Blinier, den ultimata vintermaten
Har du redan planerat vad du skall laga för mat nu på veckoslutet? Om inte så kommer här ett hett tips. Blinier är den ultimata vintermaten. Lyxigt, så gott och inte alls så svårt att få till själv hemma. Tillbehören kan man sen själv anpassa efter tycke och smak. Men frågar man mej så är det rom, smetana och rödlök som är det enda rätta. Och champagne skall det drickas till. Vi åt blinier andra veckoslutet i januari här hemma. Och det var så gott. Men hjälp så mätt man blir. Receptet är perfekt för 3-4 pers. Är man två som vi var så blir man nog lite för mätt... Vi har två blinipannor som vi steker plättarna i, men jag tror nog att det går att steka i vilken liten stekpanna som helst!
Blinier, räcker till ca 6 plättar:
10g jäst
2,5 dl fingervarm mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
0,75dl gräddfil
1 äggula
1 msk smält smör
1 äggvita
Värm mjölken till fingervarm. Lös upp jästen i den och blanda i mjöl, gräddfil, äggula och smöret. Låt jäsa i ½-1 timme. Vispa äggvitan hårt och vänd i smeten just innan du skall steka. Stek i smör. Ät med tillbehör, tex. rom, smetana och rödlök. Eller en röra gjord på färskost, gräslök och renkött. Kallrökt lax passar också bra!l
Extra gott smakar det ifall man dukar fint.
Våra blinipannor är från Stockmann. Gjutjärn skall det vara.
Kanske det godaste man kan äta under vintermånaderna?!
Söndagsmiddag och veckoslutspyssel
Söndagkväll. Det har varit ett bra veckoslut. En fin mix med program, återhämtning och familjetid. Bland annat har jag hunnit med springtur, fyra tvättar och lakansbyt, spelkväll, städat i barnens rum och så en massa pyssel. Jag har pysslat med både Hubbe och Lillasyster. Vår magiska bild vi fixade med Hubbe fick en massa kommentarer då jag la upp den på min instastory. Gå in och kolla hur du lagar världens enklaste men coolaste bild om du missat (finns på min insta: lillahannaistoravarlden och storyn hittas i profilens DIY och Pyssel-kategori. Resten av pysslet skall ni nog få se, jag har fotat det mesta. Men det blir först i senare inlägg. Nu är jag för trött för att redigera bilder och ha mej...
Men tips på tillbehör till söndagsmiddag skall ni få. Eller det funkar lika bra som tillbehör till vardagsmiddagen för den del. Ugnsrostad brysselkål. Så otroligt gott. Smakar typ tusen gånger godare än att koka brysselkålen, och då är ju ren det supergott. Rensa bara brysselkålarna och skär dem i halvor. Släng i en ugnsform, ringla över lite olivolja, salta och krydda med lite vitlökspulver. Rosta i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. Passar till allt! Och lika gott nästa dag som kalla tex i en sallad.
Guacamole är kanske världens mest ofotgeniska mat. Men samtidigt en av de godaste. I min satte jag 1,5 mosad avokado, 1 msk citronsaft, lite vitlökspulver, lite herbamare och typ 2msk naturell yoghurt. Mmm!
Världens godaste söndagmiddagstillbehör. Passar lika bra till fisk, rostbiff eller höna, som vi åt idag.
Jag var inte så hungrig ikväll, vi åt nämligen lunch hos svärföräldrarna och jag var fortfarande mätt från den! Men lika bra det eftersom jag nu har perfekt lunchlåda tills imorgon.
Mangosalsa, bästa tillbehöret till allt som är grillat
Om somrarna äter vi grillmat mest hela tiden. Det är ju bara så enkelt och så gott. Varje sommar hittar vi dock alltid nya favoriter. Nån sommar var det grillkorgen som fick oss att grilla grönsaker hela tiden (skär morot i skivor, broccoli i mindre bitar, lite lök och kanske en zuccini i bitar, marinera i olja, salt och vitlökspulver och grilla ca 20-30 minuter i grillkorg!). En annan sommar var det "kaljakana" som var den nya hitten. För några somrar sen åt vi tabbouleh till typ allt grillat, och i år har nyheten varit mangosalsa. Så gott och fräscht! Och väldigt gott tilltugg till allt som vi grillat. Passar såväl till scampi, grisfilé och höna som lax! Lite grönsallad till bara och så är man klar.
