headersevendayssvartvitrosa2

Trendpastan nummer ett just nu!

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.03.2019 | 4 kommentar(er)

Ingen har väl vid det här läget kunna undgå den nya hypade pastan som spridit sej som en löpeld på some och i diverse tidningar. Jag såg tom att apetina snappat upp den redan i någon reklam! Jag gillar att testa nya rätter, även om det tyvärr sker allt för sällan, speciellt under vardagarna. Och om något blir så här hypat brukar det oftast vara gott och värt det. Jag tänker bara på bananplättarna, grytbrödet och avokadopastan, allt stora succéer hos mej! Så förstås ville jag också testa ugnsfetapastan, som bloggen Liemessa uppfunnit för några veckor sedan. Och pastan är så värd hypen. NAMI!

Detta vill jag laga flera gånger. Så lätt, så gott och dessutom snyggt för ögat. Barnen vägrade som vanligt att testa, men de var nöjda med spagetti med smör och tomater vid sidan om. Duger fint för mej på det viset också. Jag rekommenderar verkligen att testa, om ni inte ännu gjort det. Denna vinner till och med avokadopastan i mitt tycke. Både enklare att göra och ännu godare!

batch DSC09752Du behöver: 1-2 burkar med minitomater, 200g fetaost i bit, ½ chili hackad i små bitar, ½ dl olivolja, några blad basilika, 2 hackade klyftor vitlök och lite salt och peppar. Samt lämplig pasta

batch DSC09756Häll i lite olivolja i en ugnsform. Lägg i fetan, placera tomaterna runt omkring och sätt chilin på fetan. Strö vitlök, salt och peppar på tomaterna och häll på lite mer olivolja. 

batch DSC09758Sätt in formen i ugnen, som är värmd till 200grader, först i 15 min. Vrid sedan upp värmen till 225 grader, byt till grillvärme och flytta formen högst upp i ugnen. Låt gräddas i 10 minuter till, eller tills fetan börjar få lite färg. Koka under tiden pastan alldente.  

batch DSC09766

Mosa fetan lite lätt med en gaffel och blanda sedan i pastan i ugnsformen. Smaksätt med typ 10 hackade basilikablad och njut!


Recept: Zuccinilasagne

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.09.2018 | 1 kommentar(er)

Så gick det en vecka igen. Utan att jag bloggat ett endaste dyft. Men ni orkar säkert inte läsa om mina småstressiga dagar, familjens flunssor och jobbstress. Så därför tänkte jag ta och blogga ett recept istället. För det har jag inte gjort på länge. Kanske för att jag inte riktigt hinner testa nåt nytt eller laga nåt inspirerande. Men ja, jag skulle ju inte blogga om tidsbrist och inspirationsbrist. Gnäll leder ju ingen vart liksom! Och jag tänker att det är trevligare att hålla bloggen lite peppig och glad. 

Så därför får ni här ett urenkelt, helt vegetariskt perfekt vardagsrecept att testa. Nämligen zuccinilasagne. Tyvärr är jag inte så där jätte noggrann när jag lagar mat så mängderna är lite höftade. Men det borde nog bli bra så här.

Du behöver:
typ 2-3 zuccinin (beroende på deras storlek!)
typ 500g tomatsås, gärna färdig med smak exempelvis vitlök-örter eller oliver
3-4 dl riven ost

Gör så här:
Hyvla zuccinin med osthyvel, lägg dem på hushållspapper och salta lätt. Låt zuccinin svettas ut lite vatten i typ fem minuter. Torka av med hushållspapper och salta andra sidan. Torka av den också efter några minuter. Lägg sedan zucciniplattor i bottnet på en form i lämplig storlek. Täck med tomatsås. Strö över lite riven ost. Bygg på ett lager till med zuccinin. Fyll på med sås och ost. Upprepa så du har tre eller fyra lager, vad du nu tycker är passligt och så mycket som ingredienserna räcker till. Överst kan du ösa på med lite extra mycket ost! Grädda i ugnen på 220 grader i ca. 35minuter, eller tills osten ovanpå fått fin färg. Voila! Supergott, nästan inga kolhydrater och helt vege!

