headersevendayssvartvitrosa2

Nötfri raw-choko-kaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.06.2016 | 1 kommentar(er)

(Inlägget innehåller affiliatelänkar)

rakaka

 

Mmm. Svärmor och jag testbakade en experimentkaka igår. En raw chokladkaka med två olika lager. Vi freestylade lite vår egen version eftersom vi ville ha den nötfri. Och den blev god. Vi använde ett recept ur denna bok, Raakasuklaata ja superruokaa, som bas (adlink!). Men vi måste byta ut ett par deciliter nötter mot bland annat olika frön och en halv banan för att få kakan nötfri. Jag tycker faktiskt att det är lite trist att de flesta råkaksrecept skall innehålla nötter! Tur man kan komponera ihop lite egna versioner, men lite risky är det förstås, då man inte kan veta hur kakan blir. Den här gången blev dock resultatet mer än bra.

Här kommer receptet, det räcker för en kaka i en liten form med löstagbara kanter med ca 18cm i diamter. (Eller annan lämplig form, vi använde en tallrik eftersom här inte fanns någon form här på holmen...) 

För browniebottnen behöver du:

1,25dl solrosfrön

1,25dl dadlar

½dl torkade blåbär

½dl pumpafrön

½dl rå kakaopulver

1 msk kokosolja

1 krm salt

--> Mixa allt i en matberedare och tryck ut i formen. Ställ kallt

För chokladfyllnigen behöver du:

½ banan

2 dl kokosgrädde 

½dl palmsocker

3/4dl kakaosmör 

½ dl rå kakaomassa (vi använde oss av 100% råchoklad)

1 msk rå kakaopulver

1msk psyllium (det här missade jag att ha i, men det skulle ha varit perfekt för att få fyllningen mer stadig, vår blev aningen rinnig!)

-->Smält kakaosmöret och rå kakaon/kakaomassan. Vispa alla övriga ingredienser i en matberedare/med en stavmixer. Häll i den smultna chokomassan då den svalnat lite och mixa lite till. Häll över kakbottnen. Ställ kallt. Antingen i frys eller kylskåp. 

Dekorera sedan den färdiga stelnade kakan med kokosflagor och bär. Om du frusit kakan så ta fram den i god tid. Njuuut! Förvara eventuell överbliven kaka kallt. Men om du frusit den redan en gång skall du inte frysa den på nytt. Annars är det perfekt att frysa ner bitvis och ta fram för plötsliga kaffegäster. 

rakaka0Mmm. Råkaka är ju nästan så gott som hälsosamt. 

rakaka2Dagens eftermiddagsfika.

rakaka1

Så god! Seg browniebotten med frön och dadlar som bas, och en fluffig fyllning som smakade choklad, banan och kokos. 

 

 

 


Grynostplättar

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.06.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

grynostplattar

Grynostplättar. Ny frukostfavorit för oss.

Frukosten är så viktig för mej. En god frukost, en lugn stund på morgonen. Det gör hela min dag. Nu har jag återigen testat ett nytt recept till frukosten, nämligen 56kilos plättar med grynost. Så enkla, jättegoda och mättande. Båda barnen åt också med god aptit! Något de inte gör med vare sig mina andra frukostfavoriter, quinoagröt eller bananplättar... Jag har redan ätit plättar nu två morgnar i rad och fler kommer det garanterat att bli i sommar. 

För att fixa plättar för 1 person behöver du:

1 ägg

100g grynost

0,75 msk fiberhusk eller psyllium

Mixa allt med stavmixer. Stek i kokosolja. Jag har klickat ut smeten med matsked och sedan plattat till den till plättar med stekspaden efter en liten stund. 

Jag åt mina plättar med kokosflingor, kanel och blåbär. Mums! Hubbe fick lite sockerfri hallonsylt till sina och lillasyster mumsade plättare au naturel med lite blåbär vid sidan om. Ny frukostfavorit för hela familjen.

grynostplattar2Mmm. En perfekt start på dagen.

grynostplattar1Jag tycker inte plättarna smakar ost. De är fluffiga och matiga. Och frasiga, just som plättar skall vara!

grynostplattar3Kanelen passade perfekt som topping. 


Pastasubstitut

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.06.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

1spagettisubstitut1Visst ser det lite ut som pasta till och med?!

Jag försöker undvika onödiga kolhydrater. Jag mår inte bra av dem. De får mej bara att gå upp i vikt och håller mej inte mätt mer än typ tre minuter. Men det är inte det lättaste att undvika kolhydrater i en familj där två av familjemedlemmarna ääälskar pasta över allt annat och knappt äter något annat. Pasta är ju dessutom så lätt vardagsmat i en barnfamilj. Och att hålla på och koka något helt annat till mej orkar jag då verkligen inte!

