headersevendayssvartvitrosa2

Raw-chokobollar eller "kanonkulor"

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.03.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

piratkalasmat2

Jag har lagat hälsosammare chokobollar i i snart två år med jämna mellanrum. Det är det perfekta baket med Hubbe eftersom resultatet inte är så ohälsosamt, men ändå gott. Hubbe ääälskar dessa chokobollar och han en så duktig hjälpreda vid tillagningen. Han mäter upp och trycker på knappen på matberedaren och rullar bollarna i kokos (och smakar på varannan...). Dessa var också perfekta som "kanonkulor" på piratkalaset i helgen. 

Min version innehåller inte några nötter, eftersom vi har allergiker i familjen. Istället har jag i solrosfrön för att få samma nötiga crunch. Tidigare har jag bara haft i dadlar för stadga och sötma, men då Maken i misstag köpte fikon istället för dadlar för en tid sedan så bytte jag ut några dadlar mot fikon istället. Och det blev nästan ännu bättre! Fräschare och mindre sött tycker jag! Och fikonkärnorna ger också trevlig konsistens i mitt tycke. Nu senaste så tog också havregrynet slut, så jag hade i Fazers Sadonkorju-gröt istället och det funkade också superbt. Tydligen är det inte såå noga vad man har i utan man kan freestyla lite enligt smakpreferenser och vad man råkar ha hemma. 

Grundreceptet för en sats raw-chokobollar innehåller:

8 dadlar (eller 4 dadlar och 3 fikon eller bara fikon typ 5 stycken eller  6 dadlar och 2 fikon) 
½dl kokosflingor 
½dl solrosfrön (eller cashewnötter eller pumpafrön eller sesamfrön eller andra nötter)
2 dl havregryn (eller sadonkorju-grötpulver eller boveteflingor eller fibrex)
2 msk kakao (raw eller vanlig av god kvalitet, jag tycker själv raw kakaon har mildare smak så då kan man ta 3 msk istället)
3 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung eller lönnsirap)
1 msk kallt vatten (eller kallt kaffe)

Sätt alla ingredienser i en matberedare och kör tills du har en jämn smet. Om du inte har en matberedare så går det också att mixa med stavmixer, men då lönar det sej att skära dadlar/fikon/nötter i små bitar innan. Forma till små bollar som rullas i kokos och ställs kallt. Chokobollarna håller sej flera dagar i kylskåp, men brukar ta slut snabbt....


DIY: Piratchokladkaka med after eight

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.03.2016

Kategorier:

diypiratkaka

 

Kakan på Hubbes piratkalas var verkligen helt perfekt. Urenkel att göra och jättegod. Också dekorationsdödsskallen blev jättebra och var enklare än enkel att fixa. Just så som jag gillar det. Det skall se fint ut, men får inte vara för krångligt! Den här är ganska långt en vanlig kladdkaka med after eight både i smeten och ovanpå. Mmm... Urenkel och svårslagen. Jag gjorde två kakor i mindre form med 18cm diameter och 1,5 gånger receptet var perfekt mängd, eller det blev nu nästan en hel kaka över men bättre så. 

För en piratkaka behöver du:

2 ägg

2 dl socker

100 g smör, smält

12 rutor after eight

2½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

3 msk kakao

ca 18 rutor after eight till glasyren

Gör så här: Smält smöret tillsammans med chokladen. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Bland de torra ingredienserna i en skål. Vänd i smörsmet i äggfluffet. Sätt i mjölblandningen. Häll i en form med löstagbara kanter som du förberett med bakplåtspapper på bottnet och smörat kanterna på. Grädda i ca 18 minuter i 175 grader. Ta ut kakan och täck den med after eight rutorna. Sätt in igen i 2-3 minuter eller tills chokladen smält. Bred ut den smultna after eighten med en slickepott. Låt svalna. Låt kakan stå svalt. 

diypiratkaka4

Alla kakor blir mer dekorativa med ett flaggspel. Det här har jag gjort med två grillpinnar, jutesnöre och washitejp.

diypiratkaka1

För att få dödsskallen på kakan gjorde jag så här: printade ut en dödsskalle med printern och klippte ut innehållet, dvs det som var vitt. Placera mallen på kakan.
diypiratkaka2

Pudra pudersöcker över hela bilden. Jag har ingen sikt så jag använde en tesilsboll, funkar perfekt. 
diypiratkaka3

Lyft försiktigt bort pappret! Tadaa! Väldans stiligt och inte svårt alls. Man kan ju göra hurdana mönster man vill på samma sätt. Blommor, bokstäver, stjärnor... 