0zuccinilasagneLasagneplattorna som jag hyvlat av zuccinin ligger och svettas. De måste de göra för att inte lasagnen skall bli allt för vattning!

0zuccinilasagne1Muttis tomatsås med örter var bra! Nästan två hela sådana här små burkar gick åt. 

0zuccinilasagne2

Typ min favoriträtt! Så gott. Och superenekelt att göra. 


Fler tips för en lyckad vappenfest

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.04.2018

Kategorier:

Mitt recepet på vappenmunkar fick ni redan igår. Men eftersom vi faktiskt ordnat vappenfest  de senaste 6 åren så tänkte jag dela med mej av ytterligare några vappenpartytips. För nu är det ju sannerligen inte många dagar kvar till dagen D. Vappen är en högtid jag verkligen gillar. Kanske för att det är så kravlöst och härligt när allt blir vårigt och ljust igen. Redan som barn gillade jag vappen. Och då var det faktiskt väldigt ofta så att det var mina föräldar som ordnade fest. Och på första maj åkte vi alltid in till Kajsaniemi varefter vi var bjudna på sillis till Mammas och Pappas bekanta. Fina barndomsminnen minsann... Men vappentips var det ju jag skulle blogga om.

vappenfest1

Ballonger hör vappen till. Helst vill jag ha en egen vappenballong. Men nu sen barnen kom så har jag inte köpt en egen på flera år... Men kanske i år?! 

Som så många tidigare år skall vi alltså ha vappenfest hos oss på bakgården. Ända sedan vi flyttade hit till radhuset har vi haft vappenfest. Vi har ofta kört enkelt koncept så att alla hämtar med sej bubbel och något att slänga på grillen. Så har vi sen bjudit på sallad till grillet, snacks och något sött. Så det här är absolut tips nummer ett. Be gästerna hämta med sej mat till grillen, kött, grönsaker eller likanande. Och fixa själv sallader. I nästa inlägg kommer ni hittar recept på två supergoda vappen sallader som passar utmärkt till grillat. Till efterrätt fixar ni antingen munkar själv eller köper färdiga. 

vappenfest2Stå själv för salladen emedan gästerna fixar det som skall grillas. Så behöver du inte jobba ihjäl dej för festen, eller ruinera dej. 

När det kommer till vappenfestattiraljer och pynt så är det ganska enkelt att få till rätt stämning. Jag säger bara papperssugrör och serpentiner. Med det kommer man långt! Jag har redan en liten samling serpentiner, för jag brukar passa på att köpa då jag ser några speciella och fina. Jag har haft silverserpentiner, princess-serpetiner, hjärt-serpentiner och de klassiska färgrgranna. Jag brukar också glatt pynta gästerna så de passar in i vappenstämningen. Papperssugrör i härliga färger piggar också upp och funkar samtidigt som håll ordnin på vems glas är vems dilemmat! Barnen gillar förstås också sugrören. Och att dricka mjöd eller skumppa ur färggranns sugrör känns extra festligt. 

vappenfestFörutom serpentiner så samlar jag också lite grann på papperssugrör... heh. De här kommer bland annat från Teippitarha, Tiger och Confetti.

Det tredje tipset är att se till att det finns underhållning för barnen. Ja förutsatt att det finns barn med på festen då förstås. Det här minns jag speciellt från min egen barndom, att Mamma alltid försökte hitta något speciellt till vappen. Vi hade långa ballonger man kunde knyta djur av. Och ballonger som man skulle släppa så flög det med ljud minns jag från ett år. Själv har jag satsat på såpbubblor och vappentutor de senaste åren. En egen såpbubbelflaska per barn är bra (och de kostar typ 0,50 cent st) plus en stor flaska påfyllning om du inte blandar eget. Få se vad vi hittar på i år?! Sånt där snöre så man kan blåsa megasåpbubblor skulle kunna vara coolt?! Det säljs ju vappenkrääsa i så gott som varje butik så nåt underhållande hittar man säkert, men man måste väl akta sej lite för att köpa det värsta billiga plastskräpet som går sönder fem sekunder in i festen, för av det blir knappast barnen särskilt nöjda...

vappenfest5För två år sedan var sonen och gudsonen så här Vappenfina med tutor och såpbubblor. Hoppas vi kommer kunna vara ute i år igen. Ifjol kom det snö så vi måste trängas inomhus hela kvällen...

