headersevendayssvartvitrosa2

Nötfri raw-choko-kaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.06.2016 | 1 Kommentarer

(Inlägget innehåller affiliatelänkar)

rakaka

 

Mmm. Svärmor och jag testbakade en experimentkaka igår. En raw chokladkaka med två olika lager. Vi freestylade lite vår egen version eftersom vi ville ha den nötfri. Och den blev god. Vi använde ett recept ur denna bok, Raakasuklaata ja superruokaa, som bas (adlink!). Men vi måste byta ut ett par deciliter nötter mot bland annat olika frön och en halv banan för att få kakan nötfri. Jag tycker faktiskt att det är lite trist att de flesta råkaksrecept skall innehålla nötter! Tur man kan komponera ihop lite egna versioner, men lite risky är det förstås, då man inte kan veta hur kakan blir. Den här gången blev dock resultatet mer än bra.

Här kommer receptet, det räcker för en kaka i en liten form med löstagbara kanter med ca 18cm i diamter. (Eller annan lämplig form, vi använde en tallrik eftersom här inte fanns någon form här på holmen...) 

För browniebottnen behöver du:

1,25dl solrosfrön

1,25dl dadlar

½dl torkade blåbär

½dl pumpafrön

½dl rå kakaopulver

1 msk kokosolja

1 krm salt

--> Mixa allt i en matberedare och tryck ut i formen. Ställ kallt

För chokladfyllnigen behöver du:

½ banan

2 dl kokosgrädde 

½dl palmsocker

3/4dl kakaosmör 

½ dl rå kakaomassa (vi använde oss av 100% råchoklad)

1 msk rå kakaopulver

1msk psyllium (det här missade jag att ha i, men det skulle ha varit perfekt för att få fyllningen mer stadig, vår blev aningen rinnig!)

-->Smält kakaosmöret och rå kakaon/kakaomassan. Vispa alla övriga ingredienser i en matberedare/med en stavmixer. Häll i den smultna chokomassan då den svalnat lite och mixa lite till. Häll över kakbottnen. Ställ kallt. Antingen i frys eller kylskåp. 

Dekorera sedan den färdiga stelnade kakan med kokosflagor och bär. Om du frusit kakan så ta fram den i god tid. Njuuut! Förvara eventuell överbliven kaka kallt. Men om du frusit den redan en gång skall du inte frysa den på nytt. Annars är det perfekt att frysa ner bitvis och ta fram för plötsliga kaffegäster. 

rakaka0Mmm. Råkaka är ju nästan så gott som hälsosamt. 

rakaka2Dagens eftermiddagsfika.

rakaka1

Så god! Seg browniebotten med frön och dadlar som bas, och en fluffig fyllning som smakade choklad, banan och kokos. 

 

 

 

Kommentarer

Skriv en kommentar