Piratkalasmat

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.03.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

piratkalasmaten

Så här såg "buffén" ut denna gång. Frukt på svärd, "kanonkulor", piratmuffins och piratchokokaka. 

Jag tycker ibland att det kan vara jättesvårt att komma på bra saker att bjuda på kalas. Det skall vara gott, lätt och helst gå att göra i stor mängd. Till min vanliga bjudningsrepertoar brukar höra cupcakes eller chocolate chip cookies. Denna gång blev det cupcakes. Jag brukar göra i miniformar för att det är trevligare för gästerna att äta, och så kan man då ta flera med gott samvete. Tidigare kalas har jag fixat fyllkaka med mousse och sugarpaste. Men speciellt sugarpasten har jag lovat mej själv att låta bli framöver. Mina nerver klarar inte den! Nu blev det något väldigt mycket enklare och, i alla fall i mitt tycke, godare, nämligen chokladkaka. Min bästa version är den här med after eight choko, recept kommer.

Eftersom såväl gäster som treåringar kanske inte alltid vill, eller borde, äta så mycket sötsaker så fixade jag dessutom några hälsosammare alternativ denna gång. Passande till temat hade vi en massa frukt trätt på små svärd. Vindruvor, melon och papaya gillades av såväl Hubbe som gäster. Mina raw-chokobollar har fått sej en liten uppdatering och innehåller nuförtiden både dadlar och fikon, receptet är på kommande. De är urgoda och enkla att göra. Jag dubblade bara satsen så räckte det till hur många "kanonkulor" som helst. Cupcakesen är äggfria och frostade med Dannis bästa frosting, jag gör alltid den till mina cupcakes. Till de här räckte dock en halv sats! Receptet på äggfri sockerkaka/muffins hittar du här

piratkalasmat3 tile

 Våningsfatet från Ikea är perfekt för kalas då man får så mycket mer fram på en gång. Och så ser det så fint ut också...

piratkalasmat1

 Cupcakepinnarna har jag gjort själv. Tänkte fixa en liten tutorial för dem bara jag får lite tid över....


Bacon&Ägg-muffins

Skrivet av Hanna Stigzelius 24.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

baconagg3

Här kommer nu det ultimata brunchreceptet, nämligen bacon- och äggmuffins. Urenkla att göra och jättegoda. De är också goda kalla så om det blir några över så gör det inget. Perfekt till din nästa brunch eller helgfrukost. Jag lade mina pappersformar i en muffinsplåt av aluminium vilket gör att de håller formen men jag tror nog det funkar också utan. Då skulle jag ta dubbla formar för säkerhetsskull. 

 

För 6 muffins behöver du:

5 ägg

½dl riven ost

2 msk grädde

6 skivor bacon

Sätt på ugnen på 200grader. Lägg en skiva bacon i varje form längs med kanten. Vispa ägg med grädde och ost. Häll i formarna. Låt någon centimeter bli kvar till övre kanten av formen, muffinsen stiger i ugnen! Peppra lite med pepparkvarn innan du sätter in dem i ugnen. Grädda ca 10 min eller tills du ser att allt ägg stelnat ordentligt.

 

Om du är riktigt morgontrött av dej, kan du förenkla det hela ännu mer! Strunta då i att göra äggsmeten. Kläck  bara ägget direkt i formen där du först satt baconet runt. Peppra och grädda 8-10 min, beroende på om du vill ha gulan lite krämig eller inte. Kanske det enklaste sättet att laga bacon och ägg?! Och så gott. Hubbe gillade också de här då jag lagade dem till oss en söndagsmorgon för några veckor sedan. 