Nu har jag dock kommit på det ultimata pastasubstitutet; nämligen strimlad kål. Jag har kört med ett vanligt kålhuvud som jag strimlat fint i lite tagliatelleaktiga bitar. Annars har jag inte tillagat dem på något sätt utan bara låtit dem varmnas av pastasåsen. Så gott! Och liknar absolut pasta i min mun. Men nästan godare. Mer al dente. Vill man kan man givetvis woka dem snabbt i en stekpanna så mjuknar de lite. Hittills har jag ätit min kålpasta med både räkpastasås, korvpastasås och laxpastasås och alla tre har fungerat utmärkt. Rekommenderas starkt om man försöker undvika onödiga kolhydrater men inte orkar strimla en massa zuccininudlar.  

1spagettisubstitutMmm, mitt nya favoritpastasubstitut.

 


Kvällsglass

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.06.2016

Kategorier:

När det började närma sej kvällsmatsdags ikväll frågade jag Hubbe vad han hade lust på; Ingenting! löd svaret. När jag frågade om vi skall mixa ihop lite glass så lät det plötsligt annorlunda! Tänka sej. Så vi slängde ner en fryst banan, lite frysta jordgubbar, några frysta hallon, nån matsked honung och typ ½dl kokosmjölk i matberedaren och lät den snurra på tills allt såg ut som pink pehmis. Hubbe slevade i sej hur glatt som helst och Lillasyster fick också smaka. Den här blev ännu godare än sist, tror det var tack vare hallonen. Mmmm. Godaste kvällsmaten man kan tänka sej! Medan barnen ännu åt så skivade jag två bananer till och satte i frysen. Det här gör vi om imorgon. 

glass1Dagens kvällsmat, gillades av såväl stor som liten. 

glassVad gör du riktigt Mamma?! undrade Hubbe när jag höll på och fotade kvällsmaten... Haha. Sötisen. 


Veckans vardagsmiddag: Tabbouleh

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.06.2016 | 2 kommentar(er)

Veckans vardagsmat är inte en hel rätt, men världens godaste tillbehör. Vi äter tabbouleh nu minst en gång i veckan. Det är perfekt till grillmaten. Hur kan det förresten vara så att grillad mat smakar  så mycket godare än om man lagar inomhus?! Jag har gjort tabbouleh på både bulgur och couscous och båda funkar fint. Så ta bara det du har hemma. 

Du behöver:

bulgur/couscous tillagad enligt förpackninen för 2-4 pers

en kruka koriander

två tomater

en halv rödlök

Gör så här: Fixa först grynen, glöm inte att olja och salta. Hacka tomater, lök och koriander fint och blanda ihop med grynen. Klart! Kan ätas både ljummen eller kall. Perfekt också för större grillmiddagar eller buffé! Allra bäst passar tabboulehn med grillad höna och någon röra, tzatsiki, hummus eller vanlig gräddfilssås till exempel. Mmm...

1bloggtabboulehEn stor skål ljummen tabbouleh, lite som sallad, men matigare. Hubbe gillar inte det övriga innehållet, så har brukar få en egen lite skål med bara bulgur eller couscous...

1bloggtabbouleh1Sommarens favorit!


Veckans vardagsmiddag: Broccolibiffar

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.05.2016

broccoliDagens middagstips är helt vegetariskt! 

Det här receptet kom till lite av misstag. I den nyaste Pirkka mattidningen, som man kan plocka med sej från K-butikerna, hade de ett recept på blomkålsbiffar som jag tyckte lät gott och spännande. När jag skulle laga mina biffar så var dock vår blomkål möglig. Som tur hade vi också broccoli hemma, så jag tog den istället. Vi hade inte heller emmentalost så jag tog vanlig oltermanni. Men annars följde jag deras recept. Och det blev riktigt bra! Nu bjöd jag detta till min lunchgäst och inte som middag, så jag vet inte vad Hubbe skulle tycka. Lillasyster åt nog med god aptit! Det var också väldigt enkelt tycker jag. Och bra med lite vegetariskt emellanåt. Det känns sunt och hälsosamt. Så det här rekommenderar jag att testa på, med antingen broccoli eller blomkål. 

För ca. 6 små biffar behöver du:

½ blomkåls eller broccolihuvud, rivet med rivjärnets största riv

2 ägg

1 dl riven ost

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar enligt tycke och smak

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till små platta biffar och stek i lite smör eller olja, ett par minuter per sida. Ät med sallad och någon sås eller grynost. 

broccoli1Vi åt broccolibiffarna med kål-paprika-tomatsallad och grynost. Gott!

