headersevendayssvartvitrosa2

Äppelchips

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2016

Kategorier:

På husbolagets talko på veckoslutet så fick vi några äpplen av grannarna. Troligen höstens sista. Och nu äntligen kom jag till skott och lagade äppelchips, något jag tänkt göra ända sedan de första inhemska äpplena mognade i början av september. Det var väldigt enkelt och resultatet gott, men det tar länge. Nästan fyra timmar var mina chips i ugnen. Och så krympte de massor. Jag lagade två plåtar, totalt fyra äppel, och det blev inte ens en halv full burk. Så jag måste nog laga en sats till av de fem äpplen vi ännu har kvar tror jag. 

Så här gör du: Tvätta äpplena och skär bort kärnhuset. Jag har ingen skild mojäng för det här utan använder en skalkniv som man skär runt från båda hållen på äpplena. Funkar finfint. Skiva äpplena tunt och lägg på plåt med bakplåtspapper under. Om man vill kan man krydda äpplena med kanel. Jag kryddade en plåt och lämnade den au naturel. Jag hade mina i ugnen på 100 grader i 3,5 timmar. Med en timmes mellanrum bytte jag plats på plåtarna så att bägge fick vara överst. Det lönar sej också att släppa ut fukten från ugnen med jämna mellanrum. Chipsen är klara när de är helt hårda och torra. Låt svalna och förvara sedan i någon trevlig burk. 

aappelshipsEn skalkniv funkar utmärkt som äppelhusbortskärare. 

aappelships1Skiva och bred ut på en plåt. Strö lite kanel över om du vill.

aappelships2Klara, knapriga och sötsyrliga chips. 

aappelships3Jag satte burken på Stringhyllan. Myslin är slut förresten. Borde laga mera... 


Ingefärsshots

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.10.2016 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Det är ju verkligen flunssatider nu. Och alla vill väl göra allt för att slippa smitta. Mitt sätt i år är att dricka ingefärsshots varje morgon. Och hittills har det i alla fall hjälpt. Dessutom tycker jag det är gott, det river så skönt i halsen. Hälsosamt är det också oberoende. Det var Sevendays bloggare Ingela som tipsade om receptet på sin instagram. Genast när Maken blev flunssig så kokade jag ihop min första sats. Och han blev frisk en dag senare! Och jag slapp smittan själv. Så jag tänker nog fortsätta shotta hela vintern. Det är också en perfekt gå-bort-present till en vän eller någon som har flunssa. Jag gav en igår till Svärmor som har varit flunssig i snart tre veckor. Hoppas den här nu skulle få henne frisk. 

För att göra egna ingefärsshots behöver du:

500g ingefära, grovt riven

1 liter vatten

~½ dl honung

2 citroner, saften av dem

Gör så här: Riv ingefäran på rivjärnets grövsta riv och blanda med vattnet i en stor kastrull. Värm upp under omrörning tills det är 60 grader. Låt svalna tills allt är 40 grader och blanda därefter i honungen. Låt stå 2-3 timmar. Sila och blanda sen i saften av två citroner. Häll upp på flaska och låt stå kallt. Drick en shot varje morgon och förhoppningsvis håller du dej friskare i vinter än vad du annars hade gjort!

ingefarsshot1Slurp! Starkt och hälsosamt. Glasflaskor som den här hittar du på tex Claes Ohlsson. 


Lunchinspis

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.10.2016 | 2 kommentar(er)

Om vardagsmiddagarna varit oinspirerande att laga på sistone, så är det ändå inget emot luncherna! Finns det något tråkigare än att laga mat till sej själv? Helst skall det gå snabbt, vara hälsosamt men ändå mättande. Och gärna innehålla komponenter som också passar Lillasyster. Oftast äter jag någon form av sallad. Men helst utan sallad, för sallad är bara tråkigt. Istället har jag i avokado, tomat, grönkål eller gurka. Olika sorters ärter och bönor är också bra. Det bästa är när det blivit över något från gårdagens middag, en hönafilé eller lite quinoa till exempel. För jag orkar väldigt sällan börja koka och steka när det är ensamlunch. Förutom ägg, det kokar jag ofta! Det älskar också Lillasyster.

