headersevendayssvartvitrosa2

DIY: Iskaffe

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.05.2016

Kategorier:

iskaffe

Ännu godare smakar kaffet om det dricks med ett fint sugrör...

Nu börjar det bli säsong för iskaffe igen. Det godaste (och klart billigaste!) gör du förstås själv. Inga sockerstinna två-euros "starbucks frezzor" går upp mot den egna varianten. Det enda som behövs är is, mjölk och kaffe. Häll en massa isbitar, minst 4-5, i en glasmugg och fylll på med kaffet. Det kan bra vara varmt, isen kyler ner kaffet snabbt. Jag kör en stor kopp guatemala från vår Capsulo, men espresso eller bryggmalet funkar säkert lika bra. Sedan häller du mjölk på. Om det behövs socker enligt dej, kan det sättas i kaffet innan isen så att det smälter. Så gott och läskande! Min eftermiddagskopp kommer nu under sommaren att vara iskaffe i solen på bakgården ända tills det bli kallt igen. Mmm.

iskaffe1De här fina "maison jar-muggarna" kommer från Claes Ohlson *tips* De är perfekta för smoothies eller iskaffe!

 

 


Oss i nyaste Maku-lehti

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Minns ni fotoshooten jag och barnen var med på för några månader sedan?! Nu är reportaget med i nyaste Maku-lehti. Jättefina bilder. Och inspirerande recept. Löp och köp om ni är nyfikna på hur vi ser ut.... Fast vi syns ju nog inte på såå många bilder. Det är ju ändå en mattidnig så recepten är det viktiga. Men en rolig erfarenhet var det att vara och modella. Gissar att det inte blir så värst många fler gånger för mej. Min längd är kanske inte riktigt den ultimata för modellande med mina 155cm, hehe. 

makuMaku är en ny bekantskap för mej. Men det verkar som en bra och inspirerande tidning! Till vappen har jag tänkt testa ett av munkreceptet. Och sparris blir det nog redan nu till veckoslutet.

maku1Ni skymtar mej och Lillasyster uppe till höger. Vi finns med på totalt tre bilder. 

 


Supersnabb cheesecake

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.04.2016

Kategorier:

cheesecake1Veckoslutet var och for. Efter vår lyckade dejtkväll så har vi ännu hunnit ha lunchgäster, hängt på gården, besökt barnmässan och besökt kompisar som fått baby. Veckoslutet har kännats långt, men på ett bra sätt. Efter middagen idag så sa Maken att han var så sugen på efterrätt. Och eftersom jag kände mej som en god fru idag så fixade jag ihop något gott till honom. Nämligen en supersnabb cheesecake i glas. Vi hade alla ingredienser hemma och det tog cirka 10 minuter att svänga ihop. Och både Hubbe och Maken gav tummen upp. 

Jag måttade inte ingredienserna när jag lagade så receptet blir nu bara lite ditåt, men det som behövs är ungefär:

½dl vispgrädde

3 msk naturell färskost, typ philadelfia eller viola

lite frysblåbär (eller andra bär)

1 msk florsocker

4 digestivekex

2 msk smält smör

lite vaniljpulver

Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Lägg i bottnet på några fina glas eller glasburkar. Vispa grädde. Smält bären i mikro. Blanda i bär, florsocker, vaniljpulver och färskost i grädden. Toppa på kexsmulet. Klart! 

cheesecakeJag satte mina "cheesecakes" i syltburkarna som jag hittat på loppis. Tycker de är så fina!

cheesekaceSupersnabb efterrätt för plötsligt söndagssug.

 


Veckans vardagsmat: Omelett

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.04.2016 | 1 kommentar(er)

Har du glömt gå till butiken och det är redan middagstid? Veckans vardagsmiddag fixar sej oftast ändå. Omelett är så enkelt att man nästan glömmer bort hur gott och bra det är. Också som middag. Vi har i alla fall så gott som alltid ägg, lök, tomat och ost hemma. Annat jag brukar toppa min omelett med är spenat, feta, tonfisk eller skinka. Man tar helt enkelt det man har. Huvudsaken är osten och löken. Det är det som gör det matigare. Jag brukar ta två mer ägg än antal personer som skall äta omeletten. Tre om man äter själv, fyra för två pers osv. Vilken som helst ost duger, mozzarella, oltermanni eller färdig riven blandning. Blanda äggen och en skvätt grädde, samt lite kryddor. Stek löken, spenat eller vad du nu har. Häll på äggblandningen. Stek på medelvärme tills allt ägg stelnat. Fyll med ost och örter. Vik ihop och dela. Snabbt, lätt och gott. 

omelettVår senaste middagsomelett bestod av lök, tomat, och mozzarella. Nami!