 


Fixa hemlagade munkar till vappen

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

På måndag är det valborgsmässoafton, eller vappen. Till Vappen passar det utmärkt att bjuda på något gott till grillfesten eller picnicken. Den allra bästa vappen-godsaken är självklart hemlagade vappenmunkar. Sådana har jag kokat flera år. Det är egentligen inte svårt. Men ganska hett, osigt och omständligt med den varma oljan och allt socker överallt. Så småbarn skall gärna hålla sej borta från köket när det vankas munkkokning. I år blir det nog knappast några munkar lagade i vårt kök, eftersom jag jobbar på själva vappafton... Men jag tänkte ändå dela med mitt recept. Ifall det finns någon annan som är sugen på att testa. Jag lovar dej att du knappt ätit något godare!

Hannas vapp-munkar, ca 30 stycken:

2½dl mjölk
25g jäst
1 dl socker
½ msk kardemumma
1 ägg
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
75g mjukt rumsvarmt smör

2-3 bitar kokosfett/ ca 1 liter matolja till kokningen
socker att rulla munkarna i

Gör så här: Värm mjölken till fingervarmt. Smula och rör i jästen. Sätt i sockret, kardemumman, ägget och saltet. Rör och knåda i mjölet lite i taget. Sätt i det mjuka smöret mot slutet. Knåda till en fast men ändå relativt lös deg. Låt jäsa en timme under en bakduk. Dela degen i ca 30 delar och rulla dem till små bollar. Låt bollarna jäsa ytterligare 15 minuter. Värm sedan upp kokosfett eller olja i en kastrull. Ha ett lock bredvid OM det skulle börja brinna så du kan släcka elden med locket. Det har nog aldrig hänt mej, men så har jag lärt mej att man skall göra när man skall fritera. Testa med en bit ljust bröd eller en liten bit av degen när du tror att oljan är tillräckligt het. Biten skall snabbt börja mörkna om den är tillräckligt varm. Om du har en termometer skall oljan vara mellan 170-180 grader.  Fritera munkarna i omgångar ca 2-3 minuter per sida. Låt rinna av en stund på dubbla hushållspapper och rulla därefter i en tallrik med strösocker. 

Munkarna ätes färska, helst samma dag! Sätter man dem i en påse till nästa dag blir det bara klidd och kladd. Som tur är munkarna så goda att det inte är några problem att äta upp dem. 

munkartivappenMmm. Mumsigaste munkarna.

munkartivappen1Inte hälsosamma någonstans, men så goda att det inte gör något.

munkartivappen2Jag riktigt grämer mej att jag inte kommer hinna fixa munkar i år. Fest skall vi nog ha, men hemlagade munkar får gästerna nog tyvärr inte...


Hembakta semlor till kvällsmat

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.04.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Min Mamma bakade rätt ofta när jag var liten. Semlor, bröd och bullar. Själv bakar jag nästan bara till kalas nuförtiden. Energin, orken och inspirationen finns sällan där. Men nu hade vi ett halvt paket jäst i kylskåpet som måste användas (hatar att kasta mat!). Och jag hittade en degdel till matberedaren som fick stå för knådandet. Så det blev semlor till kvällsmat idag! Kände mej som värsta supermamman. Tror de blev extra goda för att jag verkligen lät dem jäsa länge, både degen och sedan då semlorna var utbakta. Till och med Hubbe, som är väldigt skeptisk till allt han inte smakat på förr, smakade och tyckte om dem. Jihuu! Kanske jag måste börja baka oftare nu då? Surdeg har jag ju varit lite sugen på att testa en tid, men är det lite överkurs så här i början?!