 

 


Veckans vardagsmat: Blomkålssoppa

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.02.2016 | 2 kommentar(er)

På min gamla blogg tipsade jag varje vecka om något gott och enkelt som vi brukar äta till middag hemma hos oss. Och det tänkte jag försöka fortsätta med också här i nya bloggen, dock bara varannan vecka, varje kändes nästan lite stressigt. Här hittar du alla tidigare middagstips. Först ut är en av mina favoritsoppor. Nämligen blomkålssoppa. Tyvärr är det bara jag som äter denna i vår familj... Men den är god, på riktigt! Jag lovar. Det är på mina familjemedlemmars smaklökar det är fel på... Så den brukar jag passa på att laga när Maken är borta. 

 

För en soppa för ca 4 personer behöver du:

1 blomkålshuvud

1 liten lök

1 dl grädde

herbamare eller en grönsaksbuljongtärning

persilja

Fräs löken. Skär blomkålshuvudet i mindre bitar. Sätt i kastrullen och sätt vatten så det just och just täcker. Koka tills blomkålen är helt mjuk. Ha i en buljongtärning om du vill. Eller krydda med tex herbamare eller annat örtsalt. Ha i grädde och mixa slätt. Ät med fröknäcke och klipp i lite persilja. Gott!

 

vardagsmiddagBlomkålssoppa smakar barndom för mej. Mamma lagade ofta denna när jag var liten. Och den var lika god då som den är nu!


Smoothiebowl

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.02.2016 | 2 kommentar(er)

Efter alla bilder från Sevendays 1-ås kalasbrunch harmar det ju nog lite extra att det är så långt till Vasa. Men bilderna gav mej också lite frukostinspiration. Den där smoothiebowlen de hade fått på Raawka såg ju nämligen helt ljuvlig ut. Och just smoothiebowl har jag redan varit sugen på att fixa här hemma redan en tid. Man vill ju vara trendig redan under frukosten förstås, hehe. Inte fattar jag heller varför jag inte kommit på idén själv tidigare?! Helt genialt juh. Jag gillar smoothie men tycker inte att bara en dricksmoothie mättar tillräckligt på morgonen. Att fylla ut den med lite frukt, nötter och frön ovanpå är ju perfekt. Som en hemlagad extralyxig yoghurt med bästa toppingen. Smoothieingredienser är också något som vi nästan alltid har hemma, liksom kokos, nötter och frukt. Detta kommer jag laga flera morgnar!

För att fixa din egen smoothiebowl beöver du till exempel:

1 dl valfria frysta bär som är lite halvtinade(jag hade svartvinbär, jordgubbar och blåbär)

1 d kvarg

1 dl kokosmjölk (eller yoghurt eller annan valfri mjölk)

2 msk chiafrön som du låter stå och svälla i ½dl vatten några minuter

-->Mixa allt i mixer. 

Toppa med till exempel skivad kiwi eller banan, kokosflingor, hackade nötter och frön.

smoothiebowl

Mmm. Smoothiebowl, det godaste och trendigaste man kan äta till frukost just nu?!

smoothiebowl1

Min version toppade jag med lite nötter, kokos och kiwi. 

smoothiebowl2Min nya "vakio"-frukost har jag på känn... Det här tror jag också Hubbe kommer gilla!


Mellanmål

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.02.2016 | 3 kommentar(er)

Idag testar jag ett nytt sätt att få i Hubbe lite mer vitaminer. Jag tänker att det kan vara behövligt så här i flunssatider. Han brukar nog gilla frukt men inte alltid äta så många tuggor innan han tröttnar. Men om man fixar till dem så här så måste det väl smaka lite extra gott tror jag. Jag har alltså skurit vattenmelon, mango och kivi i smala skivor. I skivorna har jag sedan stansat ut olika figurer med hjälp av pepparkaksformar. Sen har jag trätt frukten på grillspett. Bara han vaknar från sin dagssömn skall vi se om det smakar!

mellanmal

Färgrannt mellanmål idag!

mellanmal2

Kivin var svårast att få att hållas på träspetten. 

mellanmal3Stjärnor, blommor och hjärtan!