Jag tror att hemligheten med en bra lunch är att den innehåller tillräckligt med proteiner, de är de som håller en mätt. Så jag brukar försöka ha med antingen grynost, tonfisk, höna, mozzarella eller ägg. Och sen toppar man det hela med lite olivolja, balsamico, salt och peppar. Tar typ 10 minuter vilket är just vad min energi klarar av där mitt på dagen när man är ensam hemma. Kanske inte såå inspirerande, men oftast väldigt gott och bra! Har ni några fler lunchtips? För just de dagarna då man är ensam, det skall gå snabbt och kräva minst möjliga effort?!

lunch"Perus" lunch för denna hemmamamma, avokado, grynost och kokt ägg. Den här versionen äter dessutom Lillasyster också med god aptit.

 

Vad äter du till lunch?!


Veckans vardagsmat: Spenatplättar

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.10.2016

Jag nämnde förra veckan att mina barn älskar hemlagade spenatplättar och fick frågan att dela med mej av receptet. Eftersom det här troligtvis går hem i alla barnfamiljer så får det bli veckans vardagsmiddagstips. På tal om vardagsmiddagstips så har jag inte helt kommit igång med dem här på bloggen på samma sätt som innan sommaren. Men men, kanske jag får lite bättre matlagningsflow nu i oktober. Sen sommaren har jag nämligen lite tappat gnistan när det kommer till vardagsmaten känns det som. 

Men nu till spenatplättarna. För tolv stycken plättar behöver du behöver:

2 ägg
5 dl mjölk (kan bytas ut till havremjölk om man vill!)
2½ dl vetemjöl (jag brukar ta ½dl grövre mjöl, oftast råg, kan också bytas ut till bovetemjöl om man vill ha glutenfria plättar)
150 g upptinad fryst hackad spenat (jag brukar tina i mikron och sen pressa bort vätskan)
2 msk olja
1 krm salt

Blanda ihop alla ingrediensera och låt stå i ca fem minuter. Stek i smör till små plättar. Sväng då de stelnat på ena sidan och stek nån minut till på andra sidan. Ät med lingonsylt och sallad. Och det lönar sej att steka i två plattor samtidigt. I alla fall mina barn äter snabbare än jag hinner steka, de här är så goda!

Om man vill variera plättarna lite så kan man också riva ner lite morot! Men minska kanske lite på spenatmängden då.

spenatplattarBarnens favoriter! Och jag gillar dem också. 


Trattissoppa

Skrivet av Hanna Stigzelius 10.09.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Trattissoppan jag lagade i måndags blev helt supergod. Om man nu får säga sånt själv. Så främst för att komma ihåg receptet själv inför nästa gång jag skall laga soppa på svamparna så kommer det nu här på bloggen. Så praktiskt med en egen receptbank som man hittar bara genom att googla, heh... Förhoppningvis kanske någon annan också har glädje av receptet. 

Trattkantarellsoppa för 4 personer:

1 lök

Några deciliter trattkantareller, kanske 5-6dl om nyplockade, och typ 1-2dl som stekta?!

1 liter buljong (jag satte 1 grönsaks och en köttbuljongtärning som jag löste upp i 1l kokande vatten)

150 gram smältost på bit

Stek löken och kantarellerna i lite smör/olja. Häll på buljongen och den tärnade smältosten. Låt koka ca 20 minuter. Ät med tex. havrebaguetter eller fröknäcke

 

trattissoppaKanske inte den mest fotogeniska maten?! Men en av de godare!


Vardagsmiddag á la höst

Skrivet av Hanna Stigzelius 02.09.2016

hostmat

Veckans första vardagsmiddagstips denna höst. 

Jag äter väldigt olika enligt årstid. Inte så att jag (tyvärr!) skulle vara så bra på att följa med vad som är i säsong och moget just då, utan mer styrs jag av det jag blir sugen på. För det är totalt olika på sommaren och vintern. På sommaren vill jag knappt ha varm mat. Sallader och grillat är typ det enda jag har lust på. Men sen då kvällarna mörknar och luften blir lite kallare händer nåt. Plötsligt börjar jag bli sugen på långkok, soppor och varm, stark mat igen. Gryta skall det absolut bli nåt veckoslut snarars. Men purésoppor duger också väldigt bra som höstmat. Tillsammans med en bit havrebaguette var det här en perfekt vardagsmiddag förra vecka. Kanske inte så barnvänlig, men destu föräldravänligare. 

