Blåbärspaj
Blåbärspaj hör sommaren till. Finns det något godare än en ljum paj med vaniljsås? Kanske efter att man ätit kräftor... Mmm... Min bästa paj har kommit till genom att jag blandade svärmors pajbotten med min egen smulpaj och midiferade båda lite till. Det här är den godaste pajen enligt mej. För det är ju degen som är det bästa. Och den här har deg på båda sidorna om blåbären.
Nu är kanske den allra bästa blåbärssäsongen redan över. Men kanske du plockat och har i frysen, annars kan man ju köpa frysblåbär i vilken butik som helst året om. Då är det perfekt att baka en paj, och så vips har du lite sommar igen.
Botten:
150g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
½tsk bakpulver (kan uteslutas)
½dl socker
-->blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform, gärna en med löstagbar kant, lägg då bakplåtspapper i formen innan.
Förgrädda bottnen i ugnen ca 8 minuter på 200C
Påsmul:
75g smält smör
1dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Blanda ca. 1½ påse frysbär eller 4dl färska bär med någon matsked socker och en matsked maizena. Lägg i det förgräddade pajskalet. Klicka över påsmulet.
Grädda i 200C i cirka 35 minuter.
Ät med vaniljsås eller glass. Mums!
Mmm, knäckigt smultäcke ovanpå och klassisk pajdeg under. Min favoritblåbärspaj alla gånger.
Granola med äppel och kanel
Sedan jag hittade ett recept där man gjorde granola i stekpanna istället för i ugnen gör jag alltid så. Det tar bara max tio minuter och eftersom jag ändå är den enda i familjen som äter den så behöver jag inte några stora mängder. Nu hade jag inte lagat någon granola på länge, men varit sugen redan ett bra tag. Så igår kväll tog jag fram stekpannan. Inspirerad av det vi hade i skåpen blev det en granola med kokos, äppel och kanel. Supergott. Perfekt till naturell yohurt på morgonen. Om du aldrig lagat egen granola så är den här bra att börja med efter som det är så lätt att laga!
För en lite burk granola som räcker till kanske 5 frukostar behöver du:
1 msk kokosolja
2 dl havregryn
1,5 dl frön eller nötter (hackade i mindre bitar)
1 msk chiafrön
1 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel (kan också uteslutas)
torkat äppel hackat i små bitar
ekologiska russin
Smält kokosoljan i stekpanna. Rosta först havregrynen några minuter. Rör hela tiden. Häll sedan på frön/nötter, kokosflingor och chiafrön och rosta några minuter till. Rör så det inte bränns. Tillsätt honungen, kanel och vaniljpulver och stäng av värmen. Låt svalna en stund och blanda sedan i russin och äppel (andra torkade bär/frukter går nog lika bra!). Förvara i en burk med lock. Mmm. Granolan är också en perfekt gå-bort-present om ni skall iväg till någons sommarstuga i sommar!?
Mmm. När man öppnar locket till burken doftar det ljuvligt. Kanel, vanilj, kokos och äppel!
Perfekt med grekisk yoghurt. Den här granolan är lätt att variera efter vad man har hemma eller gillar!
Nötfri raw-choko-kaka
(Inlägget innehåller affiliatelänkar)
Mmm. Svärmor och jag testbakade en experimentkaka igår. En raw chokladkaka med två olika lager. Vi freestylade lite vår egen version eftersom vi ville ha den nötfri. Och den blev god. Vi använde ett recept ur denna bok, Raakasuklaata ja superruokaa, som bas (adlink!). Men vi måste byta ut ett par deciliter nötter mot bland annat olika frön och en halv banan för att få kakan nötfri. Jag tycker faktiskt att det är lite trist att de flesta råkaksrecept skall innehålla nötter! Tur man kan komponera ihop lite egna versioner, men lite risky är det förstås, då man inte kan veta hur kakan blir. Den här gången blev dock resultatet mer än bra.
Här kommer receptet, det räcker för en kaka i en liten form med löstagbara kanter med ca 18cm i diamter. (Eller annan lämplig form, vi använde en tallrik eftersom här inte fanns någon form här på holmen...)
För browniebottnen behöver du:
1,25dl solrosfrön
1,25dl dadlar
½dl torkade blåbär
½dl pumpafrön
½dl rå kakaopulver
1 msk kokosolja
1 krm salt
--> Mixa allt i en matberedare och tryck ut i formen. Ställ kallt
För chokladfyllnigen behöver du:
½ banan
2 dl kokosgrädde
½dl palmsocker
3/4dl kakaosmör
½ dl rå kakaomassa (vi använde oss av 100% råchoklad)
1 msk rå kakaopulver
1msk psyllium (det här missade jag att ha i, men det skulle ha varit perfekt för att få fyllningen mer stadig, vår blev aningen rinnig!)