Kokos-quinoagröt

Skrivet av Hanna Stigzelius 12.04.2016

Kategorier:

kokosquinoa1

 

Mmm. Jag har en ny favoritfrukost! Nämliten kokos-quinoagröt. Första gången jag åt quinoagröt var på vintersemestern för en månad sedan, och jag blev så positivt överraskad. Krämig, god och så mättande! Äter jag havregrynsgröt till frukost är jag nämligen hungrig igen efter en timme. Quinoa innehåller väldigt mycket proteiner som gör att gröten mättar mycket bättre än annan gröt. Eftersom jag är en kokosfantast så lagar jag min gröt med kokosmjölk (den i litersförpackning, inte i konservburk). Och det skall vara inhemsk luomu-quinoa och inte någon utländskt skräp. Det går bara åt lite åt gången så ett paket räcker länge. Om du som jag, är både kokos och frukostfantast så rekommenderar jag att testa denna!

För en enorm eller två lite mindre portioner gröt behöver du:

1 dl välsköljd quinoa (inhemsk luomu)

1,5 dl kokosmjölk

1 dl vatten

lite salt

1 msk kokosflingor

1 msk solrosfrön

1 msk kokosolja

Gör så här: Blanda allt uom kokosoljan i en kastrull, koka upp och låt puttra tills allt blivit en krämig gröt. Rör om emellanåt. Det tar ca. 10 minuter så är gröten klar. Ta bort från värmen och rör i kokosoljan. Jag äter min gröt med bär, kokosflakes och nötter. Men tex. kanel, kokosflingor, olika frön, hampa, banan, frysta bär etc passar utmärkt. 

kokosquinoaMm. Så gott! Speciellt med färska bär. Men frysta duger nog fint de med.

kokosqvinoaEn god frukost gör så mycket. I alla fall om man är frukostfantast.

 

 


Chiapudding med kokos och mango

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.04.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

chiapudding2Chiapudding är väldigt hälsosamt, och trendigt. Dessutom är det gott och snyggt också. Och lätt att röra ihop. Min första variant blev denna med kokosmjölk, kokosflingor och mango på toppen. Perfekt som mellanmål eller frukost. De små söta glasburkarna är ett loppisfynd, 50 cent kostade de. Jag tror de är meningen för sylt eller andra inläggningar. Perfekta då de har lock så man kan ha dem i kylskåpet utan elmokelmo på. 

För en sats chiapudding behöver du:

3-4 msk chiafrön

2 dl kokosmjölk

2 msk kokosflingor

1 tsk honung

1 krm vaniljpulver

mango skuret i bitar (eller annan frukt eller bär)

Blanda kokosmjölk och chifrön i en liten burk. Låt stå minst en halvtimme, rör gärna om efter en stund. Smaksätt med kokos, honung och vanilj. Toppa med frukt eller bär och lite till kokos. Chiapuddingen håller sej ett par dagar i kylskåp. 

chia2Chiafrön är väl kanske det hälsosammaste man kan äta?! Efter grönkål då....

 


Veckans vardagsmat: Makaronilåda med morot

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.03.2016 | 2 kommentar(er)

Veckans vardagsmiddagstips är inte ett egentligt recpet, utan mer en tvist på en beprövad klassiker. För jag tror nog de flesta barnfamiljer äter makaronilåda. Det gör i alla fall vi åtminstone en gång i månaden. Lätt och gott och räcker flera dagar. Billigt dessutom! Eftersom Hubbe är rätt krånglig med mat, gäller också grönsaker, så måste jag ibland ta till små knix och trix för att lura i honom lite hälsosamma vitaminer och så. Ett sätt är att riva ner en morot i makaronilådan. Jag river grovt och blandar i samtidigt som makaronin och maletköttet. Dessutom gillar jag smaken, det ger lite sötma. Och Hubbe äter glatt lite extra grönsaker när den är inbakad i makaronilådan! Recept på makaronilåda hittar du till exempel på sidan av makaronipåsen. 

morotEn stor morot är lämplig mängd, eller två små då. Jag brukar inte skala inann jag river, bara skölja lite. 

morot1

Blanda i! Ost och äggstanning på och sjuss in i ugnen. 

morot2Veckans vardagsmiddag klar! Sallad äter inte Hubbe, men det gör jag. 