IMG 3115Mmm. Precis som Mamma brukar göra, doppar jag också mina semlor i mjöl efter att jag (eller Hubbe) rullat dem. Tycker de ger dem en lite proffsig look?

IMG 3118Det finns nog inte mycket som är godare än nybakta varma semlor mer smör som smälter. Gott tyckte också Lillasyster.


Yoghurt-chia bowl

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.04.2018

Kategorier:

Det är länge sedan jag orkat satsa på min egen veckoslutsfrukost. Barnen brukar oftast vilja ha våfflor eller pannkakor, så efter att ha gräddat dem är liksom energin för att fixa något mer avancerat till mej själv slut. Men idag hände det. Jag var egentligen sugen på en smoothiebowl. Men att diska mixern funkar inte ännu med den sjuka handen (och jag vet att Maken inte gärna diskar efter mej). Så det fick bli en variant av yoghurt-bowl istället. Mycket snabbare och enklare dessutom!

Så här gjorde jag min variant:
1 msk chiafrön utrörda i ca ½dl kokosmjölk som fick stå och svälla i fem minuter. Ett par gånger rörde jag om så att alla frön skulle börja svälla. Chiaröran blandade jag sedan i ca 3dl grekisk yoghurt. 

Sen är det bara att pynta och toppa med valfritt gott. Jag hade jordgubbar, nötter, blåbär och kokosflarn hemma så det fick det bli. Andra favorittoppings är t.ex. hampafrön, banan, kiwi, kokosflingor, frystorkade bär eller granola. Mums! Och tack vare chiafröna håller man sej mätt betydligt längre än om man bara hade ätit yoghurt.

yDagens perfekta frukost!

y1Det här skall jag börja äta oftare. Och jag älskar förresten att ha färska bär hemma. 

y2Till bowlen en lika storl bowl med te. Det är obligatoriskt för mej varje morgon. 


Övernattengröt på jobbet

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.10.2017

De dagar jag hämtar på dagis försöker jag komma iväg till jobbet tidigt. Mitt mål är att ge mej av hemifrån senast kvart före sju. Om jag är duktig kvällen innan lagar jag då en burk med övernattengröt som jag tar med när jag går. Det sparar så mycket tid då jag inte behöver äta hemma utan bara kan klä mej, sminka mej och gå till bussen. Sen när jag kommer fram till jobbet tar jag och fixar kaffe och äter frukost. Jag älskar den rutinen. I min gröt har jag i lite olika saker, beroende på vad ja har lust på och vad vi har hemma.

Mitt grundrecept ser ut ungefär så här:

1½ dl gryn och flingor (tex kornflingor, havregryn)
1½ dl vätska, (tex äppelsaft, kokosmjölk, havremjölk)
1 msk kli eller frön (tex rågkli eller solrosfrön)
2 msk naturell yoghurt
1 tsk honung/agavesirap
2 msk frysta eller torkade bär (tex lingon, frystorkade hallon eller torkade blåbär)
1 msk chiafrön

Blanda allting i en burk med lock på kvällen. Ställ i kylskåpet över natten. Glöm inte att ta med gröten till jobbet följande dag!

IMG 0862Frukost på jobbet! Mycket bra start på dagen som i mitt tycke sparar tid och energi.

IMG 0865Dagens variant innehöll: kornflingor, rågkli, kokosmjölk, chiafrön, solrosfrön och frystorkade hallon. 


Hemgjorda Dumplings

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.09.2017

Kategorier:

dumplingsLördagsmiddag i casa Stigzelius.