-->Smält kakaosmöret och rå kakaon/kakaomassan. Vispa alla övriga ingredienser i en matberedare/med en stavmixer. Häll i den smultna chokomassan då den svalnat lite och mixa lite till. Häll över kakbottnen. Ställ kallt. Antingen i frys eller kylskåp.
Dekorera sedan den färdiga stelnade kakan med kokosflagor och bär. Om du frusit kakan så ta fram den i god tid. Njuuut! Förvara eventuell överbliven kaka kallt. Men om du frusit den redan en gång skall du inte frysa den på nytt. Annars är det perfekt att frysa ner bitvis och ta fram för plötsliga kaffegäster.
Mmm. Råkaka är ju nästan så gott som hälsosamt.
Dagens eftermiddagsfika.
Så god! Seg browniebotten med frön och dadlar som bas, och en fluffig fyllning som smakade choklad, banan och kokos.
Grynostplättar
Grynostplättar. Ny frukostfavorit för oss.
Frukosten är så viktig för mej. En god frukost, en lugn stund på morgonen. Det gör hela min dag. Nu har jag återigen testat ett nytt recept till frukosten, nämligen 56kilos plättar med grynost. Så enkla, jättegoda och mättande. Båda barnen åt också med god aptit! Något de inte gör med vare sig mina andra frukostfavoriter, quinoagröt eller bananplättar... Jag har redan ätit plättar nu två morgnar i rad och fler kommer det garanterat att bli i sommar.
För att fixa plättar för 1 person behöver du:
1 ägg
100g grynost
0,75 msk fiberhusk eller psyllium
Mixa allt med stavmixer. Stek i kokosolja. Jag har klickat ut smeten med matsked och sedan plattat till den till plättar med stekspaden efter en liten stund.
Jag åt mina plättar med kokosflingor, kanel och blåbär. Mums! Hubbe fick lite sockerfri hallonsylt till sina och lillasyster mumsade plättare au naturel med lite blåbär vid sidan om. Ny frukostfavorit för hela familjen.
Mmm. En perfekt start på dagen.
Jag tycker inte plättarna smakar ost. De är fluffiga och matiga. Och frasiga, just som plättar skall vara!
Kanelen passade perfekt som topping.
Pastasubstitut
Visst ser det lite ut som pasta till och med?!
Jag försöker undvika onödiga kolhydrater. Jag mår inte bra av dem. De får mej bara att gå upp i vikt och håller mej inte mätt mer än typ tre minuter. Men det är inte det lättaste att undvika kolhydrater i en familj där två av familjemedlemmarna ääälskar pasta över allt annat och knappt äter något annat. Pasta är ju dessutom så lätt vardagsmat i en barnfamilj. Och att hålla på och koka något helt annat till mej orkar jag då verkligen inte!
Nu har jag dock kommit på det ultimata pastasubstitutet; nämligen strimlad kål. Jag har kört med ett vanligt kålhuvud som jag strimlat fint i lite tagliatelleaktiga bitar. Annars har jag inte tillagat dem på något sätt utan bara låtit dem varmnas av pastasåsen. Så gott! Och liknar absolut pasta i min mun. Men nästan godare. Mer al dente. Vill man kan man givetvis woka dem snabbt i en stekpanna så mjuknar de lite. Hittills har jag ätit min kålpasta med både räkpastasås, korvpastasås och laxpastasås och alla tre har fungerat utmärkt. Rekommenderas starkt om man försöker undvika onödiga kolhydrater men inte orkar strimla en massa zuccininudlar.
Mmm, mitt nya favoritpastasubstitut.
Kvällsglass
När det började närma sej kvällsmatsdags ikväll frågade jag Hubbe vad han hade lust på; Ingenting! löd svaret. När jag frågade om vi skall mixa ihop lite glass så lät det plötsligt annorlunda! Tänka sej. Så vi slängde ner en fryst banan, lite frysta jordgubbar, några frysta hallon, nån matsked honung och typ ½dl kokosmjölk i matberedaren och lät den snurra på tills allt såg ut som pink pehmis. Hubbe slevade i sej hur glatt som helst och Lillasyster fick också smaka. Den här blev ännu godare än sist, tror det var tack vare hallonen. Mmmm. Godaste kvällsmaten man kan tänka sej! Medan barnen ännu åt så skivade jag två bananer till och satte i frysen. Det här gör vi om imorgon.
Dagens kvällsmat, gillades av såväl stor som liten.
Vad gör du riktigt Mamma?! undrade Hubbe när jag höll på och fotade kvällsmaten... Haha. Sötisen.