Som alltid höftar jag när jag lagar mat, jag mäter aldrig noga utan tar lite som det kommer sej och enligt vad man har hemma. Första salsan gjorde jag efter att ha googlat typ fem recept och sen mixat dem alla. Men det här är ungefär vad du behöver:
1 mogen mango
1-2 tomater
½ kruka koriander
½ chili
1 liten shalottenlök eller rödlök
½ saften av en halv lime
Hacka mango i passliga bitar. Finhacka chili, koriander och lök och blanda alltihop. Squeeza över lime och låt smaka av sej typ 15 minuter och njut tillsammans med grillmat!
Mmm, sött, lite syrligt och lite spicigt på samma gång. OM man motförmodan inte skulle gillar koriander, kan jag tänka mej att man kan byta ut den mot persilja?!
En av alla sommarens grillmiddagar, grillade scampi med mangosalsa och grönsallad. Mycket gott! Speciellt med skumppa till då....
Vad äter du till grillmaten?
Vardagsmatlagning tillsammans med barnen
Det här inlägget är ett stolt samarbete med Marthaförbundet!
Min Mamma har alltid tyckt om att laga mat, och redan som liten fick jag vara med i köket. Jag fick snurra kanelbullar, vispa plättsmet och skära grönsaker. Jag tror att det är superviktigt att låta barnen vara med i köket. Mina nerver håller kanske inte alltid med, men när man ser barnens glädje, hur de lär sej och lyckas så är det kanske värt lite stök och klet. Vår största matutmaning är, säkert liksom hos de flesta andra barnfamiljer, vardagsmaten. Hur skall man få i barnen hälsosam, hemlagad, närproducerad och varierad mat?! Inte alltid så lätt minsann.
Jag söker ofta receptinspiration på nätet och instagram och sparar idéer och tips när jag råkar på något spännande. Kokböcker är en annan utmärkt källa till inspiration. Marthaförbundet kom under våren 2018 ut med en ny kokbok för barn, som till skillnad från många andra kokböcker för barn är mer inriktad på vardagsmat istället för bakning. Alla recept i boken följer också Marthaförbundets matvision, där fokus är på säsong, inhemska råvaror och mycket grönsaker, och varje recept har vi förslag på hur de kan varieras både enligt säsong och enligt specialkost. Det låter ju nästan för bra för att vara sant!
Vi fick hem boken och läste den tillsammans med barnen. Genom att få dem involverade och ge dem möjlighet att påverka vardagsmaten har jag redan tidigare upptäckt att det hela brukar funka mer friktionsfritt. Det recept som vi fastnade för var mest och gav oss in för att testa var "Våffelbröd med plockfyllning". Perfekt vardagsmat dessutom då det bara krävdes att röra ihop våffelsmet och medan den sväller, hacka grönsaker och röra ihop röra. Barnen fick välja våra tillbehören så på bordet stod grynost, paprika, majs, riven ost, gurka, gräddfilssås och varmrökt lax (det sista var dock mitt val). Att låta dem skära medan jag dukade och blandade såsen var också givande för oss alla. Och gott blev det! Det är alldeles för sällan som jag orkar testa nytt i vardagen. Men det piggar ju nog onekligen upp!
I boken finns ännu fler recept till som vi är nyfikna på att testa, så som kalljästa semlor till helgfrukosten och hemlagade myslibars till nästa utflykt! Falafel med kåltacos är jag grymt sugen på och Lillasyster vill testa deras grönsaksbolognese (kanske för att hon då får skära ännu mer grönsaker). Den här boken var just den puffen jag behövde för att både involvera barnen i våra vardagsmiddagar igen, och dessutom rubba våra rutiner lite och inte äta samma gamla pasta dag ut och dag in. Små puffar behöver väl alla nu som då! Både barnen och jag gillar också den fina layouten och de färgglada roliga bilderna. Lillasyster tycker den lilla flickan liknar henne.
