headersevendayssvartvitrosa2

#metoo men inte min dotter

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.10.2017 | 0 Kommentarer

Min dotter är bara två år.  Det är henne jag tänker på när jag ser alla #metoo:s flimra förbi i flödet. Kommer det här vara hennes verklighet också om cirka tio år? Eller kan det ske en förändring? Är det här äntligen startskottet för att vi alla som varit där vågar säga ifrån. Att man verkligen börjar se det här som det problem det är. Att inte bara skämmas, vara tyst, låta det gå förbi som "ingenting". Jag hoppas innerligen. Men jag tror tyvärr inte det. Men bra att det pratas och lyfts upp oberoende. 

Jag har kanske kommit lindrigt undan. Har haft turen (?!) att inte råkat ut för några värre övergrepp. Men visst sker det ändå hela tiden. Senast för två veckor sedan då jag råkade befinna mej på en nattklubbs dansgolv. Plötsligt var det någon som klämde på min rumpa. Eftersom jag inte dansar på klubbar särskilt ofta hade jag helt förträngt att det här ju händer varje gång. Och det kändes inte bra alls. Jag blängde riktigt surt på snusken. Vad mer kan man göra? 

Det är det som jag tycker är så svårt med all sorts övergrepp av den här typen. Att det är så svårt att ta upp. Så svårt att markera. Säga nej. Ifrågasätta. Jag känner samma angående vardagsrasism. Jag tycker det är så fel. Men hur markerar jag? Jag har förstått att det bästa är att spela dum och bara fråga vad hen menar, men oftast blir jag så paff att jag kommer av mej. Det känns nästan enklare att komma med en föreläsning, men det blir också bara så fel och går aldrig hem. 

Sen undrar jag också vem det riktigt är som beter sej så här mot oss kvinnor? För i och med att alla jag känner varit med om det, så måste männen som beter sej förkastligt också vara många. Hur blir man så att man tycker det är okej att knipa någon vilt främmande människa i baken på krogen? Vad är det liksom som gör att man tänker att det okej? Jag kan inte fatta! Hur gick det så här fel? Jag skall i alla fall se till att min son vet att det inte är okej. Och göra allt för att hjälpa till att öppna upp problemet så att det inte skall hända min dotter. 

bloggenkalas1Min fina fina dotter. Jag hoppas innerligt inte att det blir #youtoo

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar