headersevendayssvartvitrosa2

Mindfulness i bastun

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.09.2018 | 2 Kommentarer

Som småstressad heltidsarbetande småbarnsmor har jag insett att det lätt blir väldigt mycket som snurrar runt i mitt huvud. Kom ihåg att osa till kalaset, glöm inte att fixa övernattengröten klar innan du går och sova, blogginlägg som jag skriver utkast på i huvudet, listor på saker som skall köpas från butiken, veckoslutssplanerna, grejer jag inte får missa att göra på jobbet och så vidare och så vidare. Det tar liksom aldrig slut. Vilket kan vara väldigt tärande. Och det gör att jag emellanåt har svårt att komma ner i varv och verkligen slappna av.

Jag har försökt med hederlig mindfulness. Jag har laddat ner ett par olika appar som jag testat (calm, headspace och lumosity). Men nja, det är så svårt att tömma huvudet så där på kommande. Och det är sällan jag har möjligheten eller ron att sätta mej ner och bara andas utan att bli störd eller distraherad av någon eller något. Så det funkar inte riktigt för mej. Men det som jag tycker funkar, och som är betydligt roligare är kvällsyoga. En eller ett par kvällar i veckan har jag gjort youtube-yoga. För mej har det samma effekt som mindfulness. Jag stänger ute tankarna som snurrar och koncentrerar mej på min kropp och nuet. 

Ibland badar jag också bastu efter yogan. Eller så går jag i bastun annars bara. Och där lyckas jag också med mindfulness-andningen. Jag vet inte om det är den fuktiga varma luften, att jag är helt ensam och inte störs av något eller någon. Men det är bara så lätt att stänga av snurret där. Efter att ha andats några minuter brukar jag dessutom köra spabastu. Min spabastu-ritual innehåller ansiktsmask, hårmask och kroppspeeling. Ni kan ju gissa att man nästan känner sej som en ny människa efter en sådan här kväll! Tips tips till er andra småstressiga småbarnsmorsor! Om ni känner att ni behöver lite mindfulness i ert liv, gör lite youtubeyoga och gå sen i bastun. Stressen kommer rinna av er och huvudet kommer tystna, åtminstone för en stund. Så skönt, och välbehövligt!

DSC07119Som tur (?!) har jag inga bilder på mej som badar bastu. Så ni får hålla till godo med pioner från i somras istället....

Kommentarer

 • Jennifer Sandström 28/09/2018 3:25pm (3 år sen)

  Vad kul det var att träffas idag!! :)

  Och jag måste hålla med det här om bastun. Jag pratade faktiskt om det med min kille igår, det är så lätt att stänga av i bastun för det finns liksom ingenting man kan/ska göra där. Man ska bara vara. Och ingen telefon (eller något annat?) inom räckhåll ;)

  Trots att vi har bastu i lägenheten så bastar jag dock bara ett par gånger i månaden, om ens det. Ska bli bättre på detta (för mindfulnessens skull om inte annat).

  Ha en fin helg!

 • Hanna Stigzelius 28/09/2018 10:11pm (3 år sen)

  Ja, jättekul att träffa dej med :) Och bastu är bara bäst. Nånting som vi i Finland ändå är bättre på än ni svenskar ;-)

Skriv en kommentar