Bokens syfte är att föra familjer samman i köket, och i alla fall för oss uppfylldes det denna vecka hela två gånger. En kväll fick nämligen barnen också laga sin egen granola enligt bokens recept. Jag halverade receptet och vi rostade den i stekpanna istället för i ugnen. Därefter fick de sedan smaksätta med de som de själva tycker om. Lillasyster granola fick smak av frystorkade hallon och kardemumma, medan Hubbes fick smak av vaniljpulver, lönnsirap och yoghurtrussin. Det gillar jag också mycket med boken, att alla recept kommer med färdiga idéer hur man kan variera det. Just så vill jag använda en kokbok, som inspiration med hur mycket möjligheter som helst!
Boken finns att köpa direkt från Marthaförbundet, men också på tex. Adlibris. Stor rekommendation på boken av oss! Jag får till och med lust att bli Martha på kuppen. Sen, då barnen är lite större och jag har lite mer tid igen, då skall jag gå med i någon trevlig krets! Jag är säker på att jag skulle älska det. Matlagning, kreativitet, pyssel och hållbar livsstil. Egentligen är det konstigt att jag inte redan gått med. På Martornas hemsida finns också en digert receptregister för ytterligare matinspiration och tipsbank med massa Smartha tips.
Titta Mamma, det är jag som lagar mat i boken, säger Lillasyster!
Myslibars vill vi testa på. De blir ju perfekta på semestern när man skall iväg på någon utfärd och vill ha med något bra mellanmål.
Sommarblommor som matchar med den fina boken!
Våffelsmet in the making. Tips om du lagar mat med fler barn än ett: ge varsin sked till barnen att röra med och skaffa fler än ett deciliter mått. Rättvisa är viktigt när det lagas mat...
Största möjliga koncentration då man skär gurka. Jag skalar gurkan och skär dem i stänger, så får barnen sedan skära dem i mindre bitar och känna sej delaktiga. Hubbe kan redan skära med "riktig" vassare kniv, men för Lillasyster räcker det bra med en matkniv.
Plockfyllning är alltid en bra idé, så får alla välja vad de vill ha på sin tallrik. Jag valde mycket groddar, paprika, lax, fetaost och sås. Hubbe valde lingonsylt och ville ha grönsakerna vid sidan om. Båda funkar lika bra tycker jag, huvudsaken är att alla är nöjda och blir mätta.
Granolasmaksättning pågår!
Ni kan ju gissa att kvällsmaten smakade extra bra då man fick egenlagad granola på sin yoghurt.
Trendpastan nummer ett just nu!
Ingen har väl vid det här läget kunna undgå den nya hypade pastan som spridit sej som en löpeld på some och i diverse tidningar. Jag såg tom att apetina snappat upp den redan i någon reklam! Jag gillar att testa nya rätter, även om det tyvärr sker allt för sällan, speciellt under vardagarna. Och om något blir så här hypat brukar det oftast vara gott och värt det. Jag tänker bara på bananplättarna, grytbrödet och avokadopastan, allt stora succéer hos mej! Så förstås ville jag också testa ugnsfetapastan, som bloggen Liemessa uppfunnit för några veckor sedan. Och pastan är så värd hypen. NAMI!
Detta vill jag laga flera gånger. Så lätt, så gott och dessutom snyggt för ögat. Barnen vägrade som vanligt att testa, men de var nöjda med spagetti med smör och tomater vid sidan om. Duger fint för mej på det viset också. Jag rekommenderar verkligen att testa, om ni inte ännu gjort det. Denna vinner till och med avokadopastan i mitt tycke. Både enklare att göra och ännu godare!
Du behöver: 1-2 burkar med minitomater, 200g fetaost i bit, ½ chili hackad i små bitar, ½ dl olivolja, några blad basilika, 2 hackade klyftor vitlök och lite salt och peppar. Samt lämplig pasta.