Det är länge sedan jag haft inspiration att testa något nytt i matväg. Men igår så hände det. Jag testade laga asiatiska dumplings för första gången. Inte så svårt som jag hade tänkt mej och riktigt gott. Även om jag nog måste fila lite på utseendet ännu... Speciellt vackra blev de nämligen inte. Jag hade tänkt köpa färdiga frysta gyoza-deg-plattor men hittade inte på Cittaren och orkade inte börja fara någon annanstans så jag lagade också degen själv. Att knåda och kavla tog ju sin lilla tid, men var inte svårt det heller.  Fast nästa gång skall jag nog ha färdig deg. Då fixar man dumplings på 30 minuter! 

Jag lagade också två olika dipsåser till. En med soya som bas, och en utan. Båda två mycket goda. Jag tror att allt man sätter lite chili, mycket vitlök och koriander i blir gott. Rätt så svårt att misslyckas med de ingredienserna liksom. Om du också vill testa göra hemlagade dumplings kommer här mitt ungefärliga recept. Jag skrev inte upp hur ja gjorde och blandade ihop flera olika recept som jag googlat fram, men jag tror att det här nog borde vara ganska så rätt:

Dumplingsdeg som räcker till ca 20 dumplings:

3/4dl maizena
2,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk sesamolja
2 dl hett vatten 

Koka upp vattnet och låt svalna något. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll på vattnet. Knåda ihop till en glansig deg. Knåda minst 10 minuter tills degen är riktigt smidig och blank. Allra lättast går det förstås i en matberedare med degkrok men jag knådade för hand.

Forma degen till en korv. Skär korven i 16-20 små bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla ut tunt till ett runt ark. Förvara arken mellan en fuktig handduk medan du kavlar nästa.

Fyllning med höna:

400g höna-maletkött
1 finhackad vårlök
1 krossad vitlöksklyfta
2 cm finhackad färsk ingefära
½ finhackad chili
2 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
en näva finhackad färsk koriander

Placera en passlig mängs fyllning på varje degplätt. Pensla lite vatten på ena kanten, vik och kläm fast. 

Eftersom jag inte har någon bambuångare så valde jag att stekånga mina dumplings. Först steke jag dem i några minuter i olja, men bara på ena sidan. Sedan hällde jag vatten i stekpannan, ungefär 2 dl kanske?! Så det täckte bottnet i stekpannan med råge. Lock på och sen fick de ångkokas på medelvärme i ca 10 minuter. Efter halva tiden tog jag bort locket så att vattnet ångades bort.

Dipsås med soya:

½ dl japans soya sås
2 msk vatten
½ vårlök
½ chili
--> Blanda i en skål, klart!

Dipsås med lime:

1 lime, saften av
2 msk fisksås
1 cm finhackad ingefära
1 msk råsocker
½ chilli 
1 klyfta pressad vitlök
--> Blanda i en skål, klart!

dumplings1Lillasyster tog upp en chili ur såsen och stoppade den i munnen, nam paprika sa hon och tuggade i sej en till. Haha! Tydligen inte en så stark version denna gång, som tur!

dumplings2Gott! Och inte alls så svårt som jag tänkt mej. Men snygga blev de ju inte. Måste nog kolla in några youtube teknik-videos och öva lite mer innan vi bjuder nån på dumplings till middag...


#levlokalt

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.08.2017

Kategorier:

Ni har säkert inte missat att det inte går så bra för blomkålen just nu?! Och jag kan inte fatta varför. Blomkål är ju såå gott. Och man kan göra så mycket. Jag hade tänkt att jag skulle testa nåt nytt blomkålsrecept och därmed delta i Sevendays och Foodlys #levlokalt utmaningen. Men kag måste inse mina begränsningar i och med det här med att jobba 100% och ha två små barn. Som tur har jag dock två superbra recept med blomkål på lager i bloggakrivet.

Det ena receptet dessa blomkålsbiffar, som är typ de godaste jag vet. I blogginläggets grundrecept har jag lagat dem med broccoli med det funkar lika bra med blomkål, om inte bättre, då de blir ännu lite mildare då. Blomkålssoppa är också en storfavorit för mej. Det smakar barndom, min Mamma lagade nämligen ofta blomkålssoppa. Mmm. Imorgon skall jag gå och köpa så mycket blomkål som bara ryms i vårt kylskåp! Och förhoppningsvis har de andra närprodcerade grödor också. För jag handlar gärna lokalt. Även om jag absolut kan bättra mej på den här fronten!

broccoliBroccoli/blomlålsbiffar, en stor favorit hos mej. Kålhuvudet och tomaterna var också finska, dock vet jag inte hur nära de var producerade.