 


Nicecream

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.05.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

Har ni snappat upp den nyaste matlagningstrenden på bloggar och insta!? Nämligen nicecream, glass man själv rör ihop med fryst frukt som bas. Urenkelt och hälsosamt. Jag gjorde min första variant idag. Och mmm så bra det blev. Helt som glass, eller en fräsch sorbet. Det enda man behöver är en bra matberedare eller ordentlig mixer. Frys först ner frukt i minst fyra timmar innan du blir glassugen.

Jag frös ner banan och färsk ananas skuret i skivor och bitar. Jordgubbar hade jag redan köpt färdigt frusna från butiken. Jag lade typ (mätte inte utan det här är mina gissningar) 1 banan, ½ ananas, 10 jordgubbar och ½dl alpro kokosmjölk i min matberedare och körde på i några minuter. Det blev ganska mycket glass. Kanske 3-4 stora portioner. Så hälften frös jag genast ner igen, tänker ta upp och mixa på nytt igen imorgon när jag har lunchgäster. Resten toppade jag med lite kokosflagor och åt efter lunchen. Mmmm. Så gott! Vad skall jag ha i nästa version, mango kanske, eller avokado och kakao?! Sommaren som sockerfri är räddad.

nicecream1Nicecream. Gott, hälsosamt och enkelt. Just så som jag vill ha det. 

nicecream2Mmm. Lent och kallt och gott. Den vackra porslinsskålen fick jag av Maken när han kom hem från resan. 

 

 


Veckans vardagsmiddag: Sallad för män

Skrivet av Hanna Stigzelius 06.05.2016

baconagg

 

Veckans vardagsmiddag. Sallad som både mättar och smakar gott. 

Min man är inte så värst förtjust i sallad. Han klagar på att han inte blir mätt och på att det inte är tillräckligt matigt. Men den här snabba enkla salladen gillar han. Det är den perfekta salladen att bjuda på om man har män på besök. Salladen innehåller nämligen bacon och ägg. Jag tror att alla män jag känner gillar bacon! Och ägg gör att det mättar bättre. Annars kan man variera ingredienserna lite enligt vad man har hemma. Jag gillar att fylla ut med kokt broccoli, det ger tuggmotstånd. Balsamico-sås är också ett måste. Det passar så bra ihop med baconets sälta. Kanske inte den hälsosammaste salladen om man nu vill vara petig, men kanske en av de godaste! Och inga kolhydrater åtminstone....

baconoagg

Vår middag. Hubbe fick lite kokt pasta till förutom ägg, broccoli (fast den rörde han inte) och några bitar bacon.


DIY: Iskaffe

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.05.2016

Kategorier:

iskaffe

Ännu godare smakar kaffet om det dricks med ett fint sugrör...

Nu börjar det bli säsong för iskaffe igen. Det godaste (och klart billigaste!) gör du förstås själv. Inga sockerstinna två-euros "starbucks frezzor" går upp mot den egna varianten. Det enda som behövs är is, mjölk och kaffe. Häll en massa isbitar, minst 4-5, i en glasmugg och fylll på med kaffet. Det kan bra vara varmt, isen kyler ner kaffet snabbt. Jag kör en stor kopp guatemala från vår Capsulo, men espresso eller bryggmalet funkar säkert lika bra. Sedan häller du mjölk på. Om det behövs socker enligt dej, kan det sättas i kaffet innan isen så att det smälter. Så gott och läskande! Min eftermiddagskopp kommer nu under sommaren att vara iskaffe i solen på bakgården ända tills det bli kallt igen. Mmm.

iskaffe1De här fina "maison jar-muggarna" kommer från Claes Ohlson *tips* De är perfekta för smoothies eller iskaffe!

 

 


Oss i nyaste Maku-lehti

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Minns ni fotoshooten jag och barnen var med på för några månader sedan?! Nu är reportaget med i nyaste Maku-lehti. Jättefina bilder. Och inspirerande recept. Löp och köp om ni är nyfikna på hur vi ser ut.... Fast vi syns ju nog inte på såå många bilder. Det är ju ändå en mattidnig så recepten är det viktiga. Men en rolig erfarenhet var det att vara och modella. Gissar att det inte blir så värst många fler gånger för mej. Min längd är kanske inte riktigt den ultimata för modellande med mina 155cm, hehe. 

makuMaku är en ny bekantskap för mej. Men det verkar som en bra och inspirerande tidning! Till vappen har jag tänkt testa ett av munkreceptet. Och sparris blir det nog redan nu till veckoslutet.

maku1Ni skymtar mej och Lillasyster uppe till höger. Vi finns med på totalt tre bilder.