Miljölistan

tisdag 6 juni 2017 - 09:24 | 6 Kommentarer

Oj oj, den första Sevendays-listan som jag inte riktigt har så stor lust att fylla i. Det här med miljötänk är kanske inte riktigt min starkaste sida. Jag är tyvärr ganska långt från energisparande, eko, närproducerande vegan som man kan komma... Jag har liksom inte energi till det. Jag vet ju nog att man borde. I synnerhet för barnens skull. Men man kan väl inte vara bäst på allt. Miljötänket ger mej faktiskt press och ångest. Hur svårt kan det liksom vara för en att skaffa bioroskis?! Tydligen väldigt svårt. Här kommer nu mina svar. Och jag skäms. Förlåt jorden.

Min inställning till hållbar utveckling: Ganska likgiltig. Jag orkar inte ta in det hela. Orkar inte tänka på att jag förstör jorden eftersom jag kör bil, äter biff och köper kläder på H&M. Orkar inte! Kanske jag orkar skärpa mej när barnen är äldre och jag har mer energi till annat?! Får väl hoppas det i alla fall.
Tre tips hur man minskar avfall: Ta med tygkass till butiken. Inte plocka alla grönsaker i onödiga plastpåsar i matbutiken. Och köpa/sälja grejer på loppis
Mina val som gör gott för miljön: Jag är aktiv både när det kommer till att sälja och köpa grejer second hand! Och ibland åker jag buss. Och så sorter vi åtminstone tidningar och kartong. 
Mina val som gör skada för miljön: Jag kör bil flera gånger i veckan. Jag äter alldeles för mycket kött och mjölkprodukter. Jag sorterar inte bioavfall. 
Jag tycker zero waste-livsstilen är: Väldigt långt ifrån min egen, tyvärr. Jag är sååå imponerad av till exempel Julia! Tänk att det går. Bara man krånglar till det lite för sej så. Själv är jag lite för bekväm.  
En miljöhjälte: De jag nu kommer att tänka på är Peppe, Julia och Petter Stordalens fru! Mej själv kan man kanske kalla antimiljöhjälte.... Suck!

broccoli1Fast jag äter inte kött riktigt varje dag! Ibland lagar jag till exepel de här supergoda broccolibiffarna som är helt vegetarisak. Fast de innehåller nog ägg och ost, så inte veganska ändå. Men bättre än biffbiff ur miljösynvikel ändå, väl?!

vardagsmiddagMer vegetariskt och min favosoppa! Blomkålssoppa. Tyvärr äter ingen annan i min familj den här. Så orka liksom laga bara till sej själv...

spenatsasDen här vitkåls"pastan" med spenatsås skulle också ha varit helt bra ur miljösynvikel om det inte varit för parmesanen och grädden då... Äsch! Men bättre än bolognese i alla fall. Och som sagt, man kan inte vara bäst på allt. 

Kategorier:

Om mig

6

Kommentarer

 • Malena

  06.06.2017 09:37 (6 månader sen)

  Kan man få receptet på vitkålspastan? Den ser urläcker ut!

  • Hanna Stigzelius

   07.06.2017 13:34 (6 månader sen)

   Hm, jag lagade såsen för typ ett år sedan så kommer inte exakt ihåg hur jag gjorde. Men jag tror att det var ungefär så här: Fräs hackad lök i lite smör/olja. Häll o tinad frysspenat och lite grädde plus önskade kryddor. Låt puttra en stund. Klart. "Pastan" är alltså strimlad vitkål som är helt rå. Och sen bara riven parmesan över det hela.


 • Sofia

  06.06.2017 21:53 (6 månader sen)

  Att ta med tygkassar och inte ta onödiga plastpåsar i butiken är ju jättebra! Och ett tips är att använda havregrädde och havremjölk matlagningen istället för vanlig. Det funkar riktigt bra och smaken blir inte så annorlunda. Då minskar ju konsumtionen lite åtminstone.

  • Hanna Stigzelius

   07.06.2017 13:37 (6 månader sen)

   Havreprodukterna är nog i bruk hos oss ibland. I synnerhet då Hubbe var yngre eftersom han då var mjölkallergisk. Men jag tycker, tyvärr, inte att smaken kan jämföras med grädde ändå. Och alla havregurtar och soyajuggin som finns smakar helt förfärligt i mitt tycke. Ikaffe-havremjölken gillar jag dock och använder emellanåt i mitt kaffe! Jag tror faktiskt att det skulle vara bra för kroppen också att äta lite mindre mjölkprodukter ibland. Men det känns svårt att bryta mönstret och hitta bra substitut då jag äter mjölkprodukter dagligen!


 • Linda

  21.06.2017 12:24 (6 månader sen)

  Trodde faktiskt alla har bioroskis nuförtiden, det är väl inte meningen att sätta matrester i vanliga avfallet har jag trott? Vad är liksom orsaken till att ni valt att INTE ha? Särskilt i en barnfamilj (eller i vår iaf) hamnar man ju slänga en del mat, typ halvätna portioner osv. Och i "sop-lådan" under diskhon brukar det ju finnas två eller fler avdelningar, så det är ju lätt att bara trotta ner en bio-påse och börja. You can do it! :)

  • Hanna Stigzelius

   25.07.2017 22:06 (5 månader sen)

   Jaa. Vad är riktigt orsaken?! Gammal vana. Och att det är lite trångt i roskiskåpet?! I den andra lokeron sorterar vi paff, och vi har bara två. Jag skall försöka skärpa oss och börja sortera hemma nu i höst. På holmen har vi sorterat hela sommaren eftersom vi verkligen inte orkar släpa bort så mycket skräp därifrån hela tiden.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.