Häll i lite olivolja i en ugnsform. Lägg i fetan, placera tomaterna runt omkring och sätt chilin på fetan. Strö vitlök, salt och peppar på tomaterna och häll på lite mer olivolja.
Sätt in formen i ugnen, som är värmd till 200grader, först i 15 min. Vrid sedan upp värmen till 225 grader, byt till grillvärme och flytta formen högst upp i ugnen. Låt gräddas i 10 minuter till, eller tills fetan börjar få lite färg. Koka under tiden pastan alldente.
Mosa fetan lite lätt med en gaffel och blanda sedan i pastan i ugnsformen. Smaksätt med typ 10 hackade basilikablad och njut!
Recept: Zuccinilasagne
Så gick det en vecka igen. Utan att jag bloggat ett endaste dyft. Men ni orkar säkert inte läsa om mina småstressiga dagar, familjens flunssor och jobbstress. Så därför tänkte jag ta och blogga ett recept istället. För det har jag inte gjort på länge. Kanske för att jag inte riktigt hinner testa nåt nytt eller laga nåt inspirerande. Men ja, jag skulle ju inte blogga om tidsbrist och inspirationsbrist. Gnäll leder ju ingen vart liksom! Och jag tänker att det är trevligare att hålla bloggen lite peppig och glad.
Så därför får ni här ett urenkelt, helt vegetariskt perfekt vardagsrecept att testa. Nämligen zuccinilasagne. Tyvärr är jag inte så där jätte noggrann när jag lagar mat så mängderna är lite höftade. Men det borde nog bli bra så här.
Du behöver:
typ 2-3 zuccinin (beroende på deras storlek!)
typ 500g tomatsås, gärna färdig med smak exempelvis vitlök-örter eller oliver
3-4 dl riven ost
Gör så här:
Hyvla zuccinin med osthyvel, lägg dem på hushållspapper och salta lätt. Låt zuccinin svettas ut lite vatten i typ fem minuter. Torka av med hushållspapper och salta andra sidan. Torka av den också efter några minuter. Lägg sedan zucciniplattor i bottnet på en form i lämplig storlek. Täck med tomatsås. Strö över lite riven ost. Bygg på ett lager till med zuccinin. Fyll på med sås och ost. Upprepa så du har tre eller fyra lager, vad du nu tycker är passligt och så mycket som ingredienserna räcker till. Överst kan du ösa på med lite extra mycket ost! Grädda i ugnen på 220 grader i ca. 35minuter, eller tills osten ovanpå fått fin färg. Voila! Supergott, nästan inga kolhydrater och helt vege!
Lasagneplattorna som jag hyvlat av zuccinin ligger och svettas. De måste de göra för att inte lasagnen skall bli allt för vattning!
Muttis tomatsås med örter var bra! Nästan två hela sådana här små burkar gick åt.
Typ min favoriträtt! Så gott. Och superenekelt att göra.
Fler tips för en lyckad vappenfest
Mitt recepet på vappenmunkar fick ni redan igår. Men eftersom vi faktiskt ordnat vappenfest de senaste 6 åren så tänkte jag dela med mej av ytterligare några vappenpartytips. För nu är det ju sannerligen inte många dagar kvar till dagen D. Vappen är en högtid jag verkligen gillar. Kanske för att det är så kravlöst och härligt när allt blir vårigt och ljust igen. Redan som barn gillade jag vappen. Och då var det faktiskt väldigt ofta så att det var mina föräldar som ordnade fest. Och på första maj åkte vi alltid in till Kajsaniemi varefter vi var bjudna på sillis till Mammas och Pappas bekanta. Fina barndomsminnen minsann... Men vappentips var det ju jag skulle blogga om.
Ballonger hör vappen till. Helst vill jag ha en egen vappenballong. Men nu sen barnen kom så har jag inte köpt en egen på flera år... Men kanske i år?!
Som så många tidigare år skall vi alltså ha vappenfest hos oss på bakgården. Ända sedan vi flyttade hit till radhuset har vi haft vappenfest. Vi har ofta kört enkelt koncept så att alla hämtar med sej bubbel och något att slänga på grillen. Så har vi sen bjudit på sallad till grillet, snacks och något sött. Så det här är absolut tips nummer ett. Be gästerna hämta med sej mat till grillen, kött, grönsaker eller likanande. Och fixa själv sallader. I nästa inlägg kommer ni hittar recept på två supergoda vappen sallader som passar utmärkt till grillat. Till efterrätt fixar ni antingen munkar själv eller köper färdiga.
Stå själv för salladen emedan gästerna fixar det som skall grillas. Så behöver du inte jobba ihjäl dej för festen, eller ruinera dej.
När det kommer till vappenfestattiraljer och pynt så är det ganska enkelt att få till rätt stämning. Jag säger bara papperssugrör och serpentiner. Med det kommer man långt! Jag har redan en liten samling serpentiner, för jag brukar passa på att köpa då jag ser några speciella och fina. Jag har haft silverserpentiner, princess-serpetiner, hjärt-serpentiner och de klassiska färgrgranna. Jag brukar också glatt pynta gästerna så de passar in i vappenstämningen. Papperssugrör i härliga färger piggar också upp och funkar samtidigt som håll ordnin på vems glas är vems dilemmat! Barnen gillar förstås också sugrören. Och att dricka mjöd eller skumppa ur färggranns sugrör känns extra festligt.
Förutom serpentiner så samlar jag också lite grann på papperssugrör... heh. De här kommer bland annat från Teippitarha, Tiger och Confetti.
Det tredje tipset är att se till att det finns underhållning för barnen. Ja förutsatt att det finns barn med på festen då förstås. Det här minns jag speciellt från min egen barndom, att Mamma alltid försökte hitta något speciellt till vappen. Vi hade långa ballonger man kunde knyta djur av. Och ballonger som man skulle släppa så flög det med ljud minns jag från ett år. Själv har jag satsat på såpbubblor och vappentutor de senaste åren. En egen såpbubbelflaska per barn är bra (och de kostar typ 0,50 cent st) plus en stor flaska påfyllning om du inte blandar eget. Få se vad vi hittar på i år?! Sånt där snöre så man kan blåsa megasåpbubblor skulle kunna vara coolt?! Det säljs ju vappenkrääsa i så gott som varje butik så nåt underhållande hittar man säkert, men man måste väl akta sej lite för att köpa det värsta billiga plastskräpet som går sönder fem sekunder in i festen, för av det blir knappast barnen särskilt nöjda...
För två år sedan var sonen och gudsonen så här Vappenfina med tutor och såpbubblor. Hoppas vi kommer kunna vara ute i år igen. Ifjol kom det snö så vi måste trängas inomhus hela kvällen...
Fixa hemlagade munkar till vappen
På måndag är det valborgsmässoafton, eller vappen. Till Vappen passar det utmärkt att bjuda på något gott till grillfesten eller picnicken. Den allra bästa vappen-godsaken är självklart hemlagade vappenmunkar. Sådana har jag kokat flera år. Det är egentligen inte svårt. Men ganska hett, osigt och omständligt med den varma oljan och allt socker överallt. Så småbarn skall gärna hålla sej borta från köket när det vankas munkkokning. I år blir det nog knappast några munkar lagade i vårt kök, eftersom jag jobbar på själva vappafton... Men jag tänkte ändå dela med mitt recept. Ifall det finns någon annan som är sugen på att testa. Jag lovar dej att du knappt ätit något godare!
