 
½tsk nejlika
½tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ dl vetemjöl
3/4 dl finhackade solroskärnor
½ dl grädde

Vispa det rumsvarma smöret och sockret till fluff. Och om du är som jag och alltid är spontan i ditt bakande så uppnår du perfekt mjukt smör genom att slänga in det i mikron ca 10 sekunder! Sätt till ägget, pepparkakssmulet, kryddorna, solrosfröna och mjölet som du blandat bakpulvret i. Kör några varv med elvispen tills allt blandats ur ordentligt. Klicka ut smeten i små muffinsformar, inte riktigt ända upp till kanten för då kommer det rinna över. Har du en muffinsplåt så är det också bra att använda den så formen hålls bättre. Grädda i ugnen på 175grader ca. 15 minuter. Låt tårtorna svalna. Blanda nån dl florsocker med lite vatten så att du får en inte för rinnande glasyr. Spritsa längs tårtans rand. Fyll mitten med hallonsylt. Förvara kallt!

runebergstartaJag använde sådan hallonsylt som kommer i flaskan med typ tub på ändan. Så enkelt att få den sylten just dit jag ville ha den. 

runebergstarta1Barnen ville ha sina utan sylt och glasyr?! Konstiga kids.. Det är ju toppingen som gör det till en runebergstårta. 

runebergstarta2Inte så illa för en tisdag. Tulpanerna har Hubbe valt till mej då de var i butiken på veckoslutet och handlade.

Kommentarer

  • Sofia 05/02/2019 8:06pm (4 år sen)

    Oj vad smart med solrosfröna! Vi har också allergiker i familjen. Då vi bakade idag använde vi kokosflingor istället för mandel, men med solrosfrön blir det nog lite mera ”riktig” konsistens!

Skriv en kommentar