Rödbets- & morotssoppa med fetaost, för ca 4 pers:

1 liten gul lök

3 morötter

6 rödbetor

1 liter vatten

1 buljongtärning

vitlökspulver, aromsalt, örter eller vad som helst för kryddor man tycker passar

en bit smulig fetaost

några blad färsk timjan

Skala och skär rotsakerna i små bitar. Stek löken mjuk i lite olja. Sätt på morot och rödbetorna. Häll på vatten och buljongtärningen. Låt koka i ca 20 minuter tills allt är mjukt. Krydda enligt smak. Purea med stavmixer. Toppa soppan med fetaost och timjan. Så gott!

hostmat1Höstliga blommor och höstlig soppa.

hostmat11Om man inte har fetaost så kan man salta soppan lite mer. Fetaosten är ju så pass salt i sej att det inte behövs annars. 

 


Blåbärspaj

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.08.2016

blabarspaj

Blåbärspaj hör sommaren till. Finns det något godare än en ljum paj med vaniljsås? Kanske efter att man ätit kräftor... Mmm... Min bästa paj har kommit till genom att jag blandade svärmors pajbotten med min egen smulpaj och midiferade båda lite till. Det här är den godaste pajen enligt mej. För det är ju degen som är det bästa. Och den här har deg på båda sidorna om blåbären. 

Nu är kanske den allra bästa blåbärssäsongen redan över. Men kanske du plockat och har i frysen, annars kan man ju köpa frysblåbär i vilken butik som helst året om. Då är det perfekt att baka en paj, och så vips har du lite sommar igen. 

Botten:
150g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
½tsk bakpulver (kan uteslutas)
½dl socker
-->blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform, gärna en med löstagbar kant, lägg då bakplåtspapper i formen innan.

Förgrädda bottnen i ugnen ca 8 minuter på 200C

Påsmul:
75g smält smör
1dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Blanda ca. 1½ påse frysbär eller 4dl färska bär med någon matsked socker och en matsked maizena. Lägg i det förgräddade pajskalet. Klicka över påsmulet.

Grädda i 200C i cirka 35 minuter.

Ät med vaniljsås eller glass. Mums!

blabarspaj1

Mmm, knäckigt smultäcke ovanpå och klassisk pajdeg under. Min favoritblåbärspaj alla gånger. 

 


Granola med äppel och kanel

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.07.2016

Kategorier:

Sedan jag hittade ett recept där man gjorde granola i stekpanna istället för i ugnen gör jag alltid så. Det tar bara max tio minuter och eftersom jag ändå är den enda i familjen som äter den så behöver jag inte några stora mängder. Nu hade jag inte lagat någon granola på länge, men varit sugen redan ett bra tag. Så igår kväll tog jag fram stekpannan. Inspirerad av det vi hade i skåpen blev det en granola med kokos, äppel och kanel. Supergott. Perfekt till naturell yohurt på morgonen. Om du aldrig lagat egen granola så är den här bra att börja med efter som det är så lätt att laga!

För en lite burk granola som räcker till kanske 5 frukostar behöver du:

1 msk kokosolja

2 dl havregryn

1,5 dl frön eller nötter (hackade i mindre bitar)

1 msk chiafrön

1 msk honung

1 krm vaniljpulver

1 tsk kanel (kan också uteslutas)

torkat äppel hackat i små bitar

ekologiska russin

Smält kokosoljan i stekpanna. Rosta först havregrynen några minuter. Rör hela tiden. Häll sedan på frön/nötter, kokosflingor och chiafrön och rosta några minuter till. Rör så det inte bränns. Tillsätt honungen, kanel och vaniljpulver och stäng av värmen. Låt svalna en stund och blanda sedan i russin och äppel (andra torkade bär/frukter går nog lika bra!). Förvara i en burk med lock. Mmm. Granolan är också en perfekt gå-bort-present om ni skall iväg till någons sommarstuga i sommar!?

granolaMmm. När man öppnar locket till burken doftar det ljuvligt. Kanel, vanilj, kokos och äppel!

granola1Perfekt med grekisk yoghurt. Den här granolan är lätt att variera efter vad man har hemma eller gillar! 