Veckans vardagsmat: Laxpasta på 10 minuter

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.03.2016 | 1 kommentar(er)

Ibland måste middagen gå fort. Och med fort menar jag blixtsnabbt! Det är kanske så att ni promenerat hem från dagis och solen sken så fint att ni var ute en lite extra lång stund och njöt. Så när ni kommer in så är det redan 45 minuter förbi den akuta middagstiden. Då är 30 minuter, vilket i vanliga fall är en skälig vardagsmiddagstillagsstid alldeles för långsamt. Då är denna laxpasta perfekt. För det tar på riktigt under 10 minuter från att du kommer in i köket till att middagen är på bordet, i alla fall om du har induktionsspis. Dessutom är den god, också Hubbe äter med god aptit.

För laxpasta till 3-4 personer behöver du:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl grädde

1 pkt kallrökt lax

1 msk maizena

fullkornsmakaroni som har koktid på ca. 5-6 minuter

några blad färsk spenat

Gör så här: Sätt på pastavatten. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Skär laxen i bitar. Häll grädde på lökfräset. Koka pastan. Då pastan är klar så toppreder du gräddsåsen genom att blanda 1 msk maizena i lite kallt vatten. Häll maizenan i såsen och rör. Såsen borde då tjockna. Häll i laxen och rör igen. Det tar bara någon minut för laxen att bli genomstekt. Klart! Hacka färsk spenat och servera ovanpå. Ät och njut. Lite peppar kanske behövs, men salt tycker jag inte behövs då laxen i sej är tillräckligt salt. 

laxpasta Om du ännu äter pastan med en halv avokado så har du "salladen" fixad på samma gång!

 


Övernattengröt

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.03.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

overnattengro

Jag har testat på övernattengröt en gång tidigare och då var det inte någon hit. Men min kompis Maria sa att hon älskar sin version med bland annat apelsin och äppel, och det lät ju fräscht så jag måste testa igen. Och tur att jag gjorde det. För nam så gott det var i morse. Och jag hölls mätt länge. Inte alls som av vanlig havregyrnsgröt som gör mej hungrig igen efter någon timme. Det här tänker jag faktiskt göra ikväll igen. Egentligen passar det kanske bäst busyga morgnar då man inte har tid att fixa  något extra till frukost, men jag tycker det var så gott att det nog platsar som veckoslutsfrukost också. Mitt enda problem är att minnas att fixa till gröten kvällen innan. Jag är såå kvällstrött och fastnar lätt i soffan och hjärnan slutar fungera. Men kommer man bara ihåg att röra ihop gröten kvällen innan så är det här hur lätt som helst. 

För en portion behöver du:

1,5 dl havregryn

2 dl mandelmjölk (eller kokos/havre/komjölk)

1-2 msk chiafrön

saften från 1 apelsin

-->Rör ihop och ställ kallt

1 finrivet äpple 

-->Riv och rör i äpplet nästa morgon.

Jag åt min gröt med lite nötter och kokos. Men bär, kanel eller banan kan jag också tänka mej att passar perfekt till!

overnattengrot

 


Veckans vardagsmat: Asiatisk soppa med höna och nudlar

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.03.2016

Det blev visst inte något vardagsmiddagstips förra veckan då vi var på semester. Kanske jag måste försöka kompensera med två denna vecka istället?! Få se om min inspis räcker till det... Men ett kommer i alla fall här. Igår lagade jag nämligen en ny rätt. Och de vuxna i familjen gillade stort. Också Hubbe åt lite grann i alla fall... Soppan tar bara 20 minuter att göra och är perfekt nu i influensatider. En riktig feel-good soppa.

För 2-3 portioner behöver du:

1 pkt naturell strimlad höna

3 msk grön currypasta

1-2cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

2 gula lökar

1 hönabuljongtärning

1 msk fisksås

7-8 dl vatten

3 "bollar" med risnudlar

1 röd chili

1 kruka koriander

1 lime

Stek finchakad vitlök, ingefära och currypasta i lite olja några minuter i en stor kastrull/stekpanna med höga kanter. Lägg i hönan och löken. Fräs tills allt fått lite färg. Tillsätt vatten, buljongtärning och fisksås. Rör om så buljongen löser upp sej. Koka ca. tio minuter. Förbered under tidern nudlarna enligt paketet. Tillstätt dem till sist. Hacka chili och koriander och tillsätt det enligt smak först då du satt soppan i tallrik. Squueza över lite lime!  Det lönar sej förresten att klippa nudlarna lite med en stor sax, annars blir det väldigt klottigt och svårt att äta märkte jag...

nudelsoppa

Härlig värmande soppa med risnudlar, höna och massa smak.