Vardagsmiddag, inte alltid så lätt

Skrivet av Hanna Stigzelius 12.06.2017 | 1 kommentar(er)

Ett av önskemålen i min frågestund var tips på vardagsmiddagar. Själv älskar jag också att få tips på snabblagade, hälsosamma och barnvänliga maträtter så jag förstår absolut önskan på det här inlägget. Att få ihop kriterierna för en bra vardagsmiddag (dvs snabbt, gott, hälsosamt och äts av vår fyraåring) händer typ max en gång i veckan. Så vi är sannerligen inte några vardagsmiddagsmästare, tyvärr. Främst skyller jag på Hubbes matkrångel som liksom helt fått mej att tappa gnistan när det kommer till vardagsmatlagning. Det gör att vi äter spenatplättar (färdiga från butiken och hemlagade) minst 2-3 gånger i veckan. Ofta gör jag också något pasta-aktigt till barnen och Maken, men äter själv en snabb sallad eftersom jag helst inte äter vetemjöl och pasta alla dagar i veckan, till skillnad från resten av min familj. Färdigmat vi gillar och äter är till exempel: Chicken Nuggets eller "Pikkupullat", falafelmix, spenatplättar, saariostens makaronilåda till barnen, färskpastatortellini och tacon. 

Idealet skulle ju vara storkok innan jobbdagarna som man sen skulle kunna värma under veckan. Typ makaronilåda, lasagne, soppor och färdiga pastasåser. Men det händer aldrig i vår familj. Även om det skulle vara så skönt att slippa matstohejet under jobbdagarna. Kanske sen när jag går upp i fler jobbdagar i veckan?! Ifall det skulle motivera till att få tummen ur. Att googla och läsa matsidor på nätet tycker jag också är jättebra för inspirationen. Många sidor och bloggare har veckomenyer att ta idéer från. Om jag saknar inspis brukar jag ta och läsa några sådana o skriva upp idéerna. Jag plockar också alltid med mej Pirkkas inspirationstidning i K-butikerna. Tycker de brukar ha bra recept! 

Här kommer i alla fall min lista på tidigare publicerade prima vardagsmiddagsrecept, klicka på rätten för att komma till receptet. Bon apetit! Jag lovar också försöka komma med några nya fräscha tips inom en snar framtid. 

Makaronilåda
Skinkpannkaka
Maletköttsås med morot
Hemlagade Nuggets
Laxpasta
Räkpasta
Omelett
Spenatplättar
Kållåda
Batatsoppa eller andra purésoppor
Fisksoppa med tomat
Vardagswok
Broccolibiffar
Skinkmakaronilåda på 20 minuter
Blomkålssoppa
Falafels
Hemlagad Pizza

Annat vi äter som jag inte bloggat recept på är bland annat knackkorvspasta, tortillas och pasta carbonara!

laxpasta1Pasta, väldigt vardag hos oss eftersom det är en av fem rätter som Hubbe äter just nu. Det här är min supersnabba laxpasta som går att få till på under tio minuter!

morot1Makaronilåda är väl ganska så vardagligt i de flesta småbarnsfamiljer kan jag tänka mej!? Jag river ner en eller två morötter också så lurar man samtidigt i barnen lite vitaminer. 

matlagningVardagsmatlagning betyder ofta små hjälpredor. Den här bilden är visserligen över två år gammal. Men likadant ser det ut än idag... Jag tycker det är viktigt att låta barnen vara med, även om det kan vara lite nervpåfrestande emellanåt...

matlagning4Vardagsmiddagsdukning. Fast nuförtiden dukar vi ju för fyra ♥