Nötfri raw-choko-kaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.06.2016 | 1 kommentar(er)

(Inlägget innehåller affiliatelänkar)

rakaka

 

Mmm. Svärmor och jag testbakade en experimentkaka igår. En raw chokladkaka med två olika lager. Vi freestylade lite vår egen version eftersom vi ville ha den nötfri. Och den blev god. Vi använde ett recept ur denna bok, Raakasuklaata ja superruokaa, som bas (adlink!). Men vi måste byta ut ett par deciliter nötter mot bland annat olika frön och en halv banan för att få kakan nötfri. Jag tycker faktiskt att det är lite trist att de flesta råkaksrecept skall innehålla nötter! Tur man kan komponera ihop lite egna versioner, men lite risky är det förstås, då man inte kan veta hur kakan blir. Den här gången blev dock resultatet mer än bra.

Här kommer receptet, det räcker för en kaka i en liten form med löstagbara kanter med ca 18cm i diamter. (Eller annan lämplig form, vi använde en tallrik eftersom här inte fanns någon form här på holmen...) 

För browniebottnen behöver du:

1,25dl solrosfrön

1,25dl dadlar

½dl torkade blåbär

½dl pumpafrön

½dl rå kakaopulver

1 msk kokosolja

1 krm salt

--> Mixa allt i en matberedare och tryck ut i formen. Ställ kallt

För chokladfyllnigen behöver du:

½ banan

2 dl kokosgrädde 

½dl palmsocker

3/4dl kakaosmör 

½ dl rå kakaomassa (vi använde oss av 100% råchoklad)

1 msk rå kakaopulver

1msk psyllium (det här missade jag att ha i, men det skulle ha varit perfekt för att få fyllningen mer stadig, vår blev aningen rinnig!)

-->Smält kakaosmöret och rå kakaon/kakaomassan. Vispa alla övriga ingredienser i en matberedare/med en stavmixer. Häll i den smultna chokomassan då den svalnat lite och mixa lite till. Häll över kakbottnen. Ställ kallt. Antingen i frys eller kylskåp. 

Dekorera sedan den färdiga stelnade kakan med kokosflagor och bär. Om du frusit kakan så ta fram den i god tid. Njuuut! Förvara eventuell överbliven kaka kallt. Men om du frusit den redan en gång skall du inte frysa den på nytt. Annars är det perfekt att frysa ner bitvis och ta fram för plötsliga kaffegäster. 

rakaka0Mmm. Råkaka är ju nästan så gott som hälsosamt. 

rakaka2Dagens eftermiddagsfika.

rakaka1

Så god! Seg browniebotten med frön och dadlar som bas, och en fluffig fyllning som smakade choklad, banan och kokos. 

 

 

 


Grynostplättar

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.06.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

grynostplattar

Grynostplättar. Ny frukostfavorit för oss.

Frukosten är så viktig för mej. En god frukost, en lugn stund på morgonen. Det gör hela min dag. Nu har jag återigen testat ett nytt recept till frukosten, nämligen 56kilos plättar med grynost. Så enkla, jättegoda och mättande. Båda barnen åt också med god aptit! Något de inte gör med vare sig mina andra frukostfavoriter, quinoagröt eller bananplättar... Jag har redan ätit plättar nu två morgnar i rad och fler kommer det garanterat att bli i sommar. 

För att fixa plättar för 1 person behöver du:

1 ägg

100g grynost

0,75 msk fiberhusk eller psyllium

Mixa allt med stavmixer. Stek i kokosolja. Jag har klickat ut smeten med matsked och sedan plattat till den till plättar med stekspaden efter en liten stund. 

Jag åt mina plättar med kokosflingor, kanel och blåbär. Mums! Hubbe fick lite sockerfri hallonsylt till sina och lillasyster mumsade plättare au naturel med lite blåbär vid sidan om. Ny frukostfavorit för hela familjen.

grynostplattar2Mmm. En perfekt start på dagen.

grynostplattar1Jag tycker inte plättarna smakar ost. De är fluffiga och matiga. Och frasiga, just som plättar skall vara!

grynostplattar3Kanelen passade perfekt som topping.