Veckans vardagsmiddag: Tabbouleh
Veckans vardagsmat är inte en hel rätt, men världens godaste tillbehör. Vi äter tabbouleh nu minst en gång i veckan. Det är perfekt till grillmaten. Hur kan det förresten vara så att grillad mat smakar så mycket godare än om man lagar inomhus?! Jag har gjort tabbouleh på både bulgur och couscous och båda funkar fint. Så ta bara det du har hemma.
Du behöver:
bulgur/couscous tillagad enligt förpackninen för 2-4 pers
en kruka koriander
två tomater
en halv rödlök
Gör så här: Fixa först grynen, glöm inte att olja och salta. Hacka tomater, lök och koriander fint och blanda ihop med grynen. Klart! Kan ätas både ljummen eller kall. Perfekt också för större grillmiddagar eller buffé! Allra bäst passar tabboulehn med grillad höna och någon röra, tzatsiki, hummus eller vanlig gräddfilssås till exempel. Mmm...
En stor skål ljummen tabbouleh, lite som sallad, men matigare. Hubbe gillar inte det övriga innehållet, så har brukar få en egen lite skål med bara bulgur eller couscous...
Sommarens favorit!
Veckans vardagsmiddag: Broccolibiffar
Dagens middagstips är helt vegetariskt!
Det här receptet kom till lite av misstag. I den nyaste Pirkka mattidningen, som man kan plocka med sej från K-butikerna, hade de ett recept på blomkålsbiffar som jag tyckte lät gott och spännande. När jag skulle laga mina biffar så var dock vår blomkål möglig. Som tur hade vi också broccoli hemma, så jag tog den istället. Vi hade inte heller emmentalost så jag tog vanlig oltermanni. Men annars följde jag deras recept. Och det blev riktigt bra! Nu bjöd jag detta till min lunchgäst och inte som middag, så jag vet inte vad Hubbe skulle tycka. Lillasyster åt nog med god aptit! Det var också väldigt enkelt tycker jag. Och bra med lite vegetariskt emellanåt. Det känns sunt och hälsosamt. Så det här rekommenderar jag att testa på, med antingen broccoli eller blomkål.
För ca. 6 små biffar behöver du:
½ blomkåls eller broccolihuvud, rivet med rivjärnets största riv
2 ägg
1 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar enligt tycke och smak
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till små platta biffar och stek i lite smör eller olja, ett par minuter per sida. Ät med sallad och någon sås eller grynost.
Vi åt broccolibiffarna med kål-paprika-tomatsallad och grynost. Gott!
Nicecream
Har ni snappat upp den nyaste matlagningstrenden på bloggar och insta!? Nämligen nicecream, glass man själv rör ihop med fryst frukt som bas. Urenkelt och hälsosamt. Jag gjorde min första variant idag. Och mmm så bra det blev. Helt som glass, eller en fräsch sorbet. Det enda man behöver är en bra matberedare eller ordentlig mixer. Frys först ner frukt i minst fyra timmar innan du blir glassugen.
Jag frös ner banan och färsk ananas skuret i skivor och bitar. Jordgubbar hade jag redan köpt färdigt frusna från butiken. Jag lade typ (mätte inte utan det här är mina gissningar) 1 banan, ½ ananas, 10 jordgubbar och ½dl alpro kokosmjölk i min matberedare och körde på i några minuter. Det blev ganska mycket glass. Kanske 3-4 stora portioner. Så hälften frös jag genast ner igen, tänker ta upp och mixa på nytt igen imorgon när jag har lunchgäster. Resten toppade jag med lite kokosflagor och åt efter lunchen. Mmmm. Så gott! Vad skall jag ha i nästa version, mango kanske, eller avokado och kakao?! Sommaren som sockerfri är räddad.
Nicecream. Gott, hälsosamt och enkelt. Just så som jag vill ha det.
Mmm. Lent och kallt och gott. Den vackra porslinsskålen fick jag av Maken när han kom hem från resan.
Veckans vardagsmiddag: Sallad för män
Veckans vardagsmiddag. Sallad som både mättar och smakar gott.
Min man är inte så värst förtjust i sallad. Han klagar på att han inte blir mätt och på att det inte är tillräckligt matigt. Men den här snabba enkla salladen gillar han. Det är den perfekta salladen att bjuda på om man har män på besök. Salladen innehåller nämligen bacon och ägg. Jag tror att alla män jag känner gillar bacon! Och ägg gör att det mättar bättre. Annars kan man variera ingredienserna lite enligt vad man har hemma. Jag gillar att fylla ut med kokt broccoli, det ger tuggmotstånd. Balsamico-sås är också ett måste. Det passar så bra ihop med baconets sälta. Kanske inte den hälsosammaste salladen om man nu vill vara petig, men kanske en av de godaste! Och inga kolhydrater åtminstone....
Vår middag. Hubbe fick lite kokt pasta till förutom ägg, broccoli (fast den rörde han inte) och några bitar bacon.