Hannas vapp-munkar, ca 30 stycken:
2½dl mjölk
25g jäst
1 dl socker
½ msk kardemumma
1 ägg
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
75g mjukt rumsvarmt smör
2-3 bitar kokosfett/ ca 1 liter matolja till kokningen
socker att rulla munkarna i
Gör så här: Värm mjölken till fingervarmt. Smula och rör i jästen. Sätt i sockret, kardemumman, ägget och saltet. Rör och knåda i mjölet lite i taget. Sätt i det mjuka smöret mot slutet. Knåda till en fast men ändå relativt lös deg. Låt jäsa en timme under en bakduk. Dela degen i ca 30 delar och rulla dem till små bollar. Låt bollarna jäsa ytterligare 15 minuter. Värm sedan upp kokosfett eller olja i en kastrull. Ha ett lock bredvid OM det skulle börja brinna så du kan släcka elden med locket. Det har nog aldrig hänt mej, men så har jag lärt mej att man skall göra när man skall fritera. Testa med en bit ljust bröd eller en liten bit av degen när du tror att oljan är tillräckligt het. Biten skall snabbt börja mörkna om den är tillräckligt varm. Om du har en termometer skall oljan vara mellan 170-180 grader. Fritera munkarna i omgångar ca 2-3 minuter per sida. Låt rinna av en stund på dubbla hushållspapper och rulla därefter i en tallrik med strösocker.
Munkarna ätes färska, helst samma dag! Sätter man dem i en påse till nästa dag blir det bara klidd och kladd. Som tur är munkarna så goda att det inte är några problem att äta upp dem.
Mmm. Mumsigaste munkarna.
Inte hälsosamma någonstans, men så goda att det inte gör något.
Jag riktigt grämer mej att jag inte kommer hinna fixa munkar i år. Fest skall vi nog ha, men hemlagade munkar får gästerna nog tyvärr inte...
Hembakta semlor till kvällsmat
Min Mamma bakade rätt ofta när jag var liten. Semlor, bröd och bullar. Själv bakar jag nästan bara till kalas nuförtiden. Energin, orken och inspirationen finns sällan där. Men nu hade vi ett halvt paket jäst i kylskåpet som måste användas (hatar att kasta mat!). Och jag hittade en degdel till matberedaren som fick stå för knådandet. Så det blev semlor till kvällsmat idag! Kände mej som värsta supermamman. Tror de blev extra goda för att jag verkligen lät dem jäsa länge, både degen och sedan då semlorna var utbakta. Till och med Hubbe, som är väldigt skeptisk till allt han inte smakat på förr, smakade och tyckte om dem. Jihuu! Kanske jag måste börja baka oftare nu då? Surdeg har jag ju varit lite sugen på att testa en tid, men är det lite överkurs så här i början?!
Mmm. Precis som Mamma brukar göra, doppar jag också mina semlor i mjöl efter att jag (eller Hubbe) rullat dem. Tycker de ger dem en lite proffsig look?
Det finns nog inte mycket som är godare än nybakta varma semlor mer smör som smälter. Gott tyckte också Lillasyster.
Yoghurt-chia bowl
Det är länge sedan jag orkat satsa på min egen veckoslutsfrukost. Barnen brukar oftast vilja ha våfflor eller pannkakor, så efter att ha gräddat dem är liksom energin för att fixa något mer avancerat till mej själv slut. Men idag hände det. Jag var egentligen sugen på en smoothiebowl. Men att diska mixern funkar inte ännu med den sjuka handen (och jag vet att Maken inte gärna diskar efter mej). Så det fick bli en variant av yoghurt-bowl istället. Mycket snabbare och enklare dessutom!
Så här gjorde jag min variant:
1 msk chiafrön utrörda i ca ½dl kokosmjölk som fick stå och svälla i fem minuter. Ett par gånger rörde jag om så att alla frön skulle börja svälla. Chiaröran blandade jag sedan i ca 3dl grekisk yoghurt.
Sen är det bara att pynta och toppa med valfritt gott. Jag hade jordgubbar, nötter, blåbär och kokosflarn hemma så det fick det bli. Andra favorittoppings är t.ex. hampafrön, banan, kiwi, kokosflingor, frystorkade bär eller granola. Mums! Och tack vare chiafröna håller man sej mätt betydligt längre än om man bara hade ätit yoghurt.
Dagens perfekta frukost!
Det här skall jag börja äta oftare. Och jag älskar förresten att ha färska bär hemma.
Till bowlen en lika storl bowl med te. Det är obligatoriskt för mej varje morgon.